16 Ιανουαρίου 2015

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να στείλω ένα θερμό φιλικό χαιρετισμό σε όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, της Δυτικής Ελλάδας, η συνάντησή μας έχει περιφερειακό χαρακτήρα. Θέλουμε να καλύψουμε και τους τρεις μεγάλους πρώην νομούς της Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο την Αιτωλοακαρνανία ,αλλά και την Αχαΐα και την Ηλεία.

Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, να διαπιστώσω το υψηλό επίπεδο των συνεταιρισμένων αγροτών.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και όλη η Ελλάδα που έχει την ευλογία των φυσικών πλεονεκτημάτων -εδώ έχουμε νερά, έχουμε καλλιέργειες, έχουμε κτηνοτροφία, έχουμε αλιεία, έχουμε τη λιμνοθάλασσα- είναι πάρα πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης βασισμένο στους πόρους που διαθέτουμε, τους ενδογενείς πόρους. Αυτοί είναι πρωτίστως η γη και οι άνθρωποι. Και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αγροτική επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.

 Η δεύτερη παρατήρησή μου αφορά τα ψηφοδέλτιά μας στις περιοχές αυτές. Έχουμε και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες ανανεωτικά, δυναμικά, αξιόπιστα, αξιοκρατικά ψηφοδέλτια που μας φέρνουν σε επαφή με την κοινωνία των πολιτών. Δεν έχουμε ψηφοδέλτια παλαιών πολιτευτών, αλλά ανθρώπων καταξιωμένων μέσα από τη δουλειά τους, μέσα από την κοινωνία, μέσα από τους αγώνες, μέσα από την προσωπικότητά τους.

Με αυτές τις δυο παρατηρήσεις και αφού εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση που συναντώ τα Μέσα Ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας, είμαι ανοιχτός για τις ερωτήσεις σας. Αν χρειαστεί να προσθέσω κάτι, θα το προσθέσω καθ' οδόν.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Π. Κούτσκος (Τηλεόραση Αχελώου): Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα δυο ελληνικές συστημικές τράπεζες ζήτησαν βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, κάτι που δείχνει ότι μάλλον ξεμείναμε από ρευστό. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Φοβάστε για ξαφνικό ατύχημα στην οικονομία;

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς, παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολλές μέρες μια όξυνση αυτού του τυφλού ανταγωνισμού ανάμεσα στον άγαρμπο εκφοβισμό των πολιτών που εκφράζει η ΝΔ και τον απλοϊκό έως κουτοπόνηρο εφησυχασμό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι αν δεν είναι η ίδια πρώτο κόμμα θα καταστραφεί η οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, μπορώ να εφαρμόσω μια πολιτική η οποία είναι ανεύθυνη, επιπόλαιη, ατεκμηρίωτη, χωρίς να αντιδράσει κανείς, η Ευρώπη με περιμένει, μόλις εμφανιστώ θα υποκλιθεί». Και υπάρχουν και πολλοί Έλληνες πολίτες, που σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι επειδή θα αλλάξει –αν αλλάξει- το κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα ,θα υποχωρήσει σύσσωμη η Ευρώπη και θα αποδεχτεί τις αντιλήψεις που εκφράζονται στην Ελλάδα, από ένα πολιτικό κόμμα.

Ακούγονται αυτές τις μέρες απίθανες επιπολαιότητες ή αφέλειες. Το «αφέλεια» είναι ακόμη πιο κακό από την κουτοπονηριά, γιατί είναι άλλο να ξέρεις κάτι και να το κρύβεις για λόγους δημαγωγικούς και άλλο να μην καταλαβαίνεις ποια είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς, είναι προτιμότερο να ξέρεις κάτι και να προετοιμάζεσαι ακόμη κι αν λες ανακρίβειες τους πολίτες, παρά να μην καταλαβαίνεις και τι συμβαίνει.

Η θεωρία ότι «η οικονομία έχει αντοχές άπειρες και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, να δαπανήσουμε όσο χρόνο θέλουμε, δεν μας πιέζει τίποτε, δεν έχουμε το όριο των δύο μηνών για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, μπορούμε να πάρουμε παράταση και δεν θέλουμε τις δόσεις του δανείου, δεν θέλουμε τίποτε, μπορούμε να αντλούμε χρήματα από την αγορά μέσω εντόκων γραμματίων», η θεωρία αυτή ήδη διαψεύστηκε.

