Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Νότη Παπαδόπουλο
"Ο κίνδυνος δεν είναι το grexit, ο κίνδυνος είναι η ακινησία ή η υποβάθμιση εντός ευρώ"
Δημοσιογράφος: Στο στούντιο καλεσμένος μας για σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζετε τη φωνή αυτή, είναι γνώριμη η φωνή του, ο οποίος μας έκανε την τιμή να βρίσκεται σήμερα μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής, τα οποία είναι πλήθος.. Πώς τα βλέπετε Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: «Πώς τα βλέπετε Πρόεδρε» ήταν μια ωραία ερώτηση που έκανε ο μακαρίτης Γιάννης Φάτσης σε κάθε συνέντευξη με τον Ανδρέα Παπανδρεου ,έλεγε «λοιπόν Πρόεδρε, πώς πάνε τα πράγματα;».
Ο κόσμος νομίζω ότι ζει μια νέα εμπειρία και ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα τώρα να κρίνει αν αυτά που λέγαμε επαληθεύονται ή διαψεύδονται ή, για να το πω γενικότερα, ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος έλεγε ψέματα και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και πριν το δημοψήφισμα αλλά και όλα τα περασμένα χρόνια.
Δημοσιογράφος: Πού αποδίδεται το γεγονός όμως ότι ενώ ο κόσμος είχε ήδη μια σκληρή πρόγευση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε μια άνετη πλειοψηφία προ μηνός ήδη και μάλιστα σε συνθήκες οι οποίες, μία εξ αυτών των συνθηκών θα μπορούσε να ρίξει κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, από τα capital controls μέχρι τη σκληρή λιτότητα και μέχρι το νέο μνημόνιο, όλα αυτά.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς δεν αμφισβητώ την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως η εντύπωση ότι πρόκειται για μια συντριπτική νίκη είναι εσφαλμένη.
Δημοσιογράφος: Γιατί;
Ευ. Βενιζέλος: Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αυτή τη στιγμή τη μικρότερη εκλογική πλειοψηφία που είχε κάποια κυβέρνηση την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν κυβέρνησε τον τόπο με πλειοψηφία ,με αθροιστική εκλογική δύναμη 39,2%. Και για να το πω και από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις που ψήφισαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα-άλλο αν έχουν εσωτερικές διαφωνίες οι οποίες είναι σημαντικές- συγκέντρωσαν στις εκλογές ποσοστό περίπου 38,4%.
Δημοσιογράφος: Εννοείτε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς να αναφέρομαι ούτε στην Ένωση Κεντρώων και χωρίς φυσικά να υπολογίζω στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα τα οποία είναι δεδηλωμένα αντιευρωπαϊκά, όπως είναι το ΚΚΕ . Ούτε φυσικά υπολογίζω τη Χρυσή Αυγή. Άρα λοιπόν, η αίσθηση μιας συντριπτικής νίκης η οποία για πρώτη φορά επιβάλλει μια δημοκρατική αντίληψη στην πολιτεία και στην κοινωνία, είναι εσφαλμένη.
Από κει και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διάστημα των 7 μηνών μέσα στο οποίο δοκιμάστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, κρίθηκε από την κοινωνία, από την κοινή γνώμη, μικρό. Ήθελε να του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει. Δεύτερον, είναι προφανές ότι πέρασαν ορισμένα επιχειρήματα. Δηλαδή τα capital controls τα οποία είδα ότι κι εσείς τα χρεώνετε στην κυβέρνηση και έτσι είναι, διότι ήταν γνωστό ότι θα συμβεί αυτό- η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ευθύνεται για την επιβολή των capital controls- στη συνείδηση τη κοινής γνώμης, αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τρόικα, στους κακούς εταίρους, στον κ. Ντράγκι.
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι τα capital controls επιβλήθηκαν γιατί η κυβέρνηση εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και γιατί αν δε συνέβαινε αυτό θα είχαμε την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος λόγω διαρροής καταθέσεων.
Δημοσιογράφος: Ας μη μιλήσουμε για το παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον. Είμαστε εδώ, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, έχει ψηφίσει τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο. Θα τα καταφέρει;
Ευ. Βενιζέλος: Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός, αλλά το 3ο μνημόνιο δεν ήταν ούτε αναγκαίο ούτε αναπόφευκτο. Εάν θυμηθούμε πού είχε φτάσει η χώρα το Δεκέμβριο του 2014 και συγκρίνουμε το Δεκέμβριο του 2014 με τον Οκτώβριο του 2015, βλέπουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε όλα τα στοιχεία. Της πραγματικής οικονομίας, της δημοσιονομικής, ας το πούμε, ισορροπίας και ούτω καθ' εξής.
