Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2013

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου,
Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης,
στο Ρ/Σ
Alpha
και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Γ. Παπαδάκου: Έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Καλό μεσημέρι. Χαιρόμαστε που σας έχουμε κοντά μας κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλό μεσημέρι κα Παπαδάκου και στους ακροατές και στις ακροάτριες.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Γ. Παπαδάκου: Η σημερινή μέρα είναι η επόμενη των εξελίξεων και είσαστε Υπουργός Εξωτερικών, στις ΗΠΑ. Βλέπετε μια τελευταία ευκαιρία για ειρήνη, όπως βλέπω έναν τίτλο εδώ σήμερα στο ΕΘΝΟΣ;

Ευ. Βενιζέλος: Το ζητούμενο είναι μια οριστική πολιτική λύση στη Συρία. Στη Συρία υπάρχει ένα δράμα που εξελίσσεται επί δυόμισι χρόνια περίπου. Υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος, υπάρχει μια κατάσταση αντιφατική. Τα δυο στρατόπεδα έχουν μια εικόνα πολύπλοκη, δεν ξέρει κανείς με ποιον έχει να κάνει πάντα και ποιο είναι το βάθος της σκέψης και της επιδίωξης του καθενός.

Αυτό που χρειάζεται είναι να προστατευθεί ο Σύριος πολίτης, ο άμαχος πληθυσμός, να αποκατασταθεί η ηρεμία, η ειρήνη σε μια χώρα μεγάλη, σημαντική με 22.000.000 κατοίκους, με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Μια χώρα κλειδί για τη Μέση Ανατολή, για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Άρα ο στόχος είναι πάντα να υπάρχει μια ειρήνευση στη χώρα και μια πολιτική λύση μέσα από τη διαδικασία της Γενεύης ΙΙ. Είχε προηγηθεί, όπως ξέρετε, η Γενεύη Ι. Η συνάντηση των δυο πλευρών. Δεν απέδωσε αποτελέσματα. Τώρα όμως δεν αρκεί να ξαναβρεθούν στη Γενεύη, πρέπει να βρεθούν, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο μετάβασης σε μια κατάσταση η οποία να είναι ευρύτερα αποδεκτή.

Γ. Παπαδάκου: Και με τους όρους που θέτει ο ΟΗΕ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ κλπ.

Κύριε Υπουργέ, από την άλλη πλευρά πώς βλέπετε το ρόλο της χώρας μας; Εδώ είναι η ανησυχία με χιλιάδες πρόσφυγες να έρχονται και προς τα εδώ.

 Ευ. Βενιζέλος: Οι πρόσφυγες είναι βεβαίως ένα πολύ μεγάλο θέμα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας από την άποψη αυτή. Δεν είναι βέβαια η πρώτη χώρα υποδοχής η Ελλάδα. Οι πρώτες χώρες υποδοχής είναι οι χερσαίοι γείτονες. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Τουρκία, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο Λίβανος, η Ιορδανία. Αλλά φυσικά και εμείς, μέσω των θαλασσίων συνόρων μας. Και είμαστε σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα για παράδειγμα, η Κύπρος η οποία είναι πολύ πιο κοντά στην εστία της κρίσης.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη προετοιμασία από την άποψη αυτή.

Γ. Παπαδάκου: Μας είπε και ο κ. Βαρβιτσιώτης, παραδέχτηκε το πρόβλημα ο άνθρωπος.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ είχα την ευκαιρία να μιλήσω εκτενώς με την αρμόδια Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια η οποία συντονίζει τα θέματα αυτά που έχουν σχέση με τη Συρία. Τώρα και βεβαίως παγίως, εμείς θέτουμε ένα πρόβλημα για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και δίκαιη, γιατί έχει πολύ μεγάλα στοιχεία αδικίας σε βάρος της χώρας μας και σε βάρος άλλων χωρών που είναι γεωγραφικά πύλες εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το χώρο το  λεγόμενο Σένγκεν.

