Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο Alfa Radio 88.6 Καβάλας και στον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη 

 

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σε όλους, στους ακροατές μας, στις ακροάτριες, στην Καβάλα, στην Ανατολική Μακεδονία και ευρύτερα στη Θράκη, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Ν. Χαζαρίδης: Να σας ρωτήσω πριν πάμε στις προτάσεις, είστε απολύτως βέβαιος ότι έχουμε κάνει τις κατάλληλες διαπιστώσεις; Ξέρουμε τι συμβαίνει, τι πρέπει να διορθώσουμε; Από που πρέπει να ξεκινήσουμε για να παρουσιάσουμε προϊόντος του χρόνου μια άλλη εικόνα στη χώρα μας;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, τεχνικά, από πλευράς προτάσεων οικονομικού χαρακτήρα, υπάρχει μια πολύ πλούσια προετοιμασία που την έχουν κάνει έγκυροι φορείς. Όλοι συγκλίνουν στο τι πρέπει να γίνει για να ανασυνταχτεί η ελληνική οικονομία και κυρίως για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ περίεργη φάση νεκροζώντανης οικονομίας, σε μια φάση στασιμοχρεοκοπίας, αρνητικής ανάπτυξης.

Ενώ θα έπρεπε να έχει εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας το οποίο έχει συμπιεστεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης και της ύφεσης που προκλήθηκε από τα μέτρα τα μνημιονιακά, τα οποία έπρεπε να λάβει η χώρα προκειμένου να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Άρα έχουμε πολλές μελέτες και πάρα πολλές προτάσεις από φορείς επιστημονικούς ή από μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες διεθνείς που μας λένε ποιοι είναι οι τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, πράγματα αυτονόητα: τι πλούτο φυσικό έχει η Ελλάδα, που πρέπει να στραφούν οι επενδυτές, τι πρέπει να γίνει για να ξανακερδίσουμε πόντους στην ανταγωνιστικότητα, να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα δεν είναι η τεχνική πλευρά του σχεδιασμού και της ανάλυσης. Το πρόβλημα είναι αν η κοινωνία, η κοινή γνώμη, οι πολίτες οι ίδιοι είναι ώριμοι να συμπράξουν σ΄ αυτήν την τεράστια εθνική προσπάθεια. Η δυσκολία βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία είναι κουρασμένη, απογοητευμένη, νιώθει ότι έχουν διευρυνθεί οι ανισότητες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα, δεν βλέπει να υπάρχει κάποια χειροπιαστή ελπίδα. Και αυτό οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι το 2015 που θα μπορούσε να είναι η χρονιά της εξόδου από τα μνημόνια και της μετάβασης σε μια άλλη κατάσταση, μπήκαμε σε μια δευτερογενή κρίση. Μπήκαμε σε μια παράγωγη κρίση την οποία προκάλεσαν με εσφαλμένες επιλογές και οι ανεύθυνες υποσχέσεις και έτσι τέσσερα χρόνια μετά, στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι, αν το 2022, το 2025 η χώρα μπορεί να γυρίσει εκεί που ήταν το 2014.

Ν. Χαζαρίδης: Γιατί λέτε κύριε Πρόεδρε, αν είναι έτοιμη η κοινωνία; Θα χρειαστεί να βάλει πλάτη για κάποιες μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ενδεχομένως την επόμενη περίοδο;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε το μεγάλο πρόβλημα της πρώτης φάσης της κρίσης, μάλλον της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της κρίσης γιατί η κρίση δεν ήταν ξαφνική, δεν ήταν μια κρίση του 2009, του 2010, εκκολάφτηκε τα προηγούμενα χρόνια, όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το μεγάλο, λοιπόν, πρόβλημα της φάσης εκείνης της δύσκολης, ήτανε ότι έπρεπε να πάρουμε ταυτόχρονα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή περιορισμούς σε συντάξεις, σε μισθούς, αύξηση φορολογίας, μέτρα πολύ δύσκολα, και ταυτόχρονα μέτρα διαρθρωτικά, μέτρα εκσυχρονισμού, αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας, άνοιγμα των αγορών, επεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές στους θεσμούς. Αυτό δεν μπορούσε να το αντέξει η κοινωνία, δεν μπορεί ταυτόχρονα να νιώθεις ανασφάλεια ότι μπορεί να σου κοπεί το εισόδημα ή η σύνταξη, ότι μπορεί να κλείσει η επιχείρηση που έχεις, η μικρή δουλειά σου και να χάσεις το εισόδημά σου και ταυτόχρονα να υποστηρίζεις, ας πούμε, αλλαγές στην αγορά εργασίας ή στην αγορά προϊόντων. Ακόμα και σε απλά πράγματα, ας πούμε, στο πόσες μέρες μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά το φρέσκο γάλα, θυμάστε ότι για όλα αυτά γινόταν έκρηξη

