7 Απριλίου 2008, Θεσσαλονίκη


ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό…

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα έστειλε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της FYROM. Τώρα στέλνει ένα εξίσου ξεκάθαρο μήνυμα φιλίας. Παρότι υπάρχει ανοικτή η διαφορά για το όνομα, η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα στην περιοχή για τα Σκόπια. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την άλλη πλευρά ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη της FYROM και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ονόματος;


Ευ.Βενιζέλος: Υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο που απέδωσε στο Βουκουρέστι. Τώρα από το ενιαίο και αρραγές εθνικό μέτωπο πρέπει να περάσουμε σε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τη βούληση του ελληνικού λαού. Είναι πολύ σημαντικό η ίδια η κοινωνία να στηρίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, ως σχολιάζετε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική, στην πραγματικότητα αρχίζει από εκεί που τελειώνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην πολιτική στόχος σου δεν είναι η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων αλλά η διαμόρφωση των επόμενων ερευνών και κυρίως η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εάν αρκούμασταν στη μελέτη των δημοσκοπήσεων θα είχαμε κάνει το μισό βήμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

  Δημοσιογράφος: Για το ζήτημα του ντόπινγκ…

Ευ. Βενιζέλος: Για το θέμα της φαρμακοδιέγερσης τα λόγια είναι πολλά αλλά οι πράξεις προφανώς λιγότερες από ό,τι πρέπει. Τώρα που φτάνουμε πραγματικά στον πάτο υπάρχουν πιθανότητες να μπορέσουμε να θέσουμε σε τελείως διαφορετικές βάσεις τον ελληνικό αθλητισμό, χωρίς το άγχος των μεγάλων ολυμπιακών επιδόσεων. Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά κοντά σε μία νέα αντίληψη για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό. Γιατί αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να αιχμαλωτιζόμαστε σε μία εμπορευματική λογική η οποία είναι προ πολλού ξεπερασμένη, δεν συνδέεται με αυτό που θα ονομάζαμε «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης».

Δημοσιογράφος: Κάποιοι ήξεραν και δε μιλούσαν;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι προφανές ότι κάποιοι ήξεραν και δε μιλούσαν. Και για το λόγο αυτό πρέπει να επιβληθούν νέες σχέσεις διαφάνειας και ειλικρίνειας στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι μία πολύ σημαντική κοινωνική δραστηριότητα και αν θέλουμε μία κοινωνία και μία δημοκρατία της διαφάνειας πρέπει να ξεκινήσουμε από χώρους που ανήκουν κατά μεγάλο μέρος στην ίδια την κοινωνία των πολιτών. Βεβαίως και η Πολιτεία έχει την ευθύνη της, αλλά βλέπετε ότι και στους χώρους της κοινωνίας συμβαίνουν πράγματα που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Δημοσιογράφος: Ακούστηκε ότι αυτή η ιστορία πάει πίσω και πριν το 2004…

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ βλέπω ότι οι ρίζες φτάνουν προ του 1980.Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια διαχρονική εμπλοκή παραγόντων στην υπόθεση της φαρμακοδιέγερσης και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν αυτές οι υπεκφυγές, να σταματήσουν οι υπαινιγμοί, να σταματήσουν –εάν θέλετε- οι ανευθυνότητες ,ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και όλοι μαζί ως πολιτεία και ως κοινωνία να στηρίξουμε μια άλλη συμπεριφορά αθλητών και παραγόντων. Η ίδια η κοινωνία πρέπει να αντιδρά στην λογική των τεχνιτών επιδόσεων. Όταν ο ίδιος ο φίλαθλος χαίρεται γιατί υπάρχει μια τεχνητή επίδοση, όταν τα αντανακλαστικά μας είναι αντανακλαστικά «παλαιοσοβιετικά» και εμείς παροτρύνουμε προς μια κατεύθυνση.
Πρέπει λοιπόν οι ίδιοι οι πολίτες, οι φίλαθλοι να επιβάλλουν άλλες συμπεριφορές.

Tags: Δηλώσεις 2010