Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Συνέντευξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκπομπή NET Week 
και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

 

Ελ. Σταη: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είμαστε σε μια ακόμη εκπομπή, βράδυ της Δευτέρας και όπως ήδη γνωρίζετε, ο αποψινός μας καλεσμένος είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο θα καλησπερίσω αμέσως.
Καλώς ήρθατε στο στούντιο της ΝΕΤ, της δημόσιας τηλεόρασης. Το λέω έτσι, δε θα ξεκινήσω από το θέμα της ΕΡΤ, αλλά είναι ένα από τα θέματα που θα τα βάλουμε γι’ αυτό σας καλωσόρισα ιδιαιτέρως στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης εκ μέρους όλων των εργαζομένων εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κάνατε πολύ καλά. Άλλωστε πριν από 20 χρόνια είχα διατελέσει Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι έχω ασχοληθεί πολύ με τα θέματα της ΕΡΤ.


Ελ. Σταη: Ας ξεκινήσουμε όμως από την επικαιρότητας της ημέρας γιατί σήμερα είχατε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, για να μπούμε κατευθείαν στο θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Πολύωρη και κρίσιμη.


Ελ. Σταη:Πολύωρη και κρίσιμη. Tο κύριο θέμα σας ήταν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο οποίο όλοι γνώριζαν..

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ήταν ένα από τα κύρια θέματα. θα έλεγα ότι πίσω από το αντιρατσιστικό το θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας και της ανάγκης να επικαιροποιηθεί και των κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.


Ελ. Σταη: Ωραία. Θα ξεκινήσω όμως από τις δηλώσεις που κάνατε βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπατε ότι στο συγκεκριμένο θέμα, του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου -αναφερθήκατε και στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά να ξεκινήσω απ’ αυτό- δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. Είναι το πρώτο θέμα όπου καταγράφεται ανυπαρξία πολιτικής συμφωνίας, είναι ένα θέμα το οποίο δεν υπάγεται στα κρίσιμα ζητήματα, τα οικονομικά του μνημονίου να το πω έτσι, είναι ένα θέμα καθαρής πολιτικής άποψης και ιδεολογίας. Kαι θέλω να μου πείτε τι θα κάνετε, απ’ τη στιγμή που καταγράφηκε σήμερα μια σαφής διαφωνία και φαίνεται ότι αυτή η διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα σ’ εσάς και τη ΔΗΜΑΡ από τη μια πλευρά και τη Νέα Δημοκρατία από την άλλη, δε φαίνεται ότι θα αρθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη, δεν είναι η πρώτη διαφωνία. Έχω πει πολλές φορές ότι συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία αλλά φυσικά έχουμε διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες, διαφορετική ιστορική διαδρομή και διαφορετικές αξιακές αναφορές. Σε πάρα πολλές χώρες τα συντηρητικά κόμματα, τα δεξιά κόμματα, συνεργάζονται με σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα γιατί αυτό επιβάλλει το κοινοβουλευτικό σύστημα, ο συσχετισμός των δυνάμεων ή η εθνική ανάγκη. Εμείς λοιπόν συνεργαζόμαστε και διαφωνούμε σε πάρα πολλά θέματα, αλλά ως τώρα καταφέραμε να βρούμε λύσεις με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς γιατί έτσι προχωρούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ελ. Σταη: Πείτε μου λοιπόν, σ’ αυτό το θέμα που φαίνεται και βάσει των πληροφοριών που έχουμε εμείς, φαντάζομαι θα τις έχετε κι εσείς, ότι εδώ δε θα βρεθεί αυτή η σύγκληση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Πρέπει να σας πω ότι μ’ έχει εκπλήξει αυτό. Μ’ έχει εκπλήξει η διαχείριση του θέματος από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Διότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο συμβολικό ή αξιακό, είναι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με την ανάγκη προστασίας των δημοκρατικών θεσμών.
Έχουμε ως χώρα διεθνείς υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή ασκεί έλεγχο σε βάρος μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί έχουμε αφήσει νομοθετικά κενά και δεν έχουμε μια πλήρη νομοθεσία, εναντίον των φιλοναζιστικών εκδηλώσεων και κυρίως εναντίον της ρατσιστικής βίας ή του ρατσιστικού λόγου που προτρέπει σε πράξεις βίας. Κι όταν λέω ρατσιστικού δεν εννοώ σε σχέση με τους μετανάστες, εννοώ σε σχέση με οτιδήποτε διαφορετικό. Πολιτικά διαφορετικό, σεξουαλικά διαφορετικό, εθνικά διαφορετικό, ιδεολογικά διαφορετικό.


Ελ. Σταη: 
Αυτό εγώ μπορώ να το κατανοήσω απόλυτα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Άρα, ο πυρήνας της Δημοκρατίας πρέπει να προστατευθεί, η πολυφωνία και η ανεκτικότητα.


Ελ. Σταη: 
Η πλευρά όμως της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι αυτό μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με την υπάρχουσα νομοθεσία, κάνοντας ορισμένες βελτιώσεις ή προσθήκες, ανάλογα στα υπάρχοντα σήμερα, σ’ αυτά που συμβαίνουν..


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτό δεν ισχύει.


Ελ. Σταη: 
Γιατί το λέτε αυτό;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν το λέω εγώ. Το λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και το λέει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι δυνατόν η Ελλάδα που αυτή τη στιγμή έχει ν’ απολογηθεί για τη Χρυσή Αυγή –το πρώτο θέμα που μας θέτουν διεθνώς τώρα δεν είναι η οικονομία, είναι το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής- να μην έχει μια πλήρη νομοθεσία;
Λένε ότι αρκεί η νομοθεσία του 1979. Είχαμε το 1979 τέτοιου είδους τραμπουκισμούς; Είχαμε νυχτερινές εφόδους σε νοσοκομεία για να δουν αν οι αποκλειστικές νοσοκόμες είναι Ελληνίδες ή ξένες; Είχαμε υποκατάσταση της Αστυνομίας; Είχαμε αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες που είναι ένα βάρβαρο μέτρο ρατσιστικής διαφοροποίησης; Και εν πάση περιπτώσει, είχαμε βουλευτές που οπλοφορούν στη Βουλή;
Είχαμε αρχηγό κόμματος, όπως ο κ. Μιχαλολιάκος, που είπε σήμερα σε ομιλία ότι «θέλουν να μας βγάλουν εκτός νόμου; Εμείς ανέτως λειτουργούμε και εκτός νόμου». Όταν το έχει πει αυτό ο ίδιος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, μπορεί να έχουμε εμείς δισταγμούς;


Ελ. Σταη: 
Να σας ρωτήσω κάτι: Είπατε ότι σας εξέπληξε η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι κάνει αυτή την προσέγγιση; Γιατί επιμένει;


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι πρέπει να επικοινωνήσει μ’ ένα κοινωνικό ακροατήριο το οποίο μπορεί να βρίσκεται στις παρυφές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής ή Νέας Δημοκρατίας, Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής.


Ελ. Σταη:
Της καταλογίζετε δηλαδή πολιτικές μικροκομματικές σκοπιμότητες.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως, καταλογίζω λάθος αξιολόγηση των δεδομένων..

Ελ. Σταη: Συγνώμη, όταν λέτε ότι θέλει να έχει ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας με το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής, δεν της καταλογίζετε λάθος ανάλυση πολιτικών δεδομένων, αλλά της καταλογίζετε μια πολιτική μικροκομματική λογιστική.


Ευ. Βενιζέλος: 
Μα, με συγχωρείτε, προφανώς όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αλλά όταν τίθενται θέματα δημοκρατίας και θεσμών, υποχωρούν οι οποιοιδήποτε κομματικοί υπολογισμοί. Κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέλουμε να διευρύνουμε την επιρροή μας και ν’ αποκαταστήσουμε το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν μπαίνει θέμα δημοκρατίας, θεσμών, ιστορίας και συνείδησης, υποχωρούν τα άλλα.

