Αθήνα, 20 Απριλίου 2018

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

 

Γ. Πρετεντέρης: Καλημέρα σας, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας.

Γ. Πρετεντέρης:   Θα σας ρωτούσα, θα ξεκινούσα με την Τουρκία, αλλά μεσολάβησε χθες αυτό το θέμα της κατάθεσης Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για τη στάση της Προέδρου, της κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία τελικά εδέχθη, θα καλέσει τον κ. Καμμένο ή όχι; Δεν καταλαβαίνω, το έχει πάρει επάνω της;

 

«Δίνει λυσσώδη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έρθει ο κ. Καμμένος και όλοι οι άλλοι οι προτεινόμενοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας»

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μία πολύ μακριά και παλιά ιστορία, διότι η αντιπολίτευση αγωνίζεται εδώ και μήνες, από το Νοέμβριο, να απαιτήσει κάτι το αυτονόητο, να εφαρμοσθεί ο Κανονισμός της Βουλής που προβλέπει ρητά ότι όταν στις Επιτροπές, αλλά ειδικότερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το ζητήσουν τα 2/5 της Επιτροπής, είναι υποχρεωτική η κλήτευση ορισμένων προσώπων. Η αντιπολίτευση σύσσωμη, χωρίς να διαφοροποιείται κανένα κόμμα, έχει ζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες να έρθουν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης της Σαουδικής Αραβίας, όχι μόνον ο κ. Καμμένος, αλλά και ο κ. Βίτσας, ο ταξίαρχος Παπαδάκης, ο κ. Παπαδόπουλος, που είναι το πρόσωπο κλειδί στην όλη υπόθεση.

Γ. Πρετεντέρης:   Ο μεσάζων είναι αυτός, ο Παπαδόπουλος.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Και υπάρχει μία επιμονή της πλειοψηφίας και της Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Χριστοδουλοπούλου, να μην εφαρμοσθεί η διάταξη αυτή. Στην αρχή λοιπόν είχαμε την αμφισβήτηση ότι η πώληση πολεμικού υλικού συνιστά «προμήθεια» .

Γ. Πρετεντέρης:   Είναι προστασία του κ. Καμμένου ή είναι στο κόλπο κι αυτή με τις οβίδες; Δεν έχω καταλάβει ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν κάνω τέτοιες αξιολογήσεις εγώ. Σας λέω κάτι πολύ απλό, ότι εδώ υπάρχει ένα ρητά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αντιπολίτευσης, ένα από τα λίγα που έχει στη Βουλή η μειοψηφία, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς όλων, σχεδόν, των ξένων κοινοβουλίων, και αυτό υπονομεύεται και καταστρατηγείται και, τελικώς, ακυρώνεται μέσα από τη στάση της πλειοψηφίας. Δίνει μάχη, λυσσώδη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έρθει ο κ. Καμμένος και όλοι οι άλλοι οι προτεινόμενοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Γ. Πρετεντέρης: Τελικά, χθες πού καταλήξατε;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι χαρακτηριστικό. Θα σας πω το εξής, στην αρχή υπήρχε αμφισβήτηση για το εάν η πώληση όπλων συνιστά προμήθεια, όπως λέει ο Κανονισμός της Βουλής, γιατί, για την προμήθεια πρέπει να κληθεί ο Υπουργός Αμύνης. Υπήρξε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το εάν η προμήθεια συνίσταται μόνο στην αγορά ή και την πώληση. Το λύσαμε αυτό μετά από μήνες. Στη συνέχεια υπήρχε περαιτέρω αμφισβήτηση εάν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών να ασκήσει την αρμοδιότητα αυτή ή αρκεί η αρμοδιότητα της Επιτροπής Εξοπλισμών, η οποία όμως ασχολείται μόνο με τα τεχνικά, τα ειδικά ζητήματα των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, με μία εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση, είπε ότι, βεβαίως, η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλέσει και τον Υπουργό και τους άλλους κατονομαζόμενους, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον από πλευράς διαφάνειας και θεσμών και εκεί έγινε η χθεσινή φασαρία, που είναι η τρίτη ή η τέταρτη ή πέμπτη φασαρία που γίνεται για το θέμα αυτό, δηλαδή, για απλά και αυτονόητα πράγματα. Καταλάβαιναν, όμως, ότι όλα έχουν ένα όριο, γι’ αυτό είπαν, παρόλα αυτά, ας έρθει ο κ. Καμμένος. Αλλά, ο κ. Καμμένος, από μόνος του, για να επαναλαμβάνει τα γνωστά επιχειρήματά του, να στρεψοδικεί και να μην επιτρέπει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον έχει να έρθει ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος και ο ταξίαρχος Παπαδάκης, ο οποίος και έχει θέσει το θέμα αυτό με τις αναφορές του.

