Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στο Έθνος της Κυριακής και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ηγετικό κύκλο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για προνοµιακή συνάφεια µε συγκεκριµένα καταγραφόµενα συµφέροντα, λέει ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί ευκαιρία να πληροφορηθεί η κοινή γνώµη την αλήθεια, ενώ βλέπει φως για έξοδο από το τούνελ της κρίσης

«Ραντεβού» στη Βουλή, προαναγγέλλοντας την κορύφωση της µετωπικής σύγκρουσης µε τον κ. Αλ. Τσίπρα µε αφορµή την πρόταση για Εξεταστική για τα υποβρύχια, δίνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγορεί τον «ηγετικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ για προνοµιακές σχέσεις µε συγκεκριµένα καταγραφόµενα συµφέροντα». «Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι µια ευκαιρία όλη η κοινή γνώµη, αλλά πρωτίστως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσουν και να κατανοήσουν πώς ενεργεί ο ηγετικός κύκλος περί τον κ. Τσίπρα», λέει στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Και προσθέτει: «Θα πληρώσουν τις συκοφαντίες που εκστόµισαν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιµά ότι θα είναι αρραγές το µέτωπο του ΠΑΣΟΚ κατά τις κρίσιµες ψηφοφορίες (πλειστηριασµούς, ενιαίο φόρο κ.ά.), επαναλαµβάνοντας τα «όχι» και τα «ναι» στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα.

Φ.Γ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε στη διάσκεψη των προέδρων την επίσπευση της συζήτησης. Ραντεβού σύντοµα στη Βουλή;

Ευ. Βενιζέλος: Πράγµατι, ο κ. Τσίπρας, µετά από εντυπωσιακή καθυστέρηση και αµηχανία 45 ηµερών, αναγκάστηκε να καταθέσει την πρόταση για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία και τώρα θα έρθει στη Βουλή ως απολογούµενος γιατί οφείλει να δώσει απαντήσεις στα σκληρά ερωτήµατα που του έχω θέσει. Ηδη, µετά τα όσα άκουσε στη συζήτηση για την ατυχή πρόταση µοµφής που υπέβαλε, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 µοιρών και να καταθέσει µια πρόταση που δεν στρέφεται εναντίον µου ή εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφορά γενικά την υπόθεση των υποβρυχίων-ναυπηγείων. Και ιδίως τις περιόδους 2004-2009 και 2011-2013 και λιγότερο τη δική µου θητεία στο ΥΠΕΘΑ, την περίοδο 2010-2011, που καλύπτεται από νόµο ψηφισµένο από τη Βουλή µε πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας.

Οµως, η ίδια η πρόταση που υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας, συνιστά απροκάλυπτη οµολογία προνοµιακών σχέσεων του ηγετικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ µε συγκεκριµένα καταγραφόµενα συµφέροντα. Αυτό πρέπει βεβαίως να συνδυαστεί µε την πρόσφατη αποκαλυπτική ιστορία των φαρµάκων, µε τη θλιβερή εικόνα του κ. Τσίπρα να προωθεί στη Βουλή την επένδυση της Deutsche Aeolian και να αναφέρεται σε… λάθος Ακερµαν, µε την πρόσφατη υπεράσπιση των τραπεζών που σύµφωνα µε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «έπεσαν θύµατα του κουρέµατος του χρέους» που επιτεύχθηκε επί των ηµερών µου στο ΥΠΟΙΚ, κ.ο.κ.

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι µια ευκαιρία όλη η κοινή γνώµη, αλλά πρωτίστως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ακούσουν και να κατανοήσουν πώς ενεργεί ο ηγετικός κύκλος περί τον κ. Τσίπρα. Η επιλογή τους να στοχοποιήσουν προσωπικά εµένα επειδή είµαι εκ των πραγµάτων ο εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης και της µοναδικής εθνικής στρατηγικής, τους οδήγησε σε αδιέξοδο. Αυτό θα φανεί πανηγυρικά στη Βουλή, παρά το «συµµάζεµα» που προσπάθησαν να κάνουν. Θα πληρώσουν τις συκοφαντίες που εκστόµισαν γιατί η συκοφαντία είναι βαριά άτιµη πράξη.

