Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2014

 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Σ. Κοσιώνη: Κυρίες και κύριοι καλωσορίζω στο σημείο αυτό στο στούντιο του ΣΚΑΪ τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.

Σ. Κοσιώνη: Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε, σε μια μέρα καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, δεν καταφέρατε να εκλέξετε Πρόεδρο τον κ. Δήμα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ήταν εύκολο, έτσι δεν είναι;

Σ. Κοσιώνη: Δεν ήταν, προφανώς και δεν ήταν εκ του αποτελέσματος. Να ξεκινήσουμε λίγο από τις ευθύνες ως προς το αποτέλεσμα που είναι οι πρόωρες εκλογές. Εσείς λέτε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που εκβίασε τους θεσμούς, άλλοι λένε ότι αυτό που φταίει τελικά ήταν ο εκτροχιασμός της στρατηγικής σας κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση -δεν εξαιρώ κανέναν- συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Χρυσής Αυγής, έθετε ζήτημα διάλυσης της Βουλής και άρα μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

 

Σ. Κοσιώνη: Ε και;

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. 

Σ. Κοσιώνη: Θα συνέβαινε το Μάρτιο.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, θα συνέβαινε όποτε κι αν ετίθετο το θέμα, γιατί είχαν αυτοδεσμευτεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και σίγουρα μετά τις ευρωεκλογές. 

Σ. Κοσιώνη: Εσείς γι' αυτό επισπεύσατε την προεδρική εκλογή ή επειδή δεν μπορούσατε να κλείσετε τη συμφωνία με την τρόικα;

Ευ. Βενιζέλος: Την προεδρική εκλογή την επισπεύσαμε για να βοηθήσουμε τη χώρα. Γιατί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, του κ. Καμμένου που είναι πολιτικός συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων, μας δυσκόλευε αφάνταστα ως εθνικούς διαπραγματευτές. Διότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε ως κυβέρνηση, εμείς διαπραγματευόμαστε ως χώρα.

Σ. Κοσιώνη: Τόσα χρόνια πως διαπραγματευόσασταν κ. Βενιζέλο; Τι άλλαξε δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Διαπραγματευόμασταν υπό άλλες πολιτικές συνθήκες. Και επειδή το έχω ξαναζήσει αυτό, το έχω ζήσει πριν από το Νοέμβριο του 2011, το έχω ζήσει πριν από τις εκλογές του 2012, πάντοτε η πολιτική αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων εκ μέρους της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τελικά δυσκολεύει την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη.

Σ. Κοσιώνη: Σε αυτό να συμφωνήσω, όμως επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε, εδώ υπάρχει το εξής θέμα: η διαπραγμάτευση δεν έτρεχε μόνο τις 15 τελευταίες μέρες που ανέβηκε η πόλωση στα ύψη. 

Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση τρέχει διαρκώς.

Σ. Κοσιώνη: Η αρχική σας στρατηγική, διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος, ήταν εντελώς διαφορετική. Αυτό που μας λέγατε ήταν ότι θα διανεμηθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος...

Ευ. Βενιζέλος: Και διανεμήθηκε.

Σ. Κοσιώνη: ...ότι θα σκίσετε τα Μνημόνια, ότι θα κλείσετε τη διαπραγμάτευση και θα φτάσουμε στην προεδρική εκλογή με ένα πολύ ωραίο τοπίο για την κυβέρνηση και έτσι θα πάρετε τους 180.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν, ένα. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει επιτευχθεί και το κοινωνικό πλεόνασμα έχει διανεμηθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό έχει γίνει.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεύτερον, βεβαίως και πρόθεσή μας ήταν –παρ' ό,τι εγώ ποτέ δεν είπα «θα σκίσω τα Μνημόνια»- να ολοκληρώσουμε την έξοδο από το Μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα εποχή, μετά το Μνημόνιο, πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί αν είχε στοιχειωδώς βοηθήσει η αντιπολίτευση, χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση της ασυνέχειας του κράτους. Γιατί όταν έχεις μια αντιπολίτευση και μάλιστα την Αξιωματική Αντιπολίτευση που λέει «θα κινηθώ μονομερώς, δεν αναγνωρίζω τις συμβάσεις, θα καταγγείλω τη δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τη χώρα…»

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό, τα «όχι» στο άλφα ή στο βήτα μέτρο τα έλεγε η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Δικοί σας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν όχι σε μια σειρά από μέτρα του κ. Σαμαρά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά δεν βλάπτουν κα Κοσιώνη.