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα. Συνεπώς, τώρα, εκεί που έχουμε μείνει, είναι ότι αποχώρησε μέχρι χθες η αντιπολίτευση από την Επιτροπή, αλλά, θα έλθει ο κ. Καμμένος και επιμένετε να έρθουν και οι άλλοι δύο, δηλαδή, ο κ. Παπαδάκης και ο κ. Παπαδόπουλος για να εξεταστούν.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά, η επιμονή μας αυτή, είναι από ένα σημείο και μετά, ξέρετε, προσβλητική, διότι εδώ δεν έχουμε απλά και μόνο μία παραβίαση του Κανονισμού. Έχουμε μία ολόκληρη νοοτροπία που οδηγεί στην κατάλυση, δηλαδή την παρεμπόδιση της συνολικής λειτουργίας των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι εάν έρθει μόνο ο κ. Καμμένος είναι αστείο το πράγμα, διότι το ζήτημα είναι να μπορέσεις να ελέγξεις στοιχειωδώς ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με τη λειτουργία της κυβέρνησης και με αυτό που λέγεται θεσμοί διαφάνειας στη χώρα.

Γ. Πρετεντέρης: Έχετε την αίσθηση ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου κινείται πρωτοβουλιακά ή εκφράζει μία κυβερνητική στάση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι μόνο η θέση της κ. Χριστοδουλοπούλου, με την οποία πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα, νομίζω ότι υπηρετεί μία κομματική γραμμή και μία σκοπιμότητα. Εξίσου την υπηρετούν και όλα τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ένα μέλος που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Δεν διαφοροποιείται κανείς. Απλώς, επειδή έχει το ρόλο της Προέδρου της Επιτροπής σηκώνει και το βάρος αυτό και ο καθένας βεβαίως λειτουργεί με το ύφος του και με τις αντιλήψεις που έχει, αλλά το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται είναι σκληρό και είναι προφανώς απολύτως συμφωνημένο μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

 

«Όταν δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, ενιαίος λόγος και ψύχραιμη, καλά επεξεργασμένη πρακτική, κινείσαι σπασμωδικά και αυτό δεν δείχνει να υπάρχει στρατηγικό βάθος»

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα. Πάμε λίγο παρακάτω, πάμε λίγο στην Τουρκία. Ήθελα να σας ρωτήσω την εξήγηση σας, το σχόλιό σας για την προκήρυξη των εκλογών του Erdogan, αν αυτό θα οδηγήσει σε μία σκλήρυνση ή σε μία ύφεση της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η περίοδος η προεκλογική είναι πάντα πυκνή σε εξελίξεις, γιατί τα γεγονότα ασκούν πολύ μεγάλη επικοινωνιακή και τελικώς εκλογική επιρροή. Άρα πρέπει να είναι τεταμένη η προσοχή μας, πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν ώς τώρα, που έπρεπε να είναι ούτως ή άλλως η μεγαλύτερη δυνατή. Άρα είμαστε σε μία περίοδο αρκετών εβδομάδων, η οποία είναι, ας το πούμε έτσι, επίφοβη. Αυτό δεν αφορά μόνον το κυβερνόν κόμμα και τον κύριο Erdogan, δεν είναι μόνο το AKP το πρόβλημα ή το κύριο πρόβλημα, γιατί πρέπει να δει κανείς ποια είναι η ρητορεία που ακολουθεί και η αντιπολίτευση, η λεγόμενη αστική αντιπολίτευση, η ρεπουμπλικανική, η Κεμαλική, η οποία ασκεί μία πίεση εθνικιστικού παραδόξως χαρακτήρα, επί του κυρίου Erdogan και της πλειοψηφίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως στα θέματα που αφορούν τη Συνθήκη της Λωζάνης τη λεγόμενη, όπου η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μία Ελληνοτουρκική Συνθήκη που αφορά τα νησιά στο Αιγαίο.

