Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2015  

 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη δημοσιογράφο Ρίτσα Μπιζόγλη

 

 

Ρ. Μπιζόγλη: Θα καλωσορίσουμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είναι κοντά μας εδώ για να συνομιλήσουμε για τις εκλογές. Καλησπέρα, καλώς ήρθατε. 

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα και καλή χρονιά. 

Ρ. Μπιζόγλη: Να είστε καλά. Ήρθατε από μια ομιλία στην Καλλιθέα.

Ευ. Βενιζέλος: Όντως. 

Ρ. Μπιζόγλη: Παλαιότερα έλεγαν, ότι αν είχε κόσμο μια συγκέντρωση, αυτό έδινε κλίμα. Είχατε κόσμο στη συγκέντρωση ή «σαν τον πήρε», εντός ή εκτός εισαγωγικών, το κόμμα Παπανδρέου; 

Ευ. Βενιζέλος: Κόσμο στη συγκέντρωση είχαμε, θα έλεγα εντυπωσιακά πολύ για τα δεδομένα της περιόδου που είναι μια περίοδος διακοπών ακόμη. Αυτό συνέβη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη Σπάρτη, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, ο κόσμος είναι συσπειρωμένος στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη. Ο κόσμος βέβαια που έχει απομείνει, γιατί είχαμε μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια, γιατί έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο κόστος και πολιτικό και εκλογικό και συναισθηματικό, επειδή διαλέξαμε το δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας.

Όμως τώρα, στις 25 Ιανουαρίου, το ζήτημα αυτό αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Δηλαδή το ερώτημα είναι η αλήθεια, η σχέση δημοκρατίας και αλήθειας. 

 

Γιατί, ξέρετε, το 2010 μοιραστήκαμε με τελείως άνισο τρόπο, άλλοι αναλάβαμε τα βάρη, την ευθύνη, το κόστος και άλλοι κρύφτηκαν πίσω από εμάς και έμειναν στην ευκολία της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, των εύκολων υποσχέσεων, της συνωμοσιολογίας.

Επικράτησε η αντίληψη ότι μπορούσε να βρεθεί μια πιο εύκολη λύση, ότι θα μπορούσαμε χωρίς κόστος να ξεπεράσουμε την κρίση και ότι κάποιοι Ευρωπαίοι, κάποιοι ξένοι, με όργανα κάποιους Έλληνες πολιτικούς, επέβαλλαν ένα δύσκολο πρόγραμμα με θυσίες, ενώ αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Τώρα θα φανεί ότι αυτό το θεμελιώδες ψέμα που παρέσυρε πολλούς πολίτες -γιατί ποιος διαλέγει το δύσκολο εάν υπάρχει το εύκολο- αυτό λοιπόν το ψέμα δε μπορεί να προχωρήσει πουθενά. Διότι τώρα, εάν στις 26 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει γραμμή, δεν έχει σταθερότητα, δεν παρέχει ασφάλεια, κινδυνεύουμε ως έθνος να χάσουμε το αποτέλεσμα όλων των θυσιών και να ξεκινήσουμε όχι από το μηδέν, αλλά κάτω από το μηδέν, υπό το μηδέν. Και αυτό θα ήταν τραγικό. 

Γιατί τώρα είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, είμαστε ένα βήμα πριν από την αλλαγή σελίδας, από τη μετάβαση στο νέο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμή, που είναι ένα καθεστώς πολύ πιο άνετο. Ενα καθεστώς που επιτρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη, στην αποκατάσταση των αδικιών, στην επανάκτηση της θέσης που αξίζει στη χώρα μέσα στην Ευρώπη.

Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν η Ελλάδα μπορεί τώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Εάν τα κάνουμε όλα αυτά, μπορεί. 

Ρ. Μπιζόγλη: Επειδή τ’ ανοίξαμε όλα μαζί, να ξαναέρθω στο θέμα του κόμματος Παπανδρέου. Περιμένω μια απάντηση.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτό το έχουμε σχολιάσει, δε θέλω να επανέλθω σ' αυτό, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Εμάς μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η χώρα, η αγωνία των Ελλήνων, το εκλογικό δίλημμα.