Σ. Κοσιώνη: Πώς δεν βλάπτουν; Να ξέρεις ότι θα πας ένα νόμο στη Βουλή και δεν θα περάσει;

Ευ. Βενιζέλος: Το να πει ένας βουλευτής, το να πει ένα κόμμα ότι «αυτό το μέτρο δεν το δέχομαι», δηλαδή το να πει το ΠΑΣΟΚ «δεν δέχομαι να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας», αυτό είναι απολύτως θεμιτό και απολύτως αναγκαίο γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Άρα αυτό είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια, δεν θα αλλάξουμε τώρα.

Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα δεν αφορά τις λεπτομέρειες, το ζήτημα αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση. Σου λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σου λένε οι αγορές, σου λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «εσύ, που εμφανίζεσαι ως Ελλάδα έχεις βάθος χρονικό; Εκπροσωπείς πραγματικά τη χώρα; Η υπογραφή σου δεσμεύει και τους επόμενους;». Όταν λοιπόν βγαίνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος ως συνεταίρος του κ. Τσίπρα και λέει «όχι δεν δεσμεύει η κυβέρνηση», τότε η κυβέρνηση αποδυναμώνεται και ως εκ τούτου, ενώ θέλαμε να τα έχουμε ολοκληρώσει όλα πριν την εκλογή του Προέδρου και να πάμε τον Φεβρουάριο στη διαδικασία της εκλογής, είδαμε ότι συμφέρει τη χώρα να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Και αν η επιλογή ήταν να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, θα είχαμε εμφανιστεί με εθνική συναίνεση, με εθνική ενότητα και με μια πολύ ισχυρή εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας ρωτήσω επί του θέματος της εθνικής συναίνεσης, προηγουμένως όμως κ. Πρόεδρε θέλω να μου απαντήσετε στο εξής: η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά αυτούς τους μήνες; Γιατί εδώ υπάρχει και κριτική από στελέχη κυβερνητικά ότι από τον Ιούνιο και μετά τα φορτώσατε στον κόκορα.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κάνετε μεγάλο λάθος. 

Σ. Κοσιώνη: Και εκεί άρχισαν να διαμορφώνονται οι πρώτες συνθήκες της σύγκρουσης με την τρόικα.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να σας απαντήσω και να σας πω το εξής: όχι η κυβέρνηση δεν τα έκανε όλα καλά. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να τα κάνει όλα καλά. Και μια κυβέρνηση η οποία είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, Κυβέρνηση συνεργασίας δυο κομμάτων που ειναι  ιστορικοί αντίπαλοι επί 35 και 40 χρόνια, δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει γιατί δεν έχουμε και κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας. Όμως η κυβέρνηση αυτή αντιμετώπισε τεράστια θέματα, έδωσε λύσεις σε πολύ μεγάλα θέματα, προστάτευσε την εθνική ασφάλεια την εθνική ακεραιότητα, χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τις διεθνείς κρίσεις…

Σ. Κοσιώνη: Σύμφωνοι, σας μιλώ από τον Ιούνιο και μετά κ. Πρόεδρε. Γιατί φαίνεται ότι από τον Ιούνιο και μετά, σας έχει ασκηθεί αυτή η κριτική δεν την ακούτε από εμένα. Συρθήκατε από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίσατε να υπόσχεστε, ανεβάσατε τον πήχη ψηλά, να δημιουργείτε δηλαδή ένα κλίμα ότι τώρα τα βάσανά μας τελείωσαν.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ανήκω σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει φρούδες ελπίδες για τίποτε. Ούτε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία ουδέποτε θεώρησα δεδομένη και εύκολη, ούτε για τη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι πάντα δύσκολη. Βεβαίως, από την άλλη μεριά δεν μπορεί συνεχώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από ένα σημείο και μετά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κουβαλάνε ένα τεράστιο βάρος, άνισο, δυσανάλογο και να έχεις το μισό πολιτικό σύστημα, την κυβερνητική πλειοψηφία, να είναι το σύστημα της ευθύνης και το άλλο μισό να είναι το σύστημα της εύκολης δημαγωγίας και των ψευδαισθήσεων.