Φ.Γ.: Ο κ. Τσίπρας επικαλείται «ηθικό πλεονέκτηµα» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι είναι επί δεκαετίες στον βούρκο της διαπλοκής επειδή κυβερνούσαν. Τι του απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Φαινόµενα διαπλοκής και παρανοµίας προφανώς υπήρχαν και έχουµε δυστυχώς καταβάλει και εξακολουθούµε να καταβάλλουµε µεγάλο πολιτικό και ηθικό κόστος για απαράδεκτες και εγκληµατικές συµπεριφορές κάποιων στελεχών µας που καταχράστηκαν την εξουσία που τους εµπιστεύτηκε ο λαός. Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως κόµµατα εξουσίας κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Το ζήτηµα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο ηγετικός του κύκλος, πριν καν ασκήσει κυβερνητική εξουσία, αισθανόµενος ξαφνικά ισχυρός, λόγω της συγκυριακής αύξησης της εκλογικής του δύναµης, εµφανίζει ήδη πολύ περίεργα φαινόµενα συνάφειας µε συµφέροντα και εξυπηρέτησής τους! Αρχή άνδρα δείκνυσι, συµπεριλαµβανοµένων και των γυναικών που ασχολούνται µε την πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γερνάει ηθικά πολύ γρήγορα! Το εθνικό έγκληµα που διαπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσπαθεί να µετατρέψει τον πολιτικό αντίπαλο σε πολιτικό και προσωπικό εχθρό και να τον υπονοµεύσει ηθικά µε τις χειρότερες σταλινικές µεθόδους που δεν τις σηκώνει όµως η εποχή µας. Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας µας έχει τη διαδροµή του που µπορεί εύκολα να συγκριθεί µε τη διαδροµή κάποιων άλλων, όχι µόνο παλαιότερων αλλά και νεότερων. Και σε ό,τι µε αφορά, επειδή σηκώνω εδώ και 4 χρόνια ένα τεράστιο βάρος για λόγους καθαρά εθνικούς, δεν θα ανεχθώ να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα.

Φ.Γ.: Η πρόταση µοµφής του ΣΥΡΙΖΑ και το «ναι» της κυρίας Τζάκρη… Εκτιµάτε ότι η «πρόσκληση αποστασίας» -όπως αναφέρατε- προς τους κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεχιστεί;

Ευ. Βενιζέλος: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους δικαιούµαι να απαντήσω, έχουν σπάνια αίσθηση καθήκοντος και αξιοπρέπειας. Το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν επί 4 ολόκληρα χρόνια. Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόµενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας συνιστούν προσβολή της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας και του κοινοβουλευτισµού. Είναι η επιτοµή του πολιτικού τυχοδιωκτισµού και αµοραλισµού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µετέχει στη συλλογική ιστορική συνείδηση της δηµοκρατικής παράταξης, δεν νιώθει τι σηµαίνει αποστασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως συγκυριακό όχηµα διαµαρτυρίας και νοµίζει ότι ξαφνικά έγινε µεγάλος, ενώ είναι µικροµέγαλος και νεόπλουτος. Γι' αυτό τρέµει µήπως και τελειώσει η κρίση, µήπως και βγούµε από το Μνηµόνιο, µήπως και δεν πάρουµε άλλα επώδυνα µέτρα! Παίζει µε τον πόνο και την αγωνία του ελληνικού λαού, επενδύοντας στην καταστροφή και υπονοµεύοντας, όπου µπορεί και όπως µπορεί, τις προσπάθειες οριστικής εξόδου από την κρίση. Οι πολίτες όµως είναι πιο ευφυείς και πιο υπεύθυνοι απ’ όσο νοµίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το αποδείξουν την κρίσιµη στιγµή. Κανείς δεν θα παίξει µε το µέλλον των παιδιών του για να αποκτήσουν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του τη δυνατότητα να «παίξουν» µε τη χώρα.

