Παρασκευή  18 Δεκεμβρίου 2009


Ευ.Βενιζέλος:
Ήρθα για να επιθεωρήσω το Α’ Σώμα Στρατού, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στη συνέχεια νωρίς το απόγευμα θα επισκεφθώ τη Βέροια και το 2ο Σώμα Στρατού. Αλλά παράλληλα μετέχω στην εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού που οργανώνει σήμερα η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, γιατί αναμφίβολα βρισκόμαστε σε συνθήκες εθνικής κρίσης. Χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια, μια ειλικρινής ενεργός συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όχι απλά και μόνον το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή το πρόβλημα της διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εθνικής ανομίας η οποία δυστυχώς μας έχει καταβάλλει, προκαλώντας απαισιοδοξία στον ελληνικό λαό.Αποστολή της Κυβέρνησής μας και εντολή του ελληνικού λαού είναι να αλλάξουμε το κλίμα και αυτό μπορεί να το πετύχει η ίδια η κοινωνία εάν στο σύνολό της ενεργοποιηθεί και αναλάβει αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια κρατική ή κυβερνητική, ούτε για μια προσπάθεια που μπορεί να αναληφθεί μόνον από τις δυνάμεις της αγοράς.

Υπάρχουν πράγματα που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους και άρα του πολιτικού συστήματος και πρωτίστως της Κυβέρνησης και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη αυτού του τμήματος. Υπάρχουν άλλα τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιτηδευματία, του μικρομεσαίου. Υπάρχουν άλλα, πολύ σημαντικά, που ανήκουν στην ευθύνη του συντελεστή κεφάλαιο, της εργοδοσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού συστήματος. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Και βεβαίως, πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της προσδοκίας για όλους, γιατί στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο ζωής, κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να αποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αλλά δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να προωθήσουμε και θα προωθήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, οφείλουμε να εφαρμόσουμε και άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης, προκειμένου να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε ποικίλες πιέσεις οι οποίες ξεκινούν να έχουν χαρακτήρα χρηματοοικονομικό και καταλήγουν φυσικά να έχουν όπως συμβαίνει πάντα χαρακτήρα πολιτικο-διπλωματικό.

Αυτό είναι το νόημα της διαχείρισης της κρίσης και αυτό είναι και το νόημα της κυριαρχίας στις μέρες μας, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και η διαφύλαξη του μεγαλύτερου δυνατού περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που πρέπει να έχει μια κοινωνία, ένας λαός, ένα Κοινοβούλιο, μια Κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα λίγα εικοσιτετράωρα, μία μέρα για την ακρίβεια, πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010, που στην πραγματικότητα είναι μία συζήτηση για το πρόβλημα της χώρας, για την κατάσταση του έθνους όπως θα έλεγα με άλλη ορολογία, δηλαδή για κάτι που μας ενδιαφέρει όλους ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, πολιτικής προτίμησης και ιδεολογικής στόχευσης.

Αυτά ήθελα να σας πω και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δύο τάσεις τελευταία στην Κυβέρνηση, η τάση Παπακωνσταντίνου και η τάση Παπουτσή. Κάποιοι μιλούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα, κάποιοι λένε ότι πρέπει να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Εσείς που κλίνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Διαφωνώ πλήρως με αυτήν την σχηματοποίηση που κάνατε. Δεν υπάρχουν αυτές οι δύο τάσεις στην Κυβέρνηση. Θα ήταν αφελής αν πίστευε κάποιος ότι μπορεί μέσω αυτών των δύο διαμετρικά αντίθετων προσεγγίσεων να διαχειριστεί το πρόβλημα της οικονομίας, της κοινωνίας, του μοντέλου ανάπτυξης και της προοπτικής μας. Ούτε η απλή δημαγωγία, ο λαϊκισμός, τα εύκολα λόγια οδηγούν πουθενά, ούτε μία προσήλωση στην ανάγκη μέτρων ετεροβαρών, σκληρών, μονεταριστικών. Κανείς δεν τα υποστηρίζει αυτά, ούτε μέσα στην Κυβέρνηση ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ξέρουμε ότι το στοίχημα είναι δύσκολο, γιατί πρέπει οι επιλογές μας να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικές, αξιόπιστες, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες και βεβαίως αναπτυξιακές. Αυτό είναι εφικτό, αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει ο καθένας να νιώσει ότι η κατάστασή του δε θα χειροτερέψει και ότι σε ένα ορατό χρονικό διάστημα θα αποκτήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες και μεγαλύτερες προοπτικές. Άρα αυτό είναι το νόημα της μεγάλης εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που προτείνουμε και που η Κυβέρνηση διευθύνει πολιτικά. Η συμφωνία βασίζεται στην ανάγκη όλοι να συμβάλλουμε, για να έχουμε τη δυνατότητα όλοι να επωφεληθούμε.