Σ. Κοσιώνη: Εδώ παραδέχεστε ότι έχετε βάλει κι εσείς στη ζυγαριά από τη μια κυβερνητική υπευθυνότητα και από την άλλη κομματική σκοπιμότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς αν το κάναμε αυτό με όσα έχουμε τραβήξει, με το κόστος, με τον ακρωτηριασμό, με τις ταπεινώσεις που έχουμε υποστεί, ποιο λέτε να έχει υπερισχύσει στη ζυγαριά; Έχει υπερισχύσει η ευθύνη και μάλιστα μια ευθύνη την οποία κανείς άλλος δεν έχει αναλάβει στο βαθμό που την έχουμε αναλάβει εμείς.

Σ. Κοσιώνη: Δεν μιλώ για τη διαχρονική σας στάση, μιλώ για την παρούσα στάση σας και την απόφασή σας στην παρούσα συγκυρία σας μιλώ κ. Πρόεδρε. 

Ευ. Βενιζέλος: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που ήταν τρεις χώρες μέσα σε πρόγραμμα, τρεις χώρες οι οποίες ξεκίνησαν λίγο-πολύ μαζί. Η διαφορά είναι πολιτική. 

Σ. Κοσιώνη: Το ξέρουμε εκεί επιχειρήθηκε μια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ευ. Βενιζέλος: Στην Ελλάδα ποτέ δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης και αυτό είναι το μεγάλο ατύχημα της χώρας.

Σ. Κοσιώνη: Επ’ αυτού κ. Πρόεδρε σας είδα εσάς προσωπικά να συνομιλείτε με τον κ. Τσίπρα με αιχμή τα εθνικά θέματα. 

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, αλίμονο.

Σ. Κοσιώνη: Δεν ξέρω τι άλλο συζητήσατε. Εύχομαι πραγματικά να συζητήσατε και τα υπόλοιπα θέματα με τον κ. Τσίπρα.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι το ελάχιστο. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να πω -και αυτό είναι ένα κεκτημένο της χώρας- υπάρχει πράγματι συναίνεση και συναντίληψη και χαίρομαι γιατί τουλάχιστον αυτό το έχουμε διασφαλίσει.

Σ. Κοσιώνη: Αλίμονο. Το πάω λίγο παρακάτω, έγινε πολύ συζήτηση -προσχηματική κατά τη γνώμη των περισσοτέρων- για την προσπάθεια μιας πιθανής συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση στο τέλος καταλήξαμε ο ένας να ρίχνει το μουτζούρη στον άλλον.

Ευ. Βενιζέλος: Από πότε μιλάω για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης;

Σ. Κοσιώνη: Εσείς μιλάτε από τις εκλογές και το θυμάμαι.

Ευ. Βενιζέλος: Από τον Ιούνιο του 2012.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν και δεν σας ταυτίζω με τον κ. Σαμαρά, ζητώ τη δική σας προσωπική άποψη για το αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τις δυνατότητες που είχε προσέγγισης με τον κ. Τσίπρα. Εάν έπρεπε δηλαδή στο τέλος της ημέρας να πει ο Σαμαράς στον Τσίπρα «Έλα εδώ να κάτσουμε να συζητήσουμε».

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ είμαι γενικά από την αντίληψή μου και τη νοοτροπία μου υπέρ των συζητήσεων που γίνονται με ένα ευθύ και άμεσο τρόπο. Αλλά, εάν κρίνει κανείς από το κλίμα των δημοσίων τοποθετήσεων και των κοινοβουλευτικών συζητήσεων, δεν υπήρχε και πολύ μεγάλο περιθώριο.