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα από το 2010 έως σήμερα. Η σημερινή Ελλάδα οικονομικά είναι τελείως διαφορετική. Θα μου πείτε ότι ο πολίτης εξακολουθεί να ζει στις επιπτώσεις της κρίσης. Τις επιπτώσεις της κρίσης, όχι του Μνημονίου. Η κρίση έφερε το Μνημόνιο ως ένα σκληρό τρόπο υπέρβασης. Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση. Με το Μνημόνιο ,με δύσκολο τρόπο, προσπαθήσαμε να γλιτώσουμε τα ακόμη χειρότερα.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, πέντε χρόνια μετά η Ελλάδα πράγματι έχει πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα πράγματι έχει ισορροπήσει δημοσιονομικά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ελέγξει το χρέος της και να το κάνει εξυπηρετήσιμο με κόστος μόλις το 40% αυτού που πλήρωνε κάθε χρόνο μέχρι το 2010. Είναι σαν να έχει κουρέψει το χρέος κατά 60% γιατί έχει μειωθεί το ετήσιο βάρος τόσο πολύ. Η Ελλάδα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μέσα σε μια Ευρώπη στασιμότητας ή και ύφεσης.

Και όλα αυτά σιγά-σιγά φαίνονται στην πραγματική οικονομία ,στην κατάσταση των νοικοκυριών, στην κατάσταση των επιχειρήσεων. Το ισοζύγιο απασχόλησης, έχει γίνει θετικό. Οι θέσεις που κλείνουν είναι λιγότερες από τις θέσεις που ανοίγουν. Σιγά-σιγά μειώνεται η ανεργία.

Οι τράπεζες λένε με τις διευθύνσεις μελετών ότι μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια 720.000 θέσεις εργασίας. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ είχαμε πει 640.000 ,λιγότερες από αυτές που λένε οι τράπεζες, η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, που έχει τεράστια εμπειρία στα θέματα αυτά.

Όμως, θα έλεγε ένας πολίτης, «γιατί ενώ έχουμε τέτοιες επιτυχίες, είμαστε εύθραυστοι;». Είμαστε εύθραυστοι για λόγους πολιτικούς. Γιατί η έλλειψη συναίνεσης, η έλλειψη σοβαρότητας, η μη αποδοχή των δεσμεύσεων της χώρας, η καταγγελία της αρχής της συνέχειας του κράτους, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και στις αγορές και στους θεσμούς.

Στην Ευρώπη γίνονται διαρκώς εκλογές, αλλάζουν συνεχώς οι κυβερνήσεις. Υπάρχει όμως δέσμευση της κάθε κυβέρνησης από τις κρατικές πολιτικές, από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το κράτος. Υπάρχει συνέχεια. Όταν το αμφισβητείς αυτό, τινάζεις στον αέρα όλο το οικοδόμημα, το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρώπης, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών αγορών που δανείζουν τα κράτη. Όλα τα κράτη εξαρτώνται από την αγορά, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Μάλτα. Διότι αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους.

Μια μικρή παρένθεση. Το δημόσιο χρέος δεν εξοφλείται, από καμία χώρα δεν εξοφλείται. Εξυπηρετείται με τα τοκοχρεολύσια κάθε χρόνο και αναχρηματοδοτείται. Άρα, όταν μια χώρα μπορεί να εξυπηρετεί και να αναχρηματοδοτεί, είναι ασφαλής και κυρίαρχη. Όταν δεν τα έχει αυτά, είναι ταπεινωμένη και κολλημένη στον τοίχο.

Γιατί εμείς, λοιπόν, είμαστε ευάλωτοι και εύθραυστοι; Γιατί στείλαμε λάθος μηνύματα πολιτικά και γιατί τώρα λέγοντας απίθανες αφέλειες και επιπολαιότητες και αυτό προκαλεί αντίδραση από τις αγορές.

Τους έχουμε πει: Πρέπει να ολοκληρώσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο τη διαπραγμάτευση γιατί είναι κρίμα και άδικο να έχει τελειώσει το Μνημόνιο στις 31 Δεκεμβρίου 2014, να μην υπάρχει νέο δάνειο από την Ευρώπη, αλλά εμείς να είμαστε στο Μνημόνιο έχοντας τους σκληρούς όρους και την επιτήρηση της τρόικας, χωρίς δάνειο, δηλαδή μόνο τα κακά, τίποτε από το καλό.

