4 Μαϊου 2009


Τι περιμένετε από την σημερινή   ψηφοφορία στη βουλή για την υπόθεση Παυλίδη;

Ευ. Βενιζέλος:
Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών προσώπων. Πρέπει να διαχωρίσουμε δυο τελείως διαφορετικά θέματα. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές για να αρχίσει να ξεπερνά το πολιτικό και οικονομικό της αδιέξοδο. Και η υπόθεση Παυλίδη πρέπει να κριθεί, όπως προβλέπει το σύνταγμα από τον νόμιμο δικαστή, δηλαδή πρέπει αρχικά να διερευνηθεί από Αρεοπαγίτη  ανακριτή και δικαστικό συμβούλιο. Κακώς η κυβέρνηση και η πλειοψηφία  της επιχειρεί να συνδέσει τα δυο αυτά θέματα και επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της ανεπάρκεια πίσω από τον κ. Παυλίδη.

Σε περίπτωση που τα λευκά  είναι παρά πολλά και υπερισχύσουν  οι ψήφοι υπέρ της παραπομπής, έστω και αν δεν είναι συνολικά 151,τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Η τεχνητή λεύκανση της  υπόθεσης Παυλίδη δεν συνιστά λύση ούτε  στο ηθικό ζήτημα που υπάρχει για την υπόθεση αυτή, ούτε στο τεράστιο  πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η πλειοψηφία της στην βουλή είναι τεχνητή, στην πραγματικότητα εμποδίζει ο πρωθυπουργός την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομικά κριτήρια.
Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί  με κριτήρια βαθύτατα  δημοκρατικά και  πολιτικά .

Το αύριο για την κυβέρνηση θα είναι χειρότερο ή θα ανακουφιστεί;

Ευ. Βενιζέλος:Το  ζήτημα είναι να παρακολουθούμε τις προτεραιότητες των πολιτών. Το ζήτημα είναι όχι το αύριο της κυβέρνησης που δεν υπάρχει, αλλά το αύριο της χώρας που πρέπει να διαμορφωθεί. Η χώρα  μπορεί, η Ελλάδα μπορεί, αλλά πρέπει να αποκτήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε να φτάσουμε σε ένα  εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης  ώστε να υπάρξει ένα κύμα  αναγέννησης και αισιοδοξίας που λειτουργεί και ως  αναπτυξιακό και οικονομικό κίνητρο.

Στο φοιτητικό συνδικαλισμό εξυπηρετούνται πελατειακές σχέσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς στο χώρο του  Πανεπιστημίου  αναπτύσσονται πελατειακά φαινόμενα. Το πανεπιστήμιο που θέλουμε, το πανεπιστήμιο για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές ολόκληρες του φοιτητικού κινήματος δεν είναι το πανεπιστήμιο της βίας και του φόβου, ούτε το πανεπιστήμιο των συντεχνιακών συμφερόντων. Είναι  το ανοιχτό, δημοκρατικό, το δημιουργικό, το πανεπιστήμιο όλων των εκπαιδευτικών ομάδων, είναι το πανεπιστήμιο που ερευνά, που δίνει στον φοιτητή και στον νέο πτυχιούχο ουσιαστικά εφόδια για την ένταξη του στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
* Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΠ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 13ης Μαΐου. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε τα εξής.
Tags: Δηλώσεις 2010