Σ. Κοσιώνη: Θα μπορούσε να το επιχειρήσει και ο άλλος ας αναλάμβανε την ευθύνη της άρνησης της πρότασης.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε, ας πάρουμε τη σημερινή μέρα. Παρακολουθώ το δελτίο σας ενόψει της συζήτησης που έχουμε τώρα. Σήμερα έχει διαλυθεί η Βουλή ουσιαστικά, αύριο δημοσιεύεται το διάταγμα, πηγαίνουμε σε 27 μέρες σε εκλογές. Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ό,τι λες σήμερα, θα κληθείς να το αποδείξεις αύριο, μετά από 27 μέρες. Παρακολουθώ τον πολιτικό λόγο των αρχηγών της αντιπολίτευσης: εύκολα, μεγάλα λόγια, γενικότητες, σε ένα κλίμα λεβεντιάς και υπεραισιοδοξίας. Πιστεύετε ότι αυτοί οι άνθρωποι, με αυτά που λένε σήμερα, μπορούν να διαχειριστούν μια διαπραγμάτευση πολιτική και τεχνική σε 27 μέρες και να μείνουν συνεπείς σε αυτά που λένε; 

Σ. Κοσιώνη: Είναι η πρώτη φορά που βλέπετε αυτό να συμβαίνει κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Ή θα αποδειχθεί ότι λέγονται κραυγαλέα ψέματα, ή θα αποδειχτεί ότι τελικά υπάρχει μια γραμμή, δεν υπάρχει σχέδιο Β, υπάρχει μία εθνική στρατηγική και αυτήν ή την υπηρετείς με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ή οδηγείς τη χώρα σε κίνδυνο.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο ειλικρινά τώρα, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση σκληρή και τα λοιπά, από αυτό που γινόταν προεκλογικά το 2012;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Το 2012 δεν ειπώθηκε τίποτε τέτοιο.

Σ. Κοσιώνη: Εγώ θυμάμαι εσάς σε πιο ήπιους τόνους αλλά και τον κ. Σαμαρά να μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση ότι θα τρίξετε τα δόντια στους Ευρωπαίους και τα λοιπά.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να μου κάνετε ερωτήσεις που να αφορούν εμένα και το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτά που λέγαμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως Παράταξη, αυτά που έλεγα ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτά που κάναμε, δεν έδωσα καμία προσδοκία καμία ελπίδα περισσότερη από αυτήν που μπορούσαμε να τεκμηριώσουμε. Εάν θέλετε να μου πείτε ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος ή οι άλλοι μοιάζουν με αυτά που συνέβαιναν στη χώρα πριν το 2009, θα συμφωνήσω. 

Σ. Κοσιώνη: Εγώ λέω ότι ο κόσμος κ. Πρόεδρε ακούει τους πολιτικούς Αρχηγούς όλους με κάποιες διαφορές βεβαίως στον τρόπο που διανθίζουν το λόγο τους να μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κόσμος δεν έχει τεκμήριο αθωότητας τώρα.

Σ. Κοσιώνη: Και σου λέει «τον Βενιζέλο τον δοκιμάσαμε, τον Σαμαρά τον δοκιμάσαμε στην επαναδιαπραγμάτευση γιατί να μην δοκιμάσουμε και τον Τσίπρα, μπορεί να το κάνει καλύτερα».

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε δεν είμαστε εκεί. Ο κόσμος μέχρι και στις εκλογές του 2009, μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, μπορούσε να πει «δεν ήξερα, πίστευα αυτά που μου έλεγαν τα πολιτικά κόμματα». Τώρα, μετά την εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών, κανείς δεν έχει τεκμήριο αθωότητας, κανείς δεν μπορεί να πει «μου τά ‘λεγε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, μου τά ‘λεγαν αυτά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μου τά ‘λεγε οποιοσδήποτε κομματικός αρχηγός, τα πίστευα». Όχι. Τώρα ξέρουμε.