Γ. Παπαδάκου: Ποια είναι η πολιτική σας πρόβλεψη; Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα να βρεθεί μια πολιτική λύση;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι η πίεση που έχει ασκηθεί μετά τη συνάντηση των G20. Η πίεση που έχει ασκηθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άτυπο που συνήλθε στη Λιθουανία -και ήρθε και ο κ. Κέρι και κάναμε μια πολύωρη συνεδρίαση 4 περίπου ωρών για το θέμα αυτό- είναι μια πολύ ισχυρή πίεση. Και σημειώνω τη μεγαλύτερη ταχύτητα και τη μεγαλύτερη ευελιξία με την οποία κινείται η ρωσική πλευρά τώρα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γ. Παπαδάκου: Ειδικά από χθες το μεσημέρι και μετά.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διεθνούς νομιμότητας και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσει το ρόλο του. Αυτό είναι ένα έλλειμμα της παγκόσμιας έννομης τάξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Γ. Παπαδάκου: Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση εδώ σας κατηγορεί και εσάς προσωπικά, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, ότι διευκολύνετε τα γεράκια. Διευκολύνετε την ….

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, η αντιπολίτευση πρέπει να σας πω, μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσε πριν από ενάμιση χρόνο με ανακοίνωσή της να διακοπεί κάθε επαφή με το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ και να στηριχθεί πάση δυνάμει πολιτικά και οικονομικά, η αντιπολίτευση.

Εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα εδώ, γιατί διαμορφώνονται συσχετισμοί από τους οποίους δεν μπορούμε να λείπουμε, ίσως τους οποίους δεν πρέπει εμείς να καταλαμβάνουμε υποδεέστερη θέση σε σχέση με χώρες οι οποίες είναι πάρα πολύ κρίσιμες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Γ. Παπαδάκου: Στην απευκταία περίπτωση που υπάρξει αυτή η επέμβαση, όσο και να διαρκέσει, λένε ότι θα είναι σύντομη χειρουργική, αλλά κανείς δεν μπορεί να ελέγξει μια τέτοια κρίση.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες κα Παπαδάκου.

Γ. Παπαδάκου: Μακάρι.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι πως ό,τι έχουμε πει και προσωπικά ό,τι έχω πει όλες αυτές τις μέρες ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι ακριβώς επί λέξει αυτά που υιοθετήθηκαν από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιθουανία και αυτά που συνόψισε η κα Άστον ως κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Παπαδάκου: Για να προχωρήσουμε να πάμε σε ένα θέμα που λίγο άπτεται, είναι οριακό και με αυτό που συζητάμε για την αμυντική βιομηχανία.

Ευ. Βενιζέλος: Πριν πάμε στην αμυντική βιομηχανία, να σας πω ότι ταυτόχρονα με την κρίση στη Συρία, υπήρξε η κρίση στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα η οποία εφάπτεται άμεσα με την Ελλάδα. Τα συμφέροντά μας είναι γειτονικά. Έχουμε πρόβλημα με τις θαλάσσιες ζώνες, είμαστε δυο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που γειτονεύουμε. Είχε πάρα πολύ μεγάλη σημασία η προώθηση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων κατά την διάρκεια της κρίσης και προκειμένου να προστατεύσουμε κάθε είδους εθνικά συμφέροντα που έχουμε. Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιερά Μονή του Σινά, μέχρι τις παραδοσιακές ελληνικές κοινότητες στην Αίγυπτο και από τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι τώρα εκεί πολύ σημαντικές -είναι ο πέμπτος επενδυτής η Ελλάδα στην Αίγυπτο- μέχρι φυσικά το μεγάλο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα η επίσκεψη που έκανα την προηγούμενη Πέμπτη στην Αίγυπτο, συνδέεται με το συνολικότερο  πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου.

Γ. Παπαδάκου: Της εκμετάλλευσης του υπεδάφους.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό και όχι μόνο αυτό. Διότι υπάρχει και ένα συνολικότερο πρόβλημα, αφ’ ενός μεν ενεργειακών πόρων, αφ’ ετέρου δε ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Άρα πρέπει να τα συνδέσουμε όλα αυτά στην ανάλυσή μας και να θυμόμαστε πάντα ότι αυτά έγιναν μια μέρα πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιθουανία και από τη συνάντηση με τον κ. Κέρι στο Βίλνιους.