Ν. Χαζαρίδης: Ειδικά για το γάλα δόθηκε μάχη το Μάρτιο του 2014

Ευ. Βενιζέλος: Σας λέω ένα παράδειγμα το οποίο ήταν σχετικά απλό, πολύπλοκο για τους κτηνοτρόφους και για τις εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων κλπ, αλλά πάντως ένα μικρό παράδειγμα σε σχέση με τα προβλήματα που έχει η οικονομία της χώρας. Δηλαδή με το παραμικρό υπήρχαν αντιδράσεις για το πως θα λειτουργεί η αγορά των ταξί, για το αν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, για το αν θα έχουμε μια δημόσια διοίκηση η οποία θα εγκρίνει τα επενδυτικά προγράμματα γρήγορα ή αν θα καθυστερούμε πχ στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί χρόνια..

Ν. Χαζαρίδης: Αυτά έχουν ως προβλήματα επιλυθεί, γιατί τα συναντάμε καθημερινά μπροστά μας, η λειτουργία του δημοσίου, των φορέων...

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο ακριβώς επειδή κουράστηκε, απογοητεύτηκε, πίστεψε σε φρούδες ελπίδες, οι οποίες διαψεύστηκαν, ψηφίζοντας αυτήν την εύκολη αντιμνημονιακή ρητορεία- πως με έναν νόμο θα σκίσουμε τα μνημόνια, πως μπορούμε να διαγράψουμε το δημόσιο χρέος, πως θα πάμε να διαπραγματευτούμε με την κυρία Μέρκελ και θα την κάνουμε να υποκλιθεί μπροστά στη δύναμη της νέας κυβέρνησης-, όλα αυτά είδαμε πως εξελίχτηκαν. Και κανείς δεν λέει «κοιτάξτε σας λέγαμε ψέματα, δεν είχαμε αντίληψη της πραγματικότητας, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια στροφή 180 μοιρών, η πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα ήταν μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή, υπεύθυνη γιατί η εκτός Ευρώπης πορεία της χώρας θα ήτανε καταστροφική, θα ήταν, δηλαδή, μια κατάσταση κόλασης». Δεν το λέει κανείς αυτό. Προσπαθεί να βρει συνεχώς νέα διηγήματα, νέες υπεκφυγές, εντάσεις, νέες διαιρετικές τομές ανάμεσα στα κόμματα και στις κοινωνικές ομάδες και αυτό συνεχίζεται δυστυχώς γιατί πάντα υπάρχουν στόχοι πολιτικοί και εκλογικοί, τώρα έχουμε μπροστά μας τις εκλογές και τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές και βεβαίως τις εθνικές εκλογές, άρα, όλα δυστυχώς, στο μυαλό των κυβερνώντων πρωτίστως, υποτάσσονται σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Ν. Χαζαρίδης: Εγώ βλέπω κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι το έχετε διαπιστώσει και εσείς, ότι αυτή η κόπωση ή η άρνηση καλύτερα των πολιτών να εφαρμόσουν σχέδια που δεν συνάδουν και με τις δικές τους ανάγκες, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες πολίτες, το βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται μόνο η πορεία της οικονομίας αλλά και η λειτουργία της Δημοκρατίας ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι και ένα βασικό θέμα του βιβλίου μου, το οποίο περιέχει κείμενα που κινούνται σε δυο βασικά επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι η κρίση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, είναι αυτό που λέτε. Και το δεύτερο επίπεδο είναι τα πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και με τον εκσυχρονισμό των θεσμών στην Ελλάδα. Και αυτό είναι πάρα πολύ επίκαιρο διότι έγινε ήδη η πρώτη ψηφοφορία και σε λίγες μέρες θα έχουμε και τη δεύτερη ψηφοφορία και το κλείσιμο της Α΄ φάσης της Αναθεώρησης. Αλλά εσείς σωστά λέτε ότι, μα εδώ αντιδρούν τα «κίτρινα γιλέκα» στην Γαλλία. Εδώ βλέπουμε να ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Γερμανία, βλέπουμε να κυβερνά στην Ιταλία μια λαϊκιστική κυβέρνηση με κόμματα που βγήκαν από το πουθενά ή από τα άκρα.