Γ. Πρετεντέρης: Είναι μία πολυμερής Συνθήκη.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μία πολυμερής Συνθήκη, που αφορά στην πραγματικότητα τον τρόπο με τον οποίον διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία. Η Συνθήκη της Λωζάνης αφορά συνοριακές διευθετήσεις σε όλο το μήκος των συνόρων της Τουρκίας, το καθεστώς της Αιγύπτου, το καθεστώς του Σουδάν, το καθεστώς της Συρίας, αφορά όλη τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Είναι μία παγκόσμια Συνθήκη, συνοριακή, που σημαίνει ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να μεταβληθεί.

Γ. Πρετεντέρης: Άρα η Τουρκία είναι πλέον ανοιχτά μία αναθεωρητική δύναμη, γιατί και ο Erdogan αλλά βλέπω πλέον και η αντιπολίτευση...

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή των τελευταίων ετών, διότι η Τουρκία ήταν στον χερσαίο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - η ευρωπαϊκή πτυχή της Τουρκίας, στο μέτρο που η Τουρκία ως Ασιατική αλλά και Ευρωπαϊκή εν μέρει χώρα, ενδιαφέρει τον δικό μας περιφερειακό χώρο- ήταν μία μη αναθεωρητική δύναμη στον χερσαίο χώρο , αλλά τώρα πια έχει καταστεί μία γενικώς αναθεωρητική δύναμη παντού και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που αιτιολόγησε την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν πριν από λίγες ημέρες.

Γ. Πρετεντέρης: Έχετε να προσάψετε κάτι στη στάση της Κυβέρνησης στο Ελληνοτουρκικό;   Ενισχύει αυτήν την επιθετικότητα, αυτή η λίγο υποτονική, να το πω έτσι, αντίδραση η ελληνική, ή την καταπραΰνει;

Ευ. Βενιζέλος: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση. Αρκούμαι να πω το αυτονόητο, ότι όταν δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, ενιαίος λόγος και ψύχραιμη, καλά επεξεργασμένη πρακτική, κινείσαι σπασμωδικά και αυτό δεν δείχνει να υπάρχει στρατηγικό βάθος. Διότι στα θέματα αυτά δεν αρκεί να κάνεις μία πρώτη κίνηση και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να κάνεις μία πρώτη δήλωση χωρίς να ξέρεις ποια είναι η συνέχεια και όταν λέω συνέχεια, δεν εννοώ την επόμενη κίνηση, εννοώ τις πολλές επόμενες κινήσεις. Έχω πει αρκετές φορές ότι πρέπει στα θέματα αυτά να διακρίνουμε τα γεγονότα από τα λόγια. Όταν έχεις γεγονότα, όταν έχεις ένα αεροναυτικό περιστατικό ή πολύ περισσότερο όταν έχεις μία αμφισβήτηση τμήματος της ελληνικής επικράτειας πρέπει να απαντάς με βάση ένα καλά επεξεργασμένο πρωτόκολλο ενεργειών, αλλά να έχεις στο μυαλό σου και ποια είναι η αλυσίδα των επομένων κινήσεων. Όταν έχεις λόγια, τότε πρέπει να διακρίνεις τι λόγια είναι αυτά, είναι μία δήλωση που γίνεται από υπεύθυνα χείλη της άλλης πλευράς, που είναι κρίσιμη κατά το Διεθνές Δίκαιο; Έχουμε μία ρηματική αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή αρμοδιοτήτων; Σε αυτά απαντάς αμέσως, λιτά, μετρώντας τις λέξεις κατά το Διεθνές Δίκαιο. Εάν έχεις όμως σχόλια, εντάσεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που λειτουργούν κυρίως επικοινωνιακά και εσωτερικά, δεν πρέπει να μετέχεις σε αυτόν το διάλογο και να τροφοδοτείς την ένταση.

