16 Μαΐου 2009, Θεσσαλονίκη


Πώς σχολιάζετε την πρόθεση του κ. Καραμανλή να αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;

Ευ.Βενιζέλος: To θεσμό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, τον ευτέλισαν οι σκόπιμες καθυστερήσεις και οι χειρισμού ορισμένων-ελάχιστων- εισαγγελικών και ανακριτικών λειτουργών  και κυρίως η έλλειψη ηθικής και πολιτικής ευαισθησίας του πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του. Και ο κ. Καραμανλής αφού έκλεισε βεβιασμένα τη βουλή και παρέγραψε τα εγκλήματα των συνεργατών του τώρα λέει είναι ανοιχτός για συζήτηση.


Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση που έχω υποβάλει. Η βουλή να εκλέγει πενταμελές δικαστικό όργανο υψηλού κύρους με πλειοψηφία 2/3 και αυτό το όργανο στη συνέχεια να επιλαμβάνεται των προκαταρκτικών εξετάσεων και να αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης.

Είναι διατεθειμένα τα κόμματα πέραν του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν  μια τέτοια προσέγγιση που απελευθερώνει  ηθικά την  βουλή και την ξαναφέρνει σε επαφή με την κοινωνία; Όλα τα άλλα είναι  ''απορία ψάλτου  βηξ''.

Πείτε μας για την πράσινη ανάπτυξη και τον διάλογο που κάνετε με  τους φορείς για την Θεσσαλονίκη.

Ευ.Βενιζέλος: Eίναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης να ανοίξουν τον διάλογο για την ανάπτυξη. Το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, το μεγάλο πρόβλημα της υστέρησης της σε σχέση με την Αθήνα   μπορεί λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη της πραγματικής οικονομίας και όχι μια πόλη που παρασιτεί. Είναι μια πόλη που έχει τεράστιο διανοητικό κεφάλαιο λόγω του πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, και των ερευνητικών Κέντρων και αυτό που χρειάζεται είναι χειραφέτηση, δηλαδή χρειάζεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τα πολιτικά όργανα που θα αποφασίζουν για αυτή και το μέλλον όλης της Βόρειας Ελλάδας.

* Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  ήταν κεντρικός ομιλητής στο 1ο Τριήμερο διαλόγου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και τις κεντρικές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, στο ξενοδοχείο GRAND HOTEL.

Tags: Δηλώσεις 2010