Αθήνα, 21 Μαΐου 2016 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εβδομαδιαία εφημερίδα #είδηση και στην δημοσιογράφο Νατάσα Ρουγγέρη 

1. Τον τελευταίο καιρό, γίνονται προσπάθειες οικειοποίησης του κεντρώου χώρου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια να αφήσουν στο περιθώριο το ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν εκφραστής τού Κέντρου. Πώς πρέπει να χειριστεί το θέμα η σημερινή ηγεσία και τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Στην Ελληνική πολιτική ιστορία και παράδοση το Κέντρο είναι ταυτισμένο με την δημοκρατική παράταξη, με έναν  χώρο κατεξοχήν προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό που από τη μεταπολίτευση και μετά ταυτίζεται σταδιακά  - μέσω της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ -   με το χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Βεβαίως η χρήση του όρου κεντροαριστερά για να υποδηλωθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας του κέντρου επέτρεψε στη μετριοπαθή δεξιά να εμφανίζεται ως «κεντροδεξιά» και να διεκδικεί τμήμα του κέντρου. Όλα άλλωστε τα κόμματα έχουν τη ροπή να αυξάνουν την επιρροή τους και να εμφανίζονται ως ευρέως φάσματος και πολυσυλλεκτικά. Αυτό όμως δεν αλλοιώνει τα όρια και τον χαρακτήρα των μεγάλων πολιτικών οικογενειών.

Ας δούμε τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις εκλογές για την ανάδειξη του υπάρχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που εκφράζει την ευρωπαϊκή δεξιά, η Προοδευτική Συμμαχία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην οποία ανήκουν κόμματα της κομμουνιστικής παράδοσης, οι Φιλελεύθεροι κοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βεβαίως κανένα ηθικό φραγμό. Ο τυχοδιωκτισμός του μπορεί να εμφανισθεί με οποιαδήποτε μορφή. Όμως ο κ. Τσίπρας τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά που τον είχε υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Τώρα βλέπουν ίσως κάποιοι τον κ. Ολαντ να καλεί τον κ. Τσίπρα στις συναντήσεις των σοσιαλιστών - μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νομίζουν ότι αυτό είναι ο προθάλαμος της ένταξης στη σοσιαλδημοκρατία. Και ο κ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κύπρου προερχόμενος από το ΑΚΕΛ, ένα κόμμα της κομμουνιστικής παράδοσης, εκαλείτο στις αντίστοιχες συναντήσεις για λόγους  συντονισμού.

 

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μετέχουν ή φιλοδοξούν να μετάσχουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους και θέλουν να έχουν μια επαφή με την Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Με τις επαφές αυτές ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ούτε η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλάζει πλεύση ούτε ανανεώνεται. Ακόμη περισσότερο με τις επαφές αυτές δεν υποκαθίσταται ούτε η τρόικα, ούτε το ΔΝΤ, ούτε το Eurogroup, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυρίως δεν υποκαθίστανται οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών που συγκαθορίζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

2. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να είναι ο προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μετά και το μήνυμα Πιτέλα στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που υπέδειξε, στην ουσία, την ανάγκη στήριξης στην κυβέρνηση Τσίπρα;  Έγιναν λάθη από το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το πεδίο, κύριε Πρόεδρε;

Το ΠΑΣΟΚ είναι παλιό μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτή την ομάδα, υποδεχθήκαμε πολύ φιλικά τους δυο ευρωβουλευτές του Ποταμιού το 2014. Τα εθνικά κόμματα και οι ευρωβουλευτές τους στο ΕΚ υπερασπίζονται βεβαίως τα αντίστοιχα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Πιτέλα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, και όχι μια ιδεολογικά και αξιακά ετερόκλητη και αποκρουστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι επίσης Ιταλός. Θέλει να προλάβει πιέσεις προς την πατρίδα του μέσα στους μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Πρέπει να κατανοούμε τους πραγματικούς συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα τα κρίσιμα θέματα κρίνονται διακυβερνητικά, δηλαδή διακρατικά.

3. Ο τρίτος πόλος που επιδιώκει να διαμορφώσει η Φώφη Γεννηματά, προς το παρόν, δεν δείχνει να πείθει τους πολίτες. Παράλληλα, Το Ποτάμι έχει στρέψει το βλέμμα του προς τα δεξιά. Αν στις επόμενες εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη πέσει ξανά στις τελευταίες θέσεις του Κοινοβουλίου, μήπως ήλθε η ώρα να διαλυθεί και να γίνει κάτι καινούργιο;

Ήδη από τον Ιούνιο του 2015, το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ομόφωνα να γίνει κάτι γνήσια νέο που να εκφράζει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της δημοκρατικής παράταξης. Χωρίς τον Προοδευτικό μεσαίο χώρο η Ελλάδα δεν κυβερνιέται με προοπτική υπέρβασης της κρίσης.

4. Έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εσείς είχατε πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Ποιες πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προτεραιότητες ενός νέου εκλογικού συστήματος στη σημερινή συγκυρία; Συμφωνείτε με την ψήφο στα 17, που φέρεται να μελετά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή πρόταση νόμου για την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Παρήλθε η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Χρειάζονται συνεργασίες και συναινέσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και καθαρή γραμμή. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις οποίες τώρα θέλει να ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν όμως παράταιρο ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εξαπάτησε πολιτικά την κοινωνία. Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ  με τους ΑΝΕΛ είναι πλέον αισθητική. Είναι φίλοι και όχι απλώς συνεργαζόμενοι πολιτικά. Κάνουν διακοπές μαζί. 

Ως προς τη ψήφο στα 17, το Σύνταγμα μας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Βεβαίως δεν νοείται  εκλογική ενηλικότητα χωρίς αστική και χωρίς ανάλογες ρυθμίσεις σε όλα τα πεδία της έννομης τάξης. Αυτά όμως δεν γίνονται ως πολιτικό τέχνασμα της κυβέρνησης αλλά ως αποτέλεσμα σοβαρής κοινωνικής συζήτησης.

 

Tags: Συνεντεύξεις 2016