15 Μαΐου 2009, Θεσσαλονίκη

Μήνες πριν ο κ. Καραμανλής, με συνωμοτικό τρόπο, κλείσει την βουλή και παραγράψει τα εγκλήματα που έχουν τυχόν τελεστεί από υπουργούς  μέχρι το 2007, πρότεινα να  συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια ριζική αναθεώρηση του θεσμού της ποινικής ευθύνης των υπουργών, ώστε η βουλή να διατηρήσει την αρμοδιότητα μόνον να εκλέγει ένα πενταμελές δικαστικό όργανο υψηλού κύρους, να το εκλέγει από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2\3 ώστε ένα υψηλό, επίσημο δικαστικό όργανο να μπορεί  να ασκεί  το σύνολο της αρμοδιότητας διενεργώντας προκαταρκτική  εξέταση και αποφασίζοντας αν υπάρχει λόγος άσκησης  ποινικής δίωξης ή όχι.


Με την  πρότασή μου αυτή το ζήτημα της ποινικής ευθύνης των υπουργών να ανατεθεί από την βουλή σε δικαστικό όργανο που εκλέγει η βουλή με πλειοψηφία  2\3 έχουν συμφωνήσει οι εισαγγελείς της χώρας, η ένωση εισαγγελέων, έχουν επί της ουσίας συμφωνήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και παρά πολλοί εκπρόσωποι της επιστήμης.

Αντί λοιπόν ο κ .Καραμανλής να αναζητά τώρα αστεία προσχήματα θα μπορούσε και αυτός να πει ότι συμφωνεί, με όση αξιοπιστία  έχει, με αυτή την συγκεκριμένη πρόταση. Όλα τα άλλα  είναι " άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"

 

* Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σχετικά με τις δηλώσεις  του πρωθυπουργού για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πριν την έναρξη της εκδήλωσης στo Annual Economic Development Forum του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) στο Ξενοδοχείο Nikopolis.

Tags: Δηλώσεις 2010