Φ.Γ.: Έχετε δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε και σηκώνει το πολιτικό κόστος παλεύοντας για την έξοδο από την κρίση. Βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε για ένα µεγάλο διάστηµα µόνο του το βάρος και τώρα ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι µας έχει µείνει ένα µικρό µέρος της επίπονης διαδροµής. Δεν υπήρχε όµως ποτέ µια άλλη καλύτερη λύση µέσα στην Ευρώπη. Θα θέλαµε να υπήρχε µια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική. Αναγκαστήκαµε να αποδεχθούµε επιλογές που τώρα οι εταίροι µας αντιλαµβάνονται ότι ήταν λανθασµένες, αλλά µας τις επέβαλαν µε πάθος κι εµείς -όταν η διαπραγµάτευση έφτανε στο τέλος και δεν υπήρχε διέξοδος- τις αποδεχόµασταν για να αποφύγουµε τα τρισχειρότερα για τον λαό µας και την εθνική οικονοµία. Ενώ την ίδια ώρα οι πρωταγωνιστές του ετερόκλητου αντιµνηµονιακού µετώπου χόρευαν σαν καλικάντζαροι γύρω από την αγωνία του ελληνικού λαού και τα δικά µας ανυπόφορα διλήµµατα. Διλήµµατα εθνικής ευθύνης και όχι µικροκοµµατικής σκοπιµότητας.

Το ζητούµενο τώρα είναι τα όσα πετύχαµε στο επίπεδο της δηµοσιονοµικής προσαρµογής χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού να λειτουργήσουν θετικά στο επίπεδο της πραγµατικής οικονοµίας και ιδίως της απασχόλησης. Γι' αυτό είναι ζωτικό να σταµατήσει η εσφαλµένη συζήτηση περί βιωσιµότητας χρέους, δηµοσιονοµικού κενού, χρηµατοδοτικού κενού κ.ο.κ. Ο διεθνής ιδιωτικός τοµέας έχει καταλάβει πολύ καλά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε και προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή όµως ανήκει πρωτίστως στον ίδιο τον ελληνικό λαό και ιδίως στους νέους µας.

Φ.Γ.: Εκτιµάτε ότι θα είναι αρραγές το µέτωπο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τις κρίσιµες ψηφοφορίες (προϋπολογισµού, φόρου για τα ακίνητα, πλειστηριασµών κ.ά.);

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, γιατί η θέση µας είναι καθαρή και σταθερή: Οχι σε πρόσθετα δηµοσιονοµικά µέτρα. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα κανονικό κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη και σε µια αγορά που λειτουργεί µε διαφάνεια υπέρ του καταναλωτή. Ναι στα µέτρα προστασίας των ευπαθών κοινωνικών οµάδων. Ναι στη σταδιακή αποκατάσταση αδικιών µέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσµατος που πετύχαµε.

Οι κοινοβουλευτικές οµάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κινούµενες στο πλαίσιο της προγραµµατικής συµφωνίας, µετέχουν ενεργά στην επεξεργασία των σχετικών νοµοθετηµάτων κι έτσι ουσιαστικά στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα και τους πολιτικούς προϊσταµένους της, γιατί η κυβέρνηση βασίζεται στην εµπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας και τιµά την εµπιστοσύνη αυτή.

Φ.Γ.: Πότε είναι η κατάλληλη στιγµή για τη διαπραγµάτευση µε τους θεσµικούς εταίρους για τη βιωσιµότητα του χρέους; Και εντός της ελληνικής προεδρίας;

Ευ. Βενιζέλος: Σύµφωνα µε την ισχύουσα απόφαση του Eurogroup, αυτό πρέπει να γίνει τον Απρίλιο, όταν θα έχουν επισηµοποιηθεί τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα του προηγούµενου έτους και ιδίως το πρωτογενές πλεόνασµα. Αρα, η κρίσιµη στιγµή συµπίπτει µε το εξάµηνο της ελληνικής προεδρίας. Η βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους είναι τεχνικά εύκολο να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί, χωρίς αυτό να συνιστά πρόβληµα για καµία χώρα-µέλος της Ευρωζώνης, για κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, για κανέναν θεσµικό µας εταίρο.

Φ.Γ.: Τότε τι ήταν αυτό που εννοούσε η κυρία Τσίµερ, επικεφαλής της οµάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Ευ. Βενιζέλος: Γι' αυτό να ρωτήσετε την ίδια ή τον κ. Τσίπρα. Αυτά που είπα εγώ έχουν δοθεί επίσηµα στη δηµοσιότητα και είναι αυτά που λέω πάντα στους ξένους συνοµιλητές µου: κανένας Ευρωπαίος φορολογούµενος δεν έχει επιβαρυνθεί µε ένα ευρώ λόγω του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής και του δανείου προς την Ελλάδα.