Γ. Παπαδάκου: Τα μηνύματα που εισπράξατε εσείς από αυτή τη συνάντηση ποια ήταν;

Ευ. Βενιζέλος: Τη συνάντηση της Αιγύπτου εννοείτε ή του Βίλνιους;

Γ. Παπαδάκου: Του Βίλνιους για τον κ. Κέρι λέω, γιατί είναι κρίσιμο. Έτσι θα κάνετε και μια επίσκεψη έπειτα στις ΗΠΑ. Έτσι δεν είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα πάω στη Γενική Συνέλευση η οποία η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι η λεγόμενη «υπουργική εβδομάδα», που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο  όλες οι χώρες στη Γενική Συνέλευση και γίνονται και πολλές διμερείς επαφές.

Γ. Παπαδάκου: Θα είναι μαζί σας και ο κ. Σαμαράς;

Ευ. Βενιζέλος: Στη Γενική Συνέλευση επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είμαι εγώ και ο κ. Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πότε θα πάει μετά τη γενική συνέλευση.

Το θέμα με τον κ. Κέρι που με ρωτήσατε ήταν πάρα πολύ κρίσιμο για  όλους μας, γιατί μας ενημέρωσε για δυο μεγάλα θέματα. Το ένα θέμα ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τι ακριβώς γίνεται στο διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ποιες είναι οι προοπτικές, ποιο είναι το σχέδιο -γιατί μας ενδιαφέρει αυτό, είναι η μήτρα όλων των άλλων προβλημάτων- και επίσης μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί εμείς έχουμε και το Πατριαρχείο εκεί. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα προσκυνήματα.

Γ. Παπαδάκου: Με τα γνωστά παλιά προβλήματα τα οποία….

Ευ. Βενιζέλος: Και επίσης να πω και κάτι άλλο το οποίο είναι στην άλλη άκρη. Το σχέδιο αυτό το ειρηνευτικό έχει και μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση, την οποία την έχουν επεξεργαστεί οι ΗΠΑ και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο μας ενημέρωσε, ήταν βεβαίως η Συρία όπου η Ευρώπη τοποθετήθηκε με την κοινή θέση που ανακοίνωσε η κα Άστον και η οποία είναι αυτή που είχαμε διατυπώσει κι εμείς ούτως ή άλλως.

Γ. Παπαδάκου: Είναι και η ελληνική θέση.

Για την αμυντική βιομηχανία

Γ. Παπαδάκου Για πείτε μου για την αμυντική βιομηχανία. Εδώ εκκρεμεί μια απάντησή σας στην τρόικα μαθαίνω από το ρεπορτάζ, την Παρασκευή. Από την άλλη τελικώς σας έχει τεθεί το θέμα των απολύσεων χωρίς αποζημιώσεις; Γιατί εδώ βγήκε ο κ. Καρβούνης που εκπροσωπεί την εδώ επιτροπή και είπε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Η αμυντική βιομηχανία είναι, όπως το λέτε κι εσείς, αμυντική βιομηχανία. Κατ’ αρχάς και η ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ, ανήκουν πλήρως στο ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν νομικά προβλήματα επειδή πάρα πολλές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου εκλαμβάνονται ως παράνομη κρατική ενίσχυση, ενίσχυση από το κράτος προς μια εταιρεία του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι ένα νομικό θέμα το οποίο μπορεί εύκολα να λυθεί εάν συμφωνήσουμε στον αμυντικό ακριβώς χαρακτήρα των βιομηχανιών αυτών, οι οποίες ως εκ τούτου υπάγονται σε μια εξαίρεση που προβλέπεται στο κοινοτικό Δίκαιο, στο πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το είπα και εγώ στη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών γιατί ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν το μέλλον της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, ένας από τους πυλώνες της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας είναι η λεγόμενη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική βάση. Και το ερώτημά μου ήταν «Πως είναι δυνατό να θέλετε να διασφαλίσουμε τη βάση αυτή, αλλά από την άλλη να πιεζόμαστε να την κλείσουμε για λόγους πρωτίστως νομικούς».

Άρα η απάντηση είναι ότι αν εξαιρέσει …

Γ. Παπαδάκου: Άρα σας μπήκε τέτοιο θέμα. Μου λέτε εμμέσως ότι σας μπήκε τέτοιο θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως έχει τεθεί από την τρόικα ζήτημα ριζικής αναδιάρθρωσης και των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

Γ. Παπαδάκου: Και απολύσεων χωρίς αποζημίωση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν χειρίζομαι το θέμα δεν ξέρω ακριβώς τη διαπραγμάτευση.