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα, κατανοητό.

Ευ. Βενιζέλος: Και, εν πάση περιπτώσει, οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοικτοί. Όταν έχεις εντάσεις, οι οποίες αναφύονται, αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίζεις τα πρώτα λεπτά, τις πρώτες ώρες, γιατί μετά κακοφορμίζουν και γίνονται ανεξέλεγκτες.

Γ. Πρετεντέρης: Και μένουν ανοικτά, όπως έγινε με τους δύο στρατιωτικούς που τώρα είδα τον κ. Κουβέλη να δηλώνει σήμερα ότι ένας Θεός ξέρει πότε θα επιστρέψουν πίσω οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί από τον Έβρο, από την Αδριανούπολη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, γιατί ένα συμβάν συνοριακό, το οποίο έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών προσέλαβε αυτές τις διαστάσεις, επειδή βέβαια αυτή ήταν η επιλογή που έκανε η τουρκική πλευρά, και είναι προφανείς και οι λόγοι για τους οποίους έχει γίνει αυτή η επιλογή.

 

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρούνται στην εξουσία. Όλα τα άλλα είναι κάρβουνο που το ρίχνουν άφθονο στη μηχανή του λαϊκισμού, του εθνολαϊκισμού, της ανευθυνότητας, προκαλώντας βλάβη στην οικονομία, βλάβη στα εθνικά θέματα, αρκεί να διατηρούνται στην εξουσία»

 

Γ. Πρετεντέρης: Τώρα από την εξωτερική πολιτική πηγαίνουμε κατευθείαν σε ένα πολύ ουσιαστικό θέμα που είναι η κυβερνητική συνοχή. Έχουμε πια μία κυβέρνηση, την αίσθηση ότι είμαστε δύο σε συσκευασία ενός, που δεν ξέρουμε καν εάν είναι συσκευασία.

Ευ. Βενιζέλος: Σε κάποια θέματα. Εγώ πιστεύω ότι ακόμη και η διγλωσσία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνημένη.

Γ. Πρετεντέρης: Α, το πιστεύετε αυτό. Δηλαδή στο Μακεδονικό ο άλλος λέει, θα ρίξω την Κυβέρνηση. Μπορεί να είναι συμφωνημένο;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να σας πω ότι για τη χώρα, ακόμα και εάν αυτό κρύβει κυνισμό και πονηρία, είναι προτιμότερο να λες ότι ακόμη και η διγλωσσία είναι συμφωνημένη, παρά να παραδέχεσαι ή να βλέπεις ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και η χώρα στην πραγματικότητα στερείται μίας ιθύνουσας γραμμής. Αλλά, εάν κρίνω από τις διαφωνίες μεν γύρω από το ονοματολογικό ή από την έλλειψη συντονισμού στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά από την άλλη μεριά δω τι γίνεται στη Βουλή με την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τον κ. Καμμένο, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ρήξη. Κάθε άλλο, βλέπω να υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο διατηρεί την Κυβέρνηση στην εξουσία και εν τέλει αυτό έχει σημασία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρούνται στην εξουσία. Όλα τα άλλα είναι κάρβουνο που το ρίχνουν άφθονο στη μηχανή, στη μηχανή του λαϊκισμού, του εθνολαϊκισμού, της ανευθυνότητας, προκαλώντας βλάβη στην οικονομία, βλάβη στα εθνικά θέματα, αρκεί να διατηρούνται στην εξουσία. Άρα το γενικό τους πλαίσιο είναι τόσο απλό, τόσο κυνικό, τόσο ωμό που λειτουργεί.