Και είναι κωμικοτραγικό οι ένθερμοι και μαχητικοί αντιμνημονιακοί να έχουν ως σημαία να παραμείνει η χώρα στο Μνημόνιο. Δηλαδή, εμείς λέμε το αργότερο 28 Φεβρουαρίου να βγούμε, όπως έχουμε συμφωνήσει, και αυτοί λένε «δεν πειράζει, αφήστε θα δούμε άλλους έξι μήνες, άλλο ένα χρόνο». Άλλο ένα χρόνο μακριά από τις αγορές, άλλο ένα χρόνο χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να χρηματοδοτείς τις επιχειρήσεις σου με άνεση μέσα από την αγορά με όσο γίνεται φτηνότερα επιτόκια.

Και το κρισιμότερο είναι η σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, τη χρειαζόμαστε ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνετα να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με φτηνά επιτόκια. Ξέρετε πόσο είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; 0,05%. Ελάχιστο, μηδαμινό.

Το 2011 υπήρχαν μέρες που μας χρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 150 δισ. ευρώ, πέρα του δανείου, πέρα του κουρέματος. Γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούτο, με καταθέσεις, με επιχειρήσεις, είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, μια μεγάλη οικονομία.

Είχαμε καταφέρει να μειώσουμε την εξάρτηση αυτή. Στις 9 Δεκεμβρίου ,όταν είπαμε ότι θα πάμε στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η στήριξη ήταν 40 δισ. ευρώ. Τώρα ήδη είναι 65 δισ. ευρώ η στήριξη. Και επειδή για να πάρεις τη στήριξη αυτή πρέπει να μπορείς να εμφανίσεις κάποιες εγγυήσεις οι οποίες να έχουν κάποια ποιότητα, όταν δεν μπορείς να εμφανίσεις εγγυήσεις με ποιότητα, χαρτοφυλάκια δανείων, φεύγεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πας στη δική σου Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό είναι το ELA (Emergency Liquidity Assistance), ο μηχανισμός έκτακτης βοήθειας ρευστότητας. Το επιτόκιο όμως είναι 1,55%, χαμηλό αλλά δείτε πόσες φορές παραπάνω από το 0,05%. Και βεβαίως εκεί δείχνει η εικόνα της οικονομίας ότι δεν μπορείς να πεις «θα παίρνω έντοκα γραμμάτια». Γιατί τα έντοκα γραμμάτια τα αγοράζουν οι τράπεζες. Με ποια λεφτά; Με τα λεφτά των καταθετών. Οι τράπεζες τι τα θέλουν τα λεφτά; Τα θέλουν να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Γιατί; Για να κινηθεί η αγορά. Κεφάλαιο κίνησης, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξη.

Άρα, από τη μια βάζεις το κράτος να παίρνει από την αγορά το αίμα και από την άλλη λες η αγορά θέλει να της δώσεις αίμα για να κινηθεί. Δείτε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, αλλά και πόσο εύκολα. Διότι αν αλλάξει το πολιτικό κλίμα, εάν κάνουμε τη συμφωνία, απελευθερώνονται οι μηχανισμοί γιατί θα υπάρχει ο θώρακας της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

 

Κ. Χονδρός (Συνείδηση): Κύριε Βενιζέλε, μιλήσατε στην αρχή για «φυσικό πλούτο». Με ενδιαφέρει να ρωτήσω κάτι που αφορά την Αιτωλοακαρνανία, ποια είναι η θέση σας για την εκτροπή του Αχελώου, ένα θέμα που επανήλθε προεκλογικά από τον κ. Σαμαρά από τη Λάρισα, τη στιγμή που Αιτωλοακαρνανία αδικείται και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Για εμάς το θέμα αυτό με το οποίο έχουμε ασχοληθεί δεκαετίες δυστυχώς, έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα έργα, τα οποία είναι ημιτελή και τα οποία είναι ανεξάρτητα της εκτροπής, που είναι υδροηλεκτρικά έργα αυτόνομα τα οποία εντάσσονται στο επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΕΗ. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό, από αυτό που λένε οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

 

Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, ο κ. Σαμαράς είναι ένα άλλο κόμμα και το τι εξαγγέλλουμε είναι διαφορετικό και το τι μπορούμε να κάνουμε είναι διαφορετικό.