Αυτό ξεπερνάει και την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και τη ριζική τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και τη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και όλα όσα λέμε για την κατάσταση στην αγορά, την πραγματική οικονομία.

Είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ο πυρήνας του ξέρετε ποιος είναι; Η αδυσώπητη σύγκρουση που διεξάγεται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας κι αυτή κορυφώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, ανάμεσα στις ατυπίες, δηλαδή τις μη νομιμοποιημένες και μη θεσμοποιημένες συμπεριφορές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και τη θεσμοποιημένη λειτουργία του κράτους, της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ τυπικής και άτυπης κατάστασης καθηλώνει μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, μια χώρα η οποία είναι σε όγκο η 30ή οικονομία στον κόσμο, μία χώρα η οποία ως άθροισμα εθνικής αποταμίευσης και εθνικών επενδύσεων είναι η 15η χώρα στον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πάρα πολλά προβλήματα, με προβλήματα χρόνια, διαρθρωτικά, με προβλήματα τα οποία αγγίζουν τη νοοτροπία μας και την αντίληψή μας και τις συνήθειές μας. Αλλά είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, μια χώρα που ανήκει στο κλειστό κλαμπ των χωρών του ευρώ και στο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν ένα πολύ καλό μέσο επίπεδο ζωής. Με αδικίες, με αντιφάσεις και με ανασφάλειες, αλλά πάντως πρέπει αυτή την κατάσταση να τη διατηρήσουμε ως προς τα καλά της και να την αλλάξουμε γρήγορα και ριζικά ως προς τα κακά της. Αυτό είναι το στοίχημα και θα το κερδίσουμε.

Δημοσιογράφος (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Ευ. Βενιζέλος: Σας απάντησα, δεν προσδιορίζομαι σε σχέση με άλλους. Σας λέω την άποψη της κυβέρνησης όπως την αντιλαμβάνομαι και όπως τη διατυπώνω και πιστεύω ότι εκφράζω τη βούληση του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, τι απαντάτε σε αυτούς που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και στον ίδιο Πρωθυπουργό, ατολμία, κυρίως την αντιπολίτευση, να πάρει τα αναγκαία αλλά σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Ευ. Βενιζέλος: Η αντιπολίτευση θέλει να δικαιωθεί αναδρομικά υπερασπιζόμενη το εξής καταπληκτικό επιχείρημα. Ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει μετεκλογικά ως κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές απειλές του κ. Καραμανλή. Αυτό δεν είναι δημοκρατικά σωστό. Αυτό έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό. Απ’ την άλλη, είναι αλήθεια ότι οι επιλογές μας κρίνονται όχι μόνο πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας, όχι μόνο διεθνοπολιτικά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κρίνονται και χρηματοοικονομικά στις διεθνείς αγορές κάθε μέρα. Πρέπει να τα σταθμίζουμε όλα αυτά και να κερδίζουμε κάθε μέρα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ δεν κερδίσατε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, γιατί αυτή η προσπάθεια γίνεται τουλάχιστον 40 ημέρες, έχουν ανακοινωθεί ήδη μία σειρά μέτρων και είδαμε πριν από λίγες ημέρες μία ακόμη υποβάθμιση. Επομένως δίνετε αυτή τη μάχη και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο διεθνώς, αλλά είδαμε ότι είχαμε μια ακόμη υποβάθμιση. Άρα, μήπως κάτι δεν κάνει σωστά η κυβέρνηση;


Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, καταρχάς θα ήταν αφέλεια ιστορική και πολιτική να πει κανείς ότι σε 40 ή σε 80 μέρες, γιατί η κυβέρνηση έχει κάτι λιγότερο από 80 μέρες στην εξουσία, μπορεί να επιλυθούν προβλήματα τα οποία δεν είναι μόνο προβλήματα της τελευταίας 6ετίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά προβλήματα που ανάγονται στον ίδιο τον τρόπο συγκρότησης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα.