Γ. Πρετεντέρης: Είδα το θέμα του Συντάγματος, για το οποίο είχατε διατυπώσει την άποψή σας, διαφορετική από το κόμμα σας, ουσιαστικά πάγωσε, δεν είδα να γίνεται καμία πρωτοβουλία τελικά. Μάλλον σας δικαίωσε η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τίποτα τέτοιου τύπου και κακώς γίνεται αυτή η κουβέντα.

Ευ. Βενιζέλος: Μη βιάζεστε, γιατί η Κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει το ζήτημα της αναθεώρησης και θα το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης, θεσμικού εκβιασμού, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Θα χρησιμοποιήσει και το μέσο του δημοψηφίσματος και χαίρομαι γιατί, όπως έχω πει και άλλες φορές, στο θέμα του λεγόμενου συνταγματικού ή αναθεωρητικού δημοψηφίσματος, του άμεσου ή του έμμεσου, του δήθεν συμβουλευτικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατυπώσει, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επιστήμων ήδη από το 2011, τη γνώμη που διατυπώνω κι εγώ, ότι αυτό συνιστά πλήρη και κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος.

Γ. Πρετεντέρης: Λέτε όμως ότι θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση να πάει σε δημοψήφισμα συνταγματικό, έστω συμβουλευτικό;

Ευ. Βενιζέλος: Το θεωρώ εξαιρετικά πιθανό. Το θέμα είναι τώρα να δει πώς οι απόψεις που έχει διατυπώσει με τόση ευκρίνεια ο κ. Παυλόπουλος θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

Γ. Πρετεντέρης: Ναι, αλλά ποιο θα είναι το αντικείμενο;

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα μείνει σταθερός, και πολιτειακά, στη θέση αυτή.

Γ. Πρετεντέρης: Να ρωτήσω κάτι, ποιο μπορεί να είναι το ερώτημα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος; Αυτήν τη στιγμή πηγαίνουμε να επιλέξουμε τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ουσιαστικά, δεν επιλέγουμε τι θα βάλουμε μέσα.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί, για παράδειγμα, να διαλέξουν ορισμένα μεγάλα θέματα, τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας…

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα, και να πουν, τι σας αρέσει να γίνει.

Ευ. Βενιζέλος: …και να πουν, επ’ αυτού θα κάνουμε δημοψήφισμα.

Γ. Πρετεντέρης: Άρα, η επόμενη Βουλή θα βάλει ό,τι θέλει μέσα, δεν δεσμεύεται από κανένα δημοψήφισμα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν σας είπα ότι θα συντελεστεί η αναθεώρηση, σας είπα ότι θα δημιουργηθεί μία ένταση κι ένας εκβιασμός των θεσμών, με αφορμή την αναθεώρηση, και, εν πάση περιπτώσει, από εκεί που το μεγάλο θέμα είναι ο σεβασμός του Συντάγματος, ενός Συντάγματος με βάση το οποίο η χώρα άντεξε τη μεγαλύτερη κρίση, την οικονομική, όλων των τελευταίων δεκαετιών, αντί να γίνεται αντικείμενο εφαρμογής και σεβασμού, γίνεται αντικείμενο χλεύης και εκβιασμών.

Γ. Πρετεντέρης: Γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος τώρα, παρά αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ευ. Βενιζέλος: Σαφέστατα. Να σας πω κάτι; Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις εννιάμιση από τις δέκα περιπτώσεις είναι αυτό που λέμε «απορία ψάλτου βηξ». Όταν δεν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας, λες, φταίει το Σύνταγμα, να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα. Δεν έχω να σας πω κάτι για την οικονομία, κάτι για την ανάπτυξη, κάτι για την εκπαίδευση, κάτι για την αγροτική παραγωγή, κάτι για τη ναυτιλία, κάτι για την ενέργεια, κάτι για το πώς θα δημιουργηθεί απασχόληση, ας κάνουμε αναθεώρηση.