Μα δεν είναι κρίμα όμως; Εμείς με λάθη, με κενά, με αντιφάσεις, με μια σκληρή αντιπολίτευση, με την κοινωνία απέναντί μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, με εσωτερικές διαφωνίες γιατί ήμαστε κι εμείς μια κυβέρνηση συνασπισμού, με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ αρχικά και με τη Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια, είχαμε φτάσει σ’ ένα σημείο. Γιατί έπρεπε να πάμε προς τα πίσω; Δεν είναι κρίμα απ’ το Θεό να πάμε προς τα πίσω;
Είμαστε εδώ και αυτή τη στιγμή βλέπω ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δυνατότητα διαχείρισης των πραγμάτων ούτε εσωτερικά ούτε σε σχέση με τους εταίρους.
Δημοσιογράφος: Προβλέπετε εξελίξεις δηλαδή;
Ευ. Βενιζέλος: Τα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα εξαρτώνται από την αντοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Δημοσιογράφος: Έχει αντοχή αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Ευ. Βενιζέλος: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει αλλάξει ριζικά γιατί έφυγαν σχεδόν 50 στελέχη τα οποία διαφωνούσαν με τον α' ή το β’ τρόπο, αλλά βεβαίως από την άλλη μεριά, η συντριπτική πλειοψηφία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των νέων 145 Βουλευτών, προέρχεται από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Λίγοι είναι οι Βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, ας το πούμε έτσι, λίγα είναι τελικώς τα επώνυμα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ των προηγουμένων περιόδων. Δεν είναι πάνω από δέκα, ακόμη και αν συμπεριλάβεις και πρόσωπα που δεν έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο. Άρα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια συνείδηση της κατάστασης.
Όσο και αν με πείσμα θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνησή τους και βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και βλέπουν πόσο επώδυνη ήταν η στροφή αυτή, η μεταστροφή και η διάψευση, εν τούτοις προφανώς σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος διότι και οι ίδιοι θα είχαν πιστέψει ότι υπήρχε μια εναλλακτική λύση και τώρα καταλαβαίνουν ότι αυτό ήταν ένα διαρκές ψεύδος των 6 τελευταίων ετών.
Τι λέει ο κ. Τσίπρας: «Δε μπορούσα να κάνω διαφορετικά, θα καταστρεφόταν η χώρα αν επέμενα στη γραμμή που εγώ ο ίδιος είχα προτείνει και την οποία είχα επεξεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Λαφαζάνη κτλ. Άρα δεν είχα άλλη λύση, αυτό που κάνω είναι το λιγότερο κακό, είναι αναγκαίο, είναι αναπόφευκτο».
Πάρα πολύ ωραία. Αυτά εν έτει 2015, αυτά συνέβησαν τον Ιούλιο, Αύγουστο του 2015. Αυτό το επιχείρημα του κ. Τσίπρα δεν ισχύει για παράδειγμα για τον Ιούνιο του 2011, όταν κλήθηκα εγώ ν’ αναλάβω το βάρος του Υπουργού Οικονομικών; Είχαμε άλλη δυνατότητα τότε και δεν την αξιοποιήσαμε; Ή να το πάω ακόμη πιο βαθιά: Το 2010 θα μπορούσε η Ελλάδα ν’ ακολουθήσει μια μη ευρωπαϊκή γραμμή, θα μπορούσε ν’ ασκήσει μεγαλύτερη πίεση απειλώντας η ίδια με grexit ή με χρεοκοπία;
Εδώ αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι το επιχείρημα πως το grexit είναι ένα όπλο στα χέρια της Ελλάδος γιατί θα φοβηθούν οι Ευρωπαίοι, αντιστράφηκε κατά τρόπο ωμό μέσα στο Eurogroup και έγινε ένας μοχλός ασφυκτικής πίεσης από τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους Υπουργούς Οικονομικών προς την Ελλάδα.
Γιατί αυτά ισχύουν για το 2015 ,για μια Ελλάδα που έχει επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που έχει πρωτογενή πλεονάσματα, που έχει αισιοδοξία, που αρχίζει ν’ ανεβάζει την κατανάλωση, που αρχίζει να έχει δυναμικούς τομείς σε λειτουργία, όχι μόνο τον τουρισμό και δεν ίσχυαν για τη δική μας πολύ πιο δύσκολη περίοδο; Δεν είναι αυτό μια ιστορική αντίφαση; Και δεν είναι και μια μεγάλη αδικία εν τέλει;
Δημοσιογράφος: Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί ο κόσμος δέχεται όλα αυτά τα σκληρά μέτρα τώρα αδιαμαρτύρητα με τον κ. Τσίπρα και μ’ εσάς ήταν στους δρόμους; Γιατί αντιδρούσε και ήταν στους δρόμους επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ενώ τώρα έχουμε αυτά τα τόσο σκληρά μέτρα ύστερα από 5 χρόνια θυσιών και κανένας δεν αντιδρά;
Ευ. Βενιζέλος: Ο κόσμος ήταν στους δρόμους επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ήδη από το 2011, για να μην πω από το 2010, ήταν στο δρόμο επί κυβέρνησης Παπαδήμου που ήταν κυβέρνηση συνεργασίας, ήταν στο δρόμο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Νέας Δημοκρατίας και στην τελευταία φάση ξανά.