Βεβαίως θα θέλαμε να μην έχουμε εμφανιστεί αυτές οι εκθέσεις εκτιμητικών οίκων του εξωτερικού που υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα και την αξιοπιστία των ομολόγων. Όμως τέτοια φαινόμενα έχουμε για πολλές χώρες, συχνά. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα εστιασμένα στη σχέση με την Κίνα. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζει η Ισπανία. Πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάρα πολλές χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

Το ζήτημα δεν είναι να κερδίσεις μία εντύπωση ή μία ημερήσια  μάχη. Το ζήτημα είναι να εφαρμόσεις ένα σχέδιο το οποίο θα σε βγάλει από την κρίση, θα σε βγάλει αλώβητο και με αυξημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό κάνουμε τώρα. Και η συζήτηση του προϋπολογισμού μας δίνει επί πέντε μέρες την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας με όσο γίνεται πιο αναλυτικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Και αυτό δεν το κάνουμε απευθυνόμενοι στη Βουλή ή στην εγχώρια κοινή γνώμη. Αυτό το κάνουμε απευθυνόμενοι και στις αγορές και στους εταίρους μας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, είχαμε ήδη το πρώτο κρούσμα στη κυβέρνηση με την παραίτηση του Ντίνου Ρόβλια. Θέλω ένα σχόλιο πως κρίνετε την όλη αυτή υπόθεση. Και το ερώτημα είναι αν τελικά παρά τα όσα λέγονται και οι διαβεβαιώσεις που δίνονται, θα έχουμε μία πολιτική απ’ τα παλιά σε όλα αυτά τα πράγματα.

Ευ. Βενιζέλος: Δε γνωρίζω πως εξελίχθηκε η υπόθεση του συναδέλφου του κ. Ρόβλια, γιατί δε τη χειρίστηκα. Έχω μόνο την ενημέρωση που έχετε και εσείς από τα μέσα επικοινωνίας. Άρα δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον Πρωθυπουργό και τη σχέση του με τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς.

Το ελληνικό κράτος, η ελληνική δημόσια διοίκηση, έχει γνωστές παθογένειες. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται πάρα πολύ συχνά στην ανάγκη να ζητά να ασκηθεί πολιτική πίεση προκειμένου να εφαρμοστούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Δεν έχει πειστεί ακόμη ο Έλληνας πολίτης ότι λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα οι θεσμοί, ώστε να επαφίεται στη λειτουργία των θεσμών
. Θέλει να νιώσει πολύ συχνά ότι έχει κάποιον ο οποίος επιβλέπει, ο οποίος φροντίζει να εφαρμοστούν οι κανόνες της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας και πολλές φορές υπάρχουν πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφοι, παράγοντες του κοινωνικού βίου, οι οποίοι δέχονται την αγωνία των πολιτών και συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία εκφράζουν συλλογικοί φορείς, οικογένειες, ενδιαφερόμενοι, άλλος γιατί θέλει μια θέση σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, άλλος γιατί θέλει μια δουλειά για το παιδί του, άλλος γιατί θέλει το παιδί του να υπηρετήσει σε μία μονάδα του στρατού η οποία είναι κοντά στο σπίτι του ή να πάρει μία ειδικότητα που αρμόζει στα προσόντα του.

Κάνουμε μία προσπάθεια τώρα, αλλά χρειαζόμαστε μια μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο ότι οι θεσμοί μπορούν να λειτουργούν από μόνοι τους. Όπως αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό με το ΑΣΕΠ, έτσι μπορεί να γίνει και με άλλα θέματα, για παράδειγμα το πώς ένα παιδί υπηρετεί στο στρατό τη θητεία του, με βάση το διδακτορικό του δίπλωμα, το μεταπτυχιακό του, το πτυχίο του, την εξειδίκευσή του και ότι υπάρχει ένα σύστημα το οποίο δε χρειάζεται πιέσεις και διαμεσολαβήσεις.