Γ. Πρετεντέρης: Δηλαδή η εκτίμησή σας είναι ότι θα το πάει μέχρι τέλους αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μέσα στη φαρέτρα της.

 

«Για την «Ελλάδα μετά» πρέπει να έχουμε μνήμη και γνώση»

 

Γ. Πρετεντέρης: Πάμε σε ένα τελευταίο σημείο που θέλω να σας θέσω. Ποιες είναι ακριβώς πλέον οι σχέσεις σας με το Κίνημα Αλλαγής; Βλέπω ότι υπάρχει μία…

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε τα αυτά τώρα. Δεν ασχολούμαι με αυτά, εγώ ασχολούμαι με το να τηρείται η βούληση της παράταξης και να γίνεται σεβαστή η ιστορική της διαδρομή και το μέλλον της. Αλλά, όπως έχω πει, όταν μιλάμε για το μέλλον, για τη νέα γενιά, για τις νέες ιδέες, για την επόμενη φάση της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, για την «Ελλάδα μετά», πρέπει να έχουμε μνήμη και γνώση και να μένουμε πιστοί στις θέσεις μας, να τις υπερασπιζόμαστε, γιατί εάν δεν υπερασπίζεσαι το κεκτημένο και τον αγώνα σου, γιατί να σε εμπιστευθούν ότι θα τιμήσεις στην επόμενη φάση τη δραστηριότητά σου της πολιτικής; Πιστεύω ότι αυτά που λέω απηχούν τη συντριπτικότατη πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Όταν θέλεις να παίζεις ρόλο και να διευθύνεις πολιτικά τη χώρα και να τη φέρνεις στις ιδέες σου, να τη φέρνεις κοντά στη γραμμή σου, πρέπει η γραμμή σου να είναι καθαρή, οι πρωτοβουλίες να είναι δικές σου και να έχεις θέση η οποία είναι σαφής και μαχητική. Εάν λες, περιμένετε, θα σας πω κάποτε, μετά τις εκλογές, δεν παίζεις αυτόν το ρόλο που συνάδει στις διευθύνουσες πολιτικές δυνάμεις, αυτές οι οποίες ανεξαρτήτως του μικρότερου ή μεγαλύτερου εκλογικού τους μεγέθους έχουν να πουν πράγματα για τη χώρα και συνεισφέρουν σε έναν εθνικό σκοπό.

Όλα αυτά τα λέω μετά την εμπειρία των τελευταίων δέκα ετών, γιατί πριν στο σύστημα, ας πούμε, του ανυποψίαστου δικομματισμού και της εναλλαγής ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, λέγαμε όλοι κι άλλα πράγματα, γιατί έπρεπε να υπηρετηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, τα πλειοψηφικά, με τις αυτοδύναμες πλειοψηφίες και έτσι πορεύτηκε αρκετά καλά η χώρα επί δεκαετίες, που ήταν δεκαετίες ανάπτυξης και ευημερίας. Αλλά βλέπετε ότι δεν είχε προοπτική αυτό, έπρεπε να είμαστε πιο αυστηροί και σε αυτό έχουμε όλοι την ευθύνη μας, ανάλογα με το ρόλο που έπαιξε ο καθένας, είναι άλλο να είσαι αρχηγός κόμματος την εποχή εκείνη ή Πρωθυπουργός και άλλο να είσαι ένας απλός βουλευτής ή Υπουργός.

Γ. Πρετεντέρης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε, γι’ αυτήν τη συζήτηση, σας εύχομαι καλημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Να είσαστε καλά. Καλή συνέχεια, καλημέρα.

 

Tags: Συνεντεύξεις 2018