Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
και στη δημοσιογράφο Αλίκη Χατζή

 

- Τα όσα έχετε αναφέρει και εξηγήσει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis είναι πολύ σοβαρά. Πολύ απλά, επειδή κάποιες φορές η περιφρόνηση των θεσμών οδηγεί σε βαρύτατα ολισθήματα. Ξέρουν στην κυβέρνηση τι αντιμετωπίζουν; Έχετε μιλήσει για «εσχάτη προδοσία». 

Έχω τονίσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2018, μιλώντας στη Βουλή, ότι στην υπόθεση Novartis η κυβέρνηση σφετερίζεται την ιδιότητά της ως οργάνου του κράτους για να αλλοιώσει θεμελιώδεις θεσμούς και αρχές του πολιτεύματος και συγκεκριμένα τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι πράξεις αυτές έχουν όνομα στο Ποινικό Δίκαιο, ονομάζονται εσχάτη προδοσία. Εσχάτη προδοσία είναι η προσβολή του πολιτεύματος, των θεμελιωδών στοιχείων της συνταγματικής τάξης.

Έχουν υποβληθεί άλλωστε εδώ και ένα χρόνο σχετικές μηνύσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και θα κριθούν από την επόμενη Βουλή. Δεν προδικάζω τη δικαστική κρίση της επόμενης Βουλής. Είναι όμως εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί την «ιδιοκτησία» της υπόθεσης αυτής. Δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για μια μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή «επένδυση» που απέτυχε παταγωδώς. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει τις τελευταίες δικονομικές εξελίξεις. Εκδίδει ανακοινώσεις σαν να βρίσκεται το ζήτημα στη φάση που βρισκόταν πριν ένα χρόνο. Η υπόθεση Novartis δεν είναι όμως φιάσκο. Είναι σκευωρία. Όχι σε βάρος προσώπων αλλά πρωτίστως σε βάρος της ίδιας της δικαιοσύνης, του κύρους και της ανεξαρτησίας της. Και βεβαίως σκευωρία κατά του πολιτικού κλίματος. Κατά της εθνικής ενότητας και συναίνεσης. Είναι μια επιχείρηση συμβολικής βίας, πόλωσης και διχασμού. Στην υπόθεση αυτή φαίνεται το αυταρχικό πρόσωπο του ακραίου διχαστικού λαϊκισμού που βρέθηκε στην εξουσία το 2015.

 
- Γιατί μια κυβέρνηση, η οποία όπως υποστηρίζει, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, την έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης, αναβάθμισε την εξωτερική πολιτική, δεν προβάλλει τους θριάμβους της και έχει ανάγκη να «κλείσει φυλακή» τους πολιτικούς της αντιπάλους για να κερδίσει τις εκλογές; (Σύμφωνα και με την αγωνιώδη έκκληση του κ. Πολάκη προς Δικαιοσύνη )...

Γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα το πραγματικά θετικό να παρουσιάσει. Η χώρα εν έτει 2019 παρακαλά να ξαναβρεθεί εκεί που ήταν το 2014, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Επιπλέον έχει επείγουσα ανάγκη από αντιπερισπασμούς καθώς βλέπει να κυκλώνεται από περίεργες και δυσώδεις υποθέσεις που κινούνται μεταξύ Βενεζουέλας και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

 - Πώς αισθάνεστε που η υπόθεση σε ότι αφορά εσάς προσωπικά τέθηκε στο αρχείο ;

Δεν θεώρησα ποτέ ότι η υπόθεση με αφορούσε προσωπικά. Ανέλαβα όμως, όπως όφειλα, το βάρος της υπεράσπισης των θεσμών γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μου το αναθέσει! Ως προσωπική στάση δεν είμαι μνησίκακος. Το αντίθετο. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν έχουμε εξουσία διαθέσεως. Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Πρέπει να επανορθωθεί η βλάβη που προκλήθηκε σε   θεμελιώδεις θεσμούς. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ουσιαστική αλλαγή σελίδας και θα μπορέσει η χώρα να προστατευθεί από τον κίνδυνο του αδίστακτου λαϊκισμού που υπονομεύει το μέλλον της.

 

-Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν αντιλήφθηκε καμιά διαφορά με τις προηγούμενες «ηρωϊκές» εποχές; Δεν αντιλήφθηκε καμιά πρόοδο από το παλιό διεφθαρμένο σύστημα; Το μόνο που κατάλαβε είναι το πως από διωκόμενη θα γίνει διώκτης;

Είναι εντυπωσιακός ο πόθος και το πάθος τους για εξουσία. Κρίνουν συνεχώς εξ ίδιων τα αλλότρια και διαψεύδονται. Τα μεγάλα προβλήματα που εμφάνισε ο τρόπος άσκησης της εξουσίας την περίοδο της μεταπολίτευσης, ωχριούν μπροστά σε αυτά που έγιναν και γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επειδή νόμιζαν μάλιστα ότι έχουν ένα είδος ασυλίας λόγω του διαβόητου «ηθικού πλεονεκτήματος» ενήργησαν απροκάλυπτα.  