Ελ. Σταη:  Αυτό θα σας πω, εκείνοι οι οποίοι αναλυτικά –και υπάρχουν εδώ οι αναλυτικές τοποθετήσεις και οι νόμοι που λένε ότι μπορεί να βελτιωθούν και ν’ αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα τα οποία περιγράψατε, τα οποία είναι έτσι όπως τα περιγράψατε- λένε ότι κι εσείς, επειδή βλέπετε ότι υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, , θέλετε να βάλετε ζητήματα τα οποία θα σας ανατάξουν βάσει μια ιδεολογικής διαφοροποίησης.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κατ' αρχάς τα ζητήματα αυτά εμείς τα έχουμε θέσει στο δημόσιο βίο από την αρχή, από τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μόλις συγκροτήθηκε η κυβέρνηση. Έχουμε ζητήσει συσστράτευση των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για ν’ αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό. πολύ πριν μιλάμε για δημοσκοπήσεις ή αλλαγή των συσχετισμών.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι εδώ η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να εμφανίζεται ως ένας ασυνεπής ευρωπαίος εταίρος σε τέτοια θέματα. Και το θέμα δεν είναι ένα θέμα όπως σας είπα ιδεολογικό, θεωρητικό. Είναι πάρα πολύ πρακτικό. Αυτή τη στιγμή γελάει σε βάρος μας η Χρυσή Αυγή. Αυτή τη στιγμή δε μπορεί να εμφανιστεί με ενιαίο πρόσωπο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δε μπορεί να πείσει ότι έχει μια προγραμματική βάση η οποία να δίνει προοπτική στον τόπο για όλα τα θέματα, όχι μόνο για την οικονομία. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ οικονομίας, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας της δημοκρατίας. Αυτά πάνε μαζί. Δημοκρατία, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδος, πάνε μαζί.

Ελ. Σταη:  Τι θα κάνετε στο συγκεκριμένο θέμα; είπατε ότι θα καταθέσετε πρόταση νόμου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Το σωστό είναι να καταθέσει η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο.

Ελ. Σταη:  Δε φαίνεται ότι θα γίνει αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο μπορεί να βελτιωθεί. Αν υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις και της Νέας Δημοκρατίας ή της αντιπολίτευσης ή οποιουδήποτε βουλευτή, αυτές μπορούν να διατυπωθούν και να ληφθούν υπ' όψιν στη Βουλή. Άρα η πρώτη προτίμησή μας είναι αυτή.

Ελ. Σταη:  Είπατε ήδη ότι εάν δε γίνεται, που φαίνεται ότι δε θα γίνει βάσει των πληροφοριών…


Ευ. Βενιζέλος: 
Ήδη θα είναι αυτό ένα πρόβλημα.


Ελ. Σταη: 
Εσείς θα καταθέσετε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτή είναι η επικουρική λύση. Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ έχει κατατεθεί.


Ελ. Σταη: 
Τι πρόβλημα θα είναι αυτό που λέτε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Κατ' αρχάς η καθυστέρηση αυτή δεν είναι καθυστέρηση 15 ημερών, αυτή που βλέπετε τώρα. Εμείς θεωρούμε ότι η καθυστέρηση αυτή είναι καθυστέρηση πολλών μηνών. Γι’ αυτό στις 21 Μαρτίου έχουμε καταθέσει τη δική μάς ολοκληρωμένη πρόταση νόμου η οποία, επί της ουσίας, ταυτίζεται με το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Είναι διαφορές λεπτομερειών και αποχρώσεων. Άρα δε χρειάζεται να καταθέσουμε τίποτα, υπάρχει μια πρόταση νόμου που φαντάζομαι ότι θα τη στηρίξει και η ΔΗΜΑΡ, θα τη στηρίξουν, ελπίζω και κόμματα και της αντιπολίτευσης..


Ελ. Σταη: 
Θα τη στηρίξει λέτε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι έχει πει, κι από κει και πέρα εναπόκειται στη Νέα Δημοκρατία να κρίνει αν πρέπει η πρόταση νόμου, αφού θα φτάσουμε εκεί, που είναι κατά τη γνώμη μου η δεύτερη επιλογή, η πρώτη και η σωστή επιλογή είναι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, αλλά εν πάση περιπτώσει, αν πάμε στη δεύτερη, εμείς θα ζητήσουμε να προταχθεί το θέμα αυτό, να συζητηθεί άμεσα στη Διαρκή Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής και να κρίνει η Νέα Δημοκρατία τι θα σήμαινε μια καταψήφιση της πρότασης νόμου.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα είναι δραματική εξέλιξη για το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και της κυβέρνησης η καταψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Ελ. Σταη:  Αυτή ήταν η ερώτηση που ήθελα να σας κάνω. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίσει την πρότασή σας;


Ευ. Βενιζέλος: 
Λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, προς τη Χρυσή Αυγή, προς το εσωτερικό της πλειοψηφίας και προς το εξωτερικό. Και λάθος μήνυμα για την επωνυμία της χώρας, για τη δημοκρατική ευρωπαϊκή Ελλάδα.


Ελ. Σταη: 
Αυτό θα σημαίνει γενικότερο πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης; Επειδή βάζετε και θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.


Ευ. Βενιζέλος: 
Εκ των πραγμάτων, έχουν έρθει όλοι στα λόγια μου. Μιλάω εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανάγκη να καθίσουμε και να συζητήσουμε την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Γιατί συμφωνήσαμε με τα δεδομένα του Ιουνίου του 2012, στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης η οποία στην πραγματικότητα τι κάνει: Συνεχίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το συνεχίζει με τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε ως «αντιμνημονιακή» δύναμη και τώρα είναι «υπέρ-μνημονιακή» και μας κάνει και υποδείξεις πολύ συχνά. Και βέβαια με την προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στη γραμμή αυτή της ευθύνης, της ευρωπαϊκής και εθνικής ευθύνης.
Άρα τώρα πρέπει να δούμε, ένα χρόνο μετά, τι έχει γίνει, τι γίνεται στην Ευρώπη, τι γίνεται διεθνώς, πού βρισκόμαστε. Και πρέπει να φύγουμε από το στενό μνημόνιο και να πάμε σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που ν’ αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Γιατί εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση των κομμάτων μας για τα κόμματά μας. Είμαστε κυβέρνηση του έθνους, της χώρας ολόκληρης.


Ελ. Σταη: 
Εδώ λοιπόν, με αφορμή αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ανοίγει ένα ζήτημα και για την προγραμματική συμφωνία και για τη δυνατότητα συγκλήσεων, πέραν αυτού που είπατε απ’ την αρχή, των όρων του μνημονίου και της υλοποίησής τους και σε άλλα ζητήματα. Να σας κάνω τώρα μια ερώτηση: Είναι η δική σας η πρόταση στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία δε συναινέσει..


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα είναι μεγάλο λάθος της.


Ελ. Σταη: 
Το είπατε ήδη αυτό..


Ευ. Βενιζέλος: 
Δηλαδή ιστορικό λάθος.


Ελ. Σταη: 
Ναι, το είπατε αυτό. Αν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως δεν υπάρχει απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό θα σημάνει όμως πιθανότατα ότι ενόψει εξελίξεων, επόμενων εκλογών, διαμορφώνονται άλλες πολιτικές συμμαχίες σ’ ένα χώρο που εσείς έχετε περιγράψει ανάγκες ύπαρξης της Κεντροαριστεράς και περιλαμβάνει αυτό και το ΣΥΡΙΖΑ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας απαντήσω: Κατ' αρχήν πιστεύω ότι το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, είναι πλαστό και νόθο, διότι ακόμη και αν είχε κάποτε σημασία, τώρα δεν έχει. Και εν πάση περιπτώσει,  σε λίγο καιρό δε θα έχει καμία σημασία. Γιατί θέλουμε να φύγουμε από το στενό πλαίσιο του μνημονίου αλλά να είμαστε θωρακισμένοι για την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κρίσης. Γιατί δεν αρκεί να ξεπεράσουμε εμείς την ελληνική κρίση, πρέπει να είμαστε όσο γίνεται πιο καλά τοποθετημένοι μέσα στα επόμενα στάδια των ευρωπαϊκών εξελίξεων, που θα είναι ούτως ή άλλως κρίσιμες. Αλλά δεν υπάρχει και καλύτερο γήπεδο.
Όσα προβλήματα έχει το ευρωπαϊκό γήπεδο, που είναι και συντηρητικό τώρα και νεοφιλελεύθερο οικονομικά, είναι το καλύτερο παγκοσμίως. Δεν υπάρχει καλύτερη ήπειρος, καλύτερο πλαίσιο. Άρα το δίπολο αυτή τη στιγμή, «δήθεν μνημόνιο»-«δήθεν αντιμνημόνιο», διευκολύνει πάρα πολλούς. Διευκολύνει για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία να ξεχνά την αντιμνημονιακή περίοδο και την αντίφασή της, την προσαρμογή της. Τη ΔΗΜΑΡ τη βοηθά να ξεχνά ότι είχε καταψηφίσει στην αρχή αλλά ψηφίζει τώρα τα μέτρα. Όχι ακριβώς τα μέτρα, κάποια μεν τα ψηφίζει, αλλά αυτή την αλλαγή.


Ελ. Σταη: 
Σας βλέπω δηκτικό και με τους δύο κυβερνητικούς σας εταίρους.


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε, είμαι ειλικρινής, πρέπει να λέμε την αλήθεια. Λέω τίποτε ανακριβές; Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει τη βαθιά του αντίφαση. Πάει να μετασχηματιστεί σ’ ενιαίο κόμμα, η εκλογική του βάση δε μετέχει..


