Αθήνα, 20 Ιανουαρίου  2015

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη

Μ. Χούκλη: Συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις με τους πολιτικούς Αρχηγούς, φιλοξενούμε λοιπόν απόψε εδώ στο στούντιο του Αντέννα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ,της Δημοκρατικής Παράταξης, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλησπέρα και καλώς ήρθατε κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα κα Χούκλη, καλησπέρα σε όσους και όσες μας παρακολουθούν.

Μ. Χούκλη: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας για τις διαρροές, τις πληροφορίες, τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία της ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει την Πέμπτη.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το βαρύ πυροβολικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η πραγματική ενίσχυση προς τα κράτη – μέλη, προς το τραπεζικό σύστημα των κρατών - μελών δεν προέρχεται από το μηχανισμό σταθερότητας, από τον ESM ,τον EFSF παλαιότερα που δάνεισε την Ελλάδα, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει την απεριόριστη ρευστότητα. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουμε δυο βασικές σχέσεις. Η μία σχέση αφορά τις Τράπεζές μας που είναι η κρατούσα, η βασική σχέση και έχουμε και μια δεύτερη που τώρα ιδρύεται, που είναι η σχέση με την αγορά ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη. Των ομολόγων, με τα οποία αναχρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος.

 

Μ. Χούκλη: Σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία θα αποκλειστούμε, λέγεται – ακούγεται.

Ευ. Βενιζέλος: Σε αυτή τη δεύτερη διαδικασία δεν πρέπει να αποκλειστούμε. Ο λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρέπει να αποκλειστούμε, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση ενδιάμεση. Βγαίνει από το Μνημόνιο ,αλλά δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την προληπτική πιστωτική γραμμή. Γιατί ένα βασικό κριτήριο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι τα κράτη να βρίσκονται στην αγορά, ή ,αν είναι εκτός αγοράς ,να είναι μέσα σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι είτε δάνειο και Μνημόνιο, όπως αυτό που έληξε για μας 31 Δεκεμβρίου του 2014, είτε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Μ. Χούκλη: Αν μου επιτρέπετε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν μας εξαιρέσουν, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι σκουπίδια και γι' αυτό ευθύνεται η συγκυβέρνηση ότι τα έφερε σε αυτό το επίπεδο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι καμία σχέση και εν πάση περιπτώσει εμείς αγωνιζόμαστε να μην μας αποκλείσουν και οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται εφ' άπαξ, μπορούν να εξεταστούν ξανά. Εγώ θα ήθελα αύριο να ληφθεί απόφαση και θα κάνω τα πάντα ώστε να μην αποκλειστεί η Ελλάδα. Μια διευκρίνιση όμως. Καταφέραμε το 2012 να κάνουμε το μεγάλο κούρεμα του χρέους και την ριζική αναδιάρθρωση. Το χρέος μας έχει φύγει από τα χέρια της αγοράς, μόνο το 1/10 έχει μείνει στην αγορά.

Μ. Χούκλη: Το έχουν τα κράτη, είναι γνωστό.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα τα εμπορεύσιμα στην αγορά τη δευτερογενή ελληνικά ομόλογα που μπορεί να αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πάρα πολύ λίγα, είναι σχεδόν 35 δισ. ευρώ.

Μ. Χούκλη: Και πάλι από αυτά το 25% θα αγοραστεί. Είναι όμως ένα σημάδι εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως και επηρεάζει τα spreads τα περιβόητα. Αλλά αν μου επιτρέπετε ,το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης, ξεπερνάει τα 15 τρις ,δηλαδή τις 15.000 δισ. ευρώ. Τώρα, υπάρχει και το ζήτημα των Τραπεζών. Για να δίνει ρευστότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές Τράπεζες με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο 0,05% πρέπει να μπορούν να δίνουν κάποιους τίτλους ως εγγύηση οι οποίοι να είναι αποδεκτοί έστω με πολύ χαλαρό τρόπο. Εάν υπάρχει πρόβλημα τέτοιο, οι Τράπεζες αναγκάζονται να πάνε στον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά μέσα στο πλαφόν που δίνει η Φρανκφούρτη.