Φ.Γ.: Έχετε ηγηθεί της προσπάθειας για την ενοποίηση της προοδευτικής δηµοκρατικής παράταξης και δεν αποφύγατε να στηρίξετε από την πρώτη στιγµή την Κίνηση των «58», που όµως αρκετοί και στο κόµµα σας αντιµετωπίζουν καχύποπτα. Υπάρχει προοπτική για κοινή κάθοδο των δυνάµεων στις ευρωεκλογές και τις δηµοτικές εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Επαναλαµβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, ως µέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, θα µετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως όλα τα εθνικά κόµµατα, που είναι µέλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κοµµάτων, προβάλλοντας την πλατφόρµα του ΕΣΚ.

Ολοι όσοι εκφράζονται -πρόσωπα και φορείς- µέσα από την πλατφόρµα αυτή θα συστρατευθούµε µε σεβασµό στην ισοτιµία όλων και µε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες προκειµένου να καταρτίσουµε το πιο αντιπροσωπευτικό και ελκυστικό ψηφοδέλτιο. Προκειµένου να διατυπώσουµε την ελληνική συµβολή στην προσπάθεια για µια άλλη ευρωπαϊκή αφήγηση, για µια Ευρώπη ξανά προοδευτική, ικανή να εµπνεύσει τους πολίτες της. Ικανή να πείσει ότι Ευρώπη δεν σηµαίνει κρίση και λιτότητα, αλλά σηµαίνει δηµοκρατία, κράτος δικαίου, θεµελιώδη δικαιώµατα, κοινωνικό κράτος, πολιτισµό, πολυφωνία, ανεκτικότητα, καινοτοµία, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ασφάλεια και ευηµερία.

Στις δηµοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όσοι πιστεύουν στις αντιλήψεις της Κεντροαριστεράς θα σεβαστούµε την αυτονοµία και τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών και θα στηρίξουµε πρόσωπα ικανά να δώσουν ουσιαστικό περιεχόµενο και δυναµική στους θεσµούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς µικροκοµµατισµούς, χωρίς τις παλιές διαδικασίες περί χρισµάτων.

Φ.Γ.: Κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι είναι «δεκανίκι» της ΝΔ του Αντ. Σαµαρά - και µάλιστα χωρίς να αποκλείουν εκλογική συνεργασία των δύο κοµµάτων. Πώς το σχολιάζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Πάλι τα ίδια; Αν κάποιος προσχώρησε στη στρατηγική του άλλου, αυτό δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεκανίκι, αλλά πυλώνας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανήκουν σε δύο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές οικογένειες, που αντιπαρατίθενται καθαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά συνεργάζονται πολύ συχνά στο επίπεδο των εθνικών κυβερνήσεων για διάφορους λόγους, από τους οποίους ο πιο σπουδαίος είναι η εθνική ανάγκη.

Γιατί αυτό που συνέβη στη Γερµανία µε τον µεγάλο συνασπισµό δεν αποτελεί πρόβληµα, αλλά συζητάµε για αυτονόητες επιλογές ευθύνης στην Ελλάδα της κρίσης;
Γιατί ξεχνούν ορισµένοι το γεγονός πως είχα προτείνει, ήδη µετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας µε τη συµµετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ ή έστω ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά κάποιοι -όχι µόνο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ- προτίµησαν την τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών;

Γιατί ξεχνούν ορισµένοι ότι µετά τις τεχνητά πολωτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 που και πάλι δεν ανέδειξαν αυτοδύναµη πλειοψηφία, πρότεινα και στον ΣΥΡΙΖΑ να µετάσχει στην κυβερνητική συνεργασία, αλλά αυτός διάλεξε τον εύκολο, λαϊκιστικό δρόµο της ετερόκλητης αντιµνηµονιακής αντιπολίτευσης, τη στρατηγική συνεργασίας µε τον κ. Καµµένο και τους ΑΝ.ΕΛ. (!) και την εξ αντικειµένου σύµπλευση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες µε τη Χρυσή Αυγή;

Η ιδεολογική και πολιτική αυτονοµία του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της δηµοκρατικής παράταξης είναι κεκτηµένο όλης της χώρας. Μπορεί τώρα όλοι εύκολα να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα, αλλά όλοι ξέρουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί ούτε το πολιτικό σύστηµα ούτε η ίδια η χώρα.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΔιαφάνειαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2013