 

Β. Κοσμά (vresagrinio.gr): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σταθώ κι εγώ λίγο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες στην ομιλία του εδώ στο Αγρίνιο δήλωσε πως «ο νομός είναι ευλογημένος αλλά πράγματι αδικημένος και σε απομόνωση επί δεκαετίες». Εσείς δεδομένου ότι ήσασταν συγκυβέρνηση ενστερνίζεστε τη δήλωση αυτή και γιατί ο Αιτωλοακαρνάνας να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δεν ήμασταν στην κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια επειδή έτυχε να είμαστε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ στην αρχή, εμείς έχουμε μια σχέση με την Αιτωλοακαρνανία η οποία ξεκινάει κυβερνητικά από το 1981. Η Αιτωλοακαρνανία πίστεψε στον Ανδρέα Παπανδρέου, πίστεψε στο ΠΑΣΟΚ, στην αλλαγή, ανέδειξε μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες. Και έχει γίνει μια παρέμβαση στην Αιτωλοακαρνανία και τις υποδομές εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Δεν τα έχουμε λύσει όλα, υπάρχουν νέες ανάγκες, βεβαίως. Αλλά η Αιτωλοακαρνανία ξέχασε τι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για την περιοχή και για όλη τη Δυτική Ελλάδα;

 

Γ. Μισερής (agrinionews.gr): Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε στο Αγρίνιο. Είπατε σήμερα κι από το Μεσολόγγι -το έχετε επαναλάβει και το είπατε και τώρα- ότι γίνονται σχόλια και παραινέσεις και πολιτικές τοποθετήσεις στα όρια σχεδόν του αστείου. Είπατε όμως επίσης ότι στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας θα μπορούσατε να συζητήσετε με το ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν κάνω λάθος το είπατε χτες αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι «δε μιλάει με το ΠΑΣΟΚ, δε θα συνεργαστεί, δε θα συνεννοηθεί» και η ερώτησή μου είναι η εξής: Σε ποια βάση θα μπορούσατε να συζητήσετε ή στην περίπτωση που υπάρχουν πολλά κόμματα μέσα στη Βουλή με ποιον θα μπορούσατε να συζητήσετε από τα υπόλοιπα κόμματα, δεδομένου ότι μας παρουσιάσατε μια εικόνα εδώ μιας οικονομίας η οποία πάει καλά, ο κόσμος ξέρει για 6-7.000 αυτοκτονίες, ξέρει ότι το μνημόνιο είναι το πρόβλημα, είναι κι ένα θέμα πολιτικής που πέρασε στον κόσμο. Με ποιον θα μπορούσατε να βρείτε έναν κοινό τόπο από τα κόμματα; Και ρωτάω κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα να είναι το πρώτο κόμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Επειδή η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία και απαιτεί απόλυτο σεβασμό και δεν μπορούμε να την πετάμε παρεμπιπτόντως σε οποιαδήποτε συζήτηση, πολιτική ή δημοσιογραφική, θα σας πω για τις αυτοκτονίες ότι θα μπορούσατε να σκεφθείτε τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν είχε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία το 2010. Γιατί εκεί μας είχε φέρει η κατάσταση και η διακυβέρνηση της ΝΔ στο διάστημα 2004-2009. Τι θα παθαίνανε οι Έλληνες εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός προστασίας, ο σκληρός του μνημονίου; Τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν η χώρα είχε χάσει το 90% του ΑΕΠ, αν είχαν κλείσει όλες οι τράπεζες, αν είχαν καταστραφεί όλες οι καταθέσεις, αν είχαν εξανεμιστεί όλες οι ακίνητες περιουσίες; Γιατί εκλαμβάνετε ως δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι το μνημόνιο.

Το μνημόνιο είναι το εξαιρετικά πικρό και δύσκολο φάρμακο, για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα παθογένειας της οικονομίας σου, το οποίο υπήρχε πριν και διορθώνεται, σκληρά, αλλά διορθώνεται μετά. Έχω πει ότι μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, όχι σε 4 χρόνια αλλά σε 12 ή σε 16, αλλά αντί να χρειαστούμε δάνειο 250 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να χρειαστούμε δάνειο 750 δισ. ευρώ, ή 1 τρισ. Ευρώ. Ποιος θα μας το έδινε αυτό το δάνειο; Κανείς.

