Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

 

 Βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία γιατί θεώρησα πως πρέπει να ξεκινήσω τις διεθνείς επαφές μου από εδώ, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς, ιστορικούς και συναισθηματικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

Με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Ευθυμίου, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και τον κ. Μανιάτη, τον Υφυπουργό Ενέργειας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Χριστόφια, αγαπητό φίλο, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για τις νέες παραμέτρους που δίνουν μια δυναμική στο εθνικό μας ζήτημα.

Επίκειται η Κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μπορεί να είναι ένας μικρός καταλύτης, γιατί τίθεται επί τάπητος, με πολύ έντονο θεσμικό τρόπο, το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλους εκείνους που έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. Και θέλουμε να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική και ενσωμάτωση, αλλά αυτό προϋποθέτει σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου.

Δεύτερον, έχουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε σχέση με τις έρευνες επί των υδρογονανθράκων. Το κυπριακό παράδειγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ελληνική περίπτωση.

Στην Ελλάδα, το τονίζω για μια ακόμη φορά, έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

Η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των θαλασσίων ζωνών, είναι πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο. Απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής,  είναι ο πλήρης σεβασμός αλλά και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης για συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής.

Η Ελλάδα, ως μια δύναμη σταθερότητας και ευθύνης, θα κινηθεί στα θέματα αυτά θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της, τα δικαιώματά της αλλά και να παίζει πάντα έναν ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Κι όταν μιλάμε για ευρύτερη περιοχή, ευρισκόμενοι εδώ στην Κύπρο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όχι μόνο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά φυσικά και την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι η κοινή μας περιοχή, είναι η «γειτονία» μας με τη διεθνή έννοια του όρου.

Συζητήσαμε επίσης με το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ζητήματα που αφορούν στην Ευρωζώνη. Ως Υπουργός Οικονομικών είχα, τους προηγούμενους μήνες, πολύ στενή συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό μου και γενικότερα με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ν’ αντιμετωπίσουμε, μέσα σε πνεύμα κοινοτικής και, θα μου επιτρέψετε να πω, και  ευρύτερα εθνικής αλληλεγγύης την οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να υπερβεί οριστικά την κρίση. Και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, τώρα που συζητούμε για την αναγέννηση κα την αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την επανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανσή του, να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Άρα, η συνάντηση ήταν ουσιαστική, αμοιβαία επωφελής και για μια ακόμη φορά, θέλω να τονίσω ότι το Κυπριακό είναι για μας πάντα η πρώτη εθνική προτεραιότητα, ο καθοριστικός παράγοντας για την εθνική μας στρατηγική, για μια στρατηγική που έχει συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης απέναντι στο Έθνος, απέναντι στις επόμενες γενιές.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Tags: Δηλώσεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375