Σ. Κοσιώνη: Μα κι εσάς πίστεψαν ότι θα τους βγάλετε από το Μνημόνιο και τελικώς εστέφθη από αποτυχία αυτή η προσπάθεια και τώρα το φορτώνετε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Κοσιώνη κάνετε λάθος. Το 2012 ο κόσμος ψήφισε γνωρίζοντας τι έχει συμβεί, πού βρισκόμαστε. Ψήφισε εν γνώσει των συνεπειών του νόμου. Τότε υπήρχε ένα ζήτημα να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2012 που ήταν το πλήρες πλαίσιο και εκεί μείναμε. Εάν μάλιστα δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του ’12 -γιατί ήμουν κατά των εκλογών του ’12- θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα, πάρα πολύ πιο γρήγορα. Τώρα, δεν είναι το θέμα η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Τώρα το θέμα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο και η μετάβαση σε μια νέα φάση ,σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο είναι πολύ διαφορετικό. 

Σ. Κοσιώνη: Σαφές και φαντάζομαι θα το περιγράψετε αναλυτικά στην προεκλογική περίοδο στους πολίτες.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί μιλάμε για κάτι που είναι αξιοπρεπές, πολύ πιο άνετο ως μηχανισμός εποπτείας και μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αδικίες και να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Όμως, ξέρετε, αυτό πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Άκουσα τη συζήτησή σας με τον κ. Παπαδημητρίου προηγουμένως. Δεν υπάρχει δυνατότητα οι δυο μήνες να γίνουν τρεις. Διότι η Φιλανδία έχει εκλογές και διότι τα κοινοβούλια των άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή την παράταση κατά ένα μήνα.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόβλημα που θα χειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση. 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, είναι ένα πρόβλημα της χώρας, ένα πρόβλημα των πολιτών ,ένα πρόβλημα που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, που θα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα, έχουμε επιτακτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να κινηθούμε. Γιατί; Θα μπορούσα να σας πω πολλά, σας λέω ένα: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηρίζει τη ρευστότητα, προκειμένου να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες έχει μια προϋπόθεση από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς: πρέπει η χώρα να είναι σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, βάλτε μια τελεία εδώ για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, είναι σαφές αυτό το έχουμε καταλάβει.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν η χώρα δεν βρεθεί έξω από το Μνημόνιο αλλά μέσα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θα έχουμε θεσμικό πρόβλημα να στηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. 

Σ. Κοσιώνη: Είναι σαφές, το έχουμε καταλάβει και θα το εξηγήσετε και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ευ. Βενιζέλος: Υπήρχαν μέρες την περίοδο της κρίσης που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στήριζε με 150 δισ. ευρώ.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε πάμε στην επομένη των εκλογών. 

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε ακόμη στην προηγούμενη της διάλυσης της Βουλής.

Σ. Κοσιώνη: Θα τα συνδέσουμε. Είδα στη δήλωσή σας να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα θα είναι πάλι δύναμη που θα εγγυάται τη σταθερότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, βεβαίως.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας ρωτήσω πως πιστεύετε ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. 

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν μπορεί να παίξει κανείς άλλος το ρόλο αυτό.

Σ. Κοσιώνη: Περιμένουμε να δούμε αν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος στο κόμμα σας, θα κάνει κόμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Περιμένετε εσείς δημοσιογραφικά. 

Σ. Κοσιώνη: Εσείς δεν το περιμένετε; Δεν έχετε αγωνία;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ περιμένω τον κ. Παπανδρέου να ανταποκριθεί σε ένα καθήκον, το οποίο είναι αυτονόητο, ιδίως για ένα πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που φέρει και το όνομα Παπανδρέου: να στρατευτεί στα ψηφοδέλτιά μας όπου θέλει, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, και να συμβάλλει σε ένα Συνέδριο μετεκλογικά, το οποίο να είναι ουσιαστικό και ανανεωτικό.

Σ. Κοσιώνη: Και αν δεν το κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα δεν μπορώ να κινηθώ με βάση υποθέσεις οι οποίες μου φαίνονται αδιανόητες.