Γ. Παπαδάκου: Ναι αλλά είναι η κα Γεννηματά που πήρε το e-mail αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν απολύσεις χωρίς αποζημίωση, αλλά πριν φτάσουμε στο θέμα των απολύσεων. Εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένες πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες μη στρατιωτικές, ο μεγάλος όγκος των δραστηριοτήτων είναι στρατιωτικός και πρέπει να είναι στρατιωτικός γιατί μιλάμε για πυρομαχικά, για βαρέα στρατιωτικά οχήματα και για άρματα.

Αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα εάν χρειαστεί να γίνουν ακόμη και στρατιωτικές μονάδες. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε την υποδομή. Διότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής μας κυριαρχίας, συνδέεται με τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με θέματα ασφάλειας και άμυνας και ως εκ τούτου αυτά τα θέματα θα τα κρίνουμε εμείς.

Γ. Παπαδάκου: Μελετάτε την εκχώρησή τους σε ιδιώτες ακόμη και ξένους;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Αν υπήρχε επενδυτής που ενδιαφερόταν και για τις πολιτικές και για τις στρατιωτικές δραστηριότητες, θα το συζητούσαμε και πάντα είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά εάν δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, βεβαίως πρέπει να κάνει κανείς ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές δραστηριότητες και στρατιωτικές, οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές.

Γ. Παπαδάκου: Κατάλαβα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό λοιπόν μπορεί να εξυπηρετηθεί νομικά με διάφορους τρόπους χωρίς να υπάρχει πρόβλημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο. Γιατί πολλές φορές χάνουμε την ουσία και χάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρόικα την ουσία, επειδή ασχολείται με νομικά ζητήματα τα οποία πηγάζουν μέσα από μια τυποποιημένη ερμηνεία των συνθηκών, ας το πω έτσι. 

Για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Γ. Παπαδάκου: Κύριε Πρόεδρε ένα άλλο θέμα που είναι των ημερών, εμείς έχουμε τέσσερις ειδήσεις σήμερα από τις κινητοποιήσεις των καθηγητών και από ό,τι φαίνεται και οι δάσκαλοι το συζητούν και θα αποφασίσουν από τις Συνελεύσεις τους.

Ευ. Βενιζέλος: Αύριο θα συναντηθώ παρεμπιπτόντως που είναι και ημέρα έναρξης του σχολικού έτους υπό την ιδιότητά μου και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας το πρωί. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γενικά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η στοιχειώδης κοινωνική υπευθυνότητα. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να ασκείται οποιαδήποτε συνδικαλιστική πίεση, ή να γίνεται  οποιαδήποτε διαμαρτυρία με τα σχολεία κλειστά. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, να κάνουν τα μαθήματά τους να μορφωθούν, οι οικογένειες πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους είναι στο σχολείο.

Γ. Παπαδάκου: Από την άλλη πλευρά όμως βλέπω ότι στην περίοδο εξετάσεων υπήρξε αυτή η κρίση, η οποία αποσοβήθηκε και με υποχώρηση και από τους συνδικαλιστές. Αρχίζει η νέα χρονιά, τα μισά Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν …

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, έγινε επιστράτευση σας θυμίζω.

Γ. Παπαδάκου: Τώρα δεν λογαριάζει η Κυβέρνηση επιστράτευση από ό,τι μαθαίνω έτσι δηλώνεται.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Δεν είναι δυνατό όμως κάθε φορά που υπάρχει ένα κρίσιμο γεγονός για τα παιδιά που συνδέεται με την αγωνία τους με το μέλλον τους με την προετοιμασία όλων των οικογενειών, έχουμε μια συνδικαλιστική πίεση. Ε, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κοινωνικά συναινετικό και υπεύθυνο.

Γ. Παπαδάκου: Κατάλαβα τι λέτε, αλλά από την άλλη εκτιμάτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος και από το Υπουργείο Παιδείας;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως έχουν γίνει. Πάντα γίνονται. Να σας πω κάτι; Όταν διαχειρίζεσαι μια τόσο μεγάλη κρίση, βεβαίως μπορεί να έχουν γίνει και λάθη και τα λάθη διορθώνονται αλλά δεν μιλάμε γι' αυτό. Είναι δυνατό να περιμένεις να πάει 11 Σεπτεμβρίου για να κάνεις απεργία; Όταν έχεις αφήσει να περάσει ένα διάστημα 2,5 μηνών σχολικών διακοπών και μετά γυρίζουν τα παιδιά στο σχολείο, αρχίσει να λειτουργεί το σχολείο, κάνεις απεργία!

