San Francisco, 27 Απριλίου 2016

Σημεία από τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου με τον Ted Laliotis στο ξενοδοχείο St. Francis στο San Francisco, στις 27 Απριλίου 2016,
για το Hellenic American Broadcast και την εφημερίδα Hellenic Journal

Σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα

«Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί η εμπειρία του καλοκαιριού του 2015»


- Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν τις εκλογές όταν αγωνιζόμασταν να εκλέξουμε ΠτΔ για να κερδίσουμε εθνικό και πολιτικό χρόνο είχε επικρατήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Όλοι έβλεπαν ότι η κατάσταση αλλάζει. [...] Είχαμε μια προοπτική να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα άλλο σχήμα που θα ήταν η προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή θα μπαίναμε στον προθάλαμο της εξόδου από το μνημόνιο.  Δυστυχώς τους τελευταίους 15 μήνες, από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα, έγιναν επιλογές που μας οδήγησαν προς τα πίσω. Έγιναν επιλογές που μας οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, έγιναν επιλογές που μας επιβάρυναν με ένα τρίτο μεγάλο δάνειο.  Από εκεί που είχαμε μια προοπτική εξόδου χειροπιαστή, βρεθήκαμε να είμαστε δυστυχώς ξανά μέσα στο μνημόνιο και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να είναι ένα από τα πολλά προβλήματα της ΕΕ αλλά όχι το κύριο.

- Έχουμε μια ανακύκλωση του προβλήματος, έχουμε ξαναμπεί σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο πρέπει να βγούμε, να επανέλθουμε στην κατάσταση που είχαμε φτάσει το Δεκέμβριο του 2014. Μπορούμε.

- Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Αν διαμορφωθούν οι μεγάλες προϋποθέσεις της συναίνεσης και της εθνικής συστράτευσης, αν πούμε μεταξύ μας τις αλήθειες που είναι δύσκολες και που έχουν κόστος, η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, μπορεί να βγει από το μνημόνιο, μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, μπορεί να ξαναγίνει μια ισότιμη χώρα μέσα την ευρωζώνη και μέσα στην ΕΕ. Και μπορεί να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα, τα γεωπολιτικά προβλήματα, τα διεθνοπολιτικά προβλήματα, τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Με την κατάσταση στη Μεσόγειο, με το προσφυγικό ρεύμα και το ρεύμα των παράτυπων μεταναστών που πιέζει την Ευρώπη και ιδίως την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να αλλάξει και η πολιτική συμπεριφορά των κυβερνώντων.

 - Όταν έχεις μια κυβέρνηση η οποία προτάσσει κριτήρια που δεν είναι εθνικά αλλά είναι κομματικά, οδηγείσαι σε εσφαλμένες επιλογές.

-  Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να καταλάβει πως δεν μπορεί μόνη της να πάει τα πράγματα πουθενά, παρά μόνο σε αδιέξοδο.

-  Από το 2012 η θέση μου είναι σταθερή υπερ μιας ευρύτερης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών, δημοκρατικών δυνάμεων, που πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για αυτή την εθνική προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέπραξε το 2012. Η πρότασή μου και στις εκλογές του 2015 ήταν η ίδια, ότι θα έπρεπε να προκύψει μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αντί γιαυτό πήγαμε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση, σε μια κατάσταση η οποία δεν επέτρεψε να διαμορφωθούν συναινέσεις. Αυτό το πληρώνει η χώρα. Η χώρα πληρώνει τις συγκρουσιακές πολιτικές και τα σκληρά μέτωπα: «μνημόνιο» - «αντιμνημόνιο», «ναι» -«όχι» σε ένα δημοψήφισμα που οδήγησε σε ένα συντριπτικό «όχι» για να πάμε μετά στο «ναι», δηλαδή στην αντιστροφή του αποτελέσματος. Αυτό τώρα το βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνεται. Βλέπουμε να ξοδεύεται ο χρόνος, να εξαντλούνται οι δυνατότητες, η χώρα να φτάνει στο αμήν, σε ένα οριακό σημείο, κι εκεί αποδυναμωμένη πλέον να τίθεται προ πολύ μεγάλων διλημμάτων: αν θα αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι δανειστές ή αν θα φλερτάρει πάλι με μια "λύση"  που θέτει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτά είναι διλήμματα στα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να καταλήγουμε.

- Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί η εμπειρία του καλοκαιριού του 2015. Δεν είναι δυνατόν το καλοκαίρι του 2016 να βρισκόμαστε στο ίδιο ή και χειρότερο σημείο, διότι στο μεταξύ έχουμε εξαντλήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους του τόπου μας. Άρα λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε επανάληψη του φαινομένου του καλοκαιριού του 2015, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάμε ξανά στην απλουστευτική και επικίνδυνη λύση των δημοψηφισμάτων, πρέπει να διαμορφωθεί ένα άλλο πολιτικό κλίμα, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε εθνικές συναινέσεις και  υπερβάσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν βλέπω από τη μεριά της κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνήθως ακολουθεί το κλίμα που διαμορφώνει  η κυβέρνηση. Γιαυτό και θέλω απευθυνόμενος στον απόδημο ελληνισμό της Αμερικής, να βρω την ευκαιρία να στείλω ένα  αντίστροφο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία:  να πιέσουν οι πολίτες προς την κατεύθυνση αυτή. 

Σχετικά με το προσφυγικό

- Η Ευρώπη στην πραγματικότητα έκλεισε από σημείο και πέρα τα σύνορά της.

- Η Τουρκία είναι αυτή που κρατάει τη στρόφιγγα ανοιχτή ή κλειστή. Το κάνει αυτό τώρα ώς ένα βαθμό διότι έχει την προοπτική να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη. Όμως για να συμβεί αυτό τέλη Ιουνίου, πρέπει να εκπληρωθούν πάρα πολλές προϋποθέσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να τις εκπληρώσει. Άρα ενδέχεται στα τέλη του Ιουνίου να έχουμε μια κατάρρευση της συμφωνίας αυτής, και να ξανανοίξει η στρόφιγγα προκειμένου να έρχονται πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει προοπτική μετακίνησής τους προς άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα να λύσουμε μια σειρά από προβλήματα που δεν αφορούν τη σχέση της Ελλάδος με την Τουρκία, αλλά τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

- Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που συνδέεται με την καρδιά της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Δύσης.

- Είναι λάθος ότι δημιουργήθηκε αυτός ο αυτοσχέδιος καταυλισμός της Ειδομένης, με πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του.

- Αλίμονο αν η Ελλάδα βρεθεί να δέχεται ασύντακτες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, επειδή θα καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Έχουμε μπροστά μας λίγο χρόνο για να λύσουμε το θέμα μέχρι τέλος Ιουνίου. Δυστυχώς συμπίπτουν τα θέματα: το θέμα της οικονομίας, της αξιολόγησης και των δόσεων με το ζήτημα το προσφυγικό και με την προθεσμία που υπάρχει  προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους. Από την κατάργηση δε αυτή θα εξαρτηθεί γενικότερα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό. 

* Σχετικό link http://www.petrakosfilms.com/blog/2016/4/30/ed-laliotis-interview-evangelos-venizelos-at-the-st-francis-hotel-in-san-francisco

Tags: Συνεντεύξεις 2016