Λοιπόν τώρα, πάμε στον κορμό της ερώτησής σας. Εμείς δεν κοπτόμεθα να είμαστε σε καμία κυβέρνηση, εμείς λέμε τι είναι σωστό για τη χώρα. Ούτε θέλουμε να σηκώνουμε βάρη συνεχώς, θα ήταν για μας μια πολύ μεγάλη ανακούφιση αν ήμασταν στην αντιπολίτευση και βοηθούσαμε από τη Βουλή με την κριτική μας, με τις παρεμβάσεις μας και κάποιοι άλλοι είχαν την ευθύνη. Αλλά όχι να αφήσουμε κάποιους να ρίξουν τη χώρα στα βράχια.

Εμείς συμφωνήσαμε με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ το 2012, όπως συμφωνήσαμε με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011, επειδή προσχώρησαν στην πολιτική μας, δεν προσχωρήσαμε εμείς στην πολιτική κανενός άλλου.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, έχουμε ριζικές διαφωνίες. Κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα -αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα- δε γίνεται, γιατί υπάρχει κακώς το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που είχε νόημα παλαιές εποχές στα ποσοστά του 45% και 48%, δεν έχει νόημα τώρα.

Άρα, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία, δεν μπορεί να υπάρχει επανάληψη των εκλογών γιατί θα χάσουμε όλο το χρόνο και θα οδηγήσουμε στα άκρα την οικονομία, το πρώτο κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Λέει ο κ. Τσίπρας: «Προσέξτε, αν έχω αυτοδυναμία δεσμεύομαι να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου, εάν δεν έχω μπορεί να μην μπορώ να το εφαρμόσω γιατί θα πρέπει να κάνω εκπτώσεις». Μα αυτό τι είναι τώρα, το έχουμε πει πολλές φορές, απειλή; Διαβεβαίωση; Άλλοθι; Τι είναι; Μας απειλεί ότι θα το εφαρμόσει αν έχει αυτοδυναμία; Ζητάει αυτοδυναμία για να το εφαρμόσει; Θα ήταν χαρούμενος να μην έχει, γιατί έτσι γλιτώνει από τη διαδικασία της επαλήθευσης των εύκολων υποσχέσεων;

Εμείς λοιπόν στο παιχνίδι αυτό δε μπαίνουμε. Λέμε στον ελληνικό λαό τι πρέπει να γίνει τι δεν πρέπει να γίνει, τι είναι ασφαλές, τι είναι επικίνδυνο, τι είναι αυτό που του δίνει προοπτική, τι είναι αυτό που μπορεί να τον γυρίσει χρόνια πίσω. Εμείς να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θεωρούμε επικίνδυνο, δεν το στηρίζουμε. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε ένα εθνικό πλαίσιο, να συμφωνήσουμε.

Να σας πω και το εξής: Εάν πάρουμε τα σενάρια των δημοσκοπήσεων και είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης, υπάρχει μια ομάδα πολιτών υψηλής ευθύνης, οι οποίοι λένε «εμείς εκφραζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ, που αυτοί είναι οι ήρωες του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να μην είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέμε να ψηφίσουμε ΝΔ για το μπόνους των 50 εδρών».

Αν είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν ΝΔ, πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα είναι το αντίβαρο. Το ζήσαμε στις ευρωεκλογές αυτό, στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήταν δεύτερη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος. Και την κυβέρνηση τη στήριξε το ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ.

Και εν πάση περιπτώσει αυτή η τρίτη θέση είναι πολύ επίζηλη. Τη θέλει και το Ποτάμι. Καλά, δε λέω για τη Χρυσή Αυγή τώρα, δε λέω για τον κ. Καμμένο. Πάμε σε πιο «προοδευτικά» σχήματα. Το Ποτάμι είναι απροσδιόριστο, έχει μέσα παλαιά ΔΗΜΑΡ. Έχει μέσα απολίτικους ανθρώπους που δεν ξέρεις που τοποθετούνται κι έχει μέσα και καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους που έχουν συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους Νεοφιλελεύθερους, που είναι η πιο καθαρή μορφή αντιλήψεων που στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται δεξιές.

Γιατί η Δεξιά έχει και λαϊκιστικές εκδοχές, υπάρχει και πολύ ισχυρή λαϊκιστική Δεξιά, αυτή είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Λοιπόν ο καθένας ας διαλέξει. Κι επειδή εδώ μιλάμε τώρα για τεχνογνωσία, εμπειρία, διαπραγματεύσεις, βιώματα, εντάξει άμα θέλει να πάει η χώρα να εκπροσωπηθεί από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο -λέω τώρα σχηματικά- ας πάει. Θέλει να πάει με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Θεοδωράκη, ας πάει.

