Δευτέρα 08 Μαρτίου 2010


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα της δημοσιογράφου κ. Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας για «την αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίου», δήλωσε τα εξής:

Το σημερινό δημοσίευμα  της κυρίας  Κύρας Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Θεμελιώδης επιδίωξη της χώρας είναι  να διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή των προκλήσεων. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά με την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Τούρκο  ομόλογο του, τα ίδια δε σημεία έχω τονίσει και εγώ στον Τούρκο ομόλογό μου, όσες φορές είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί του.

Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία – την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή - προσεγγίσεις όπως αυτή του δημοσιεύματος δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική  Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Tags: Δηλώσεις 2010