Ελ. Σταη: 
Ναι, αλλά εγώ ρώτησα κάτι στο οποίο θέλω απάντηση. Γιατί μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης της Κεντροαριστεράς, έχετε κάνει ήδη και προσκλήσεις..


Ευ. Βενιζέλος: 
Ακούστε λίγο το συλλογισμό μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βαθιά αντίφαση στην ηγεσία του. Υπάρχει μια πτέρυγα αντιευρωπαϊκή κατά του ευρώ, υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Και υπάρχει μια πτέρυγα η οποία δηλώνει φιλοευρωπαϊκή υπέρ του ευρώ αλλά χωρίς μνημόνιο. Αυτά ξέρετε κάηκαν μαζί με το παράδειγμα της Κύπρου. Μετά την Κύπρο, όποιοι τα λένε αυτά απλώς λένε ιστορίες οι οποίες είναι ιστορίες για μικρά παιδιά.
Έχουμε και κάτι ακόμη χειρότερο: Έχουμε πίσω από το μνημόνιο να κρύβεται το ετερόκλητο σχήμα μιας πιθανής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων του κ. Καμμένου. Και το τρισχειρότερο, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται κι αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ ως μια αντιμνημονιακή δύναμη της αντιπολίτευσης, ενώ είναι ένα ναζιστικό κόμμα της δημοκρατίας.


Ελ. Σταη: 
Εγώ θέλω να μου απαντήσετε σ’ αυτό και με αφορμή την πιθανότητα να έρθετε και να ψηφίσετε μια πρόταση νόμου όλοι μαζί. Ζητάτε μια ύπαρξη νέας Κεντροαριστεράς. Ποιοι θα τη συγκροτήσουν αυτή κ. Βενιζέλο από τη στιγμή που υπάρχει και η θέση σας, προχθεσινή νομίζω, ότι τώρα πια μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας θα υπάρχουν, δεν υπάρχει κανένα άλλο μοντέλο κυβερνητικό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είναι η θέση μου η προχθεσινή, έτσι κατεβήκαμε στις εκλογές εμείς. Ο κ. Σαμαράς κατέβηκε στις εκλογές..


Ελ. Σταη: 
Ναι κ. Βενιζέλο και σας το φέρνω τώρα το θέμα: Με ποιους εσείς θα τη συγκροτήσετε αυτή την Κεντροαριστερά;


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα δώσω απάντηση στην ερώτησή σας, την εναγώνια..


Ελ. Σταη: 
Φαντάζομαι ότι είναι πιο αγωνιώδες ερώτημα δικό σας αυτό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Το Μάιο του 2012 προτείναμε να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία μπορούσε να σχηματιστεί με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και οι τρεις μόνοι μας θα μπορούσαμε να κάνουμε κυβέρνηση τότε χωρίς να ξαναπάμε στις εκλογές.
Τον Ιούνιο ξαναπροτείναμε να είναι όλοι και είπαμε ότι αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μια υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, να μπει μέσα να βοηθήσει και στη διαπραγμάτευση. Άρα θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει το μεγάλο θέμα της ταυτότητάς του, να λύσει την αντίφασή του και γιατί όχι, να συμπράξει και αυτός σ’ ένα εθνικό σχήμα.


Ελ. Σταη: 
Θα μπορούσε να σας πει κάποιος κι εσάς ότι τώρα όπως είπατε, αλλάζουν τα δεδομένα και πανευρωπαϊκά αλλά αλλάζουν όπως λέτε εσείς και στην Ελλάδα γιατί μόλις τώρα είπατε ότι πρέπει να φύγουμε από το θέμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο και ότι φεύγουμε από το ζήτημα του μνημονίου και των μέτρων..


Ευ. Βενιζέλος: 
Διότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική. Δεν απεδείχθη ότι το «σχέδιο Β» είναι ανύπαρκτο;


Ελ. Σταη: 
Αφού λοιπόν θα υπάρξει ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, γι’ αυτό σας ρωτάω..


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε, απεδείχθη ότι το Σχέδιο Β είναι ανύπαρκτο;


Ελ. Σταη: 
Ποιο εννοείτε «Σχέδιο Β»;


Ευ. Βενιζέλος: 
Το σχέδιο Β’ ήταν το σχέδιο πως δήθεν μπορούμε να είμαστε στην Ευρωζώνη και στο ευρώ αλλά εκτός μνημονίου, δήθεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε εμείς τους όρους στους δανειστές.


Ελ. Σταη: 
Ναι, αλλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις ομνύετε στις διαπραγματεύσεις βάσει των οποίων μπορείτε και αλλάζετε επί τα βελτίω μια σειρά από ζητήματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι κα. Στάη. Διότι είναι άλλο να κάνεις διαπραγμάτευση..


Ελ. Σταη: 
Κι εσείς λέτε ότι έχετε αποφύγει κάποια προβληματικά σημεία στη συμφωνία τη μνημονιακή.


Ευ. Βενιζέλος: 
Πάρα πολλά. Αποφύγαμε το διώξιμο της χώρας από το ευρώ, αποφύγαμε την καταστροφή.


Ελ. Σταη: 
Οπότε τη διαπραγμάτευση όλοι την εύχεστε και όλοι την προσπαθείτε και όλοι την έχετε βάλει στο τραπέζι.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι, αλλά δεν την έχουμε κάνει όλοι με τον ίδιο τρόπο.


Ελ. Σταη: 
Αυτό είναι αλήθεια.


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί είναι διαφορετικό ν’ αγωνίζεσαι υπό τον εκβιασμό ότι «θα σας διώξουμε από το ευρώ» και άλλο όλοι να λένε καλά λόγια γιατί πια είδαν ότι η προηγούμενη γραμμή τους στην Ευρώπη δεν οδηγεί πουθενά. Είναι διαφορετικό να φέρνεις κούρεμα του χρέους κατά 130 δισ. ευρώ και διαφορετικό να μην το φέρνεις. Είναι διαφορετικό να φέρνεις ένα δάνειο 240 δισ. ευρώ με ευνοϊκότατους όρους και με πολύ χαμηλά επιτόκια και διαφορετικό ν’ αγωνίζεσαι για να πάρεις απλώς μια δόση 2, 3 ή 7 δισ. ευρώ.


Ελ. Σταη: 
Να έρθουμε να δούμε λοιπόν με βάση τα σημερινά δεδομένα πώς ανοίγει το πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει αυτή η προοπτική της Κεντροαριστεράς έτσι όπως είναι σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις;


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως, απολύτως υπάρχει.


Ελ. Σταη: 
Ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να τη συγκροτήσουν; Ή είναι κάποιοι καινούργιοι;


Ευ. Βενιζέλος: 
Έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη..


Ελ. Σταη: 
Εγώ σας το βάζω συγκεκριμένα τώρα. Δηλαδή με το ΣΥΡΙΖΑ εσείς θα βλέπατε τη δυνατότητα συνομιλίας;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω ευθέως. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει ιστορικά στην Κεντροαριστερά. Ανήκει στο χώρο του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υπάρχουν πρόσωπα, κινήσεις, η ΔΗΜΑΡ ισχυρίζεται ότι κινείται στον ίδιο χώρο. Άρα εμείς θεωρούμε ότι πράγματι η συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε δηλώνει ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά, δηλώνει ότι ανήκει σε μια Ριζοσπαστική Αριστερά Δεν συνομιλεί με τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα συνομιλεί με διάφορα αριστερά, κομμουνιστογενή κόμματα, άρα θεωρώ ότι είναι ψευδής η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα.


Ελ. Σταη: 
Μισό λεπτό, έτσι όπως έχουν οι εξελίξεις στο χώρο το διεθνή στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, να θυμηθούμε και την τελευταία διάσπαση στη Σοσιαλιστική Διεθνή..


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν έγινε καμία διάσπαση, με, συγχωρείτε..


Ελ. Σταη: 
Εν πάση περιπτώσει, έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση και είναι ενόψει διαφοροποιήσεων. Δεν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα; Στον ευρύτερο χώρο βρίσκονται όλα αυτά τα κόμματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Καθόλου δεν αλλάζουν τα δεδομένα αυτά.


Ελ. Σταη: 
Οπότε εσείς με ποιους πάτε σ’ αυτό το χώρο;


Ευ. Βενιζέλος: 
Μη βιάζεστε, γιατί η βιασύνη ξέρετε μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθη, να μη μπορέσουμε να πούμε πολύ σοβαρά πράγματα. Τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι δεδομένα, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει άλλη ομαδοποίηση, άλλο δίκτυο συνεργασίας και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει παραδοσιακά η Σοσιαλιστική Διεθνής από τον 19ο αιώνα.
Και τώρα υπάρχει και η προοδευτική συμμαχία, η Progressive Alliance, η οποία ανοίγεται και πέραν των σοσιαλιστικών κομμάτων σε κόμματα δημοκρατικά, προοδευτικά, που δε δηλώνουν σοσιαλιστικά. Αλλά πάντως δεν είναι κόμματα της κομμουνιστικής Αριστεράς, λαϊκιστικά ή δημαγωγικά.