Μ. Χούκλη: Το έχουμε ξεπεράσει το πλαφόν και πάμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευ. Βενιζέλος: Και εκεί το επιτόκιο είναι μικρό βέβαια, αλλά πολύ μεγαλύτερο. Γιατί είναι 1,55%.

Μ. Χούκλη: Δεν ξέρω αν ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τις λεπτομέρειες.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κοινός παρονομαστής ,αν μου επιτρέπετε ,είναι πολιτικός. Η πολιτική αβεβαιότητα, η άρνηση όλων των Κομμάτων να αποδεχτούν τις δεσμεύσεις της χώρας και την αρχή της συνέχειας του κράτους, είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει οικονομικά στοιχεία πολύ καλύτερα από την Πορτογαλία, η Πορτογαλία πριν από λίγους μήνες είχε μια Τράπεζά της που έσκασε, μεγάλη Τράπεζα και επηρέασε όλη την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά η Πορτογαλία είναι στις αγορές ομολόγων με αποδόσεις 2%, η Ελλάδα δεν είναι γιατί η απόδοση φτάνει το 11% στα δεκαετή ομόλογά της.

Μ. Χούκλη: Κύριε Πρόεδρε αυτά είναι πολύ σημαντικά οικονομικά, αλλά είναι υψηλά οικονομικά για το μέσο πολίτη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά το χαμηλό και απλό είναι ότι η Πορτογαλία είναι σε ευνοϊκότερη θέση για την οικονομία της, τις επιχειρήσεις της, τους εργαζόμενους, τους άνεργους από ό,τι εμείς για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Η έλλειψη συναίνεσης, η έλλειψη σοβαρότητας κοστίζει οικονομικά.

Μ. Χούκλη: Να έρθουμε στο πολιτικό διακύβευμα των εκλογών. Πως εξηγείτε το γεγονός και το λέτε συνεχώς ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη, συνέβαλλε τα μέγιστα στο να μη χρεοκοπήσει η χώρα εν πάση περιπτώσει να φτάσει σε ένα σημείο να κουβεντιάζει έξοδό της από την κρίση και παρ' όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο και τη ΝΔ να συγκρατεί, αλλά και να ανεβάζει τις δυνάμεις της.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια πολύ ωραία ερώτηση, η οποία περιγράφει μια ιστορική αδικία. Διότι τα δυο μεγάλα Κόμματα της μεταπολίτευσης, το λιγότερο έχουν ίδια ευθύνη για τις κακές όψεις. Τις καλές δεν τις συζητάει κανείς, έχει ξεχάσει τη μεγάλη εισφορά του ΠΑΣΟΚ, των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ,την έχει ξεχάσει. Αλλά εδώ και τα κακά τα μοιραζόμαστε άνισα. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί εμείς σπεύσαμε το 2009-2010 να αναλάβουμε μόνοι την ευθύνη όχι της κρίσης, της διαχείρισης της κρίσης και έτσι κρύφτηκαν οι ευθύνες της ΝΔ και της κυβερνητικής περιόδου 2004-2009 πίσω από εμάς. Αυτό προκάλεσε μια πολύ μεγάλη ανισότητα ,γιατί επιπλέον ο δικός μας κόσμος, ένας κόσμος ευαίσθητος, συνηθισμένος σε παροχές ,σε συνεχή βελτίωση του επιπέδου, έψαξε να βρει το χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης, κεκτημένα, δικαιώματα, προσδοκίες, στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Χούκλη: Να το πω αλλιώς κ. Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε; Έγινε πιο πράσινη η ΝΔ ή έγινε πιο μπλε το ΠΑΣΟΚ; Διότι το Κίνημα του κ. Παπανδρέου λέει ότι στην πραγματικότητα αφομοιωθήκατε από τη ΝΔ και τη δεξιά πολιτική, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι σας να μην σας αναγνωρίζουν.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Χούκλη με συγχωρείτε, εσείς είστε κορυφαία δημοσιογράφος, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αρνηθήκαμε, κακώς, να επιβάλλουμε στη ΝΔ συμμετοχή στην ευθύνη το Μάιο του 2010, λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο με 180 ψήφους. Στη συνέχεια ο τότε Πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Σαμαρά να φύγει από Πρωθυπουργός για να γίνει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τον Ιούνιο του 2011 και τελικά η συνεργασία με τη ΝΔ και τον κ. Καρατζαφέρη έγινε το Νοέμβριο του 2011.