Αυτό πράγματι οφείλεται στο γεγονός ότι από το 1992, δηλαδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το Μάαστριχτ, από τότε που επιβλήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι πολύ συγκεκριμένοι δείκτες, δημοσιονομικής πολιτικής δηλαδή το όριο του ελλείμματος, το όριο του χρέους, και πήγαμε προς τη νομισματική ένωση και τη Ζώνη του Ευρώ και άρα πρέπει όλοι να ακολουθούμε ενιαίους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ακυρώθηκε η πολιτική. Με την έννοια της αναζήτησης νέων λύσεων που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Τώρα από τη δική τους πλευρά, τα εθνικά κόμματα, τα κόμματα στα κράτη – μέλη δηλαδή, στα εθνικά πολιτικά ζητήματα και οι κυβερνήσεις πάρα πολύ συχνά λένε- μα δεν φταίμε εμείς, φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, φταίνε οι Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες όμως δεν υπάρχουν από μόνες τους είναι μια διακυβερνητική διαδικασία, τα κράτη – μέλη συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν κάνει κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η γραφειοκρατία, στα μεγάλα θέματα πάντα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις. Βλέπετε, εμείς όταν θέλουμε να διαπραγματευτούμε για τα θέματά μας με τη γερμανική κυβέρνηση, με την γαλλική κυβέρνηση είμαστε σε επαφή, ο ρόλος της Κομισιόν είναι δευτερεύων.

Άρα, πράγματι, το μεγάλο στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ξαναφέρει την πολιτική άρα και τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων στο προσκήνιο, χωρίς να καταστραφεί βέβαια το οικοδόμημα του ευρώ και χωρίς να καταστραφεί το επίπεδο ανάπτυξης που έχει η ευρωζώνη το οποίο είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Ν. Χαζαρίδης: Αυτό κύριε Πρόεδρε τι μπορεί να σημαίνει; Μια άλλη σίγουρα οικονομική πολιτική αλλά και κοινωνική πολιτική που δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια

Ευ. Βενιζέλος: Την κοινωνική πολιτική τη βλέπουμε στην Ευρώπη αλλά απλώς τι συμβαίνει; Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει, είναι μια ήπειρος που μειώνεται πληθυσμιακά άρα έχει ένα πρόβλημα δημογραφικό πρωτίστως και στη συνέχεια έχει ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας γιατί υπάρχουν άλλες οικονομίες, άλλες περιοχές του κόσμου με πολύ πιο φτηνή εργασία, πολύ πιο φτηνό συντελεστή εργασίας, άλλες χώρες που είναι τεχνολογικά πάρα πολύ μπροστά, που δεν έχουν ευαισθησίες κοινωνικές. Δεν έχουν ευαισθησίες για το περιβάλλον, δεν έχουν ευαισθησίες για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Οι οποίες όμως παράγουν, ανταγωνίζονται είναι πανίσχυρες. Βλέπουμε τι γίνεται στην Κίνα και γενικότερα στη νοτιοανατολική Ασία. Άρα η Ευρώπη αγωνίζεται να κρατήσει αυτό που έχει και ταυτόχρονα έχει και εσωτερικό ανταγωνισμό μέσα στο λεγόμενο δυτικό ημισφαίριο. Έχει ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ οι οποίες είναι και αυτές τώρα εσωστρεφείς και μίζερες λόγω της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ διότι αντιμετωπίζει η Αμερική την Ευρώπη ως ανταγωνίστρια εμπορική και όχι ως σύμμαχο μέσα σε μια μεγάλη δυτική συμμαχία και οικονομική και πολιτική και αμυντική.

