Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ευ. Βενιζέλος: Θεμέλιο της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεχής και απόλυτη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στο επίπεδο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δύο κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ έχουν αναπτύξει τη διαρθρωμένη αμυντική τους συνεργασία που εκτείνεται σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό αφορά τον κοινό επιτελικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, τους εξοπλισμούς, τις ασκήσεις, τη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αυτή η στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα οφείλει να παραμείνει ενεργή μέχρι την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και αποδεκτής από τον κυπριακό λαό λύσης του κυπριακού προβλήματος που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ευ. Βενιζέλος: Η κοινή διακηρυγμένη θέση Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι οι Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960 είναι αναχρονιστικές. Η δραματική εμπειρία του 1974 έδειξε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως βλαπτικό πρόσχημα όπως έκανε η Τουρκία το 1974 για να «δικαιολογήσει» την στρατιωτική εισβολή της στην Κύπρο. Το καίριο θέμα των εγγυήσεων συζητείται στις συνολικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εντατικά μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ. Η όποια απόφαση για τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του συγκεκριμένου αυτού θέματος, θα ληφθεί σε συντονισμό και συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω πάντοτε ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να αναζητείται στη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, την Άγκυρα ή την Αθήνα, αλλά εδώ στην Κύπρο. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να ξεκινά από την αναγνώριση της διεθνούς νομικής προσωπικότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και από το γεγονός ότι αυτή είναι κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα μπορεί να έχει μεν ανασταλεί, οι Τουρκοκύπριοι όμως ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν, στο βαθμό που θέλουν, χρήση των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων του Ευρωπαίου πολίτη. Έχουν συνεπώς πολύ συγκεκριμένους και πρακτικούς λόγους να διατηρούν τη σχέση τους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό λειτουργεί ως εγγύηση ασφαλείας πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι έχει γίνει διεθνώς αποδεκτή η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Κύπρο συνιστά για μένα ένα εξαιρετικά πολύτιμο κεκτημένο. Μέσα σε συνθήκες διεθνούς συρρίκνωσης της έννοιας της κυριαρχίας η διεθνής κοινότητα, αποδεχόμενη τη διαδικασία του δημοψηφίσματος αποδέχθηκε το σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας του κυπριακού λαού αλλά και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας όσο τίποτε άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Η συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε επιτέλους σε ισχύ προβλέπει πλέον ρήτρα αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής καθώς και το θεσμό της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Επιπλέον η Ε.Ε. εκ των πραγμάτων θα στρέψει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η συμμετοχή της Κύπρου στους θεσμούς και της διαδικασίες Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας είναι πολύ σημαντική απόδειξη της κυριαρχίας της χώρας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ.

* Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Κ. Βενιζέλο, στην εφημερίδα "Ο Φιλελευθερος" 6/12/2009