Θέλει να πάει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με αυτούς που ξέρουν και με αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν και που καταλαβαίνουν και που θα βάλουν το δικό τους στοιχείο το καινούριο, ας πάει. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει. Εμείς θα παραδώσουμε τη χώρα ακέραιη στις 25 του μηνός στην κάλπη. Το τι θα γίνει στις 26 θα το κρίνει ο ελληνικός λαός.

 

Ε. Μήσιου (Super B): Καλή επιτυχία σας εύχομαι κ. Πρόεδρε. Με αφορμή μια φράση που είπατε νωρίτερα σε τοποθέτησή σας, ότι «η ανθρώπινη ζωή έχει απόλυτη αξία», θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες, ώστε να υπάρξει η προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν πρόκειται να θιγεί η πρώτη κατοικία με τίποτα. Έχουν δεσμευθεί και οι τράπεζες στο θέμα αυτό. Η πρώτη κατοικία, μέχρις ενός επιπέδου, έτσι; Όχι η πρώτη έπαυλη στην Εκάλη. Η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

 

Α. Οικονόμου (Νέα της Αιτωλοακαρνανίας): Εγώ ήθελα να κάνω μια πιο πρακτική ερώτηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ετοιμάζεται νέο κύμα λουκέτων στην αγορά, η οποία μάλιστα βρίσκεται στα όριά της. Η προχθεσινή ανακοίνωση του ΙΟΒΕ δείχνει ότι συνεχίζεται η επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. Αυτό που θα ήθελα να ξέρω εγώ είναι τι θα πρέπει να αποφασίσει στις 25 Ιανουαρίου ο επαγγελματίας, ο ψηφοφόρος, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα εάν θα πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει την επιχείρησή του ανοιχτά ή όχι;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η χώρα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν υπάρχει κανένα ΙΟΒΕ που να λέει άλλο από αυτό που λέει η Στατιστική Υπηρεσία, η Eurostat. Δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι η χώρα έχει επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ισοζύγιο κλεισίματος και ανοίγματος επιχειρήσεων, όπως ακριβώς και το ισοζύγιο απασχόλησης, είναι θετικό. Ανοίγουν πιο πολλές επιχειρήσεις από αυτές που κλείνουν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις υφίστανται μεγάλη πίεση, αλλά η οικονομία επαναπροσδιορίζεται και αναπροσανατολίζεται. Δηλαδή, υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικές, υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορικές. Άλλες έχουν ευφυΐα, ευελιξία και αντικείμενο κι άλλες δεν έχουν.

Δηλαδή, θέλω να πω είναι πολύ συμπαθητικό να έχεις ένα μικρό κατάστημα που πουλάει ρούχα σε μια συνοικιακή αγορά στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Αλλά μπορεί αυτό να μη μπορεί να πουλήσει φθηνότερα, καλύτερα, ελκυστικότερα. Εάν τώρα εσύ δεν έχεις την ετοιμότητα να πεις ότι «εγώ πουλάω ρούχα για μεγάλες ηλικίες ή για γυναίκες οι οποίες έχουν μεγέθη τα οποία δεν τα βρίσκουν σε άλλα καταστήματα», μπορεί να μην μπορείς να επιβιώσεις στην αγορά.

Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να εμφανίσεις στην αγορά προϊόντα τα οποία είναι καινούρια. Εγώ βλέπω συνεχώς νέους επιχειρηματίες οι οποίοι για να πάρουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής, την πρωτογενή παραγωγή, προωθούν στην αγορά προϊόντα τα οποία σπανίζουν. Δηλαδή σαλιγκάρια, κρόκο, στέβια, δίνουν νέες ιδέες.

Η εφαρμογή για τα ταξί που καλείς το ταξί με ένα πάτημα του κουμπιού σου στο κινητό τηλέφωνο είναι μια εφαρμογή ελληνική, η οποία έχει τεράστια αξία στην αγορά. Και τα ταξί τώρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θέλουν να μετέχουν στην εφαρμογή αυτή με ένα πάτημα κουμπιού.