Ρ. Μπιζόγλη: Έχετε διαρροές στελεχών προς τα εκεί; 

Ευ. Βενιζέλος: Βλέπω το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ συντεταγμένο και συσπειρωμένο. Βλέπω να έχει προκληθεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον και μία συσστράτευση. Να σας πω κάτι: Για εμάς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εάν υπάρχει ένα επικοινωνιακό ενδιαφέρον για το χώρο μας, γιατί αυτό μας επιτρέπει ν’ ακουστούμε. 

Το βασικό μας σύνθημα άλλωστε είναι «ακούστε μας». Ακούστε μας γιατί κρατάμε ψηλά την ευθύνη. Μπορεί να μη συμφωνείτε, μπορεί να έχετε ασκήσει κριτική, να μας έχετε φυλαγμένα πολλά για λόγους ιστορικούς, αλλά καταβάλλαμε μια προσπάθεια χωρίς προηγούμενο και ,τώρα, αυτή αποδίδει καρπούς.

Ας μη χάσουμε αυτό που πετύχαμε.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο κόσμος να καταλάβει ότι το δίλημμα δεν είναι αν θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα αυτά κινούνται σε μεσαία επίπεδα, δε σχηματίζουν κυβέρνηση, δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι αν την επομένη των εκλογών μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων δυνάμεων που μπορούν να υποστηρίξουν μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ν’ αναλάβουμε όλοι το βάρος, να κάνουμε όλοι μια μεγάλη πανεθνική προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση και να βγάλουμε την πατρίδα ξανά στο ξέφωτο. Και επειδή δεν υπάρχει αυτοδυναμία δε μπορούμε να πάμε ξανά σ’ εκλογές όπως έγινε το 2012 γιατί θα δαπανήσουμε… 

Ρ. Μπιζόγλη: Άρα -παρένθεση- θα συνεργαστείτε είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ; Παρένθεση σ’ αυτό που λέτε ακριβώς. 

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς το 2012 θέλαμε να συνεργαστούμε και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΔΗΜΑΡ. Με όλες τις δυνάμεις τις δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές και υπεύθυνες. 

Ρ. Μπιζόγλη: Το 2015;

Ευ. Βενιζέλος: «Έτυχε» τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην εύκολη λύση, να σηκώσουμε εμείς το βάρος. Εμείς ξεκινήσαμε τρία κόμματα μαζί, στη συνέχεια η ΔΗΜΑΡ δεν άντεξε, υπαναχώρησε, υπήρξε μια αντίφαση, μια καμπύλη η οποία ήταν τελικά διαλυτική, δεν υπάρχει τώρα η παλιά ΔΗΜΑΡ 

Και έχει γι’ αυτό πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά που λέμε να τα τεκμηριώνουμε και όταν λέμε εμείς ότι είμαστε ή θέλουμε να είμαστε η 3η εντολή, ο εγγυητής, ο ρυθμιστής, αυτός που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια κατεύθυνση η οποία είναι ασφαλής και εθνική, μπορεί  αυτό να το αποδείξει  με βάση την εμπειρία του.

Ρ. Μπιζόγλη: Άρα ο ρυθμιστής ή ο εγγυητής που θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ όπως λέτε εσείς τώρα, να συνεργαστεί για να επανέλθω στο ερώτημα με τη Νέα Δημοκρατία ή με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Θα συνεργαστούμε και με τους δύο, κατά προτίμηση, νομίζω ότι αυτό θέλει ο κόσμος, αυτό χρειάζεται ο τόπος. Από κει και πέρα εάν κάποιοι δε θέλουν, θα συνεργαστούμε μ’ αυτούς που θέλουν, αλλά και μ’ αυτούς που αρκούν. Γιατί πρέπει κοινοβουλευτικά, αριθμητικά, να υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για μια κυβέρνηση η οποία έχει ισχύ, έχει σταθερότητα, έχει νομιμοποίηση.