Γ. Παπαδάκου: Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Μας λέγεται …

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το βρίσκεστε σωστό εσείς  αυτό; Βρίσκετε ότι έχει μια βάση υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς και δίκαιης; Και σε σχέση και με τους άλλους εργαζόμενους.

Γ. Παπαδάκου: Κύριε Πρόεδρε μπορώ να σας αντιτείνω ότι οι απεργίες γίνονται εποχές που μπορεί να πιέσει ο κλάδος ο συγκεκριμένος. Τώρα, αν θέλετε να συζητήσουμε την κρίση το ότι το σχολείο σήμερα επιτελεί κι ένα άλλο ρόλο μέσα στην κρίση …

Ευ. Βενιζέλος: Ποιο;

Γ. Παπαδάκου: Βοηθούν. Δάσκαλοι, καθηγητές βοηθούν και τα παιδιά. Υπάρχουν ανάγκες στα παιδιά, στα δημόσια σχολεία.

Ευ. Βενιζέλος: Τι εννοείτε «βοηθούν τα παιδιά»; Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές βοηθούν τα παιδιά;

Γ. Παπαδάκου: Βεβαίως. Βοηθούν τα παιδιά. Δεν έχετε ακούσει ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν πρόβλημα ακόμη και επιβίωσης;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και τα έχω ακούσει. Και η πολιτεία δεν είναι εδώ να βοηθήσει;

Γ. Παπαδάκου: Πρέπει, αλλά βοηθάει πάντα; Εσείς ξέρετε τα ελλείμματα …

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, είναι δυνατό; Τι εννοείτε δηλαδή; Ότι υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης; Πρέπει να υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης.

Γ. Παπαδάκου: Αυτό λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά η πολιτεία, παρά την κρίση έχει πλήρη δυνατότητα να καλύψει τα φαινόμενα της απόλυτης φτώχειας.

Γ. Παπαδάκου: Και το κάνει σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχω αντίρρηση.

Ευ. Βενιζέλος: Και το κάνει και η εκκλησία και το κάνουν πολλοί μηχανισμοί αλληλεγγύης.

Γ. Παπαδάκου: Και η εκκλησία το κάνει, με προλάβατε. Αλλά από την άλλη γιατί όχι να μην το κάνουν και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, εν πάση περιπτώσει πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Αρκεί να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των παιδιών και την αξιοπρέπεια όλων των οικογενειών, ακόμη και μια οικογένεια που περνάει μια οικονομική κρίση είναι μέσα στη φτώχεια και είναι σε απόγνωση, θέλει την αξιοπρέπειά της και το σεβασμό της αξιοπρέπειάς της.

Γ. Παπαδάκου: Αλήθεια είναι αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Και αυτή η οικογένεια έχει ανάγκη από τη μόρφωση του παιδιού της και αυτή η οικογένεια θέλει το σχολείο ανοιχτό και το παιδί της να μαθαίνει γράμματα.

Για την οικονομία

Γ. Παπαδάκου: Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο κ. Πρόεδρε, πάμε σε ένα άλλο θέμα. Από παντού μας λέγεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, εσείς στη Θεσσαλονίκη, έχω καταγράψει την ομιλία σας κι άλλοι παράγοντες και της Κυβέρνησης και τα λοιπά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά δεν τα λέμε σε ομιλίες προς τον ελληνικό λαό μόνο. Είναι η αφετηρία και η βάση κάθε συζήτησής μας με κάθε συνομιλητή μας διεθνή, με την τρόικα, με τη γερμανική Κυβέρνηση, με τις άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό που λέω.

Γ. Παπαδάκου: Ωραία δεν έχω αντίρρηση. Τα λέτε και έξω, λέτε. Δεν τα λέτε μόνο εδώ.

Όλοι από την άλλη πλευρά όμως λένε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –μιας και αναφέρατε το ΔΝΤ- και στην έκθεσή τους το κατέγραψαν ότι δεν βγαίνει αυτό το πρόγραμμα αν δεν υπάρξει ένα κούρεμα. Θέλω να μου πείτε εάν εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος και ποιο θα είναι το αντάλλαγμα.