Μ. Χούκλη: Αυτές είναι οι εκλογές για το χτες ή είναι εκλογές για το αύριο κ. Πρόεδρε; Διότι ένα ερώτημα που θα το συνυπολογίσετε στην απάντησή σας είναι προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αυτόν που έμεινε και αυτόν που έφυγε, γιατί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και όχι το Κίνημα Παπανδρέου, να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, διότι όπως λέει εκείνος τον ανατρέψατε και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχέδιό του.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι αυτό το θέμα μου τώρα.

Μ. Χούκλη: Δεν θέλετε να δώσετε μια απάντηση σε αυτά τα οποία συνεχίζει να λέει ο κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι την απάντηση την έχει υπόψη του ο ελληνικός λαός γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ποια ήταν η εικόνα. Η εικόνα που είχε εμφανιστεί. Δυστυχώς επιλογές οι οποίες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα μας έκαναν να βρεθούμε σε δύσκολη θέση, ενώ μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα που είχαμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κούρεμα του χρέους, την αναδιάρθρωση, ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία μας.

Δυστυχώς ο χειρισμός του δημοψηφίσματος και όλη η ιστορία που προκλήθηκε στο εκλογικό Σώμα ,στην κοινωνία ,στις διεθνείς αγορές, στους εταίρους μας, μας οδήγησε σε μια θέση τραγική και αυτό είχε ως συνέπεια τελικά να πάμε στη συνεργασία με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη και να εμφανιζόμαστε στις δημοσκοπήσεις την εποχή εκείνη με ποσοστά τα οποία ήταν 3 ή 4%.

Μ. Χούκλη: Δώστε ένα λόγο στον κόσμο γιατί να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιστορικά κα Χούκλη είναι αυτό το οποίο έβαλε πλάτη, πλήρωσε κόστος.  Στη δική μας πολιτική προσχώρησαν εκ των υστέρων όλο οι άλλοι και η ΝΔ η οποία εμφανίζεται τώρα να είναι αυτή η οποία έχει πετύχει όλα όσα εμείς κυρίως πετύχαμε, αλλά και η ΔΗΜΑΡ ήρθε, μπήκε – βγήκε, έφυγε, χάθηκε, κάποια στιγμή μέχρι και ο κ. Καρατζαφέρης.  Αρα η εθνική στρατηγική είναι αυτή που εκ των πραγμάτων έχει διαμορφωθεί με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι το παρελθόν.

Το μέλλον είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή και ασφαλή πορεία, ποιος μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο, ποια είναι η χρήσιμη ψήφος. Και όπως και αν το δει κανείς, από όποια οπτική γωνία, η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Μ. Χούκλη: Γιατί όχι στο Ποτάμι, γιατί όχι στο ΚΚΕ, γιατί όχι στους ΑΝ.ΕΛ.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μια μη ευρωπαϊκή δύναμη, δεν θέλει να μετέχει σε καμία συζήτηση, σε καμία συνεργασία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα Κόμμα το οποίο είναι στα ακραία όρια της Δεξιάς, συνωμοσιολογικό, δεν έχω καταλάβει πως ο κ. Τσίπρας είχε δει τη δυνατότητα μιας προγραμματικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, το τρενάκι όμως έμεινε χωρίς επιβάτες από ότι καταλαβαίνω. Σε σχέση με οποιονδήποτε θέλει να υπονομεύσει την Παράταξη, οι δημοσκοπήσεις έχουν δώσει μια απάντηση. Η χρήσιμη ψήφος, η ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα για το ΠΑΣΟΚ, για την Παράταξή μας, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Μ. Χούκλη: Παρακάμψατε το Ποτάμι.

