28 Φεβρουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκάι και στον Παύλο Τσίμα

 

Π. Τσίμας: Έχουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τηλεφωνική γραμμή και τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Π. Τσίμας: Έχω την εντύπωση ότι σας ανήκει η πατρότητα του όρου πολακισμός, είχατε πει κάποτε ότι ο πολακισμός δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο πολιτικής αισθητικής, αλλά είναι και μία διαρκής προειδοποίηση προς τους πολίτες, ένα μήνυμα στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν νομικά πλαίσια, δεν υπάρχουν κανόνες, ότι ο δημόσιος βίος είναι ένας διαγωνισμός θράσους όπου ο θρασύτερος επικρατεί. Προσπαθώ να αποδώσω το πνεύμα μίας παλαιότερης δήλωσής σας.

Ευ. Βενιζέλος: Το αποδώσατε πάρα πολύ ωραία. Νομίζω ότι αυτό ισχύει και είναι τώρα μεγάλη η πρόκληση και η ευκαιρία θα έλεγα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Τσίπρα προσωπικά να διαχωρίσει τη θέση του όχι απλά και μόνο από τον κ. Πολάκη, αλλά και από τον «πολακισμό» ως ένα πολιτικό φαινόμενο που δεν σέβεται ούτε το θεσμικό πλαίσιο, το συνταγματικό δηλαδή, αλλά και ευρύτερα το θεσμικό πλαίσιο, ούτε το πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, αυτού που εννοούμε ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της δημοκρατίας της συνύπαρξης δηλαδή, για να το πω με πάρα πολύ απλό τρόπο.

22 Φεβρουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά (21.2.2023)

 

Γ. Κουβαράς: Φιλοξενούμε απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πολύ τον ευχαριστώ, πραγματικά, για την τιμή που μας κάνει.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. Κουβαράς: Είναι μία ημέρα ιδιαίτερη σήμερα, με την επίσκεψη Μπλίνκεν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, γιατί πέρασε και από τις δύο χώρες, και έστειλε ένα μήνυμα, κλείνοντας, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

21 Φεβρουαρίου 2023

Στη σειρά diaNEOsis Podcasts - "Με Απλά Λόγια"

ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, για τις λεπτομέρειες και την ιστορία του Συντάγματος της Ελλάδας, με απλά λόγια.

Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση εδω: https://www.buzzsprout.com/1981614/12287700

Tags: Συνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΣυνεντεύξεις 2023

4 Φεβρουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Eυ. Βενιζέλου στα Νέα Σαββατοκύριακο και στον Ηλία Κανέλλη

 

Ηλ. Κ.: Σύμφωνα με τον νόμο 5002/2022 ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για θέματα άρσεων απορρήτου, όχι για πρόσωπα. Έτσι δεν είναι;


Ευ. Β:
Δεν ενημερώνει για πρόσωπα, ενημερώνει όμως για ιδιότητες. Αν εντοπίσει ότι παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ιδιωτικότητα. Έχει σχέση με τη θεσμική συγκρότηση της χώρας και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εάν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν εμπιστεύεται τη στρατιωτική ηγεσία που η ίδια επέλεξε και διατηρεί, κάτι προβληματικό υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία της δημοκρατίας και την εθνική ασφάλεια.


Ηλ. Κ.: Είναι νόμιμο να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας πρόσωπα που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και να δημοσιοποιεί λίστες;


Ευ. Β:
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση για σας. Εσείς ως δημοσιογράφος αν είχατε την πληροφορία ότι παρακολουθούνται υπουργοί και ηγετικά στελέχη του στρατεύματος δεν θα τη δημοσιεύατε; Είχε προφανώς κάποια πηγή, όπως είχαν πηγές και κάποιοι  δημοσιογράφοι με τον βαθμό εγκυρότητάς του ο καθένας –εδώ μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου– και υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην ΑΔΑΕ, από την οποία ζητούσε να ενημερωθεί κατά την πρόβλεψη του νόμου. Εάν υπάρχει η αντίληψη ότι όποιος δημοσιεύει πληροφορίες από πηγές μέσα στη διάτρητη ΕΥΠ ή από πηγές στα εγκληματικά κυκλώματα του Predator διαπράττει ποινικό αδίκημα, θα ήταν ενδιαφέρον να διεξαχθεί γι’ αυτό μια δίκη. Για να δούμε και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τι σημαίνει ελευθερία του Τύπου για την οποία έχετε δώσει αγώνες, επικαλούμενος και τον αγαπημένο κοινό φίλο μας Σταύρο Τσακυράκη.

