Αθήνα, 10 Ιανουαρίου  2015 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  στην εφημερίδα «Αγορά» και στον δημοσιογράφο  Βαγγέλη Γιακουμή

Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε, η συµφωνία του ΠΑΣΟΚ µε τη Ν.∆., όπως είχε δηµιουργηθεί το 2012, βρίσκεται ακόµη σε ισχύ ή λόγω των εκλογών διακόπηκε;

Ευ. Βενιζέλος: Η προγραµµατική συµφωνία, όπως ξέρετε, ξεκίνησε ως προγραµµατική συµφωνία µεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ν.∆., ∆ΗΜΑΡ. Μετά την παλινδρόµηση και την ατυχή εξέλιξη της ∆ΗΜΑΡ, µετατράπηκε σε προγραµµατική συµφωνία του ΠΑΣΟΚ µε τη Ν.∆. για λόγους εθνικής ενότητας. Η πρότασή µας, µετά τις εκλογές του 2012, ήταν να σχηµατιστεί µια κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας, µε τη συµµετοχή όλων των δηµοκρατικών δυνάµεων που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της χώρας. Θεσµικά η προγραµµατική συµφωνία έληξε µε τη διάλυση της Βουλής.

Το θέµα είναι µετά τις εκλογές να υπάρξει νέα προγραµµατική συµφωνία στην οποία να µετέχουν, µε βάση τους συσχετισµούς στη νέα Βουλή, και πάλι όλες οι δηµοκρατικές δυνάµεις που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της χώρας. 

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην επαναδιαπραγµάτευση και σας εγκαλεί ότι εσείς, ως κυβέρνηση, δεν διαπραγµατευθήκατε γιατί είστε δεδοµένοι. Τι λέτε επί αυτών;

Ευ. Βενιζέλος: Τα εύκολα λόγια τελειώνουν τώρα. Τώρα πηγαίνουµε στην επόµενη πράξη. Η διαπραγµάτευση απαιτεί εµπειρία, καλή αίσθηση των συσχετισµών και καθαρή στρατηγική. Αυτό που λέµε είναι: να διαπραγµατευθεί η χώρα µε τη µεγαλύτερη δυνατή ισχύ, µε την καλύτερη και ισχυρότερη εθνική οµάδα διαπραγµάτευσης, µε τη συνευθύνη όλων. Έξω από τον χορό, βλέπετε, όλοι ξέρουν πολλά τραγούδια. 

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας µετεκλογικώς. Όµως, µε δεδοµένες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.∆., κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να είναι εφικτό, γι’ αυτό λέµε ότι το ΠΑΣΟΚ, η ∆ηµοκρατική Παράταξη, είναι ο εγγυητής αυτής της εξέλιξης. ∆εν είµαστε κυβερνητικός µπαλαντέρ. ∆εν θέλουµε να είµαστε πάντα σε µια κυβέρνηση. Και το 2012 δεν µετείχαµε µε πολιτικά στελέχη, αλλά µε τεχνοκράτες. 

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ θα µπορούσε να συνεργασθεί µετεκλογικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποίες προϋποθέσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Εµάς µας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγµή να δικαιωθούν οι προσπάθειες, να προστατευθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να κάνουµε το ένα βήµα που αποµένει για την ασφαλή έξοδο από το µνηµόνιο, την τρόικα και για την επάνοδο στις αγορές, την οµαλότητα, τη φυσιολογική θέση µιας χώρας-µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν γίνει σωστά αυτό το βήµα, κινδυνεύουµε να κάνουµε πολλά βήµατα πίσω. Άρα, προϋπόθεση είναι το στρατηγικό πλαίσιο που περιγράφουµε.

Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς επιβλήθηκαν το µνηµόνιο και το ∆ΝΤ;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι µια πολύ καλή ιδέα να συζητήσουµε κοινοβουλευτικά, όχι για το πώς επιβλήθηκε το µνηµόνιο, αλλά βαθύτερα, για το πώς έφθασε η χώρα σε κρίση. Μέσα από ποιες πρακτικές, όχι απλά και µόνο κυβερνητικές, αλλά πολιτικές ευρύτερα, συνδικαλιστικές πρακτικές, νοοτροπίες, αντιλήψεις. Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ µεγάλη σηµασία να θυµόµαστε πάντα ότι δεν είναι το µνηµόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που έφερε το µνηµόνιο. 

Φυσικά πρέπει να δούµε το πώς φτάσαµε στο µνηµόνιο χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και ποια είναι η διαφορά µεταξύ του πρώτου και του δεύτερου προγράµµατος, στο πλαίσιο στο οποίο κινείται τώρα η χώρα, από τον Φεβρουάριο του 2012 και µετά. Καλό είναι να µη χρειασθεί να διερευνήσουµε το πού θα βρεθεί η χώρα µετά τις 26 Ιανουαρίου.

Δημοσιογράφος: Ισχύουν οι αναφορές του κ. Παπανδρέου και στελεχών του ότι ανατράπηκε η κυβέρνησή του από παράγοντες µέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς είστε ένας καλός ρεπόρτερ. Κάντε µια αναδροµή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. ∆είτε ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν ή διαγράφηκαν από τον Μάιο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. ∆είτε σε ποια τάση ανήκαν όλοι αυτοί, πού ήταν πολιτικά προσκείµενοι. Πάντως, δικοί µου πολιτικοί «φίλοι» δεν ήταν. Όλα αυτά είναι τόσο πρόσφατα και µια µατιά στις εφηµερίδες και τα ρεπορτάζ της εποχής αρκεί για να βγάλει κάποιος τα συµπεράσµατά του. ∆είτε τι έγινε ως προς τη συνεργασία µε τη Ν.∆. και το ΛΑΟΣ, µε τις συνεννοήσεις µε τον κ. Σαµαρά για την πρωθυπουργία, για την πρόταση να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Πετσάλνικος και για το ποιος πρότεινε τελικά τον κ. Παπαδήµο. Ευτυχώς δεν ζούµε στη χώρα των λωτοφάγων. ∆εν έχουµε αµνησία. Θυµούνται όλοι πολύ καλά τι συνέβη.