Άρα λοιπόν ο κόσμος είναι εξαιρετικά δύσκολος και πολύπλοκος και εμείς ως Ελλάδα, ως μια χώρα 10-11 εκατ. ανθρώπων, με μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με μια κρίση που περνούμε τώρα περίπου 10 χρόνια αλλά με ένα επίπεδο που είναι πολύ υψηλό για τα παγκόσμια δεδομένα- η Ελλάδα ακόμη και τώρα είναι πανίσχυρου στα Βαλκάνια, το ΑΕΠ το ελληνικό, πάρα τη μείωση του είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του ΑΕΠ όλων των χωρών των Βαλκανίων μαζί- πρέπει να δούμε πως θα τοποθετηθούμε μέσα από αυτό. Γιατί τώρα πρέπει να σκεπτόμαστε πού θα βρίσκεται η Ευρώπη όταν την ξαναζητήσουμε. Γιατί εμείς πάμε να ξαναβρούμε τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη μετακινείται διότι ψάχνεται. Αναζητά την ταυτότητα της και την στρατηγική της.

Ν. Χαζαρίδης: Εμείς τι πρέπει να καταθέσουμε σε αυτό τον δημόσιο διάλογο, αν γίνει κάποια στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και το εκτόπισμα που έχει η Ευρώπη.

Ευ. Βενιζέλος:   Οι Ιδέες είναι εύκολες και υπάρχουν και κατατίθενται. Εδώ βλέπετε ο πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε τη θητεία του πολύ φιλόδοξα με προτάσεις για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Σιγά Σιγά όλα ξεχάστηκαν, όλα έγιναν ρεαλιστικά, έγιναν πιο απλά και πιο θεμελιώδη, διότι το ζήτημα είναι να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πάγιες εθνικές στρατηγικές και είναι δύσκολο να επιβάλεις τη άποψή σου σε χώρες που έχουν και αυτές λαούς, εκλογές, κοινοβούλια, κυβερνήσεις, συνταγματικά δικαστήρια. Άρα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου τους εθνικούς συσχετισμούς σε όλες τις χώρες. Και αν δείτε αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες έχουν τεράστια προβλήματα. Δεν μιλάω για το τι γίνεται στα Βαλκάνια. Αν δούμε την εικόνα στα Βαλκάνια θα τρομάξουμε αυτή τη στιγμή ξανά- η εσωτερική πολιτική κατάσταση ποια είναι σε όλες τις χώρες. Αλλά πάμε στις μεγαλύτερες χώρες ή στις μεσαίες χώρες. Θα δείτε ότι ο καθένας έχει τις αγωνίες του. Άρα ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η γενική αγωνία, εμείς πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ έξυπνα με εθνική ενότητα, με διορατικότητα, με ταχύτητα, η κοινωνία πρέπει να νιώσει ότι έχει μια προοπτική.

Έχει παθητικοποιηθεί η κοινωνία. Τα τελευταία 4 χρόνια το σχέδιο ήταν να καταστραφεί η μεσαία τάξη μέσα από το υπερπλεόνασμα, το περιβόητο. Δηλαδή μέσα από την υπερφορολόγηση και τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, να χτυπηθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση. Τα προβλήματα δεν τα έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι λίγες στην Ελλάδα και συνεννοούνται πιο εύκολα.

Ν. Χαζαρίδης: Είπατε ότι πρέπει να φερθούμε έξυπνα. Αυτό σε πολύ πρακτικό επίπεδο τι σημαίνει. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό...