Σ. Κοσιώνη: Είναι βάσιμες όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας έχει ορισμένα όρια στη σκέψη του. Εμένα η σκέψη μου δεν πηγαίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το θεωρώ αδιανόητο, εκτός ιστορικού ορίζοντα και εκτός βέβαια των δεδομένων της πολιτικής μας ζωής. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. 

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, λέτε να μην κάνει κόμμα ο κ. Παπανδρέου για να διαφυλαχτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα μετάσχω σε μια συζήτηση τέτοια.

Σ. Κοσιώνη: Κάποιοι άλλοι λένε «ο Βενιζέλος φοβάται για το αν θα υπάρχει αύριο ο ίδιος ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή».

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχω φοβηθεί ποτέ τίποτε, γιατί αν φοβόμουν δεν θα έμπαινα στη φωτιά, όπως μπήκα σε όλες τις φάσεις της πολιτικής μου ζωής από το 1989 μέχρι σήμερα. Σας παρακαλώ πολύ δεν είναι αυτά τα θέματα… Υπηρετώ μια υπόθεση εθνική και παραταξιακή.

Σ. Κοσιώνη: Εάν ο κ. Παπανδρέου ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας…

Ευ. Βενιζέλος: Θα ανταποκριθεί!

Σ. Κοσιώνη: Εγώ δεν το ξέρω, αν εσείς το ξέρετε δώστε μας και την είδηση κ. Πρόεδρε. 

Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι σκεφτόμαστε μέσα σε ένα ορίζοντα ο οποίος είναι επιβεβλημένος από την ιστορία, τους θεσμούς και την κοινή λογική.

Σ. Κοσιώνη: Αν συμβούν αυτά, όπως τα περιγράφετε, εγώ εξακολουθώ να βάζω το «αν» διότι δεν γνωρίζω την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ….

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται». 

Σ. Κοσιώνη: Κάτι μου θυμίζει αυτό! Την επόμενη μέρα πάτε σε ένα Συνέδριο και τα ξαναβλέπετε όλα από την αρχή; Και την αρχηγία του κόμματος;

Ευ. Βενιζέλος: Θα πάμε σε ένα Συνέδριο διότι η χώρα θα είναι σε νέα φάση και η Παράταξη θα μπει σε μια νέα φάση και ελπίζω το εκλογικό αποτέλεσμα να μας βοηθήσει πάρα πολύ από την άποψη αυτή. Μας είχαν καταδικάσει και πριν από τις ευρωεκλογές, μας είχαν καταδικάσει και πριν από τις εκλογές του 2012. Απεδείχθη ότι ο λαός έχει την ικανότητα να σκέφτεται πιο διορατικά και πιο υπεύθυνα από ό,τι ορισμένες αναλύσεις. Αυτή τη στιγμή όλοι αναρωτιούνται, όλοι αγωνιούν: μπορεί η χώρα να μείνει μέσα σε ένα πλαίσιο εθνικής ωριμότητας, υπευθυνότητας και προοπτικής; Και ποιος το εγγυάται αυτό που είναι και εθνικό και προοδευτικό; 

Σ. Κοσιώνη: Το «εγγυάται» τι σημαίνει; Ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορεί να συνεργαστεί με το διάβολο προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε αυτό το πλαίσιο;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Κοσιώνη, εμείς από το 2012 λέμε πολύ απλά πράγματα. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές τώρα γιατί αν οι εκλογές είναι λάθος τώρα και τρώμε ένα μήνα, τον Ιανουάριο, το να φάμε και τον Φεβρουάριο είναι έγκλημα. 

Σ. Κοσιώνη: Άρα, πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και σας ρωτώ: αν χρειαστεί, το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αυτοδυναμία, όχι διπλές εκλογές, όχι ακυβερνησία, αλλά όχι και άλλοθι σε οποιονδήποτε να λέει ότι «ξέρετε, εγώ έλεγα διάφορα πράγματα ανεύθυνα και δημαγωγικά, αλλά τώρα δεν είμαι αυτοδύναμος και δεν μπορώ να τα κάνω».

Σ. Κοσιώνη: Αυτό δεν σημαίνει «δεν θα συνεργαστώ», σημαίνει «δεν θα γίνω το άλλοθι».

