Θεσσαλονίκη, Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σήμερα στην Θεσσαλονίκη, δήλωσε τα εξής:

Ερώτηση: Τι θα κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Αϊτή;

Ευ.Βενιζέλος: Το Yπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Yπουργείο Υγείας, παρακολουθούν πάρα πολύ στενά και  με μεγάλη αγωνία την δραματική κατάσταση που υπάρχει στην Αϊτή. Οργανώνεται μια μεγάλη αποστολή στην οποία μετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,  με ιατρικά κυρίως στελέχη, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στέλνουμε επίσης φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, έτσι ώστε να είμαστε κοντά στον λαό μιας χώρας που την συνδέουν στενοί ιστορικοί δεσμοί με την Ελλάδα.


Ερώτηση: Υπάρχει διγλωσσία στο ΠΑΣΟΚ; Υπάρχουν γκρίνιες από βουλευτές για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργών στην κυβέρνηση.

Ευ.Βενιζέλος: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και όταν αντιμετωπίζεις τέτοια  προβλήματα είναι λογικό να υπάρχουν και προβληματισμοί αλλά και μεγάλη συνείδηση ευθύνης γιατί ξέρουμε παρά πολύ καλά ότι δεν δικαιούμαστε να κάνουμε λάθος, δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε. Το πρόβλημα του συντονισμού το έχουμε όχι ως κυβέρνηση αλλά ως κράτος, ως κοινωνία, ως οικονομία. Χρειάζεται πράγματι ένας μεγάλος εθνικός συντονισμός, μια μεγάλη εθνική συμφωνία, μια μεγάλη επιστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου για να υπερβούμε την κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να αποκτήσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που απαιτείται για να κατακτήσουμε την θέση που μας ανήκει. Γιατί η Ελλάδα έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα διαρθρωτικά, μακροχρόνια, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες. Μετέχει στην μικρή ομάδα των πλουσίων ισχυρών κρατών της Ευρώπης και άρα όλου του κόσμου και πρέπει αυτή την θέση μας να την επιβεβαιώσουμε, να την διασφαλίσουμε, να την ενισχύσουμε.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα, να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να θεμελιώσουμε την κοινωνική συνοχή, να δώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες, να στηρίξουμε το εισόδημά τους, να τους δώσουμε ελπίδα. Αυτό είναι μια πανεθνική προσπάθεια.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομία  -τα οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν σκληρά-  θα βγει γρήγορα  από την κρίση η χώρα; Η κ. Κατσέλη-σύμφωνα με πληροφορίες –απειλεί  με παραίτηση γιατί δεν συμφωνεί με τον κ.Παπακωνσταντίνου….

Ευ.Βενιζέλος: Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι απολύτως αναγκαία γιατί τίποτα δεν είναι πιο φιλικό για τον πολίτη, τίποτα δεν είναι πιο κοντά στους στόχους μας για  ανάπτυξη και για κοινωνική συνοχή, από το να μπορείς να καταβάλεις κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, από το να μπορείς να στηρίξεις τον άνεργο, από το να μπορείς να στηρίξεις τις ομάδες –τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά ομάδες –που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους, από την αναδιανεμητική λειτουργία  του κράτους.

Άρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία να γίνουν και θα γίνουν ως πρώτο βήμα, αν χρειαστεί να ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα θα ληφθούν αλλά πάντα με ένα αίσθημα δικαιοσύνης, πάντα με το μυαλό στραμμένο στην μεγάλη πλειονότητα των ελλήνων πολιτών που βλέπουν ότι μόνον το κράτος μπορεί να τους δώσει το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας που τους λείπει.

Tags: Δηλώσεις 2010