Ελ. Σταη: 
Για να έρθουμε στα δικά μας, το ΣΥΡΙΖΑ δεν τον υπολογίζετε στις πολιτικές δυνάμεις που μπορείτε να συνεργαστείτε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κατ' αρχάς κα Στάη, τι εννοούμε ΣΥΡΙΖΑ; Η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του Μαΐου και ιδίως του Ιουνίου του 2012, είναι μια βάση η οποία βρήκε εκλογική στέγη και όχημα διαμαρτυρίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μετέχει στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ και δε διαμορφώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται από την παλιά ομάδα του μικρού ΣΥΡΙΖΑ, από τις συνιστώσες, από τις διαφωνίες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη. Άρα υπάρχει μια συγκάλυψη της πραγματικής φυσιογνωμίας και του πραγματικού προβλήματος.


Ελ. Σταη: 
Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορείτε να το προσδιορίσετε αυτό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε στην κοινωνική βάση. Θέλουμε ν’ ανασυγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη. γιατί η Κεντροαριστερά δεν είναι τίποτε άλλο από τη Δημοκρατική Παράταξη..


Ελ. Σταη: 
Ωραία, λοιπόν να έρθουμε να δούμε πώς θα το κάνετε..


Ευ. Βενιζέλος: 
Εγώ πιστεύω ότι αυτή η παράταξη εάν ανασυγκροτηθεί θα είναι η πρώτη δύναμη. Και θα συνεργαστεί με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.


Ελ. Σταη: 
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την ανασυγκρότηση θέλετε να την ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ να προέλθει.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, με συγχωρείτε, δεν έχουμε κανένα πατριωτισμό. Άλλοι δείχνουν κομματικό πατριωτισμό. Εμείς ασχολούμαστε με την κοινωνία και τις αγωνίες της.


Ελ. Σταη: 
Θέλω να το δούμε πιο αναλυτικά γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό, αλλά θέλω να μείνουμε σε κάτι..


Ευ. Βενιζέλος: 
Δε θέλετε να δούμε πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση, που είναι το πιο κρίσιμο για τον κόσμο;


Ελ. Σταη: 
Σ’ αυτό θα έρθω ακριβώς τώρα, αλλά πριν φτάσουμε σ’ αυτό, να μην αφήσουμε το θέμα της Χρυσής Αυγής που είναι και το ζήτημα που εσείς το βάλατε με τ’ όνομά της και είπατε και την αντίδραση του κ. Μιχαλολιάκου σήμερα ότι θα πορευθεί και εκτός νόμου ακόμα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Την οποία τη βρίσκω άκρως προκλητική, έτσι;


Ελ. Σταη: 
Ναι, αλλά εσείς πιστεύετε ότι είναι σωστή η δική σας τοποθέτηση, το ότι πρέπει να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είπα να βγει εκτός νόμου.


Ελ. Σταη: Τ
ο είχατε πει παλαιότερα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είπα ποτέ εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Πρέπει να βγει εκτός νόμου ο κατάλογος των πράξεων που είναι βίαιες και προκλητικές, αντικοινωνικές..


Ελ. Σταη: 
Μα είναι ήδη εκτός νόμου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, δεν είναι ήδη εκτός νόμου. Διαφεύγει. Αν είναι ήδη εκτός νόμου γιατί δεν έχουν κινηθεί οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές;


Ελ. Σταη: 
Αυτό είναι άλλο θέμα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, δεν είναι άλλο.


Ελ. Σταη: 
Πώς δεν είναι άλλο;


Ευ. Βενιζέλος: 
Διότι να σας πω κάτι, έχω ακούσει πολλές φορές τη θεωρία ότι ξέρετε, υπάρχει νόμος, δεν εφαρμόζεται.. Ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, ακόμη και αν ένα μεγάλο ποσοστό των ρυθμίσεων υπάρχει ή μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά, η ψήφιση ενός νέου νόμου λειτουργεί προτρεπτικά, συμβολίζει, καθοδηγεί, κατευθύνει τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελικές Αρχές. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Είναι αφελείς όλοι στην Ευρώπη που μας ζητάνε να συμπληρώσουμε τη νομοθεσία μας; Είναι αφελείς όλοι οι οποίοι θέλουν από την Ελλάδα να συμμορφωθεί σε υποχρεώσεις;


Ελ. Σταη: 
Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά η μία πλευρά λέει ότι μπορούμε να συμπληρώσουμε την υπάρχουσα…


Ευ. Βενιζέλος: 
Ακούστε, δεν υπάρχει μία και άλλη πλευρά.


Ελ. Σταη: 
Πώς δεν υπάρχει; Είσαστε δύο, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ που έχετε αυτή τη θέση και είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία έχει διαφορετική θέση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε, εμείς μιλάμε στο όνομα αυτονόητων για την Ευρώπη πραγμάτων. Δε μιλάμε στο όνομα σκοπιμοτήτων τώρα κομματικών.


Ελ. Σταη: 
Το ζήτημα δεν είναι το αποτέλεσμα; Δηλαδή με ποιον τρόπο θ' αντιμετωπισθούν πράξεις βίας και ρατσισμού;


Ευ. Βενιζέλος: 
Εάν δεν ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, θα έχει καταγράψει θρίαμβο η Χρυσή Αυγή και η δημοκρατία θα έχει εμφανιστεί ασθενής, παθητική και οπισθοχωρούσα. Όποιος θέλει να συμβάλλει στον κλονισμό της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών, μπορεί να το κάνει.


Ελ. Σταη: 
Είστε σαφής στο θέμα αυτό. Να έρθουμε στη λειτουργία της κυβέρνησης,. Δεν είναι η πρώτη φορά που λέτε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης..


Ευ. Βενιζέλος: 
Και της Βουλής. Η Βουλή αδρανεί, δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Δεν έχει νομοσχέδια. Δεν ανοίγει μεγάλες πολιτικές συζητήσεις. Για τις εξελίξεις στην Κύπρο ας πούμε δε μιλήσαμε. Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις εξελίξεις αυτές. Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, γι’ αυτά που ζω εγώ στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές που ήμουν τώρα στη Λειψία και προηγουμένως στην Ουάσινγκτον Γιατί δε μιλάμε γι’ αυτά; Αφού έχουμε το πλεονέκτημα. Κι εκεί θ’ αναδειχθεί και η στρατηγική ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.


Ελ. Σταη: 
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι: Σας κατηγορούν πολλοί ότι σ’ αυτή τη λειτουργία που βρίσκετε εσείς αναποτελεσματική ή λειψή στην παρούσα φάση, θα μπορούσατε να είχατε συμβάλλει καλύτερα στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησης εάν μπαίνατε με κεντρικά πολιτικά σας στελέχη κι εσείς ο ίδιος και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ το ίδιο. Ήταν λάθος σας που δεν το κάνατε αυτό;


Ευ. Βενιζέλος: 
Καθόλου. Διότι τον Ιούνιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ βγήκε ηττημένο με εντυπωσιακή μείωση της δύναμής του και έπρεπε να δείξουμε ότι δεν είμαστε μια ομάδα στελεχών που πάσχει από σύνδρομο κυβερνητισμού και θέλει σώνει και καλά να καταλαμβάνει υπουργικούς θώκους.


Ελ. Σταη: 
Να τολμήσω να σας το πω, ήταν ένας πολιτικός κομπλεξισμός αυτός;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, καθόλου.


Ελ. Σταη: 
Οι εντυπώσεις σας ενδιέφεραν εκείνη τη στιγμή ή η λειτουργία;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είναι θέμα εντυπώσεων. Εμείς συμβάλλουμε στη λειτουργία της κυβέρνησης με τον πιο σεμνό και αποτελεσματικό τρόπο. Έχουμε δυο Υπουργούς οι οποίοι είναι οι πιο αθόρυβοι και οι πιο δημιουργικοί μέσα στην κυβέρνηση, ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Λιβιεράτος, τα δυο Υπουργεία που δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα και δουλεύουν για να προωθήσουν ζητήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα και έχουμε και δυο Υπουργούς, τον κ. Κούρκουλα που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα και δίνει μάχη συνεχώς στην Ευρώπη και τον κ. Ελευσινώτη, ένα σεμνό άνθρωπο, Επίτιμο Αρχηγό του Ναυτικού στο Υπουργείο Αμύνης. Δε δημιουργούμε εμείς τριβές.