Άρα, αυτό τι είναι, ένα γραφείο είναι, μια πολύ μικρή επιχείρηση. Άρα όταν λέμε «επιχείρηση» τι εννοούμε; Πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ανανέωσης, να παρακολουθείς την αγορά, να προσαρμόζεσαι στις τάσεις της αγοράς, όχι παθητικά. Αυτό πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας.

 

Δ. Παπαδάκης (Αέρας FM/aerasnews.gr/agrinioculture.gr): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας θέσω το εξής: Τους τελευταίους μήνες μπορώ να πω ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές, υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που μπορεί μεν να συντάσσονταν με τις κυβερνητικές επιλογές και να ψήφιζαν τα νομοθετήματα, ωστόσο ασκούσαν εντονότατη κριτική τόσο στην κυβέρνηση και στις επιλογές της, όσο και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και σε εσάς προσωπικά. Τώρα που πολλά από αυτά τα στελέχη δεν έχουν συνταχθεί στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Αιτωλοακαρνάνας Θάνος Μωραΐτης, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε μετανιώσει για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε και η ηγεσία, αλλά και τα όργανα του Κινήματος αυτό το προηγούμενο διάστημα σε αυτά τα στελέχη.

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε ρωτήσει αυτά τα στελέχη αν έχουν μετανιώσει; Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Διότι για να πεις αν μετανιώνω ή δεν μετανιώνω, πρέπει να έρθεις ενώπιον του εκλογικού σώματος που σε εξέλεξε στην προηγούμενη Βουλή, να απολογηθείς, να εξηγήσεις τι και γιατί έκανες και να ξαναζητήσεις ψήφο. Εάν δεν έρθεις ενώπιον του εκλογικού σώματος, του τοπικού που σε εξέλεξε, κάτι συμβαίνει, δεν έχεις απολογηθεί και δεν έχεις εγκριθεί.

Επίσης, επειδή είστε έγκριτος δημοσιογράφος και εκπροσωπείτε τρία μέσα, η κριτική τους είναι από τα αριστερά ή από τα δεξιά; Τι καταλαβαίνετε εσείς; Γιατί εγώ καταλαβαίνω να λένε ότι κακώς ζητάμε να φύγουμε από το μνημόνιο, θέλουν πιο πολύ μνημόνιο. Μας κατηγορούν ότι κακώς ζητήσαμε να φύγουμε από το μνημόνιο.

Επίσης, ψήφισαν όλα τα μέτρα. Ψήφισαν ψευδώς; Έλεγαν ψέματα στην Βουλή και στους πολίτες; Όλα τα μέτρα τα ψήφισαν. Πότε έγινε η συνεργασία με τη Δεξιά; Έγινε πότε; Μετά τις εκλογές; Δεν είχε γίνει πριν; Δεν είχε αναζητηθεί η συνεργασία με τον κ. Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2011; Δεν έγινε επί των ημερών της προηγούμενης ηγεσίας, το Νοέμβριο του 2011 και με τον κ. Καρατζαφέρη; Ρωτήσατε τι λένε γι' αυτές τις περιόδους; Ρωτήσατε γιατί δεν υπήρχε κριτική στο πρώτο Μνημόνιο; Γιατί άλλοι φίλοι αυτών των απόψεων και αυτών των ανθρώπων, έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ή διεγράφησαν ήδη από το πρώτο Μνημόνιο και είναι στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

 

Θ. Βρέκας (Παλμός): Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι καλή πορεία μέχρι τις εκλογές. Ο Μαξίμ Γκόρκι έλεγε: «Την ηθική των αφεντικών την αντιπάθησα, όσο και την ηθική των δούλων. Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου. Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται». Κύριε Πρόεδρε, τι είναι εκείνο που θα κάνει εμένα και όλους όσους βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, αλλά και όσους μας ακούν, να πιστέψουν το ΠΑΣΟΚ στο οποίο εσείς είστε Πρόεδρος και αντιπροσωπεύετε, ώστε να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο και να τον σηκώσει λίγο ψηλότερα, ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, ανθρώπινα. Σας ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: «Η αλήθεια απελευθερώνει», λέει ο Απόστολος Παύλος, επειδή είδα το ξεκινάτε με Μαξίμ Γκόρκι. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι ο κόσμος να φερθεί δίκαια και λογικά. Δίκαια και λογικά. Να λειτουργήσει με περίσκεψη, με προσοχή, να προστατεύσει αυτά που ο ίδιος κατέκτησε με τις θυσίες του και να κάνει το ένα βήμα που απομένει για την έξοδο από το Μνημόνιο και για την είσοδο σε μια νέα φάση.