Τώρα ποιος να τον βγάλει στο δρόμο, όταν οι ίδιοι οι δραστήριοι ακτιβιστές των προηγούμενων 5 ετών έχουν γίνει κυβέρνηση και έχουν υιοθετήσει τα επιχειρήματά μας, με τον πιο απλουστευτικό και δημαγωγικό τρόπο; Ο κόσμος κουράστηκε. Ο κόσμος επίσης κατάλαβε σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δε θέλει να παραδεχθεί ίσως ότι αυτό που λέγαμε ήταν σωστό, ότι αυτό που λέγαμε επαληθεύεται επειδή το αποδέχονται και το υιοθετούν και το κάνουν σημαία οι αντίπαλοί μας, ότι υπήρχε ένας αναγκαστικός μονόδρομος εντός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικού προσωπικού. Αναμφίβολα ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει εξουσία και σου λέει, ακόμη και αν η πολιτική είναι ίδια, ας δοκιμάσω ένα νέο στελεχικό δυναμικό. Το οποίο νέο στελεχικό δυναμικό βέβαια έχει πολλά στοιχεία παλιού.
Δηλαδή το να υιοθετείς και να καθιστάς πρωταγωνιστές της σημερινής εποχής, της εποχής του νέου, ανθρώπους οι οποίοι είχαν διαπρέψει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή το ν’ αναθέτεις τη μεγάλη υπόθεση της μάχης κατά της διαπλοκής και κατά της διαφθοράς σε στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, δεν είναι ουσιαστική ανανέωση, έτσι δεν είναι; Θα έλεγα ότι μπορεί να είναι και προσβολή στην έννοια του νέου.
Διότι εδώ το παλιό δεν είναι κάτι πράγματι παλιό πάντοτε, είναι το διαφορετικό. Η σύγκρουση μεταξύ νέου και παλιού είναι και σύγκρουση μεταξύ ημών και των άλλων. Δεν είναι ούτε ηλικιακό ζήτημα ούτε ζήτημα παραμονής σε θέσεις εξουσίας. Είναι μια πάρα πολύ ωραία ετικέτα η οποία ισχύει παντού και πάντα.
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τώρα δε γίνεται μια μάχη πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό στο όνομα της σύγκρουσης παλιού κα νέου; Αυτό είναι μια ας το πούμε έτσι, βιολογική και κοινωνική κατάσταση η οποία ισχύει παντού και πάντα. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να τα βγάλει πέρα. Και σε τελευταία ανάλυση ποιος επιβεβαιώνεται ή ποιος διαψεύδεται από τις εξελίξεις;
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γίνεται μεγάλη συζήτηση ακόμη και μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το αν το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και δευτερευόντως το Ποτάμι θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εταίρους κυβερνητικούς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι πιστεύετε γι’ αυτό;
Για να το προχωρήσω λίγο παραπάνω, πολλοί θεωρούν ότι είναι υποκριτικό, το ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν από την αρχή ένα μνημονιακό κόμμα και χάρις σ’ αυτό η χώρα εξακολουθεί να είναι μέσα στην Ευρώπη και δεν έχει βγει, τώρα λέει «δε θα ψηφίσω τους εφαρμοστικούς νόμους»..
Ευ. Βενιζέλος: Να πω μια άλλη ιστορία, θα δούμε για τους εφαρμοστικούς νόμους. Πάω στην πρώτη ερώτηση. Η δική μου θέση όπως ξέρετε από το 2012, από τις διπλές εκλογές του 2012, ήταν ότι θα έπρεπε να προκύψει μια κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν ευρωπαϊκές και αποδέχονται την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2012, από το Μάιο, είχα ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα με το τότε νωπό και εντυπωσιακό 16%, να μετάσχει σε μια κυβέρνηση όπου, αν θέλετε η αναλογία της εκπροσώπησης θα ήταν τέτοια ώστε οι δυνάμεις της λεγόμενης ευρύτερης Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, να είχαν μια υπεροχή. Διότι θα ήμαστε και εμείς και η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία αναγκαστικά.
Αυτό δεν έγινε δεκτό, όλοι ήθελαν τις δεύτερες εκλογές για να συνθλίψουν το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ άντεξε και πήγαμε στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ όπου εμείς θέλαμε πάλι τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας, οργάνωσε συναντήσεις των αρχηγών των κομμάτων κάθε πιθανού κυβερνητικού σχήματος. Κάλεσε υπό την έννοια αυτή ,πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου τον κ. Σαμαρά, τον κ. Κουβέλη και εμένα, προκειμένου να δει αν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, που ήταν αριθμητικά εφικτό.