Ελ. Σταη: 
Τώρα πώς τη βλέπετε τη νέα λειτουργία της κυβέρνησης;


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας πω και την προσωπική μου συμμετοχή, όπως και για τη συμμετοχή του κ. Κουβέλη: Στην Ευρώπη, οι επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων συνήθως μετέχουν στην κυβέρνηση ως Αντιπρόεδροι. Όχι πάντα. Ας πούμε στην Ολλανδία δε μετέχουν, στο Βέλγιο δε μετέχουν όλοι οι αρχηγοί των συνεργαζομένων κομμάτων.


Ελ. Σταη: 
Θα θέλατε να μετέχετε τώρα, ως Αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είναι σωστό. Να σας πω γιατί: Γιατί βλέπουμε ότι κάνουμε μια συνεχή διαπραγμάτευση. Βλέπετε ότι η λειτουργία της κυβέρνησης απαιτεί μια συνεχή διαπραγμάτευση. Ο ρόλος των τριών αρχηγών είναι θεσμικός γιατί εμείς λειτουργούμε ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι ως κυβέρνηση. Αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υπάρχει κυβέρνηση.
Δε μπορώ να είμαι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να πρέπει να διαπραγματεύομαι με τον Πρωθυπουργό. Για φανταστείτε να ήμουν σήμερα Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να έπρεπε να διαφωνήσουμε για το χειρισμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Όμως είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή του στην κυβέρνηση και βεβαίως τώρα πρέπει να κάνουμε μια συσστράτευση και πολιτικών στελεχών και μη πολιτικών, τεχνοκρατικών, απ’ όλους τους χώρους που μετέχουν στην κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε μια σύνθεση η οποία θα μπορεί να τα βγάλει πέρα και με την επικείμενη ελληνική Προεδρία, γιατί το επόμενο εξάμηνο έχουμε την Προεδρία αλλά κυρίως έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.


Ελ. Σταη: 
Πείτε μου πώς φαντάζεστε αυτή την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης. Δηλαδή περιγράψτε μου την κυβέρνηση..


Ευ. Βενιζέλος:
 Είναι πολύ απλό: Πρέπει να συμφωνήσουμε στις προτεραιότητές μας και γενικά ως κυβέρνηση και για κάθε Υπουργείο. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να αιφνιδιαζόμαστε και να έχουμε τα νομοσχέδια έτσι..


Ελ. Σταη: 
Να σας ρωτήσω κάτι; Γιατί αιφνιδιάζεστε; Οι άνθρωποι τους οποίους εσείς έχετε βάλει και συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν αποτρέπουν αυτά τα φαινόμενα που λέτε; 


Ευ. Βενιζέλος: 
Δε διασφαλίζεται αυτό μέσα από τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, δε μπορεί να το αποτρέψει. Πώς θ’ αποτρέψει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης..


Ελ. Σταη: 
Θέλετε άλλα Υπουργεία δηλαδή.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, καθόλου.


Ελ. Σταη: 
Πείτε μου πώς τη φαντάζεστε αυτή την άλλη λειτουργία και τη δική σας συμμετοχή.


Ευ. Βενιζέλος: 
Η λειτουργία της κυβέρνησης σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί το Υπουργικό Συμβούλιο, η Κυβερνητική πε και πρέπει οι αρχηγοί των τριών κομμάτων να έχουν μπροστά τους ένα πολύ καθαρό σχέδιο με το τι θα κάνουμε, με ποια σειρά, ποια θα είναι τα νομοσχέδια, ποιες οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, για όλα τα θέματα.


Ελ. Σταη: 
Οπότε μου μιλάτε για δυσλειτουργία των τριών αρχηγών μεταξύ τους;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι. Οι τρεις αρχηγοί, επειδή είναι τρεις ώριμοι και έμπειροι άνθρωποι, λύνουν προβλήματα. Αλλά είναι άλλο ο πολιτικός συντονισμός και άλλο ο διοικητικός συντονισμός. Διότι η κυβέρνηση δεν κάνει μόνον υψηλή πολιτική, λύνει και καθημερινά διοικητικά προβλήματα του κράτους, του πολίτη, της κοινωνίας, της οικονομίας. Και εκεί κρινόμαστε. Δηλαδή λέμε εμείς: Το κράτος έχει τώρα λεφτά από τις δόσεις του δανείου να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του στην αγορά..


Ελ. Σταη: 
Τα έχετε κουβεντιάσει αυτά με τον κ. Σαμαρά;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν πρέπει διοικητικά αυτό να υποστηριχθεί; Δεν πρέπει να γίνει;


Ελ. Σταη: 
Τι σας έχει πει ο Πρωθυπουργός;


Ευ. Βενιζέλος: 
Το καταλαβαίνει απολύτως. Θεωρώ ότι το καταλαβαίνει απολύτως. Ποιος έχει μεγαλύτερο συμφέρον από την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης; Ο Πρωθυπουργός. Αλλά ξέρετε τι δε θέλω εγώ; Δε θέλω την άνιση κατανομή κόστους και οφέλους. Δηλαδή είμαστε εταίροι στα κακά, εκεί που πρόκειται ν’ αναλάβουμε φθορά και βάρος, αλλά όταν πρόκειται για κάτι καλό, για την καλή είδηση, την επένδυση, τις καλές σχέσεις στο εξωτερικό, την προοπτική ανάκαμψης, εκεί υπάρχει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του που είναι της Νέας Δημοκρατίας.
Ή υπάρχει το άλλο στερεότυπο το οποίο είναι ακόμη πιο χαριτωμένο: Υπάρχει ο Πρωθυπουργός που όλα τα καθαρίζει γιατί όλα πήγαιναν άσχημα και έπρεπε να φύγει ο Παπαδήμος με την κυβέρνησή του για να έρθει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν τα κατάφερε και αναγκαστήκαμε να πάμε σε συνεργασία, διότι φυσικά δεν έβγαιναν οι αριθμοί και δε βγαίνουν, γιατί εμείς λέγαμε κυβέρνηση συνεργασίας, άλλοι έλεγαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρα λοιπόν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός για τα καλά, μετά είναι ο συμπαθής τρίτος εταίρος που είναι από την Αριστερά και πρέπει να είναι μέσα για να έχουμε μια ισορροπημένη εικόνα και υπάρχει και μια ασυλία, μπορεί και να ψηφίζει και να μη ψηφίζει, ανάλογα, και το μόνιμο θύμα, ο βαστάζος της ιστορίας, ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, που είναι το ΠΑΣΟΚ.


Ελ. Σταη: 
Αισθάνεστε θύμα;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, δεν αισθάνομαι θύμα. Αισθάνομαι εθνικά υπεύθυνος, αλλά όχι αφελής. Όποιος νομίζει ότι η εθνική ευθύνη είναι αφέλεια, κάνει λάθος.


Ελ. Σταη: 
Δώστε μου μια περιγραφή πώς θ’ αλλάξει αυτό το οποίο μου περιγράφετε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας δώσω μια παραδειγματικού χαρακτήρα περιγραφή...


Ελ. Σταη: 
Πώς θ’ αλλάξει αυτό που περιγράφετε; Γιατί βλέπω ότι σας βαραίνει πολύ αυτό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, δε με βαραίνει καθόλου, με βαραίνει το βάρος της εθνικής κρίσης και η αγωνία του πολίτη.


Ελ. Σταη: 
Ναι, σας πειράζει όμως και ο καταμερισμός όπως περιγράφετε, του καλού και του κακού..


Ευ. Βενιζέλος: 
Αφάνταστα πολύ, πειράζει την παράταξη.


Ελ. Σταη: 
Γιατί έχει και επίπτωση στο ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και πειράζει και τη δημοκρατία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα.


Ελ. Σταη: 
Πείτε μου πώς νομίζετε ότι θ’ αλλάξει αυτό. Δηλαδή να φτάσουμε στη λειτουργία που λέτε της κυβέρνησης, να δούμε τι κυβέρνηση θέλετε να υπάρξει..


