Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε σήμερα το Γ’ Σώμα Στρατού και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NDCGR,στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο ΥΕΘΑ έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Επισκέφθηκα σήμερα επισήμως - συνοδευόμενος από τον κ. αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. αρχηγό του ΓΕΣ και τον κ. διοικητή της Α’ Στρατιάς - το Γ’ Σώμα Στρατού και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NDCGR, το οποίο εδρεύει εδώ στη Θεσσαλονίκη και από το 2012 αναλαμβάνει τη μονάδα ταχείας απάντησης του ΝΑΤΟ.

Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί είδα εδώ να υπάρχει ένα επιτελείο υψηλής επαγγελματικής ποιότητας, έτοιμο να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Και χαίρομαι γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένα σημείο αναφοράς για το ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ενισχύει το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη και ρευστή.
Δημοσιογράφος: Πάντως η προκλητικότητα από την Άγκυρα συνεχίζεται κ. υπουργέ…

Ευ. Βενιζέλος: Παρακολουθούμε, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, με πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη είναι η εσωτερική πολιτική και θεσμική ένταση στη γειτονική μας χώρα και αυτό που δεν θέλουμε είναι να εξάγεται η ένταση αυτή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επαναλαμβάνω ότι καταγράφουμε τα γεγονότα, αντιδρούμε με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι να ανακυκλώνουμε τα προβλήματα και να διογκώνουμε τις εντάσεις, αλλά να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα πρωτόκολλα αντιδράσεων και ενεργειών με σεβασμό πάντα προς το διεθνές δίκαιο. Θέλουμε να έχουμε μια σχέση ειρήνης και σταθερότητας, μια σχέση φιλίας και συνεργασίας, μία σχέση προς όφελος των δύο λαών και των δύο οικονομιών. Έχουμε πάντα απλωμένο το χέρι μας, αλλά δεν διολισθαίνουμε, δεν καμπτόμεθα, δεν αφήνουμε ακάλυπτη ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης.

Εχθές, πάντως, που ήταν η ημέρα της εθνικής μας εορτής, έγινε σε γενικές γραμμές, σεβαστό το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ. Δεν είχαμε παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και κάθε φορά προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε τα μηνύματά μας να πηγαίνουν όπου πρέπει και όπως πρέπει και στη γειτονική μας χώρα και στο ΝΑΤΟ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κ. υπουργέ…

Ευ: Βενιζέλος: Το θετικό μήνυμα της χθεσινής ημέρας είναι ότι αποσυμπιέζεται η κατάσταση, ότι μπορούμε να βγούμε από την δημοσιονομική περιδίνηση και να εκτελέσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από την αγορά, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με λογικά και όχι εκβιαστικά επιτόκια.

Είναι πάρα πολύ θετική η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εξακολουθήσει να δέχεται ως εγγύηση τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αυτό διευκολύνει και τις τράπεζές μας και την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, αλλά και τον δανεισμό του δημοσίου. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι υπάρχει πλέον ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός - γιατί, το ΔΝΤ καλείται να ενταχθεί σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό- αλλά ο μηχανισμός αυτός απλώς  υπάρχει, δεν τίθεται σε εφαρμογή.

Η Ελλάδα αυτοδυνάμως κινείται μέσω των αγορών και όλα όσα συμβαίνουν όλες αυτές τις μέρες πρέπει τώρα να μετασχηματιστούν σε ένα και μόνο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση, πρέπει να σταματήσουν όλες οι φήμες, πρέπει να δουλέψουμε με σοβαρότητα, με ενότητα και πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι να συγκρατήσουμε την ύφεση και να μπούμε σε έναν κύκλο ανάπτυξης, όσο γίνεται συντομότερα για να ξανα-αποκτήσουν οι Έλληνες το εισόδημα που χάνουν, για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την αισιοδοξία και την προοπτική που της αξίζει.

Στην συνέχεια ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη  δήλωση:

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί χθες η αλβανική Βουλή κύρωσε την διμερή συμφωνία μας για τα στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία. Πρόκειται για την οριστική επίλυση ενός ανοικτού θέματος, ιστορικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση και η θέση σε εφαρμογή αυτής της διεθνούς συμφωνίας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών και των δυο κρατών.

Tags: Δηλώσεις 2010