22 Ιουνίου 2009Δημοσιογράφος: Έχουμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, επί των ημερών του οποίου ανατέθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη στους Τσουμί-Φωτιάδη

Ευ. Βενιζέλος: Αναφέρεσθε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είχα την τύχη να μείνω στο Υπουργείο Πολιτισμού αρκετό καιρό, επί δύο διαφορετικές θητείες και επειδή είχα την τύχη να χειριστώ το μεγάλο σχέδιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πράγματι έχω συνδέσει την παρουσία μου με διάφορες κρίσιμες φράσεις του Μουσείου: Και με την οριστικοποίηση του χώρου, γιατί έπρεπε να διεξαχθεί μία πολύ μεγάλη ανασκαφή και να αποφασιστεί η τύχη των αρχαίων που βρέθηκαν επί τόπου και με την διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού που επέλεξε το σχέδιο των Τσουμί- Φωτιάδη και με την έναρξη των εργασιών, τη θεμελίωση του Μουσείου, την έναρξη των εργασιών έως ότου έγιναν οι εκλογές του 2004 και ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία συνέχισε την εκτέλεση αυτής της σύμβασης που είχαμε αναθέσει, την πραγματοποίηση των σχεδίων Τσουμί-Φωτιάδη. Το Μουσείο πέρασε από χίλια κύματα διότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις. Ξέρετε ότι υπήρξε σωρεία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε επίσης ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις κρίσιμες προσφυγές με πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου. Και ξέρετε ότι, δυστυχώς, αρμόδιο την εποχή εκείνη στέλεχος της Ν.Δ., εκ μέρους της αντιπολίτευσης μήνυσε τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου για παράβαση καθήκοντος και προσβολή των αρχαίων. Βρέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούμενοι και ως εκ τούτου χαίρομαι γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διέκοψε τις εργασίες του Μουσείου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Εδώ και τρία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Μουσείου, είναι έτοιμο το κτίριο και τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται εντατικά οι εργασίες προετοιμασίας της έκθεσης και τοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο χώρο, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό, αλλά με το κτίριο να υπάρχει και να σηματοδοτεί πάρα πολλά πράγματα.

Δημοσιογράφος: Έκανα  αυτήν την αναφορά πριν μπω στο λόγο για τον οποίο σας ζήτησα, γιατί καλές είναι οι αναφορές στο ποιος σκέφτηκε το Μουσείο, αλλά συνήθως στην Ελλάδα δε λέμε και ποιος ξετύλιξε το κουβάρι και δεν έγινε καμία αναφορά ούτε σε σας ούτε στον κ. Σημίτη, να είμαστε αντικειμενική.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν με ενόχλησε η μη αναφορά στο όνομά μου, φαντάζομαι ούτε ο κ. Σημίτης, ως Πρωθυπουργός της εποχής εκείνης ενοχλήθηκε, εμάς μας ενόχλησε η προσπάθεια που έγινε να μειωθεί η συμβολή της Μελίνας. Το είπαμε στη Βουλή. Επίσης ήταν αρκετά αγενές θα έλεγα, το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε το όνομα των αρχιτεκτόνων στη διάρκεια των εγκαινίων...

Δημοσιογράφος: ... Τσουμί- Φωτιάδη, το παρατήρησα και εγώ αυτό. Εσείς κάνατε χθες μία πρόταση για αυτό και εγώ ζήτησα να μιλήσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς που προσέξατε την πρόταση, δεν πρόκειται για μία νέα πρόταση, όπως διάβασα σε ορισμένες εφημερίδες. Επαναφέρω τη στρατηγική μας σε σχέση με την επιστροφή των Μαρμάρων, γιατί η κατασκευή του Μουσείου ήταν ενταγμένη στην στρατηγική επιστροφής των Μαρμάρων και επανένωσης τους στο φυσικό τους χώρο κάτω από την Ακρόπολη. Και επειδή άκουσα να λέγονται τα γνωστά επιχειρήματα και από  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Πολιτισμού στην τελετή έναρξης, θεώρησα ότι πρέπει να παρέμβω, γιατί τώρα είναι το θέμα ζεστό, τώρα υπάρχει έντονο και νωπό ενδιαφέρον. Εάν η ύπαρξη του Μουσείου και ο διχασμός των Μαρμάρων μεταξύ του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου γίνει μία συνήθεια στην κοινή γνώμη, εάν η κοινή γνώμη συμφιλιωθεί με την ιδέα του διχασμού ανάμεσα σε δύο μουσεία και δύο τόπους, τώρα που υπάρχει το προβεβλημένο Μουσείο της Ακρόπολης, θα χάσουμε το momentum.

Τώρα λοιπόν πρέπει να γίνει η μεγάλη κινητοποίηση και η στρατηγική μας πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι αυτή στην οποία είχαμε καταλήξει μετά από πολύ βάσανο και την  οποία είχα προωθήσει με σειρά επαφών και με το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο και με την Βρετανική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Λέω λοιπόν: δεν μπορούμε να θέσουμε το θέμα αυτό, σε μία εθνική ή εθνικιστική βάση, και δεν μπορούμε να το θέσουμε σε μία νομική βάση. Δεν αντιδικεί η Ελλάδα με τη Βρετανία ή η Ελλάδα με το Βρετανικό Μουσείο και δεν θέλει μία δικαστική επίλυση καμίας διαφοράς. Μιλούμε με οικουμενικά επιχειρήματα στο όνομα της ακεραιότητας του μνημείου, και μας ενδιαφέρει το πραγματικό γεγονός της επιστροφής και της επανένωσης. Εάν το Βρετανικό Μουσείο πιεστεί διεθνώς πρέπει η λύση να είναι εύκολη και η εύκολη λύση είναι να έλθει το Βρετανικό Μουσείο μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε αυτό το λαμπρό κτίριο, και να θεωρήσει ότι εκεί υπάρχει ένα δικό του ιδεατό παράρτημα. Ότι δηλαδή τα ενωμένα γλυπτά, τα ενωμένα Μάρμαρα θα εκτίθενται με την υπογραφή και του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά αυτό θα είναι μία οριστική λύση, η οποία θα αδειάσει φυσικά τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου όπου τώρα έχουμε τα διαμελισμένα Μάρμαρα. Εμείς όμως με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία, θα φροντίζουμε ώστε να υπάρχουν στις αίθουσες αυτές διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις, υψηλής ποιότητος με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες.

Και πρέπει αυτό να είναι το motto μίας διεθνούς επιτροπής που πρέπει τώρα ξανά να προβληθεί στη διεθνή κοινότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά κυρίως τον πυρήνα των ανθρώπων που αγωνίζονται, δηλαδή την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων, τις επιτροπές που υπάρχουν σε άλλες χώρες, στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, κλπ. Και πρέπει αυτό να γίνει διαδικτυακά, να γίνει τώρα, και να γίνει βεβαίως με κλίμα απολύτου ομοψυχίας εθνικής. Αλλά κυρίως με αντίληψη οικουμενική, με επιχειρήματα τα οποία δεν είναι επιχειρήματα ελληνοκεντρικά, αλλά είναι επιχειρήματα που τονίζουν την παγκοσμιότητα του Παρθενώνα.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Βενιζέλο.
* Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μ. Κοττάκη

Tags: Συνεντεύξεις 2009