 

- Τελικά, αυτό το «άλλο υλικό» από το οποίο είναι φτιαγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας υπερήφανα, είναι αντιδημοκρατικό, ή μια πρόκληση για να μαρτυρήσει κανείς ... το υλικό;

Δημοκρατικό είναι μόνο ό,τι συνάδει με τις αρχές, τους θεσμούς, τις εγγυήσεις και τον πολιτικό πολιτισμό της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Καβάλησαν στο κύμα της αγανάκτησης, της κόπωσης και του φόβου της κοινωνίας λόγω της έκρηξης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Έχασαν έτσι την αίσθηση των μεγεθών. Νόμισαν ότι το 2015 επήλθε αλλαγή καθεστώτος. Απέκτησαν καθεστωτική νοοτροπία. Δεν μπορούν τώρα να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι στη δημοκρατία η εξουσία είναι πάντα προσωρινή και περιοδική. Πριν μπορέσουν να διαχειριστούν το πολιτιστικό σοκ της ανάληψης της εξουσίας, πρέπει να διαχειριστούν το πολιτιστικό σοκ της επικείμενης απώλειας της εξουσίας.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άλλων, θέλει να εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη και το ΠΑΣΟΚ. Και το κάνει με την βοήθεια ό, τι χειρότερου έχει να επιδείξει ο πολιτικός σας χώρος. Τί γίνεται; Χρειάζεται απελπισμένα ό, τι «ξέρασε» το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκροτήσει ένα προδευτικότερο προφίλ στη μετεκλογική περίοδο;

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ εξηγείται μόνο ψυχαναλυτικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι γιαυτούς η συμπύκνωση της κακής μεταπολίτευσης και άρα το «παλιό» και «κακό». Το μισούν. Η βασική τους όμως επαγγελία είναι η διατήρηση ή η επαναφορά της κακής μεταπολίτευσης. Ποθούν συνεπώς το ΠΑΣΟΚ. Λατρεύουν ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε θυμίζει παλιό και βαθύ ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα προσφέρουν στέγη στις ευτελέστερες εκδοχές πολιτικού τυχοδιωκτισμού που προέρχεται από το χώρο της δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πίσω του ως κληρονομιά τον απόλυτο πολιτικό κυνισμό προκειμένου να επιμηκυνθεί λίγο η απόλαυση της εξουσίας.  

 

- Πιστεύετε κι εσείς, όπως λένε πολλοί, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απομυθοποίησε την Αριστερά και προσπαθεί να ευτελίσει και τον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Κατεδάφισε στην πράξη όχι τον μύθο της αριστεράς αλλά τους μύθους που χειριζόταν επί δεκαετίες η αριστερά επιχειρώντας να μεταστρέψει την ήττα στον εμφύλιο σε ηγεμονία ιδεολογική, αξιακή και αισθητική. Απέδειξε ότι υπάρχει ένας αταβισμός όχι της αριστεράς αλλά όσων ασκούν εξουσία στο όνομα της αριστεράς. Το γενετικό πρόβλημα ιδεολογικά βρίσκεται στην ολιστική ερμηνεία της ιστορίας και πολιτικά βρίσκεται στον αυταρχισμό που παράγει η αίσθηση του ιστορικού πεπρωμένου.

Η κεντροαριστερά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό στην Ελλάδα. Είναι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Η παράταξη των μεγάλων στιγμών του έθνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

 

- Το Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει δηλαδή ότι οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται υποχρεωτικά από την ήττα του κυβερνητικού κόμματος;

Όχι απλώς την ήττα, αλλά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι στρατηγική νίκη της παράταξής μας. Την πραγματική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ θα τη δούμε μετά τις εκλογές και μετά την απώλεια της εξουσίας. Υπάρχουν άλλωστε ζητήματα ηθικά και θεσμικά, όπως τα σχετιζόμενα με την υπόθεση Novartis, που προτάσσονται όλων των άλλων. Ο τόπος έχει ανάγκη από συναινέσεις και υπερβάσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ενεργούς κινδύνους και να σταθεί στα πόδια του. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει ως βασική του επιλογή να μεταθέτει πάντα τη συζήτηση εκτός θέματος. Στο διχασμό, τη συκοφάντηση, το ψεύδος. Πρέπει συνεπώς να χάσει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Το ΚΙΝΑΛ ως αυτόνομος και διακριτός χώρος πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Γιαυτο έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση της εκλογικής και κοινοβουλευτικής του δύναμης.