Αλλά εκεί ετέθη ξανά το θέμα της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει, τα ίδια λέγαμε και στις εκλογές του Ιανουαρίου, τα ίδια λέγαμε και στις εκλογές τώρα του Σεπτεμβρίου. Η λύση της χώρας δεν είναι μίζερες μικροκομματικές κινήσεις, όπως αυτές που έκανε ο κ. Τσίπρας ο οποίος αγκαλιάστηκε με τον κ. Καμένο στην πλατεία Συντάγματος στην ενιαία συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι πλέον ενιαίο μόρφωμα μιας εθνικολαϊκιστικής αντίληψης.
Δε νομίζω ότι λειτουργούν ως δυο διαφορετικά κόμματα. Ο κ. Καμένος δε θέλει προγραμματικά ζητήματα, μπορούν άνετα να λένε ότι είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς με Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμένο και με στήριξη στη Βουλή από ένα κόμμα της απώτατης Δεξιάς, για να μην πω της άκρας Δεξιάς. Άρα, υπό την έννοια αυτή ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή της ακώλυτης, της απεριόριστης κυβερνητικής εξουσίας, χωρίς προγραμματικές συμφωνίες, χωρίς περιπλοκές, χωρίς όμως και να δίνει μια αίσθηση εθνικής συνεννόησης, εθνικής συνέγερσης, χωρίς να στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις. Έμεινε σ’ ένα, θα έλεγα, συμβατικό, αμυντικό πλαίσιο, «η κυβέρνησή μου και οι άλλοι».
Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ . Όταν ακούει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, ότι πρέπει να είναι μια ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό πρόβλημα, υπάρξει απώλεια Βουλευτών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φυσικά αντιδρά. Διότι εμείς δεν έχουμε προδιαγεγραμμένη πορεία του να είμαστε το συμπλήρωμα κάθε κυβέρνησης.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα, δεν είναι;
Ευ. Βενιζέλος: Ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα και γι’ αυτό η λύση σε περίπτωση που αποτύχει αυτό το σχήμα, είναι να επανέλθουμε στην πρόταση για ένα σχήμα ευρύτατης συνεργασίας. Στο οποίο δε χρειάζεται να είναι Υπουργοί παλιά πολιτικά στελέχη. Μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση στην οποία να επιστρατευθούν και άνθρωποι από την κοινωνία, άνθρωποι με μεγάλες ικανότητες οι οποίοι να πιστεύουν σε κάτι και με την κοινοβουλευτική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, τώρα πια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πλέον μια ευρωπαϊκή δύναμη, να προχωρήσουμε αλλάζοντας την ατμόσφαιρα της χώρας.
Αλλά δε μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου. Και δε μπορεί να δημιουργείται η αντίληψη ότι κάμπτεται η αντιπολιτευτική μάς διάθεση επειδή κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα να μετάσχουμε σε μια κυβέρνηση στην οποία ο κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Άρα μπορεί να ψηφίσετε και κάποιους εφαρμοστικούς νόμους.
Ευ. Βενζέλος: Προσέξτε, εμείς ψηφίσαμε κατ' αρχήν την ίδια τη συμφωνία του Ιουλίου και του Αυγούστου. Γιατί την ψηφίσαμε; Όχι επειδή συμφωνούσαμε με το περιεχόμενο, όχι γιατί συμφωνούσαμε με όλες τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και τα λάθη της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη, αλλά γιατί τη στιγμή εκείνη είχε χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση, πολλοί Βουλευτές της διαφωνούσαν, έπρεπε η χώρα να σταθεί όρθια, άρα ψηφίσαμε ένα περιεχόμενο συμφωνίας με το οποίο δε συμφωνούσαμε, δεν το θεωρούσαμε αναγκαίο, θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα, θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι όπως τα είχαμε προδιαγράψει το Δεκέμβρη.
Θα μπορούσαμε στις 28 Φεβρουαρίου αντί να μπούμε στο 3ο μνημόνιο να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.
Δημοσιογράφος: Να είχαμε κερδίσει ένα χρόνο.
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά, έγινε η επιδείνωση. Συνετελέσθη η βλάβη. Κατόπιν αυτού, έπρεπε ν’ αποτρέψουμε το χειρότερο, άρα ψηφίσαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους εφαρμοστικούς νόμου. Δε σημαίνει ότι θα σηκώνουμε το βάρος των λαθών και των επιλογών και των ανακολουθιών του κ. Τσίπρα.