Ευ. Βενιζέλος: 
Θέλει σχέσεις ειλικρινείς, καθαρές, έντιμες και αξιόπιστες. Ακούστε ένα παράδειγμα: Το Σεπτέμβρη του 2011 πάμε σε μια κρίση ε την τρόικα, γιατί η τρόικα ήθελε παραπάνω μέτρα και δεν έβλεπε τη βαθιά ύφεση, την ακόμη βαθύτερη ύφεση. Και συγκρούομαι ως Υπουργός Οικονομικών. Και στη συνέχεια, προκειμένου ν’ ανοίξει η συμφωνία και να μπορέσουμε να πάρουμε το μεγάλο δάνειο, το κούρεμα του χρέους, παίρνουμε ένα μέτρο που ήταν το λεγόμενο «χαράτσι», το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, που έφερε στα Ταμεία του κράτους λίγο παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια και σώσαμε την παρτίδα του προϋπολογισμού του 2011, του προϋπολογισμού του 2012 και του προϋπολογισμού του 2013 και πετύχαμε πλεόνασμα.
Πετυχαίνουμε τώρα σε λίγο πρωτογενές πλεόνασμα και έλλειμμα 6% το 2012 καλύτερο από ο στόχο που ήταν 6,6%. Σας θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από έλλειμμα 16%. Τι ακούσαμε; Μύρια όσα. Τ’ άκουσα προσωπικά επίσης, επειδή έτυχε να είμαι Υπουργός. Ποιοι τα έλεγαν τα μύρια όσα; Και οι σημερινοί μας εταίροι. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρός, η Χρυσή Αυγή κοινοβουλευτικά ανύπαρκτη.


Ελ. Σταη: 
Πάντως έτσι όπως μου τα περιγράφετε, εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι το κλίμα στη συγκυβέρνηση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε, είναι ακριβές αυτό που λέω; Ήταν η Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακή τότε; Ωραία. Ερχόμαστε τώρα, λέμε να φύγουμε από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και να πάμε σε ενιαίο φόρο, αναλογικό, με αφορολόγητο όριο..


Ελ. Σταη: 
Εσείς είχατε πει όταν το θεσπίσατε αυτό ότι θα είναι προσωρινό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως. Τώρα λοιπόν πέρασε ο χρόνος του προσωπικού και πάμε στο μόνιμο.


Ελ. Σταη: 
Και αισθάνεστε ότι είστε κρεμασμένος σ’ αυτό που είπατε..


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, δεν είμαι κρεμασμένος, είναι κρεμασμένος όλο ο ελληνικός λαός. Δεν πρέπει ν’ ακούσει ο αγρότης, ο επαγγελματίας πραγματικός αγρότης ότι δε θα του φορολογήσουμε τα χωράφια του; είναι δυνατό να πάμε σ’ ενιαίο φόρο ακινήτων φορολογώντας τελικά τον πραγματικό επαγγελματία αγρότη; Είναι ποτέ δυνατόν αυτό;


Ελ. Σταη: 
Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, η άλλη λειτουργία που λέτε είναι ότι θα θέλατε πολλές από τοις θέσεις να τυχαίνουν αποδοχής που δεν τυχαίνουν. Όπως το παράδειγμα που φέρατε για το φόρο των ακινήτων. Αυτό όμως πώς θα συμβεί;


Ευ. Βενιζέλος: 
Υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο είναι ακόμη πιο προβληματικό.


Ελ. Σταη: 
Γι’ αυτό σας ρώτησα αν έχετε μιλήσει με τον Πρωθυπουργό και αν έχετε συμφωνίες.


Ευ. Βενιζέλος: 
Οι θέσεις μας να είναι αυτονόητες και να γίνονται δεκτές, αλλά να δημιουργείται μια καθυστέρηση και μια νευρικότητα όταν διατυπώνουμε προτάσεις, γιατί θέλει μετά η κυβέρνηση δια των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας να φέρει τις δικές μας προτάσεις ως δικές της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η ανεργία κα ιδίως η ανεργία των νέων;


Ελ. Σταη: 
Είναι και το θέμα της ανεργίας και θα το φέρουμε μετά τις διαφημίσεις.


Ευ. Βενιζέλος: 
Απλώς θέλω να σας θυμίσω ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα μέτρα, έπρεπε ν’ ανεβούμε πάνω στα έδρανα για να πείσουμε την πλειοψηφία της κυβέρνησής μας να ψηφίσει τη διάταξη για την ανεργία.


Ελ. Σταη: 
Να δώσουμε το διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε με τα θέματα στα οποία πιστεύετε, όπως είναι η ανεργία, ότι δε μπορείτε να ταυτιστείτε οι κυβερνητικοί εταίροι…


Ευ. Βενιζέλος: 
Πρέπει να ταυτιστούμε όμως...


Ελ. Σταη: 
Πρέπει αλλά να δούμε πώς θα συμβεί αυτό, γιατί εγώ διαπιστώνω σχέσεις οργής προς το παρόν.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, καθόλου.


Ελ. Σταη: 
Να δούμε πώς θα γίνουν σχέσεις στοργής.


Ευ. Βενιζέλος: 
Απλώς πρέπει να είναι σχέσεις ειλικρινείς και αποτελεσματικές Ούτε οργή ούτε στοργή. Εντιμότητα και ισορροπία.


Ελ. Σταη: 
Να δούμε πώς θα γίνει αυτό στην πράξη όμως. Να δώσουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και συνεχίζουμε.Ελ. Σταη: 
Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε. Κύριε Βενιζέλο, σας είπα έτσι όπως μου αναφέρατε, τη λειτουργία της κυβέρνησης..


Ευ. Βενιζέλος: 
Λέγαμε για την ανεργία..


Ελ. Σταη: 
Ναι, για όλα τα θέματα στα οποία πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει μια τελείως διαφορετική λειτουργία και είναι τα κρίσιμα ζητήματα και σας είπα εγώ, ότι από τις περιγραφές σας αντιλαμβάνομαι ότι έχετε και σχέσεις οργής ανάμέσά σας οι κυβερνητικοί εταίροι και βεβαίως αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θ’ αλλάξει η λειτουργία σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
Ας πούμε το θέμα της ανεργίας. Ξέρουμε όλοι ότι η ανεργία καλπάζει, ο αριθμός των ανέργων, το 1,5 εκατομμύριο είναι ένας αριθμός τρομακτικός, έχετε κάνει τις προτάσεις σας και αν δεν κάνω λάθος, είστε σε σύγκρουση με όσους χειρίζονται τα θέματα της ανεργίας. Και τώρα που βγήκατε νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερθήκατε σ’ αυτό. Για ποιο λόγο κ. Βενιζέλο; Αν σ’ αυτά τα θέματα δεν έχετε δυνατότητα σύγκλησης και συνεργασίας στην κυβέρνηση, τότε για ποια κυβέρνηση συνεργασίας μιλάμε; Σας το λέω έτσι και ας ακούγεται ακραίο. Κι αν μπορεί να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση έτσι δηλαδή.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας πω: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ένα νέο φαινόμενο στην Ελλάδα. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτό. πρέπει ν’ αποκτήσουμε και μια σχετική κουλτούρα. Έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με δυσκολίες και με διαπραγματεύσεις. Απλώς σε άλλες χώρες υπάρχει μακρά παράδοση, υπάρχουν συνήθειες, υπάρχουν κανόνες.
Εμείς για πρώτη φορά, δε λαμβάνω υπ' όψιν μου την κυβέρνηση Τζανετάκη ας πούμε η οποία έγινε το ’89 για να στείλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας που έγινε επί πολιτικής βάσεως, ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011. Και τώρα έχουμε τη δεύτερη κυβέρνηση..


Ελ. Σταη: 
Για την οποία βεβαίως έχετε πει ότι δεν έπρεπε να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση και ότι δεν έπρεπε να πέσει η αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως, είπα ότι ένας λόγος που έγινε η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν ότι έχασε την αυτοδύναμη πλειοψηφία του το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εγώ είχα πει από το Μάιο του 2010 ότι πρέπει όλες οι πράξεις που αφορούν το μνημόνιο και τη συνεργασία μας με τους εταίρους, να ψηφίζονται με αυξημένη πλειοψηφία. Είχα ζητήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να μη μπορούν κάποιοι να κρύβονται στην εύκολη θέση του αντιμνημονιακού.


Ελ. Σταη: 
Μια που βάλαμε αυτή την παρένθεση, επειδή παίρνω από το cocial media συνεχώς εδώ πέρα, μου έρχονται από to twitter κτλ. ερωτήματα ανθρώπων που μας παρακολουθούν, υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο μπαίνει συνέχεια: Γιατί έπεσε η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί υπήρξαν πάρα πολλοί Βουλευτές, 35 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψήφισαν τα μέτρα.


Ελ. Σταη: 
Και ρωτάνε επίσης ποιος φταίει που έπεσε. Αυτό είναι προφανώς ερώτημα το οποίο σας αφορά και προσωπικά. Σας το βάζω το ερώτημα γιατί εγώ τα υπολογίζω αυτά που έρχονται τα ερωτήματα από τα social media.


Ευ. Βενιζέλος: 
Εγώ ανέλαβα το μεγάλο βάρος του Υπουργού Οικονομικών όπως ξέρετε για να υποστυλώσω την κυβέρνηση και τη χώρα. Κυρία Στάη, να μιλήσουμε ανοιχτά;


Ελ. Σταη: 
Ναι να μιλήσουμε καθαρά γιατί εδώ που είναι η χώρα, δεν χρειάζονται υπεκφυγές.


