Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2018

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα Τα Νέα και στον δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο

 

- Από την αναζήτηση συναίνεσης για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση με όχημα την υπόθεση Novartis πήγε στη μετωπική ρήξη με την αντιπολίτευση. Γιατί συνέβη αυτό;

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο δεν συγκροτείται και δεν πείθει. Success story δεν υπάρχει. Αυτά που επιδιώκουμε για μετά το 2019 μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί με πολύ καλύτερο τρόπο το 2015, αν συνεχιζόταν η πορεία του 2014. Η κυβέρνηση προσπάθησε λοιπόν να μετακινηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Όχι όμως για να διαμορφώσει συναίνεση, αλλά για να μεταφέρει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα της διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ξέρετε ότι τοποθετήθηκα λέγοντας την αλήθεια στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και χαίρομαι γιατί η ΔΗΣΥ ακολούθησε την ίδια γραμμή. Η ΝΔ έκανε την επιλογή να διαφυλάξει την κομματική της ενότητα την οποία και προέταξε. Έχω πει ότι το momentum επέτρεπε αρχικά να διαμορφωθεί μια λύση. Τώρα όμως λόγω των συσχετισμών στη γειτονική χώρα και λόγω της μικροκομματικής αντίληψης που επικράτησε, μια ολοκληρωμένη και οριστική συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι πολύ δύσκολο να προκύψει και να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση.
Θεωρώ λοιπόν ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θέλησε να δημιουργήσει, με όχημα τις αθλιότητες στην υπόθεση Novartis, εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα δε να στοχεύσει στο μεσαίο χώρο πρόσωπα που δεν θα φλερτάρουν ποτέ με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υποκατασταθούν οι ΑΝΕΛ. Το σχέδιο αυτό ήταν εκ γενετής γελοίο. Βρίσκουν απέναντι τους όλους εκείνους που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Η σύγκρουση γίνεται πλέον στο μέτωπο των θεσμών. Είχα προβλέψει πολλές φορές ότι πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας της παρούσας Βουλής θα προκύψει θεσμική κρίση και αυτό συμβαίνει τώρα. Υπάρχουν πλέον συνθήκες ρήξης με όσους βιάζουν και διαστρέφουν θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει πρόσωπα που την ενοχλούν. Η κοινωνία δεν «τσιμπάει».

 

- Από τους ως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή ανακύπτουν θεσμικά ζητήματα; 

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών. Εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της. Ο πρωθυπουργός, διάφοροι υπουργοί και μαζί τους φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, μήνες τώρα προαναγγέλουν το περιεχόμενο καταθέσεων που ανώνυμοι «προστατευόμενοι» μάρτυρες έδωσαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Έρχεται στη Βουλή φάκελος με τις καταθέσεις μόνο τριών τέτοιων μαρτύρων που κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι άνευ αποδεικτικής αξίας χωρίς αλλά στοιχεία. Κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει στο φάκελο. Τα περιβόητα έγγραφα του FBI δεν λένε τίποτα απολύτως για πολιτικά πρόσωπα και ρητά αναγράφουν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε ποινική διαδικασία. Τα ονόματα επτά πολιτικών προσώπων αναγράφονται όχι επί της ουσίας, αλλά γιατί διαδικαστικά αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά - παρανόμως- για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ημέρα που πηγαίνει εκεί η δικογραφία. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «μελετούν» παρανόμως τη δικογραφία και παρεμβαίνουν σε εκκρεμή υπόθεση, αποφαινόμενοι επί της ουσίας, πριν ο φάκελος πάει καν στη Βουλή. Στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται η εισαγγελική διάταξη για την απονομή του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του ΑΠ. Το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του νόμου. Όλα αυτά θα απασχολήσουν αμέσως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης .

 

- Στο περιβόητο έγγραφο του FBI το όνομα σας δεν περιλαμβάνεται, ούτε είχατε κάποια σχετική αρμοδιότητα με την αγορά φαρμάκου. Γιατί βρεθήκατε στον κύκλο των πρωταγωνιστών;

Δεν έβαλαν μυαλό από την τύχη που είχαν προηγούμενες προσπάθειες τους. Έκαναν λοιπόν το λάθος να με προκαλέσουν τόσο βάρβαρα και ανόητα. Δεν πρόσεξαν ότι μια αναφορά που γίνεται σε επίσημο έντυπο της Novartis στο, ούτως ή άλλως αναρμόδιο, υπουργείο Οικονομικών αφορά το Μάιο του 2012 όταν δεν ήμουν πλέον υπουργός Οικονομικών! Δεν σκέφτηκαν ότι επί των ημερών μου ως υπουργού οικονομικών κουρεύτηκαν λόγω PSI τα ομόλογα των φαρμακευτικών εταιριών που έχασαν έτσι 2,8 δις, δηλαδή μια ολόκληρη ετήσια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με δεδομένα 2014. Δεν είδαν ότι στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών δεν αναφέρονται καν τα ονόματα Πικραμμένος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος. Δεν διάβασαν τις συνεντεύξεις του κομβικού προσώπου, τότε επικεφαλής της Novartis, που λέει ότι δυο πρόσωπα δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, τους κκ Πικραμμένο και Βενιζέλο. Δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν καν μια ιστορία.

 

- Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαπιστωθεί από τη Βουλή η παραγραφή των πράξεων που φέρεται να τελέσθηκαν από υπουργούς, ώστε η υπόθεση να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη που μπορεί να ασχοληθεί ξανά με πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος. Πώς θα αντιδράσετε σε ένα τέτοιο χειρισμό ;

Αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν το τέλειο έγκλημα να συκοφαντήσουν, να πετάξουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά να πουν ότι η Βουλή δεν εξετάζει τίποτα επί της ουσίας, δεν καλεί καν τους « προστατευόμενους» μάρτυρες γιατί έχει επέλθει παραγραφή, κάνουν μεγάλο λάθος. Ποιος εισαγγελικός λειτουργός, ανεξάρτητος και έντιμος, θα αρνηθεί να κινήσει την ποινική διαδικασία κατά των «μαρτύρων» και των συνεργών τους για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, σύσταση και συμμορία και ένα σωρό αλλά εγκλήματα; Ποιο αστικό δικαστήριο θα αρνηθεί να εκδικάσει αγωγές αποζημίωσης; Ποια Βουλή θα αρνηθεί τη συγκρότηση επιτροπής με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τη διερεύνηση παραγεγραμμένων πράξεων, αν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος; Ποιος θα παρεμποδίσει την επόμενη Βουλή να αποσαφηνίσει τη νομοθεσία περί «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» η οποία ούτως ή άλλως παραβιάζεται κραυγαλέα στην προκειμένη περίπτωση; Όχι, δεν θα ξεφύγουν με υπεκφυγές. Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης, υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες.

 

Tags: Συνεντεύξεις 2018