3 Απριλίου 2008


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Ηράκλειο σχετικά με τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο  Ευ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

« Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στο Βουκουρέστι δείχνουν ότι όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορούν να υπάρχουν και σημαντικά αποτελέσματα. Ο κ. Καραμανλής διατύπωσε στο Βουκουρέστι την ενιαία θέση της χώρας. Την θέση που στήριξε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων. Περιμένουμε να δούμε και το τελικό κείμενο, γιατί οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, αλλά το μεγάλο γεγονός που προκύπτει από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου είναι η ανάγκη να τεθούν σε νέες αξιόπιστες βάσεις ισότιμης συνεργασίας στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αφορά και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε ανοικτή την διαπραγματευτική διαδικασία του Ο.Η.Ε. σε σχέση με το όνομα των Σκοπίων. Αυτό προβλέπεται και από την ενδιάμεση συμφωνία και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα ασκεί μία θεμιτή κατά το διεθνές δίκαιο πίεση στα Σκόπια για να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Μία λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι πάντων. Η πίεση πρέπει να έχει αποδέκτη και τις Η.Π.Α. που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά ο ρόλος αυτός πρέπει να εντάσσεται στη λογική της διαδικασίας του Ο.Η.Ε., πρέπει να εντάσσεται στη λογική του διεθνούς δικαίου.

Έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα στο ζήτημα των Σκοπίων δεν εκφράζει μία ιστορική υπερευαισθησία, αλλά εκφράζει μία απολύτως επίκαιρη μέριμνα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό από κάθε εμπλεκόμενο, άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση αυτή, άρα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τα Σκόπια, αλλά και από την Ουάσιγκτον και από αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται αλυτρωτικές ψευδαισθήσεις και πρακτικές και δεν πρέπει να ενδίδουμε σε μία πολιτική χρήση της ιστορίας και των συμβόλων, όπως δυστυχώς έγινε τις τελευταίας ημέρες και γίνεται κατά κόρον στο διαδίκτυο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρηθεί το αρραγές μέτωπο και να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας για το επόμενο βήμα με στόχο να βρεθεί μία λύση, που είναι εφικτή.»

Tags: Δηλώσεις 2010