Ευ. Βενιζέλος: Έρχομαι στο Ποτάμι. Το Ποτάμι νομίζω ότι πρέπει να το δούμε υπό την οπτική γωνία της εμπειρίας της ΔΗΜΑΡ. Στις εκλογές του 2012 το νέο προϊόν, το συμπαθητικό ,αυτό το οποίο έδινε τον τόνο ήταν η ΔΗΜΑΡ που έλεγε «δώστε μου εντολή για λύση» και διεκδικούσε στην πραγματικότητα το χώρο της Κεντροαριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Είδαμε ποιος ήταν συνεπής, ποιος άντεξε, ποιος είναι σήμερα παρών και ποιος υπαναχώρησε, έπεσε θύμα των αντιφάσεων και χάθηκε.

Το Ποτάμι εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές ως σχεδόν Κεντροαριστερό. Οι δημοσκοπήσεις το έφεραν πάνω από το ΠΑΣΟΚ ,τελικά εμείς είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, πάντα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα από τις δημοσκοπήσεις. Τώρα το Ποτάμι όμως επιπλέον έγινε ετερόκλητη κοινοπραξία, έχει μέσα παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προέρχονται από την κομμουνιστική Αριστερά ,την Κεντροαριστερά, έχει απολίτικους ανθρώπους οι οποίοι στρέφονται κατά των κομμάτων αλλά τώρα θέλουν να είναι κόμμα και να αναπτύξουν πολιτική δραστηριότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω έχει ανοιχτά δεξιούς νεοφιλελεύθερους οι οποίοι έχουν ακόμη και θατσερικές απόψεις ,πολλοί από αυτούς συνεργάστηκαν με την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Μ. Χούκλη: Παρ' όλα αυτά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται υψηλότερα από εσάς κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν πάνω από εμάς και στις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών, αλλά βρέθηκε από κάτω. Διότι τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι σκληρά, πρέπει να έχεις αντοχή, πρέπει να έχεις καθαρότητα στρατηγικής.

Μ. Χούκλη: Πιεζόμαστε πάρα πολύ από το χρόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Ας έχουμε κι εμείς λίγο χρόνο.

Μ. Χούκλη: Έχετε πολύ χρόνο, είναι άλλωστε η δεύτερη φορά που φιλοξενείστε στο δελτίο μας, σας ευχαριστούμε πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε όμως εθνικό χρόνο. Και επειδή πιστεύει ,για παράδειγμα ,ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν πειράζει, μπορούμε να παρατείνουμε το δίμηνο και να μείνουμε όσο θέλουμε μέσα στο Μνημόνιο», πραγματικά εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω μια θεωρία αντιμνημονιακών δυνάμεων που λένε  ´´θα κρατήσουμε τη χώρα στο Μνημόνιο, δεν πειράζει υγεία νά ‘χουμε ´´,όπως δεν καταλαβαίνω και τη θεωρία που λέει «δεν θέλουμε τις δόσεις, δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές, θα εκδίδουμε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου» ,ενώ ξέρουμε ότι αυτά έχουν στεγνώσει.

Μ. Χούκλη: Έχουν δοθεί διευκρινίσεις από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά τα θέματα, εν πάση περιπτώσει σας ευχαριστούμε θερμά. Καλή δύναμη για την ολοκλήρωση του προεκλογικού αγώνα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό εξαρτάται από τους Έλληνες πολίτες που πρέπει με ψυχραιμία, με ωριμότητα, με διορατικότητα, χωρίς οργή, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με κριτήριο το οποίο είναι κριτήριο για το εθνικό συμφέρον, αλλά και το ατομικό καθενός, κάθε οικογένειας ,κάθε εργαζόμενου ,κάθε άνεργου, να κάνουν μια επιλογή ευθύνης στις 25 Ιανουαρίου. Η χώρα κα Χούκλη θα υπάρχει ακέραιη 25 Ιανουαρίου ,οι Τράπεζες, η σχέση με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, το τι θα γίνει στις 26 θα το κρίνει ο ελληνικός λαός.

Μ. Χούκλη: Και θα είμαστε όλοι εδώ για να το δούμε. Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.