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΣυνεντεύξεις 2023

13.1.2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου και στη δημοσιογράφο Βάσω Κυριαζή

 

Β. Κ: Κύριε Πρόεδρε, αφορμή για αυτή τη συνέντευξη το βιβλίο που έχετε εκδώσει σχετικά πρόσφατα «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» και η παρουσίαση στη Λάρισα. Γιατί όμως πόλεμος;

Ευ. Β. : Η οικονομική κρίση ήταν συμβολικός πόλεμος. Η πανδημία ήταν υγειονομικός πόλεμος. Τώρα όμως παρακολουθούμε τις επιπτώσεις του πραγματικού πολέμου με επίκεντρο την Ουκρανία.

Β. Κ: Οι πολίτες μετά τη μνημονιακή κρίση και την υγειονομική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «πόλεμο» της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτόν τον τελευταίο πόλεμο, ενδεχομένως να τον χάσουμε… 

Tags: Συνεντεύξεις 2023

Λάρισα, 13.1.2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ελευθερία Λάρισας και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσανάκη

 

Δ.Κ.: Κύριε πρόεδρε, στο τελευταίο σας βιβλίο καταθέτετε την εμπειρία σας από την πρωτόγνωρη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η διαχείρισή της μπορεί να συνθέσει μια αντίληψη, έναν "οδηγό" για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και τελικώς κάθε μορφής κρίσης;

Ευ. Β.: Προφανώς. Ήδη φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην εμπειρία της οικονομικής

κρίσης, κυρίως της ελληνικής, απέκτησε θεσμούς και μηχανισμούς που τη βοήθησαν στην αντιμετώπιση των κρίσεων που ακολουθούν. Περιέργως στην Ελλάδα κυριαρχεί η τάση να ξεχάσουμε τη νωπή εμπειρία της οικονομικής κρίσης και να διακηρύξουμε ότι επιτεύχθηκε η οριστική επιστροφή στην «κανονικότητα».

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΣυνεντεύξεις 2023

12 Ιανουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα Παραπολιτικά 90.1 FM και στη δημοσιογράφο Ν. Λυμπεράκη

*Ηχητικό: https://youtu.be/ZMPrBo12644 

 

Ν. Λυμπεράκη: Κύριε πρόεδρε, καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα στις ακροάτριες και στους ακροατές σας.

Ν. Λυμπεράκη: Κύριε Πρόεδρε, αντικρούετε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου με μία ανάλυση δέκα σελίδων, θέτει πολλά ζητήματα, επισημαίνετε ότι λειτούργησε καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας, δεν έπρεπε δηλαδή να γνωμοδοτήσει, θέτετε και ζητήματα ύφους και ζητήματα ουσίας.

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΣυνεντεύξεις 2023

7 Ιανουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο site της εφ. Μακεδονίας και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου στη στήλη Πρωινός καφές

 

- Πίνετε πρωινό καφέ;

Πάντα.

- Τι είδους είναι;

Εσπρέσο.

- Να πάμε αρκετά χρόνια πίσω: Γεννηθήκατε το 1957 στους Αμπελόκηπους, στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Ελευθερίου Βενιζέλου. Τι θυμάστε από το πατρικό σας, αλλά και από εκείνα τα πρώτα χρόνια;

Το σπίτι ήταν μια απλή μονοκατοικία στην οποία μέναμε μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια της μητέρας μου. Υπήρχε μια μικρή αυλή γύρω από την οποία έμεναν δυο ακόμη οικογένειες. Στην περιοχή είχαν εγκατασταθεί αρχικά πρόσφυγες από τη Βάρνα, τη Φιλιππούπολη, τη Γευγελή, μετά τις διευθετήσεις της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και της Συνθήκης του Νεϊγύ.

Έτσι ήρθε ως νήπιο ο παππούς μου Κώστας, πατέρας της μητέρας μου, ακολουθώντας τον δικό του παππού γιατί είχε χάσει τους γονείς του. Αργότερα εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Όταν γεννήθηκα δεν είχε ακόμη ασφαλτοστρωθεί η περιοχή. Παίζαμε ελεύθερα στους δρόμους, στις αλάνες και τα άδεια οικόπεδα. Δεν είχε αρχίσει η ανοικοδόμηση μέσω αντιπαροχής. Όλα ήταν λιτά. Ήταν όμως αισθητό το μετεμφυλιακό κλίμα και η αστυνομική βία.