Βεβαίως, έχουμε κουραστεί ως κοινωνία μετά από πέντε χρόνια. Εμείς έχουμε κουραστεί πιο πολύ απ' όλους γιατί έχουμε καταβάλλει και τεράστιο συναισθηματικό κόστος. Αλλά δεν έχει κουραστεί ο άνεργος; Δεν έχει κουραστεί ο επιχειρηματίας που αγωνίζεται να κρατήσει την επιχείρησή του όρθια; Δεν έχει κουραστεί μια οικογένεια που δεν έχει έσοδα γιατί είναι όλοι άνεργοι; Βεβαίως. Όλη η κοινωνία είναι κουρασμένη, ο καθένας με τον τρόπο του.

Είναι κρίμα όμως, λόγω της κούρασης αυτής, να τα παρατήσουμε τελευταία στιγμή. Όταν κρατιέσαι να μην πέσεις, τα χέρια σου πονάνε και λες «ας πέσω, δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο» γιατί ο πόνος είναι μεγάλος. Αλλά είναι λάθος αυτό. Όπως είναι λάθος να γεμίζεις σταγόνα–σταγόνα την καρδάρα με το γάλα και να πας να την κλωτσήσεις γιατί νευρίασες. Εδώ είμαστε.

Και τώρα θα ξαναγνωριστούμε. Η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα σοκ το 2010 γιατί βρέθηκε αντιμέτωπη με πράγματα που δεν τα ήξερε, δεν τα περίμενε, δεν πίστευε ότι μπορεί να συμβούν. Τώρα περιμένει να γίνει κάτι άλλο, μαγικό, εύκολο και να λυθούν προβλήματα ως δια μαγείας; Δεν θα συμβεί αυτό. Θα υπάρξει και νέα απογοήτευση. Λυπάμαι που το λέω, δεν θέλω να υπάρχει απογοήτευση στην ελληνική κοινωνία, θέλω να υπάρχει ενότητα, συναίνεση, αισιοδοξία, αλλά είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω.

Κανείς δεν μπορεί να πει σε εμάς τουλάχιστον ότι δεν του είπαμε την απόλυτη αλήθεια και δεν τον προειδοποιήσαμε. Μέχρι το 2009 ο πολίτης μπορεί να πει ότι δεν είχε προειδοποιηθεί και δεν είχε πληροφορηθεί. Τώρα και έχει πληροφορηθεί και έχει προειδοποιηθεί.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ευ. Βενιζέλος: Ο επίλογος είναι ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε μια οριακή στιγμή. Όλες οι εκλογές είναι κρίσιμες. Κάποιες εκλογές είναι κρίσιμες για πολλές δεκαετίες. Όπως λέω κι άλλες φορές, η ιστορία μας διδάσκει. Το 1920 η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσο της Μικρασιατικής εκστρατείας,. Κουράστηκαν οι Έλληνες από τον πόλεμο, το διχασμό, καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους Φιλελεύθερους, ψήφισαν την ενωμένη αντιπολίτευση με κορμό το Λαϊκό Κόμμα, σχηματίστηκε μια άλλη κυβέρνηση, πήγαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή, παρ' ότι ακολουθήθηκε η πολιτική της μικρασιατικής εκστρατείας αλλά χωρίς τον σχεδιασμό, τη γνώση και την ικανότητα και το ηθικό που έπρεπε να υπάρχει. Έψαξαν μετά να βρουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να τον παρακαλέσουν να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνθήκη της Λοζάνης που ήταν η Συνθήκη της ήττας, της όσο γίνεται πιο αξιοπρεπούς ήττας.

Δεν θέλω να φτάσουμε εκεί. Ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του υπερήφανα, κυρίαρχα, δεν θα επηρεαστεί από απειλές εκ του εξωτερικού, αλλά ούτε και από λάθος εντυπώσεις εκ του εξωτερικού. Τα δεδομένα είναι πολύ καθαρά, οι δυνατότητές μας είναι πάρα πολύ μεγάλες, πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε για το καλό και όχι για το κακό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο υπερβαίνει τα κόμματα, υπερβαίνει τη συγκυρία. Είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να μας εκφράζει όλους πατριωτικά, όλο τον ελληνικό λαό όλο το έθνος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις ΤύπουΕκλογές 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375