Και εν πάση περιπτώσει, εφ' όσον επέλεξε να έχει μια κυβέρνηση 155 Βουλευτών περιορισμένου φάσματος, με τον κ. Καμένο, οφείλει να έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση της εξουσίας του. Ο κόσμος θέλει να λειτουργεί η δημοκρατία. Και η δημοκρατία λειτουργεί είτε συναινετικά είτε με τα κλασικά αντίβαρά της. Ο κ. Τσίπρας δε θέλει προγραμματικές συναινέσεις, θέλει να λειτουργεί ως ένας νικητής των εκλογών. Εφ' όσον λοιπόν λειτουργεί ως ο απόλυτος νικητής των εκλογών με την προσθήκη του κ. Καμένου, πρέπει να σηκώσει και το βάρος αυτής του της πολιτικής αντίληψης.
Δημοσιογράφος: Ολοκληρώνουμε αυτό το σκέλος των ερωτήσεων εδώ και θα πάμε αμέσως σε τίτλους ειδήσεων.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Δημοσιογράφος: Επιστρέφουμε στο μικρόφωνο του ΒΗΜΑ FM, ο Νότης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Παπαχρήστος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απαντάει σε ερωτήματα δικά μας αλλά και δικά σας τα οποία έρχονται καταιγιστικά.
Δημοσιογράφος: Ακούσαμε χθες τον κ. Σόιμπλε να λέει ότι «14 χώρες θέλανε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ τον Ιούλιο». Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος grexit;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, διότι έχουν αντιληφθεί πάρα πολύ καλά οι Ευρωπαίοι και γενικότερα θα έλεγα οι δυτικοί σύμμαχοί μας ότι ένα grexit θα προκαλούσε πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Όχι φτώχια, όχι μείωση εισοδήματος..
Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα;
Ευ. Βενιζέλος: Στην Ελλάδα θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση, ανεξέλεγκτες καταστάσεις και νομίζω ότι κατ΄ αρχάς για λόγους διεθνοπολιτικούς, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος είναι να υπάρχει αστάθεια στην Ελλάδα και μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα Ελλήνων προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, πάντα έλεγα, αν θυμάστε, όλα αυτά τα χρόνια, ότι ο κίνδυνος δεν είναι το grexit, ο κίνδυνος είναι η ακινησία ή η υποβάθμιση εντός ευρώ και ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα τους επόμενους μήνες είναι να μην μπορέσουμε να κάνουμε καμία απογείωση, να μην ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να σερνόμαστε ως μια ισοτονική γραμμή στο όριο της επιφάνειας λίγο πριν βυθιστούμε. Αυτό είναι το πάρα πολύ άσχημο.
Δημοσιογράφος: Μα είναι μόνο το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης αυτό που μας κρατάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οικονομικοί λόγοι δεν υπάρχουν;
Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι της πάρα πολύ μεγάλης έκθεσης που έχει πλέον η Ευρωζώνη στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Σε δάνεια δηλαδή κρατικά.
Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω, η οικονομική επιχείρηση που έχει γίνει για τη διάσωση της Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη στα διεθνή οικονομικά χρονικά. Γιατί έχουμε ένα δάνειο το οποίο τώρα πια προσεγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια, έχουμε μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ,όσο κι αν μειωθεί θα είναι συν πλην 100 ας πούμε δισεκατομμύρια και βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μέσα από τις επεμβάσεις στο χρέος που κάναμε το 2012...
Δημοσιογράφος: Το PSI.
Ευ. Βενιζέλος: Που δεν είναι μόνον το PSI, είναι κι ένα ακόμη μεγαλύτερο OSI, δηλαδή μια επέμβαση στον επίσημο τομέα, στον διεθνή δημόσιο τομέα που κατέχει ελληνικό χρέος. Γιατί εκεί βελτιώσαμε τα επιτόκια, βελτιώσαμε την περίοδο χάριτος, πήραμε μεγάλη περίοδο εξόφλησης, άρα έχουμε μειώσει το χρέος σε καθαρή παρούσα αξία, άρα έχουν επιβαρυνθεί μέσω του PSI και του OSI το οποίο το έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, αυτό είναι…
Δημοσιογράφος: Και τότε γιατί δέχεστε τόσο μεγάλη και σκληρή κριτική σε αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Θα φτάσουμε εκεί. Αυτό είναι άλλα 200 εκατομμύρια. Άρα έχουμε στην πραγματικότητα ένα χρηματοοικονομικό operation, το οποίο έχει 300 δισεκατομμύρια δάνειο, 100 δισεκατομμύρια μέσο όρο, μεσοσταθμικά, έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει και 200 δισεκατομμύρια μείωση του χρέους.
Δημοσιογράφος: Γιατί λέτε όμως τώρα ότι «σερνόμαστε και ότι δε θα μπορέσουμε να απογειωθούμε»;
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν υπάρχουν, πρώτον, οι πολιτικές προϋποθέσεις, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν διαμορφώνει πολιτικές προϋποθέσεις ανάτασης. Δεν διαμορφώνει και κοινωνικές προϋποθέσεις και παραγωγικές προϋποθέσεις και δημιουργεί επιβαρύνσεις μέσα από άνοιγμα εσφαλμένων μετώπων, μέσα από μία αμφιθυμία η οποία είναι έκδηλη, η οποία δεν επιτρέπει να έχει η χώρα ένα σχέδιο.