Το 2012 υπήρχε έντονο αντιμνημονιακό κλίμα. Η Νέα Δημοκρατία μέχρι λίγους μήνες πριν τις εκλογές ήταν αντιμνημονιακή και έκανε μια στροφή 180 μοιρών. Το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ. Ήρθαν στα λόγια μας. Κανείς δεν περίμενε στις εκλογές του 2012 ο λαός ,εν γνώσει των συνεπειών και των καταστάσεων, να δώσει πλειοψηφία 47% σ’ εκείνες τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έλεγαν «θα μείνουμε σταθεροί σε αυτή την υπεύθυνη στρατηγική», που το ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφώσει.

Ρ. Μπιζόγλη: Να έρθουμε λιγάκι στις δυνάμεις του 2015; Ρυθμιστής λέει, ή θεωρεί, λέει ότι θα είναι το Ποτάμι, ρυθμιστής δηλώνει ότι θα είναι το κόμμα του κ. Παπανδρέου, ρυθμιστής δηλώνει ότι θα και το ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα είναι ρυθμιστής;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο.. Αν μου επιτρέπεται, έχουμε παραλείψει κάτι. 

Ρ. Μπιζόγλη: Ξεχάσαμε κάτι; 

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Γιατί εδώ, στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ άντεξε και επειδή άντεξε το ΠΑΣΟΚ άντεξε και η κυβέρνηση. Γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη μετά το ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έμεινε 6 μήνες να διαπραγματεύεται και να κρατάει τη χώρα επειδή άντεξε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν 1% πάνω απ’ το ΠΑΣΟΚ, 3η δύναμη ήταν η Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μιχαλολιάκος έπρεπε να πάρει την εντολή με βάση τ’ αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. 

Υπάρχει και ο κ. Καμένος ο οποίος είναι ο προνομιακός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν αξιόπιστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Από κει και πέρα τώρα, ο καθένας μπορεί να κρίνει. Ποια είναι τα κόμματα που διεκδικούν αυτό το χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, τον Κεντρώο χώρο, το χώρο του προοδευτικού κέντρου; Όπως θέλετε χαρακτηρίστε τον. 

Το ρόλο του εγγυητή το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, η νέα ΔΗΜΑΡ, γιατί το Ποτάμι έχει χαρακτηριστικά νέας ΔΗΜΑΡ, και στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ  αλλά και νοοτροπία. Και όποιος άλλος νομίζει ότι μπορεί να παίξει ρόλο.

Διαλέξτε πρόσωπα και καταστάσεις. Εμείς έχουμε το κόμμα μας, τους Υπουργούς μας, τους Βουλευτές μας, την εμπειρία μας, τα καλά μας και τα κακά μας, τα λάθη μας, τις ευθύνες μας, αλλά έχουμε βάλει πλάτη στα δύσκολα. Κρατήσαμε τη χώρα.

Η χώρα τώρα προβληματίζεται. Εγώ δεν πιστεύω στη λογική του εκφοβισμού, στη λογική του φόβου ή του εκβιασμού πολύ περισσότερο. Αλλά πιστεύω στη λογική της αλήθειας. 

Ρ. Μπιζόγλη: Αυτός ο φόβος που καλλιεργείται τώρα με τα δημοσιεύματα τα συνεχή ότι θα φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη…

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ λέω ότι δεν ισχύει τίποτα διότι εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. 

Ρ. Μπιζόγλη: Δεν ισχύει;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ισχύει εφ' όσον η Ελλάδα κινηθεί σωστά, εφ' όσον η Ελλάδα κινηθεί υπεύθυνα.

