23  Μαΐου 2009, Θεσσαλονίκη


"ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ"


Η Ν.Δ. κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκει την πόλωση με το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Ευ.Βενιζέλος: Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν αντιληφθεί, μετά την διεθνή οικονομική κρίση, ότι χωρίς ένα ισχυρό κράτος που να εγγυάται την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου των αγορών, χωρίς μια προστασία του πολίτη από τις δυνάμεις της ανισότητας και της αδικίας δεν μπορεί να πορεύονται οι κοινωνίες. Άρα έχουν κατισχύσει διεθνώς οι σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, γιατί αυτές εγγυώνται τον νέο ανθρωπισμό. Αυτό είναι σήμερα το περιεχόμενο της έννοιας σοσιαλισμός. Ο δε Κορνήλιος Καστοριάδης, που χρησιμοποίησε επί δεκαετίες το δίλλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»,δυο χρόνια πριν πεθάνει είπε ότι προτιμά ένα αλλιώς διατυπωμένο δίλλημα: «αυτονομία ή βαρβαρότητα».Αυτονομία σημαίνει δημοκρατία, αυτοκαθορισμός, χειραφέτηση, αυτό που ζητάει κάθε πολίτης, αυτό που ζητάει κάθε κοινωνία και η ελληνική κοινωνία.


ΓΙΑ ΤO ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚO ΣΠΟΤ ΤΗΣ Ν.Δ


Την διαφήμιση της Ν.Δ. με τα παπαγαλάκια πώς την είδατε;

Ευ. Βενιζέλος: Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να συζητούμε για τις επικοινωνιακές τακτικές των κομμάτων Νομίζω όμως ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να μιλήσουμε για την αλήθεια του πολίτη. Η κρίση επιβάλλει σε όλους μας ένα εθνικό καθήκον αλήθειας. Και είναι προτιμότερο την αλήθεια να την λένε άνθρωποι και όχι πτηνά. Ας πούμε την αλήθεια των ανθρώπων με ανθρώπινη γλώσσα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Χθεσινή δημοσκόπηση ανεβάζει την διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις 4,1 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ…….

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ και πολλούς μήνες όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης μας λένε κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής και των Ευρωεκλογών και των Εθνικών βουλευτικών εκλογών. Γι αυτό η ευθύνη μας αφορά πρωτίστως την επόμενη μέρα. Το βάρος που καλούμαστε να αναλάβουμε απέναντι στον τόπο.Γιατί δεν χωρεί καμιά διάψευση. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τα λάθη και τις ασυνέπειες της Ν.Δ. Και έχουμε όλοι στο ΠΑΣΟΚ πλήρη συνείδηση αυτής της ευθύνης, της ευθύνης της επόμενης μέρας.

Tags: Δηλώσεις 2010