Δημοσιογράφος: Γιατί, άμα προχωρήσει τώρα στις ιδιωτικοποιήσεις θέλω να πω δυναμικά και κάνει αυτά τα πράγματα τα οποία της ζητάνε οι εταίροι, δε θα μπορέσει;
Ευ. Βενιζέλος: Η πραγματική αντίληψη της Κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας είναι αυτή που αποτυπώθηκε στην περιβόητη συζήτηση Τσίπρα-Κλίντον στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδόθηκε από το CNN. Αυτή η αμηχανία, η έλλειψη οράματος, η αδυναμία να δοθούν καθαρές απαντήσεις, η δυσκολία να πούμε ότι είμαστε μία χώρα φιλοαναπτυξιακή, φιλοεπενδυτική, η αδυναμία να πει ο Πρωθυπουργός ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορούν να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις.
Και θα μου επιτρέψετε να πω, υπάρχει και κάτι ακόμη, αυτό που έχει συμβεί με τις τράπεζες, δηλαδή με το μοχλό ανάπτυξης της χώρας, είναι τραγικό. Η επιδείνωση που επέφερε το 7μηνο Τσίπρα-Καμμένου πριν τις εκλογές φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια, όχι τα 25 που είναι η νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Είναι και τα 25 που χαθήκανε από το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου το οποίο είχε αποκτήσει από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις και είχαμε φτάσει να έχουμε ανακτήσει χρηματιστηριακή αξία 25 δισεκατομμυρίων το Μάιο του 2014, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, από τις μετοχές που έχει το δημόσιο λόγω της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης.
Τώρα αυτό έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και επιπλέον έχουμε την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Δημοσιογράφος: Άρα τι βλέπετε εσείς;
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι πρακτικό, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης όλοι το βλέπουν ως ένα ερώτημα πόσα λεφτά θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιώτες για να κρατήσουν τα δικαιώματα διοίκησης των τραπεζών.
Αυτό είναι σημαντικό, αλλά ούτως ή άλλως οι Διοικήσεις των τραπεζών θα τελούν υπό πολλαπλή εποπτεία. Η εποπτεία είναι ασφυκτική ούτως ή άλλως και η εθνική και η ευρωπαϊκή, άρα λίγα περιθώρια έχει η οποιαδήποτε ιδιωτική Διοίκηση.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίον γίνεται αυτή τη στιγμή η εξέταση των χαρτοφυλακίων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Είναι τόσο σκληρός ο έλεγχος, ώστε οποιαδήποτε τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της θα διστάζει να χορηγήσει δάνεια ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό είναι το μεγάλο θέμα.
Δημοσιογράφος: Άρα δε θα υπάρχει μοχλός ανάπτυξης.
Ευ. Βενιζέλος: Θα πρέπει να παίρνει τέτοιες προβλέψεις, θα πρέπει να αυξάνει τόσο το επιτόκιο, ώστε αυτό θα γίνεται σχεδόν απαγορευτικό, θα είναι μία μόνιμη ανισότητα. Αυτό πρέπει να θέσουμε ως υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος: Άρα τι βλέπετε εσείς λοιπόν;
Ευ. Βενιζέλος: Το πρώτο θέμα για την ανάπτυξη της χώρας είναι να έχουμε μοχλό.
Για να έχουμε μοχλό θέλουμε ένα φιλοαναπτυξιακό κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση που λειτουργεί με τέτοια αντίληψη φιλοεπενδυτική, αλλά να έχουμε και ιδιωτικό τομέα που θέλει ,σε συνεργασία με τις τράπεζες να επενδύσει ίδια κεφάλαια και να βρει και δανεικά κεφάλαια συμπληρωματικά με ένα καλό επιτόκιο. Αν το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι ψηλό και απαγορευτικό και η ανισότητα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναπαράγεται και διευρύνεται,
Άρα αυτά είναι τα θέματα που θα έπρεπε να συζητήσουμε. Αντί να συζητάμε τα θέματα αυτά συζητάμε συνεχώς τη δημοσιονομική μιζέρια και τις φορολογικές απειλές. Έχουμε Υπουργούς που χαίρονται επειδή κάθε μέρα εκτοξεύουν φορολογικές και ασφαλιστικές απειλές.
Δημοσιογράφος: Τα έχετε πει αυτά στον κ. Τσίπρα; Τον έχετε καλέσει τον κ. Τσίπρα ..