Και ακριβώς αυτό σε όλα τα Υπουργεία προσπαθούμε να το επιβάλουμε με κανονιστικού χαρακτήρα μέτρα, θεσμικά. Αλλά βεβαίως πρέπει και η κοινωνία να σταματήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα να έχει αυτή τη δυσπιστία. Για να αποβάλει τη δυσπιστία πρέπει να δει ότι οι θεσμοί λειτουργούν. Αυτό θέλει μια μικρή αναμονή και όλα θα γίνουν όπως τα έχουμε σχεδιάσει και όπως τα θέλουμε όλοι μας.

Αλλά ο ίδιος ο Έλληνας πολίτης που δυσανασχετεί όταν διαπιστώνει ότι δε λειτουργεί το θεσμικό σύστημα, ο ίδιος είναι αυτός που ζητά μία πολιτική κάλυψη, μια πολιτική παρέμβαση, προκειμένου να είναι σίγουρος ότι δε θα αδικηθεί. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, πείθοντας τους πολίτες ότι υπάρχουν θεσμικές λύσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω κάτι που μας το ζήτησαν οι πολίτες.

Ευ. Βενιζέλος: Όλα όσα λέτε είναι εκ μέρους των πολιτών.

Δημοσιογράφος: Ο διαγωνισμός για τους ΕΠΟΠ που ήταν στον αέρα, για να καταργηθεί η συνέντευξη, θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα; Είναι το ένα ερώτημα. Και το δεύτερο ερώτημα είναι σε συνέπεια της υπόθεσης γύρω από τον κ. Ρόβλια, ρώτησε μητέρα το εξής: 50 άτομα βρέθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές, 50 στρατιώτες και άλλοι πήγαν κοντά στα σπίτια τους, όπως πήγαν. Θα υπάρξει παρέμβαση στη δικαιοσύνη;


Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς ως προς τους ΕΠΟΠ. Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή η διάταξη για την κατάργηση της συνέντευξης στους διαγωνισμούς για τους επαγγελματίες οπλίτες. Άρα μόλις δημοσιευτεί ο νόμος σε ελάχιστες μέρες, θα συνεχιστεί η διαδικασία αφαιρουμένου του συντελεστή της συνέντευξης.

Ως προς την αγωνία των μητέρων και τα ενδεχόμενα παράπονα, δεν υπάρχει πατέρας, μητέρα, παππούς, γιαγιά, δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια, που να μην έχει αγωνία για το παιδί του στους 9 μήνες που υπηρετεί τη θητεία. Και κανείς δεν είναι κατά βάθος ευχαριστημένος. Ευχαριστημένος είναι όποιος υπηρετεί με τον πιο απαλό τρόπο δίπλα στο σπίτι του.

Όμως, τόσο εγώ όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός, αλλά κυρίως οι αρχηγοί των επιτελείων, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε παράπονο και σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος και αυτό γίνεται και τυπικά και άτυπα μέσω του διαδικτύου. Ο καθένας στέλνει ένα e-mail ή στέλνει ένα μήνυμα στο blog ή ένα μήνυμα στο facebook και μπορεί να διατυπώσει το παράπονό του και αν δείτε και τις εφημερίδες, θα δείτε πολύ συχνά να εντοπίζουν προβλήματα για συνθήκες διαβίωσης, για συμπεριφορές διοικητικών, για συνθήκες ζωής στρατευμένων.

Δεν υπάρχει παράπονο, δεν υπάρχει αίτημα, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο δημοσιογραφικό, το οποίο να μην ελέγχεται εις βάθος και να μη δίνουμε απάντηση άμεσα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ένα πάλι αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ στην Κοζάνη, είναι η απομάκρυνση του 1ου Σώματος Στρατού το οποίο επισκεφθήκατε και πριν από λίγο. Δεν ξέρω αν έχετε δει το ζήτημα, αλλά ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε γι’ αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα που λέγεται τι γίνεται με τα μη ενεργά στρατόπεδα σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας. Η γραμμή μας είναι ότι όσα περισσότερα μη ενεργά στρατόπεδα μπορούμε, θα τα διαθέσουμε στις τοπικές κοινωνίες, εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και των πολιτών.

