Δευτέρα 31 Μαϊου 2010


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

Ευ. Βενιζέλος: Υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πολιτική κ αι στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημερώσαμε σε βάθος για όλα τα θέματα που αφορούν την αμυντική πολιτική και την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι θεσμική υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε χωρίς κανέναν φραγμό απορρήτου τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι ενημερωτικές αυτές επαφές είναι προφανές ότι θα συνεχιστούν και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για τον συναινετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε όλα τα θέματα.


Στα ζητήματα της εθνικής άμυνας έχουμε όλοι την υποχρέωση εθνικής ενότητας και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.  Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το φρόνημα του στρατιωτικού προσωπικού και βεβαίως μόνον έτσι μπορούμε να ενισχύουμε εμπράκτως την διπλωματική ισχύ της χώρας σε μια περίοδο δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζεται διεθνώς η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας. Και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, η οικονομική δυσπραγία να μειώσει την αίσθηση που έχουμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας. Δεν κάμπτεται η εξωτερική πολιτική,  η αμυντική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της χώρας από λόγους δημοσιονομικούς ή οικονομικούς.

Αντ. Σαμαράς: Ενημερωθήκαμε πράγματι σε βάθος -και τον ευχαριστούμε- από τον κ. Υπουργό για τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, κρίσιμα ζητήματα σε κρίσιμες ώρες. Ενημερώσαμε επίσης τoν κ. Υπουργό ότι είναι στερεά η άποψή μας ότι θα πρέπει πάση θυσία η σημερινή οικονομική δυσπραγία, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος, να μην επηρεάσει το πολύτιμο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και το ηθικό και το φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που απαιτούν σύνεση, προσοχή και αξιοκρατική φροντίδα.
Θέλω μαζί με τους συνεργάτες μου να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και θεωρώ κι εγώ ότι σε αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να δείχνουμε ότι σε τέτοια ζητήματα, όπως είναι το θέμα της εθνικής άμυνας, μπορούμε και μαζί. Παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν και έχουμε επαφή τέτοια ούτως ώστε να υπάρχει μια συνδιαμόρφωση -εκεί που πρέπει- απόψεων για ζητήματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά για να τα ρίξουμε στην αρένα της κομματικής διαπάλης.

Δημοσιογράφος: Σας ενημέρωσε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Βενιζέλος μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου ώστε οι ένστολοι από 25 χρόνια υπηρεσίας να πάνε στα 35 χρόνια. Συμφωνείτε;

Αντ. Σαμαράς: Ας απαντήσει καλύτερα ο κ. Βενιζέλος…

Δημοσιογράφος: Ετοιμάζετε τέτοιο νομοσχέδιο κ. Βενιζέλε;

Ευ. Βενιζέλος: Θα περιμένουμε να διαμορφωθεί το γενικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που χειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το ειδικότερο νομικό πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και σε τρίτη φάση, θα προστεθούν οι ειδικές ρυθμίσεις για το ένστολο προσωπικό που επεξεργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί στην έννοια του στρατιωτικού συνταξιοδοτικά εντάσσονται και οι αστυνομικοί.

Δημοσιογράφος: Από τα 25 στα 35;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο. Πρέπει να δούμε πρώτα τι θα γίνει στο γενικό συνταξιοδοτικό, μετά στους δημοσίους υπαλλήλους και μετά θα ληφθούν τα μέτρα που αναλογούν στην ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στρατιωτικός. Γιατί ο στρατιωτικός τελεί υπό ειδικό καθεστώς και ειδικές συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιο σχόλιο για το Ισραήλ, για τη Γάζα…

Ευ. Βενιζέλος: Για το Ισραήλ εξέδωσα ήδη ανακοίνωση, όπως θα έχετε μάθει: πως με εντολή μου το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενημέρωσε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πως διακόπτεται η διεξαγόμενη τις ημέρες αυτές κοινή άσκηση των δύο αεροποριών στην Ελλάδα. Και σε λίγα λεπτά θα δεχθώ στο γραφείο μου τον κ. Πρέσβη του Ισραήλ τον οποίο κάλεσα.

Αντ. Σαμαράς:
Εγώ θα εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τα θλιβερά αυτά γεγονότα.

Tags: Δηλώσεις 2010

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375