Ρ. Μπιζόγλη: Δηλαδή θεωρείτε ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει αυτή τη στιγμή από την Ευρωζώνη;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό. Εγώ ξέρω ότι στις 25 Ιανουαρίου, επειδή είμαστε ακόμη κυβέρνηση εμείς, και το ΠΑΣΟΚ παίζει ρόλο στην κυβέρνηση, εγώ ξέρω ότι 25 Ιανουαρίου θα είναι όλα στη θέση τους. Οι Τράπεζες, οι καταθέσεις, η Ελλάδα μέσα στο ευρώ, οι θυσίες των Ελλήνων θα έχουν πιάσει τόπο. Το τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου θα το κρίνει ο ελληνικός λαός στην κάλπη. Και γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία… 

Ρ. Μπιζόγλη: Αυτό δεν είναι κλίμα τρόμου;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, καθόλου.

Ρ. Μπιζόγλη: Δε φοβίζει τον ψηφοφόρο ότι «δεν ξέρω τι θα γίνεις τις 26 του μηνός»;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, καθόλου τρόμου δεν είναι. Λένε και το πιστεύω αυτό βαθιά, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλά μπορεί πολύ εύκολα να επιλεγεί δημοκρατικά το αδιέξοδο. Να επιλεγεί δημοκρατικά το λάθος. Μήπως όλα τα λάθη της μεταπολίτευσης που οδήγησαν στην κρίση και στην ταπείνωση δεν ψηφίστηκαν δημοκρατικά με μεγάλες πλειοψηφίες; Είτε ήταν πλειοψηφίες υπέρ του ΠΑΣΟΚ είτε πλειοψηφίες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας;

Όλα τα λάθη ψηφίστηκαν δημοκρατικά. Ο πολίτης δικαιούται να πει ότι «μέχρι το 2009 δεν ήξερα, πίστευα ανακρίβειες που μου έλεγαν». Αλλά μετά το 2010 όλα είναι γνωστά. Όλοι ξέρουν. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα». Άρα λοιπόν, θα υπάρξει μια συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα. Ούτε για τη πρώτη ούτε για τη δεύτερη, ούτε κυρίως για την τρίτη θέση που είναι πιο κρίσιμη γιατί είναι ο εγγυητής, ο ρυθμιστής.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να δούμε ότι δεν υπάρχουν ρεύματα, δεν υπάρχουν προφανή αποτελέσματα. Υπάρχει περίσκεψη. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Δεν πρέπει κανείς να εκβιάζεται. Αλλά πρέπει όλοι να σκέφτονται πολύ προσεκτικά. 

Ρ. Μπιζόγλη: Υπάρχει θυμός. 

Ευ. Βενιζέλος: Θυμός υπάρχει. Αλλά όταν θυμώνεις δεν τιμωρείς τον εαυτό σου, όταν θυμώνεις γίνεσαι πιο ενεργητικός. Και πρέπει όλοι να κάνουμε αυτοκριτική. Εμείς κάνουμε συνεχώς αυτοκριτική. Κι έχουμε υποστεί ακρωτηριασμό και ταπείνωση εκλογική. Το κραταιό ΠΑΣΟΚ του 48% παίζει έναν περιορισμένο ρόλο. 

Στηρίξαμε κυβερνήσεις με αντιπάλους μας ιστορικούς και ιδεολογικούς, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, για λόγους εθνικής ανάγκης.

Άρα λοιπόν, ο καθένας ας διαλέξει ποιον εμπιστεύεται. Εάν θέλει να είναι αυτός ο κ. Μιχαλολιάκος ή ο κ. Καμένος, ας είναι. Αν προτιμά να είναι ο κ. Θεοδωράκης αυτός που θα διαπραγματευθεί μαζί με το κόμμα το πρώτο ή το δεύτερο, ας είναι. Εάν προτιμά το ΠΑΣΟΚ με την εμπειρία του που έχει δώσει αγώνες, που ξέρει, που είναι σε άμεση επαφή με τα θέματα, ας διαλέξει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα κάνω εγώ πάντως. 

Ρ. Μπιζόγλη: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια. 

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 

 

5.01.2015 Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Ant1 from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΕκλογές 2015