Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009


Τις δυο αυτές μέρες στην Μπρατισλάβα συζητήσαμε για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το ΝΑΤΟ, για το πρόβλημα των πόρων του και του προϋπολογισμού του, για την ανάγκη να διαμορφωθεί μια άλλη δομή, πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη για την δύναμη ταχείας επέμβασης στην οποία εμείς μετέχουμε, με κύριο σημείο αναφοράς το Γ ‘ Σώμα Στρατού, όπως έχει διαμορφωθεί  τώρα.
Μιλήσαμε φυσικά και για το Αφγανιστάν, επιμείναμε πάρα πολύ στο γεγονός πως πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους η εκλογική διαδικασία, να υπάρξει ένας νομιμοποιημένος πρόεδρος και μια κυβέρνηση αποδεκτή από τον λαό του Αφγανιστάν, η οποία πρέπει να πάρει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί.

Ιδιαίτερα επέμεινα στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για τους μετανάστες που παράνομα εισέρχονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να φιλοξενούμε πάνω από 50.000 μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες και αυτό είναι μια άλλη παράμετρος, μια άλλη συμβολή της Ελλάδας στην υπόθεση του Αφγανιστάν.

Ήταν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε απευθείας τον ίδιο τον επικεφαλής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τον Στρατηγό Μακ Κρίσταλ καθώς και τον Αφγανό Υπουργό Άμυνας που μετείχαν στην συνάντηση.

Με τους ομολόγους μου πολλών κρατών με τους οποίους συνομίλησα θίξαμε τα διμερή θέματα, θέματα που αφορούν την στάση μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θέματα που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Με τον Τούρκο δε ομόλογο μου επιμείναμε  και οι δύο στην ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαφής προκειμένου να αποφεύγονται περιττές εντάσεις και παρεξηγήσεις στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων μας. Και αναμένω με πολλή μεγάλη προσδοκία την συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη το Φεβρουάριο,  ίσως όμως μας δοθεί η δυνατότητα να βρεθούμε και νωρίτερα με αφορμή  άλλες διεθνείς δραστηριότητες. 
* Τις θέσεις της Ελλάδας για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή το ΝΑΤΟ ανέπτυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ο κ. Βενιζέλος στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πόρων και γενικότερα του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τις αποστολές που αναπτύσσει, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ιδιόμορφη θέση της Ελλάδας που διατηρεί, για τους γνωστούς λόγους, έναν πολύ υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό –τον δεύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την διαθεσιμότητα και την διαχειρισιμότητα των δυνάμεών του με τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους, καθώς και στις προοπτικές της δύναμης ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην οποία η Ελλάδα μετέχει με κύριο σημείο αναφοράς τη νέα μορφή που έχει αποκτήσει το Γ’ Σώμα Στρατού (NDC-GR).
Ο κ. Βενιζέλος μετείχε επίσης στην ενημέρωση που έκανε ο Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Robert M. Gates, για την αντιπυραυλική ασφάλεια, μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού Προέδρου κ. Obama, καθώς και στη συζήτηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στη δεύτερη φάση της οποίας έλαβε μέρος και ο Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ισχύουν - αυτό συμβαίνει και με πολλές άλλες χώρες που μετέχουν στην αποστολή- οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, καθώς είναι προφανές ότι βασική μέριμνα της Συμμαχίας πρέπει να είναι η ασφάλεια του προσωπικού που εκτίθεται σε πολλαπλούς κινδύνους στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του Αφγανιστάν με την διενέργεια του β’ γύρου που έγινε τελικά αποδεκτός από τους δύο βασικούς υποψηφίους.
Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Anders Fogh Rasmussen, τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανό Ναύαρχο James G. Stavridis, και πολλούς ομολόγους του, όπως τους Υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Tags: Δηλώσεις 2010