Θα εξαγγείλουμε σε λίγες εβδομάδες μετά τις διακοπές ένα πολύ απλό στην εφαρμογή του πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπερβούμε και τις δυσχέρειες της ως τώρα ισχύουσας νομοθεσίας. Βέβαια αυτό αφορά τα μη ενεργά στρατόπεδα. Το στρατόπεδο του 1ου Σώματος Στρατού, το στρατηγείο, είναι ένα ενεργό στρατόπεδο.

Δε μου έθεσε η Δημοτική ή η Νομαρχιακή Επιτροπή το ζήτημα. Αλλά πάντως η απομάκρυνση του 1ου Σώματος Στρατού από το στρατόπεδό του δε θα είναι ένα μήνυμα καλό για την περιοχή, εάν τεθούν ζητήματα να πάει σε άλλη περιοχή το Σώμα Στρατού. Πρέπει να δούμε που θα μετεγκατασταθεί. Φαντάζομαι ότι η Κοζάνη δε θέλει να εγκατασταθεί αλλού το Σώμα, έτσι δεν είναι; Αυτό θέλει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να καλύπτει και τα δύο σκέλη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, δίπλα σας είναι ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Κύρκος, ο οποίος έχει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και έχει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς γιατί δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε να ορίσει Περιφερειάρχες.

Ευ. Βενιζέλος:
Ωραία το θέτετε.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε αυτή η καθυστέρηση. Και γενικά πώς βλέπετε το όλο μοντέλο επιλογής με τα βιογραφικά; Έχουν ακουστεί πολλές ενστάσεις όπως διαβάζουμε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και από τους βουλευτές.

Ευ. Βενιζέλος: Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, επαινέσατε τον κ. Κύρκο, θεωρείτε ότι η επιλογή του είναι μια ιδανική επιλογή, ενός ανθρώπου που καλύπτει επάξια τη θέση και ακούραστα εργάζεται. Άρα, το σύστημα αποδίδει.

Ως προς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, πρέπει να σας πω ότι ισχύει σε κάθε κράτος και ιδίως σε ένα κράτος δικαίου όπως η Ελλάδα, η αρχή της συνέχειας της δημόσιας διοίκησης. Δεν υπάρχει κενό σε καμία θέση. Δεν υπάρχει κενό. Δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο κενού στη δημόσια διοίκηση. Όλες οι λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης επιτελούνται. Δεν υπάρχει όργανο που απουσιάζει και δεν αναπληρώνεται και δεν υπάρχει κανένα κενό.

Δημοσιογράφος: Απέτυχε το μοντέλο κ. Υπουργέ;


Ευ. Βενιζέλος: Μόλις προηγουμένως εσείς λέγατε ότι έχετε έναν πολύ καλό Περιφερειάρχη. Αφήστε να δούμε τους Περιφερειάρχες πως αποδίδουν. Όλοι ελεγχόμαστε καθημερινά. Και οι Περιφερειάρχες θα ελέγχονται καθημερινά από τους πολίτες, απ’ τους Δημάρχους, απ’ τους βουλευτές, απ’ την κυβέρνηση. Υπάρχουν τόσα επίπεδα ελέγχου που θα βαρυγκωμούν από τον πολύ έλεγχο.

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση Κουτούπη έπληξε την Κυβέρνηση;


Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τα μεγάλα εθνικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα και τα προβλήματα τα θεσμικά που έχουμε, με μικροεπεισόδια. Μικροεπεισόδια θα υπάρχουν. Λάθη θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να τα αναγνωρίζεις και να τα διορθώνεις.Έχει πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον επικήδειο που εκφώνησε προκαταβολικά ο ίδιος για τον εαυτό του στη Βουλή των Ελλήνων, ότι έκανε λάθη επειδή έπραξε πολλά πράγματα. Αλάνθαστος είναι μόνο όποιος αδρανεί. Δεν είμαστε αδρανείς πολιτικοί.
Tags: Δηλώσεις 2010