Ευ. Βενιζέλος: Τον Οκτώβριο του 2011 και στη συνέχεια, με περισσότερες λεπτομέρειες στις 21 Φεβρουαρίου του 2012, η Ελλάδα έχει συνάψει μια μεγάλη συμφωνία, το λεγόμενο δεύτερο πρόγραμμα, αυτό που ισχύει τώρα. Το δεύτερο πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά από πράγματα που είναι ισορροπημένα μεταξύ τους και το ένα στηρίζει το άλλο.

Έχουμε πάρει ένα μεγάλο δάνειο το οποίο είναι 250 δις, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ διεθνώς, με τους καλύτερους δυνατούς όρους με τεράστια περίοδο χάριτος.

Έχουμε ταυτόχρονα μειώσει το χρέος, το έχουμε κουρέψει κατά 130 δις, δηλαδή κατά 65 μονάδες του ΑΕΠ και έχουμε διασφαλίσει την αναδιάρθρωσή του. Δηλαδή το χρέος αυτό τώρα είναι χρέος με μεγάλη περίοδο χάριτος, με μεγάλη περίοδο εξόφλησης, με εξαιρετικά μικρά επιτόκια τα οποία είναι κάτω από 2%. Και επίσης έχουμε προβλέψει ότι το χρέος αυτό έχει φύγει από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή από τις Τράπεζες και τα funds που το είχαν και στην πραγματικότητα έχει πάει στην Ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γ. Παπαδάκου: Λέτε ότι με βάση αυτό δεν προβλέπεται κούρεμα, επομένως.

Ευ. Βενιζέλος: Με βάση αυτό προβλέπεται η βιωσιμότητα του χρέους και η αποκλιμάκωσή του η οποία αποκλιμάκωση από ένα σημείο και μετά γίνεται με τρόπο γεωμετρικό, δηλαδή με μεγάλη ταχύτητα.

Αυτό πως θα συμβεί; Αυτό θα συμβεί με αυτό που ονομάζεται πρωτογενές πλεόνασμα, να πάψουμε να παράγουμε κάθε χρονιά νέο έλλειμμα. Τώρα είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτό, ήδη είμαστε η καλύτερη χώρα, από πλευράς διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή εάν συνεκτιμήσουμε την ύφεση και τα εφ' άπαξ μέτρα. Και τώρα φτάνουμε και στο ονομαστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Και επίσης εάν αλλάξει ο παρανομαστής, δηλαδή εάν το ΑΕΠ αρχίζει ξανά να αυξάνεται.

Λέμε λοιπόν σε όλους  αυτούς ότι οι εξισώσεις που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξαρτώνται, στην πραγματικότητα, από το αν η ελληνική οικονομία θα ξαναξεκινήσει να δουλεύει ως πραγματική οικονομία.

Άρα  μην ασχολούμαστε με συζητήσεις επί αριθμών. Ας συζητήσουμε για το πώς η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, θα υπάρξει αισιοδοξία, θα υπάρξει δουλειά, θα υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Αυτό λύνει το πρόβλημα που λέγεται βιωσιμότητα χρέους και δημοσιονομικό κενό και χρηματοδοτικό κενό.

Γ. Παπαδάκου: Κύριε Πρόεδρε όμως ακόμη και από τη Γερμανία ο κ. Στάινμπρουκ,   με τον οποίο έχετε συνομιλίες και έχετε και μία πολιτική σχέση, εννοώ καλή.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Δεν έχουμε ταυτότητα ιδεών. Όπως είναι ο κ. Σόιμπλε και η κα Μέρκελ, και με αυτούς συζητάμε..

Γ. Παπαδάκου: Αλίμονο, κι έτσι πρέπει. Αφού συμμετέχετε και στην κυβέρνηση, πώς θα ήταν δυνατόν..

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς.