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς πρέπει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τον κ. Πολάκη, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τη σύγκρουση του κ. Καμμένου με τον κ. Κοτζιά. Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με τις συνεχείς επεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί το κοινοβούλιο να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί και θυμίζει δεκαετία του 60 στην Ελλάδα και την κρίση του 1965 με αποστασίες βουλευτών, με διάλυση κομμάτων. Δεν μπορεί να μην έχουμε στοιχειώδη εθνική συναντίληψη σε μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να διχάσουμε το λαό μας, ας πούμε, στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μιας μεγάλης εθνικής συνεννόησης. Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, η αλλαγή των συσχετισμών, μια άλλη Βουλή, μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να λειτουργεί η δημοκρατία- είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μιλήσεις για επενδύσεις, για να μιλήσεις για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, να κινητοποιήσεις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να συνεργαστείς με τους νέους περιφερειάρχες και τους νέους δημάρχους για να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες κ.ο.κ.

Ν. Χαζαρίδης: Η νέα πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη κατατεθεί τουλάχιστον σε αδρές γραμμές. Η προσέγγιση που γίνεται από τη δική σας πλευρά ποια είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Η δική μας πρόταση, και αναφέρομαι στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ, που έχει πάρει και τη μορφή νομοσχεδίου, αλλά και στις προτάσεις που έχω κάνει εγώ προσωπικά και ο Κύκλος Ιδεών που είναι μια δεξαμενή σκέψης που έχουμε εδώ, που λειτουργεί με εκδηλώσεις, - έχει κάνει εκδήλωση και στην Καβάλα και θα παρουσιάσει και το βιβλίο μου, η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο Πατάκη και των Κύκλο Ιδεών.

Εμείς έχουμε επεξεργαστεί όλα, τα πάντα, όλες οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες. Τα συνέδρια μας για την Ελλάδα μετά την κρίση είναι πολύ πιο πλήρη από την πρόταση που έχει κάνει ως κομματική πρόταση η Ν.Δ., την οποία δεν την υποτιμώ, αλλά είναι πολύ μεταγενέστερη και δεν έχουν την πληρότητα των προτάσεων που έχουμε κάνει εμείς.

Ν. Χαζαρίδης: Εγώ νομίζω ότι πολλές φορές γίνονται και μονοσήμαντοι ειδικά όταν αναφέρονται στην πιθανότητα μείωσης της φορολογίας και μάλιστα από την επόμενη μέρα. Παρουσιάζονται ως πανάκεια ενώ φαίνεται ότι αγνοούν και άλλου είδους προβλήματα που υπάρχουν την ίδια στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μια συζήτηση μεγάλη αυτή. Το να λες συνθήματα δεν βοηθάει ποτέ. Να σας πω ένα παράδειγμα. Η επιχείρηση, η μικρή επιχείρηση που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης ακόμη και τώρα, δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα φορολογίας, όσο πρόβλημα ασφαλιστικών εισφορών, μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Ασφαλιστικών εισφορών για τον ίδιο τον εργοδότη και ασφαλιστικών εισφορών για τους λίγους εργαζόμενους που έχει η επιχείρηση αυτή, που στην πλειοψηφία της είναι μια επιχείρηση που έχει μέχρι εννέα εργαζόμενους. Άρα, αν θέλουμε να βάλουμε μια προτεραιότητα, η προτεραιότητα των ασφαλιστικών εισφορών είναι πιο μεγάλη, ασύγκριτα μεγαλύτερη από την μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων όπως λέγεται.

Ν. Χαζαρίδης: Η πρόταση αυτή με τις απαραίτητες προσθήκες που θα γίνουν και το επόμενο διάστημα γιατί καθώς προκύπτουν νέα ζητήματα, φαίνεται πια είναι η αίσθηση που έχετε να πείθει ένα κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως αυτό που παραδοσιακά ....

Ευ. Βενιζέλος : Σε ποια πρόταση αναφέρεστε;

Ν. Χαζαρίδης: Σε αυτήν την πρόταση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για την αλλαγή των δεδομένων στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Ευ. Βενιζέλος : Εγώ αναφέρομαι στη δική μου πρόταση.