Ευ. Βενιζέλος: 
Το ΠΑΣΟΚ είχε βγει το 2007 από μια εσωκομματική διαμάχη, ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και εμένα. Έχασα, και έμεινα στο ΠΑΣΟΚ, στήριξα το ΠΑΣΟΚ και έγινε ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Και στη συνέχεια ως Υπουργός Αμύνης προσπάθησα να βοηθήσω όσο  μπορούσα. Δεν ήμουν στον πυρήνα της Κυβέρνησης, ούτε του οικονομικού επιτελείου. Δέχτηκα να πάω τον Ιούνιο του 2011 στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ουσιαστικά να βάλω το κεφάλι μου στην κρεμάλα, γιατί έβλεπα ότι η χώρα κινδυνεύει και η πλειοψηφία παραπαίει.


Ελ. Σταη: 
Και γίνατε πρόσωπο κεντρικής πολιτικής ευθύνης από εκείνη τη στιγμή και μετά.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, εθνικής πολιτικής ευθύνης. Και δεν έμεινα να προσέχω τον εαυτό μου και την καριέρα μου να δω τι θα κάνω στο μέλλον, αν θα γίνω Πρωθυπουργός. 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν και καταψήφισαν, οι 33 είχαν ψηφίσει Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική εκλογή του 2007 και οι 2 εμένα και μάλιστα η διαφωνία των φίλων μου το 2007 οδήγησε στην παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα και οι δυο δεν παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα.


Ελ. Σταη: 
Αυτό έτσι όπως καταχωρήσατε τους βουλευτές, λέτε ότι η ευθύνη δεν ήταν πάνω σας.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν βλέπετε ποιοι συμπράττουν τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ; Άνθρωποι που στο ΠΑΣΟΚ έπαιζαν κεντρικό ρόλο στην οικονομική πολιτική και στην αντιπολίτευση και στην Κυβέρνηση.

Ελ. Σταη: Θα δούμε και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, θα τα δούμε σε λίγο. Ας δούμε τι γίνεται στην Κυβέρνηση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν απάντησα στο προηγούμενο ερώτημά σας.


Ελ. Σταη: 
Πώς αντιμετωπίζονται κεντρικά ζητήματα, όπως αυτό της ανεργίας, που έχετε διαφωνίες εσείς εκεί. Θεωρείτε  ότι δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι. Θεωρώ ότι θέλει δυσανάλογα μεγάλο κόπο εκ μέρους μας, προκειμένου να πείσουμε για αυτονόητα πράγματα. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να αγωνιζόμαστε να παρακαλούμε να διαπραγματευόμαστε να πιέζουμε, για να ψηφιστούν διατάξεις που λένε ότι πρέπει να γίνουν προγράμματα για τους άνεργους νέους στην αυτεπιστασία των Δήμων στην κοινωφελή εργασία, στην κοινωνική οικονομία και να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους επιχειρήσεων που κλονίζονται λόγω της κρίσης.
Υπάρχει η θεωρία που λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, διότι αυτορυθμίζεται η αγορά εργασίας. Όλος ο κόσμος λέει ότι είναι πια τόσο μεγάλα τα μεγέθη της ανεργίας, έχουμε 27% ανεργία στο γενικό πληθυσμό και πάνω από 60% στις νέες ηλικίες ώστε ακόμη κι αν πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ καλά αποτελέσματα, το ’13 και το ’14, χωρίς οργανωμένη γενναία παρέμβαση του κράτους στην αγορά εργασίας, δεν μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά. Να περιορίσουμε την απεργία, να στηρίξουμε υφιστάμενες θέσεις για να μην αυξηθεί η ανεργία, να δώσουμε έστω προσωρινά δουλειά σε ανέργους κυρίως νέους και σε οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο με την απόλυτη ανεργία.


Ελ. Σταη: 
Πέστε  μου κάτι επειδή την  πιστεύετε αυτή σας την πρόταση και αυτή σας την άποψη, πιστεύετε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας δεν το προχωράει;


Ευ. Βενιζέλος: 
Τώρα το προχωράει. Αλλά έπρεπε να ασκήσουμε πολύ μεγάλη πίεση.


Ελ. Σταη: 
Οπότε λειτουργεί η Κυβέρνηση καλά.


Ευ. Βενιζέλος: 
Λειτουργεί με κόπο.


Ελ. Σταη: 
Ε, πώς αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργήσει;


Ευ. Βενιζέλος: 
Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα και θα έλεγα ότι πρέπει κι εμείς να μην αναγκαζόμαστε να ανοίγουμε συνεχώς μέτωπα. Γιατί δαπανούμε δυνάμεις πολιτικές δημιουργικές σε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. ΦΠΑ στην εστίαση. Όταν το Μάιο του 2011 αυξήθηκε …


Ελ. Σταη: 
Θα μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση, είναι δήλωση και του Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλο.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι, πότε όμως έγινε αυτή η δήλωση κα Στάη; Όταν βγήκαμε εμείς και είπαμε ότι πρέπει να μειωθεί τώρα πλέον λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ο ΦΠΑ στην εστίαση γιατί αναγκαστήκαμε να τον αυξήσουμε και τώρα ήρθε η ώρα να τον μειώσουμε πριν το καλοκαίρι πριν την τουριστική περίοδο, λέει το Υπουργείο Οικονομικών «είναι ανώριμο αυτό κακώς το θέτει το ΠΑΣΟΚ, θα το συζητήσουμε με την τρόικα να ξαναέρθει» και τώρα χωρίς να έρθει καμία τρόικα, χωρίς να αλλάξει τίποτε λέει το Υπουργείο Οικονομικών «θα μειωθεί».
Γιατί. Για να έχει την χαρά να το έχει πει αυτό, επειδή έτυχε να το πει το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ ήταν καλό να υφίσταται την κριτική όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ αλλά δεν δικαιούμαστε να πούμε τώρα αυτό που πρέπει να γίνει, για να στηριχθεί η οικονομία, η πραγματική οικονομία;


Ελ. Σταη: 
Μια που πιστεύετε ότι θα υλοποιηθούν και τα προγράμματα που θα ανασχέσουν με κάποιο τρόπο την ανεργία …


Ευ. Βενιζέλος: 
Θέλουμε όλα αυτά να απλουστευτούν και να επιταχυνθούν καλόπιστα και γενναία. Θέλει καλοπιστία και γενναιότητα.


Ελ. Σταη: 
Το είπατε με ευθύτητα μεγάλη από την αρχή ότι είναι πολύ δύσκολο να παίζετε τον κακό και να εισπράττετε το κακό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι με συγχωρείτε, να καλούμαστε να βάζουμε πλάτη μόνο στα κακά.


Ελ. Σταη: 
Μάλιστα, να παίρνετε τα βάρη. Λοιπόν πέστε μου κάτι, να έρθουμε στις μετρήσεις και στις δημοσκοπήσεις γιατί είναι δεδομένο ότι αυτό που είπατε συναρτάται και με αυτό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και με αυτό.


Ελ. Σταη: 
Πέστε μου, που αποδίδετε αυτή τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν υπάρχει δημοσκοπική κατάρρευση.


Ελ. Σταη: 
Πώς δεν υπάρχει όταν έχουμε στις δυο τελευταίες 4,7% και 5,8%


Ευ. Βενιζέλος: 
Καλά εντάξει, μην πιστεύετε όλα αυτά τα δεδομένα, θα μου επιτρέψετε να πω.


Ελ. Σταη: 
Ή θα τους δίνουμε βάση ή δεν θα τους δίνουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλού δίνουμε και αλλού δεν δίνουμε. Ξέρουμε και πρόσωπα και πράγματα, δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ οποιαδήποτε έρευνα οποιαδήποτε στιγμή.


Ελ. Σταη: 
Δηλαδή τις αμφισβητείτε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι δεν αμφισβητώ γενικά, μπορώ να αξιολογώ.


Ελ. Σταη: 
Υπάρχει μια πτώση έτσι κι αλλιώς να το πούμε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Το ΠΑΣΟΚ ξέρετε είναι ένα Κόμμα χωρίς οικονομικά μέσα.


Ελ. Σταη: 
Θα έρθουμε και στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και επίσης πρέπει να σας πω ότι αλίμονο εάν δεν βλέπουμε ότι πέφτει η Νέα Δημοκρατία, πέφτει και η ΔΗΜΑΡ ότι το μισό εκλογικό σώμα δεν εκφράζεται.


Ελ. Σταη: 
Αυτό είναι αλήθεια και θέλει την εξήγησή του.