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Το 2012 εμείς δεν είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία. Είπαμε: «θέλουμε συνεργασία όλων των υπεύθυνων δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, θέλουμε μια συνεργασία κατά προτίμηση προοδευτικού προσήμου, ή εν πάση περιπτώσει υπεύθυνου χαρακτήρα». Θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα. Μάλιστα θέλαμε να μην γίνουν εκλογές τον Ιούνιο, θέλαμε να πάμε με βάση τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και είχαμε αποδεχτεί και την ιδέα του κ. Κουβέλη ως Πρωθυπουργού τότε, για να έχει πιο έντονο προοδευτικό χαρακτήρα η κυβέρνηση. 

Σ. Κοσιώνη: Από τον κ. Κουβέλη είστε πικραμένος κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι έκπληκτος, είμαι άναυδος. Γι' αυτό έχω πει ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα, γι' αυτό είπα σήμερα στη δήλωσή μου ότι κόμματα που εμφανίζονται ως νέα, αλλά είναι η νέα ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα το Ποτάμι.

Σ. Κοσιώνη: Το Ποτάμι εννοούσατε ή εννοείτε κι ένα πιθανό νέο κόμμα Γιώργου Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Με την αμφιθυμία, με την έλλειψη εμπειρίας θα λειτουργήσουν όπως η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή μπήκαν στην Κυβέρνηση, δεν ψήφισαν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και κάποια στιγμή βγήκαν και τώρα πηγαίνουν με το ΣΥΡΙΖΑ. 

Σ. Κοσιώνη: Ήταν και λάθος η συνεργασία σας με τη ΔΗΜΑΡ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, ήταν λάθος η στάση της ΔΗΜΑΡ, όχι η συνεργασία. Η συνεργασία ήταν σωστή. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε την παλιά ΔΗΜΑΡ, για να διδασκόμεθα σε σχέση με τη νέα ΔΗΜΑΡ. 

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε ολοκληρώνοντας δεν ξέρω αν μπορείτε να συνεισφέρετε στο ρεπορτάζ και με τις δικές σας πληροφορίες ως Υπουργός Εξωτερικών, σε σχέση με αυτό το τραγικό συμβάν που έχουμε στα νερά της Αδριατικής.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι από χτες τα ξημερώματα σε συνεχή επαφή με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αλβανίας. Είχαμε συμφωνήσει -και αυτό ισχύει ως συμφωνία- να έχουμε αγαστή συνεργασία χωρίς τεχνικά προβλήματα οι τρεις χώρες, αλλά η κρίσιμη χώρα είναι η Ιταλία. Δυστυχώς βλέπω να υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αμηχανία σε σχέση με τον προσδιορισμό της λίστας των επιβαινόντων και του αριθμού αυτό είναι τραγικό. 

Σ. Κοσιώνη: Είναι τεράστιο πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι ξανά τώρα σε επαφή, περιμένω να ξαναμιλήσω σε λίγο, ώστε να αποσαφηνιστεί αυτό, το ταχύτερο. Το οφείλουμε στις οικογένειες, το οφείλουμε κυρίως στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Σ. Κοσιώνη: Είναι πολύ άχαρο κ. Πρόεδρε, δηλαδή αν και από τη δική σας πλευρά μπορείτε να συνεισφέρετε τουλάχιστον να κλείσει αυτό το θέμα, θα είναι πολύ σημαντικό.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς στηρίζουμε αυτό που κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Ναυτιλίας και το Άμυνας, οι μηχανισμοί μας είναι σε πλήρη εγρήγορση, τα Προξενεία, οι Πρεσβείες είναι εκεί όλοι οι άνθρωποί μας και πραγματικά αυτό που έχω να πω είναι η ευχή μου για το καλύτερο και τα θερμά μου συλλυπητήρια και οι ευχές μου για κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν μαζί μας στο δελτίο μας σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ κα Κοσιώνη.

Σ. Κοσιώνη: Πιστεύω θα έχουμε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να τα ξαναπούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Με μεγάλη χαρά. 

Σ. Κοσιώνη: Καλό σας βράδυ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014Εκλογές 2015