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εγώ να καλέσω τον κ. Τσίπρα;
Δημοσιογράφος: Έχετε μια εμπειρία..
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας έπρεπε να καλέσει εμένα, αν ήθελε. Είχαμε δύο συνομιλίες, μία πριν τις εκλογές στο Υπουργείο Εξωτερικών και μία μετά ,την παραμονή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Του τα είπα όλα αυτά πάρα πολύ καθαρά, του είχα πει "γιατί αλλάζεις το πλαίσιο; Κράτα το πλαίσιο, ότι 28 Φεβρουαρίου ,θα βγούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Βάλε τα θέματά σου. Μείωσε τις απαιτήσεις της τρόικας. Προσπάθησε να αποσπάσεις κάποιες περαιτέρω παροχές αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα. Αλλά μη χαλάς το χρονοδιάγραμμα και τον στρατηγικό στόχο".
Αντί γι΄ αυτό, θυμάστε τι περάσαμε. Τώρα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και λένε κάποιοι "μα θα πηγαίναμε σε τρίτο μνημόνιο και θα παίρναμε ούτως ή άλλως δάνειο 86 δισεκατομμυρίων". Όχι, θα πηγαίναμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θα βγαίναμε προστατευμένα και σταδιακά στις αγορές, είχαμε 40 δισεκατομμύρια περίσσευμα από το δεύτερο πρόγραμμα, δεν χρειαζόμασταν άλλα.
Και η επιπλέον επιβάρυνση, με σκληρούς όρους και με μεγαλύτερο δάνειο, είναι το αποτέλεσμα των λαθών και των προκαταλήψεων του επταμήνου.
Δημοσιογράφος: Εκείνος σας κατηγορεί ότι "είχατε επενδύσει κι εσείς και ο κ. Σαμαράς στην αριστερή παρένθεση" κι ότι..
Ευ. Βενιζέλος: Εμείς επενδύσαμε; Στην αριστερή παρένθεση επένδυσε ο κ. Λαφαζάνης, η κα Κωνσταντοπούλου, η Λαϊκή Ενότητα. Από που προήλθε το πρόβλημα του «κινδύνου» μιας αριστερής παρένθεσης; Ποιος αμφισβήτησε την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Εμείς την αμφισβητήσαμε, που τη στηρίξαμε στις δύσκολες ψηφοφορίες του Ιουλίου και του Αυγούστου;
Απλώς ο κ. Τσίπρας είχε αξιοποιήσει τον ριζοσπαστισμό της δραχμοφιλίας του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας, για να εμφανιστεί ως ένα κόμμα το οποίο είναι αριστερό, ανατρεπτικό, αντισυμβατικό, κατέλαβε την εξουσία, τους απέβαλε, τους εξόντωσε και τελικά έχει μείνει στην εξουσία χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα πολιτικής και ιστορικής ηθικής που έχει διαμορφωθεί, που έχει προκύψει.
Δημοσιογράφος: Να κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και να μας πείτε μετά αν γυρίζατε πίσω το χρόνο τι θα κάνατε διαφορετικό;
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Δημοσιογράφος: Επιστρέφουμε στα μικρόφωνα του «ΒΗΜΑ F.m.» για το τελευταίο σκέλος των ερωτήσεων προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής…
Δημοσιογράφος: Αύριο, τι θα κάνετε -γιατί το είπα εγώ πριν- αν σήμερα γυρίζατε το χρόνο πίσω και αυτό που θέλει να πει ο Γιώργος για τον Ολάντ.
Δημοσιογράφος: Αύριο έρχεται ο Ολάντ.
Ευ. Βενιζέλος: Αρχίζω με τον Πρόεδρο Ολάντ.
Δημοσιογράφος: Θα τον συναντήσετε;
Ευ. Βενιζέλος: Διαβάζω, ότι ζήτησε να με συναντήσει, ζήτησε να συναντήσει τον κ. Σημίτη.
Δημοσιογράφος: Ο Σημίτης δεν θα είναι εδώ.
Ευ. Βενιζέλος: Με τον Πρόεδρο Ολάντ έχουμε παλιά σχέση προσωπική, πριν γίνει Πρόεδρος. Θυμάστε ότι αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε να με συναντήσει, το Μάιο του 2012 και πήγα ακριβώς για να τον βάλω μέσα στο πνεύμα των αναγκών και των προτεραιοτήτων της χώρας.
Και διεθνώς, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα, τη βοηθάμε διότι πρέπει να μιλάμε με ενιαία φωνή ως Έλληνες. Από εκεί και πέρα όμως ο κ. Τσίπρας ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει καμία αξιακή σχέση με αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και αυτό το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κινήσεις όμως να έρθει κοντά στους Σοσιαλδημοκράτες.
