Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2014

Απαντήσεις του Ευ. Βενιζέλου σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες σχετικά με τη συνάντηση των Καννών

 

Στα θέματα της οικονομίας και της οικονομικής κρίσης, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times;

 Κοιτάξτε, όπως σωστά είπε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για την συνάντηση των Καννών έχουν γραφτεί περισσότερο απ’ όσα έχουν γραφτεί ιστορικώς για τη μάχη των Καννών. Όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη, θυμάται τα γεγονότα, θυμάται όλα όσα έχουν δημοσιευτεί ως περιγραφή, ή ως ανάλυση, ή ως σχόλιο από τότε μέχρι τώρα, δεν βρίσκει κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στα νέα δημοσιεύματα. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, γίνεται μια ανακύκλωση.

Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα θέματα αυτά γιατί είναι ιστορική μου υποχρέωση. Είναι ιστορική μου υποχρέωση να εξηγήσω ευθέως στον ελληνικό λαό, σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων και ανεξαρτήτως της στάσης τους απέναντι στην κρίση και το Μνημόνιο, πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς η χώρα σώθηκε, πώς η χώρα σήμερα είναι μια συντεταγμένη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της ζώνης του Ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο.

Θα μιλήσουμε για τις Κάννες, θα μιλήσουμε για τη συνάντηση στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Θα μιλήσουμε για το τι θα συνέβαινε εάν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους στις 9 Μαρτίου και για τα σενάρια, τα οποία είχαμε ετοιμάσει με το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων και εκτάκτων συνθηκών, αν κάτι πήγαινε στραβά. Αλλά ευτυχώς δεν πήγε.

 

Όμως όλος αυτός ο σχεδιασμός και όλη αυτή η πληροφόρηση πρέπει για λόγους ιστορικούς, να φτάσει και στον πιο νέο Έλληνα πολίτη. Για να καταλάβουμε όλοι τι είναι αυτό που γλυτώσαμε. Γιατί βιώνουμε τις θυσίες και αντιδρούμε στις θυσίες, αλλά δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης. Κάναμε τις θυσίες για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα, σε χαρτιά, σε σενάρια.

Και να πω και κάτι άλλο; Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδας, σε ένα πολιτικό πρόσωπο, να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας την αντοχή του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε την αντοχή μας, και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε.

Χρονικά, πότε το βλέπετε αυτό κε Αντιπρόεδρε; 

 Ελπίζω να ηρεμήσουν οι συνθήκες και να μπορέσουμε όλα αυτά να τα πούμε το ταχύτερο δυνατόν. Αλλά, επειδή είδα σήμερα στο δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρχει κεντρικό θέμα «Υπήρχε συμφωνία Barroso με Σαμαρά και Βενιζέλο για να κάνουν κυβέρνηση». Όπως ξέρετε, ο κ. Σαμαράς ήταν σε συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, που με έφερε στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, όπως ξέρετε, η συμφωνία που έγινε μετά τις Κάννες για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη, είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην οποία προτάθηκε ως υποψήφιος Πρωθυπουργός ο κ. Πετσάλνικος, στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης και εν τέλει Πρωθυπουργός έγινε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Άρα δε με αφορούν αυτές οι συζητήσεις.

Υπάρχει ένα σημείο σε αυτό το δημοσίευμα των Financial Times ότι όταν ήσαστε στις Κάννες σας πήρε τηλέφωνο ο κ. Barroso. Σας πήρε;

 Μα στις Κάννες ήταν και ο κ.Barroso. Εκείνος που δεν ήταν στις Κάννες ήταν ο Πρόεδρος Obama. Προφανώς πρόκειται για μια σύγχυση με άλλη φάση της διαδικασίας των G20.

Στις Κάννες ήταν ο Obama.

 Ναι, αλλά δεν ήταν στο δείπνο. Δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας ο κ. Barroso. Ήταν ένας από τους τρείς εκπροσώπους της ΕΕ, μαζί με τον Πρόεδρο Van Rompuy και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Rehn. Αυτά θα τα πούμε όταν πρέπει, τώρα θα μου επιτρέχετε να παρακαλέσω κάθε Έλληνα πολίτη να στρέψει την προσοχή του στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι: Θα ολοκληρώσουμε αδιατάρακτα την πορεία εξόδου από την κρίση; Ή για διάφορους λόγους θα θέσουμε την πορεία αυτή υπό αμφισβήτηση, πληρώνοντας ξανά τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που την έχει γεμίσει με τους κόπους, τον ιδρώτα του, τον πόνο του και τις θυσίες του ο ελληνικός λαός; Αυτό είναι το θέμα.

Παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε, επειδή άκουσα ένα δημοσιογράφο -δεν έχει σημασία ποιον- να παρομοιάζει τον κ. Barroso με τη Φρειδερίκη, λέγοντας ότι στην ουσία επέβαλε κυβέρνηση στην Ελλάδα, έχετε την αίσθηση ότι πραγματικά ο ξενικός παράγων επέβαλε κυβέρνηση;

 Όποιοι τα λένε αυτά, δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων μέσα στην ΕΕ. Δεν είναι αυτό ο ρόλος του κ. Barroso. Δεν έχετε καταλάβει ποιοί μετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων; Εν πάση περιπτώσει, ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;

Στους Σοσιαλιστές θα ήθελα να έρθω, στους οποίους λάβατε μέρος. Έχετε την εντύπωση ότι η σοσιαλιστική ομάδα συμμερίζεται την άποψη του κ. Schulz ότι όποιος έρθει πρώτος στις εκλογές θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

 Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι νομίζω πάρα πολύ καθαρή ως προς τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέγει, λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων, που διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά προφανώς υπάρχουν διαβουλεύσεις, και προφανώς ο ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων έχει πάντα δύο μεγάλες συνιστώσες. Την κοινοτική συνιστώσα, που αποτυπώνεται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διακυβερνητική, η οποία απορρέει από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, οι οποίες εξαρτώνται από Κοινοβούλια και εκλογικά σώματα. Αλλά στη φάση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία από τη δική μου οπτική γωνία, οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Διότι το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματους για τη νέα Ευρώπη, η πρόταση για μια προοδευτική εναλλακτική Ευρώπη, η συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και χειροπιαστή πρόταση απορρέει από τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, στους οποίους μετέχει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά. Δεν απορρέει από μικρές ή ακόμα και περιθωριακές δυνάμεις που διατυπώνουν λόγο στη διαδικασία των ευρωπαϊκών εκλογών.   

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣυνεντεύξεις ΤύπουΣυνεντεύξεις 2014

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022



Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375