Ν. Χαζαρίδης: Σε αυτήν αναφέρομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι βεβαίως. Νομίζω ότι όποιοι μιλάνε σοβαρά, αλλά δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα, στην Ελλάδα διεξάγεται μία συζήτηση εκτός θέματος. Δεν μιλάμε για τις μεγάλες προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε. Ο καθένας έχει μια δική του θεωρία. Ο ένας θεωρεί ότι κάναμε το υπερπλεόνασμα, τσακίσαμε την οικονομία, μειώσαμε την προοπτική ανάπτυξης και τώρα περιμένουμε να μοιράσουμε το κοινωνικό μέρισμα με τη μορφή επιδοτήσεων ή επιδομάτων. Αυτό ξέρετε τι μεγάλη παγίδα φτώχειας είναι; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία πάλι είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χωρίς τον κ. Καμμένο, οι άλλοι βουλευτές μείνανε των ΑΝΕΛ μαζί με τον κ. Τσίπρα, έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε μια κολοσσιαία παγίδα φτώχειας και αναιμικής ανάπτυξης. Άρα, να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Με το καλό μεθαύριο, στην καβάλα, καιρού επιτρέποντος, θα μιλήσουμε. Παρεμβάσεις είναι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όταν εγώ το 1999 παρενέβην για να κρατήσω τον Πρίνο ανοιχτό και να μείνουν οι θέσεις απασχόλησης και να πάρει την παραχώρηση ο συνεταιρισμός εργαζομένων και να αναπτυχθεί μετά η Aegean και να γίνει μία μεγάλη επιχείρηση η οποία διεκδικεί άδειες και αναζητά κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έκανα μια παρέμβαση συγκεκριμένη. Και τέτοιες μπορώ να σας πω δεκάδες παρεμβάσεις. Τα συγκεκριμένα έχουν σημασία. Τις αρχές μπορείς να τις πεις εύκολα, τη συγκεκριμένη πρακτική λύση αναζητά ο κόσμος.

Επειδή κάνουμε μια θεωρητική συζήτηση, εγώ στη ζωή μου δεν κάνω μόνο θεωρητικές συζητήσεις, χωρίς θεωρία δεν υπάρχει πράξη. Αλλά υπάρχει και πράξη πάρα πολύ συγκεκριμένη, πάρα πολύ επώδυνη σε όλα τα θέματα που πρέπει να διαχειριστείς της κρίσης, να πάρεις αποφάσεις, να αναλάβεις το κόστος.

Ν. Χαζαρίδης: Σε μια ραδιοφωνική σας συνέντευξη δεν μπορούμε να μπούμε σε πάρα πολλές λεπτομέρειες, λογικά θα πείτε περισσότερα την Κυριακή, εγώ ένα ερώτημα θα θέσω για τον επίλογο. Ο ρόλος, λέτε, ο δικός σας θα πρέπει να είναι μονίμως παρεμβατικός, θυμάμαι σε μία συνέντευξη στο ΣΚΑΙ δεν θα είστε την επόμενη φορά σε ψηφοδέλτιο, δεν θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας με σταυρό, άρχισε από τότε να ακούγονται διάφορα σενάρια, θέλετε να πάρετε θέση για την επόμενη .......

Ευ.Βενιζέλος : Όχι δεν θέλω να πάρω καμία θέση.

Ν. Χαζαρίδης: Σας παρουσιάζουν στη λίστα των υποψήφιων της ΝΔ για ΠτΔ

Ευ.Βενιζέλος: Εντάξει πολλά ακούγονται και εν πάση περιπτώσει, άλλα καλοπροαίρετα άλλα κακοπροαίρετα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτά που λέω είναι καλό που γίνονται αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού και αυτό με χαροποιεί. Είναι σημαντικό, έστω και όχι πάντα με καλή πρόθεση, να προσέχουν αυτά που λες.

Ν. Χαζαρίδης: Ευχαριστώ για την παρέμβαση

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά 

 

 

Tags: Συνεντεύξεις 2019