Ευ. Βενιζέλος: Θα σας το εξηγήσω αυτό. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας που ήταν επικεφαλής ενός κομμουνιστικού Κόμματος, του ΑΚΕΛ, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή δεν υπήρχε άλλος ιδεολογικά συγγενής, μετείχε σε συναντήσεις με Προέδρους και Πρωθυπουργούς που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και υπήρξε η σκέψη μήπως και ο κ. Τσίπρας που δεν ανήκει σε ομάδα που έχει άλλη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσυνεννοείται με αυτούς που μπορεί να θεωρηθούν συγγενέστεροι υπό την έννοια της προοδευτικής αντίληψης.
Όμως θα ήταν ιστορικά αφελής όποιος πίστευε ότι οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι συσχετισμοί κομματικοί και ιδεολογικοί. Οι συσχετισμοί είναι διακυβερνητικοί, είναι συσχετισμοί εθνικών στρατηγικών. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα είναι πάντα Γάλλος Πρόεδρος, είτε ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα είτε ανήκει στην γκολική Παράταξη, είτε ανήκει στο Κέντρο. Και αυτό ισχύει για κάθε χώρα και θέλω να ελπίζω ότι αυτό ισχύει και για την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση, γι' αυτό εμείς διεθνώς είμαστε πάντα διατεθειμένοι να βοηθάμε την Ελληνική Κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Στηρίζει πάντως, η Γαλλία στηρίζει.
Ευ. Βενιζέλος: Μα η Γαλλία στηρίζει βεβαίως γιατί πρέπει να ενισχύει τη θέση της στον γαλλογερμανικό Άξονα, γιατί πρέπει να διατηρείται η έννοια του ευρωπαϊκού νότου που είναι μια πολιτική έννοια. Δεν είναι μόνο χώρες μέσα, αλλά είναι και Κόμματα και αντιλήψεις και γραμμές και στρατηγικές, αλλά βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημαντικότερη διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ των καθαρών πληρωτών και των καθαρών ληπτών, είναι μεταξύ των χωρών που είναι δημοσιονομικά υγιείς και των χωρών που είναι δημοσιονομικά «άσωτες».
Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντήσατε αν θα τον συναντήσετε.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω κάτι διπλωματικά συγκεκριμένο να πω, άλλωστε δεν χρειάζεται η συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα ,δεν χρειάζεται να γίνει επισήμως.
Δημοσιογράφος: Πετάω αυτό που είπα για το παρελθόν ….
Ευ. Βενιζέλος: Για το παρελθόν αυτό που κάναμε λάθος κατά τη γνώμη μου είναι ότι ποτέ δεν αναδείξαμε την επικοινωνιακή διάσταση. Εμείς αντί να δημοσιοποιούμε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, αντί να δραματοποιούμε τα γεγονότα, αντί να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, κρύβαμε για να μην δημιουργούμε πανικό, για να μη δημιουργούμε επιπτώσεις στην οικονομία, για να μην έχουμε διαρροή καταθέσεων, για να μην θίγουμε το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Γιατί η επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής μπορεί να σε στηρίζει από πλευράς δημοσκοπήσεων, αλλά σε βλάπτει ως οικονομία.
Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση. ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι ζητάνε δυο ακροατές να μάθουν, τι θα γίνει;
Δημοσιογράφος: Και ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Ευ. Βενιζέλος: Λίγο πριν φύγω από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ένα πλαίσιο στρατηγικής για το μέλλον όλου αυτού του χώρου. Δεν περιορίσαμε ποτέ τον χώρο αυτό στη λεγόμενη Κεντροαριστερά. Θέλουμε να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου, οι δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου. Από την άποψη αυτή το Ποτάμι έχει πολλά κοινά βεβαίως και μεγάλες προοπτικές συμπόρευσης στον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού μεσαίου χώρου, του προοδευτικού Κέντρου. Και βέβαια έχουν πολλή μεγάλη σημασία και οι εξελίξεις στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά το κορυφαίο ζήτημα είναι να δούμε που θα πάει η χώρα, να δούμε τις αντοχές της Κυβέρνησης, τις αντοχές της οικονομίας, τις αντοχές της κοινωνίας.
Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση. Τι θα κάνετε μετά από αυτό που ήσασταν μέχρι τώρα, που ήσασταν κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής, Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, περάσατε πάνω από 20 χρόνια Υπουργός, πρωταγωνιστής.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, πρέπει να σε χρειάζεται η χώρα και πρέπει και οι περιστάσεις να το θέλουν. Εάν μας χρειαστούν, θα μας βρουν, ξέρουν που είμαστε όλοι.
Δημοσιογράφος: Έχετε διεύθυνση και τηλέφωνο.
Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε! Αλλά δεν πρέπει να εκβιάζει κανείς τις καταστάσεις, ούτε να θεωρεί τον εαυτό του απολύτως αναγκαίο και αναντικατάστατο.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ.
* To ηχητικό της συνέντευξης, εδω: http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=747710