9 Ιουνίου 2006


«Τώρα που ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί ότι εξατμίστηκε η δήθεν «μεταρρυθμιστική» δυναμική της κυβέρνησης του, αρχίζει τα επικίνδυνα μέχρι αστειότητος παιχνίδια με τους θεσμούς και κυρίως με τον κορυφαίο θεσμό που είναι το Σύνταγμα.

Στις 17 Ιανουαρίου παρουσίασε με ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. 17 σημεία γύρω από τα οποία θα κινηθεί η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είχα την ευκαιρία να απαντήσω αντικρούοντας ή σχολιάζοντας τα σημεία αυτά, πολλά από τα οποία ήταν επανάληψη ισχυουσών ρυθμίσεων.

Τώρα βλέποντας ότι αυτά δεν δημιουργούν την εντύπωση που ήθελε, αρχίζει να στρέφεται προς παρωχημένες ιδέες που απορρίφθηκαν εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία (όπως η αναπλήρωση των υπουργών στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα όσο διαρκεί η υπουργική τους θητεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο κατηγορίες πολιτικού προσωπικού και να ευτελίζεται ο πολιτικός κόσμος) ή σε αντιδημοκρατικού χαρακτήρα προτάσεις για την παράταση της θητείας της Βουλής από τέσσερα σε πέντε χρόνια την στιγμή που οι πολίτες διεκδικούν όσο γίνεται ενεργητικότερη συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Πρέπει, συνεπώς, εκ προοιμίου να τονιστεί ότι με τέτοιου είδους αντιλήψεις που θυμίζουν τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και πιο συγκεκριμένα την πρόταση της λεγομένης «βαθείας τομής» που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τις θεσμικές απαιτήσεις και τις κοινωνικές ευαισθησίες των πολιτών του 21ου αιώνα»

Tags: Δηλώσεις 2010