Γ. Παπαδάκου: Από την άλλη πλευρά όμως ο κ. Στάιμπρουκ είπε ότι χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα η έκφραση «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ» έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τη Σύνοδο Κορυφής, από τον Ιούλιο του 2011. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Οικονομικών τότε, μέσα σε συνθήκες δραματικές, το Συμβούλιο είπε ότι χρειάζεται Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Αλλά από το «λέω» μέχρι το «κάνω», με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με τη μεταφορά κονδυλίων στο Κοινωνικό Ταμείο για προγράμματα κατά της ανεργίας, υπάρχει διαφορά. Λοιπόν, αυτό λέμε και στους Γερμανούς και σε όλους τους Ευρωπαίους. Αφήστε τις συζητήσεις λάθος θεμάτων με λάθος τρόπο, λάθος χρόνο, προεκλογικά για παράδειγμα, και ας βοηθήσουμε.

Έχουμε για παράδειγμα ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης; Πού είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι θα έρθουν να βοηθήσουν; Έχουμε νέες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε σε διαφόρους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, τ’ απορρίμματα. Να έρθουν να βοηθήσουν.

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Γ. Παπαδάκου: Για να πάμε και στο τελευταίο μας θέμα, γιατί είναι ο χρόνος που μας πιέζει δυστυχώς. Για πείτε μου λίγο για το πρόσφατο συνέδριο εκεί στο ΠΑΣΟΚ, είχατε μια πρόταση από τον κ. Ρέππα για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν επικράτησε ως άποψη.. Από την άλλη πλευρά είχαμε βέβαια και την «Αυγή» με τα «καλά σαράντα».

Θέλω να μου πείτε εσείς πώς είδατε και τη συνύπαρξη –εντάξει, ήταν θετικό, το είπαν όλοι ότι άρχισε μια συζήτηση του κ. Σημίτη με τον κ. Παπανδρέου- και από την άλλη πλευρά πώς είδατε αυτή την πρόταση. Για πείτε μου, γιατί η δεύτερη δύναμη καλώς ή κακώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το συνέδριο αυτό ήταν ένα επιστημονικό και πολιτικό συνέδριο για να αποτιμήσουμε τη μεταπολίτευση και να δούμε το μέλλον της χώρας. Δεν ήταν ένα κομματικό συνέδριο για ν’ αποφασίσουμε τη γραμμή μας, το κομματικό συνέδριο έγινε το Μάρτιο και ομοφώνως αποφάσισε τη γραμμή μας. Και η γραμμή μας είναι αυτή, στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη χώρα, διασφαλίζουμε τη σταθερότητα. Ο κόσμος θέλει να ξέρει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Δε φλερτάρουμε με αυτούς οι οποίοι δημαγωγούν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού και του λένε ότι θα καταγγείλουν μονομερώς το μνημόνιο και θα κάνουν μονομερή αναστολή πληρωμών του χρέους για να οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή και να χαθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Άρα λοιπόν, το μεγάλο γεγονός του συνεδρίου ήταν η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις που έχει σήμερα, οι οποίες είναι βεβαίως περιορισμένες σε σχέση με άλλες εποχές, είναι ένα ΠΑΣΟΚ άλλων μεγεθών. Είναι θύμα της κρίσης το ΠΑΣΟΚ γιατί το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το ότι διαχειρίζεται την κρίση και λέει την αλήθεια..

Γ. Παπαδάκου: Μόνο αυτό πληρώνει; Δεν πλήρωσε και συμπεριφορές;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, θα σας απαντήσω στην ερώτησή σας αν πληρώνει και τα λάθη του παρελθόντος, αφού πρώτα εσείς αναλογιστείτε πώς συμβαίνει να τα πληρώνει το ΠΑΣΟΚ και όχι η Νέα Δημοκρατία.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι το σημαντικό γεγονός είναι ότι ήρθαν και στρατεύθηκαν στην υπόθεση αυτού του συνεδρίου πολύ σημαντικοί επιστήμονες, πολύ σημαντικά πολιτικά στελέχη πέραν του ΠΑΣΟΚ, από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όπως θέλετε πείτε το. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ασκεί ηγεμονισμό, το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκφράσει ό,τι εκφράζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Γ. Παπαδάκου: Να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσαστε μαζί μας. Δεν έχω άλλο χρόνο, έχω να σας ρωτήσω πάρα πολλά, το καταλαβαίνετε.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά, θα ξαναμιλήσουμε. Σας ευχαριστώ.-

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠαιδείαΠΑ.ΣΟ.ΚΕθνική ΆμυναΣυνεντεύξεις 2013

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375