Ευ. Βενιζέλος: 
Επίσης να σας πω κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι τραγικό λάθος να επικεντρώνεται η προσοχή στο αν στη μία δημοσκόπηση είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη ή ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος γιατί αυτό αναπαράγει ένα τεχνητό και επικίνδυνο δίπολο που οφείλεται στο ότι ο εκλογικός νόμος έμεινε να ισχύει από το παλιό πολιτικό σύστημα ενώ έχουμε πάει σε άλλη κοινωνία, σε άλλη φάση της ιστορικής εξέλιξης της χώρας και σε άλλο πολιτικό σύστημα και θέλουμε άλλο εκλογικό νόμο. Γιατί μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ο εκλογικός νόμος και το bonus των 50 εδρών στο πρώτο Κόμμα, αλλοίωσε τα μεγέθη. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί …


Ελ. Σταη: 
Δεν θα ήθελα να την αποφύγουμε αυτή τη συζήτηση που αφορά το ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε δεν την αποφεύγουμε, την εξηγούμε. Την κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Η Νέα Δημοκρατία λέει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, οδηγώ τη χώρα σε εκλογές, να φύγει ο Παπαδήμος να έρθω εγώ με αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Και παίρνει 18% το Μάιο και ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε έφοδο αντιμνημονιακή πήρε 16,5% και το ΠΑΣΟΚ το ταπεινωμένο το καθημαγμένο 13,5%. Και δεν γίνεται Κυβέρνηση, πάμε ξανά σε εκλογές τη χώρα, καθυστερούμε σε βάρος της οικονομίας για να πάμε …


Ελ. Σταη: 
Γιατί δεν κοιτάζουμε τα σημερινά δεδομένα και πάμε πίσω;


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί τα σημερινά δεδομένα προέρχονται από αυτά τα δεδομένα, είναι η συνέχεια αυτών των δεδομένων.


Ελ. Σταη: 
Εντάξει, αλλά τώρα έχουμε αυτά τα δεδομένα. Να τα δούμε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, πρέπει να τα διαβάζουμε έχοντας γνώση της εξέλιξής τους.


Ελ. Σταη: 
Σωστά. Τη γνωρίζουμε αυτή την εξέλιξη, τη βιώσαμε όλοι μας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν τη γνωρίζουμε.


Ελ. Σταη: 
Ε, πώς δεν τη γνωρίζουμε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Την έχουμε ξεχάσει. Δεν τη γνωρίζουμε, γιατί αν τη γνωρίζαμε δεν θα παίζαμε κορώνα–γράμματα το μέλλον της χώρας στο ερώτημα «είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή πρώτη η Νέα Δημοκρατία» αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο.


Ελ. Σταη: 
Να σας πω, θα φύγω από τα νούμερα και να φύγουμε από τις δημοσκοπήσεις …


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί κατά την λογική αυτή είναι η ΔΗΜΑΡ είναι αμφίβολο αν θα μπει στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία σε τι επίπεδα πολώνεται με το ΣΥΡΙΖΑ; Στα επίπεδα του 20%; Πού οδηγείται ο τόπος;


Ελ. Σταη: 
Κύριε Βενιζέλο εκεί θα ανοίξει πάλι η συζήτηση για το ποιες συνεργασίες θα γίνουν στις επόμενες εκλογές.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι και εμείς μιλάμε ανοιχτά για συνεργασίες, οι άλλοι όμως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.


Ελ. Σταη: 
Αυτή τη συζήτηση σας έβαλα από την αρχή. Ελάτε να το δούμε όμως αλλιώς γιατί το να κοιτάει κανείς τον πολιτικό του χώρο, έχει κι αυτό την αξία του.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως.


Ελ. Σταη: 
Πέρα από τους αριθμούς που πράγματι είναι μικρότεροι και για τα υπόλοιπα κόμματα αλλά είναι πολύ μικροί για το ΠΑΣΟΚ και για ιστορικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ, έχουμε και κάποιες άλλες κινήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ιστορικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ αφορούν μια άλλη κοινωνία, ξέρετε, μια άλλη πολιτική.


Ελ. Σταη: 
Ναι, ναι. Έχουμε και κάποια άλλα δεδομένα που αφορούν το εσωτερικό του κόμματος και τα στελέχη σας.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι του κόμματος, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Ελ. Σταη: 
Εντάξει, παλιό στέλεχος είστε κι εσείς με αυτή τη λογική.


Ευ. Βενιζέλος: 
Μα εγώ είμαι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.


Ελ. Σταη: 
Εντάξει αλλά είστε και παλιό στέλεχος.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν έχω βγει έξω από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κριτική.


Ελ. Σταη: 
Για πέστε μου λοιπόν γιατί φεύγουν κ. Βενιζέλο;


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε κα Στάη επειδή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια…


Ελ. Σταη: 
Πέστε μου γιατί φεύγουν ένας–ένας; Πέστε μου γιατί κάνει δικό του κόμμα ο κ. Λοβέρδος;


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτό να ρωτήσετε τον κ. Λοβέρδο.


Ελ. Σταη: 
Θέλω και τη δική σας άποψη.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν έχω. Τι να σας πω;


Ελ. Σταη: 
Για ποιο λόγο η κα Διαμαντοπούλου τοποθετείται εκτός ΠΑΣΟΚ; Για ποιο λόγο μια σειρά από άλλα στελέχη το ίδιο;


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα ικανοποιήσω τις ερωτήσεις σας. Ακούστε, λέτε «είστε κι εσείς παλιός» είμαι ο νεώτερος απ' όλους πρέπει να σας πω.


Ελ. Σταη: 
Σα στέλεχος εννοείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι σαν στέλεχος. Διότι εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη στη δεκαετία του ’80, δεν έχω βγει από τον κομματικό δοκιμαστικό σωλήνα.


Ελ. Σταη: 
Και ο κ. Λοβέρδος και η κα Διαμαντοπούλου.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, η κα Διαμαντοπούλου από μικρό κορίτσι νομάρχης Καστοριάς σε ηλικία 25 ετών. Ο κ. Λοβέρδος πράγματι ήρθε αργότερα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι εγώ στρατεύτηκα το ’89 στο πλευρό ενός διωκόμενου Ανδρέα Παπανδρέου, όταν επίσης τον εγκατέλειπαν όλα τα στελέχη.


Ελ. Σταη: 
Ναι, έτσι είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι νομίζουν ότι με μια δήλωση ότι «εγώ ξέρετε είμαι το ΣΥΡΙΖΑ ή είμαι με τη ΔΗΜΑΡ ή είμαι αναχωρητής ή κάνω το δικό μου Κόμμα», δεν έχουν ευθύνη για την ιστορία της Παράταξης που τους ανέδειξε και τους τίμησε και αυτό έχω πει ότι είναι μια στάση, η οποία δεν είναι έντιμη και γενναία πολιτικά.


Ελ. Σταη: 
Το χαρακτηρίσατε τυχοδιωκτισμό. Θεωρείτε ότι είναι πολιτικοί τυχοδιώκτες δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι όλοι. Ο καθένας έχει τη δική του μοίρα και τη δική του αξιολόγηση. Δηλαδή με συγχωρείτε όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία είχαν διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Άκη Τσοχατζόπουλου και τώρα είναι επίλεκτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να το κρύψουμε;
Όταν υπάρχει η κα Κατσέλη η οποία ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και βασικός συντελεστής της οικονομικής πολιτικής μέχρι σχεδόν το τέλος της κυβερνητικής θητείας, που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τι είναι;
Μου λέτε για τον κ. Λοβέρδο. Πού διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος; Και ενώ ομνύει στο όνομα του Μνημονίου, τελικά λέει δεν θα ψηφίσω τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης γιατί υπάρχουν τα θύματα, το ΠΑΣΟΚ και υπό όρους η ΔΗΜΑΡ που ψηφίζει αλλά κάποιες στιγμές δεν ψηφίζει, άρα γιατί να ψηφίσει. Με συγχωρείτε, τον αγαπώ είναι φίλος μου και συνάδελφός μου αλλά αυτό τι σημαίνει; Ή η κα Διαμαντοπούλου. Τι είπε η κα Διαμαντοπούλου; Είπε ότι θέλει να κάνει μια δεξαμενή σκέψης και θα συμβάλλει σε ένα Κόμμα το οποίο θα προωθήσει …


Ελ. Σταη: 
Και ότι δεν την εκφράζει αυτό το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αυτό το ΠΑΣΟΚ την έκανε όμως πολιτική υπόσταση. Και γιατί δεν την εκφράζει αυτό το ΠΑΣΟΚ;


Ελ. Σταη: 
Δεν την εκφράζει αυτό το ΠΑΣΟΚ, το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Να ‘ρθεί να εκφραστεί. Γιατί κατέβηκε; Πότε άλλαξε το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Δεν διεκδίκησε την ψήφο του λαού της Αθήνας ως υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου; Τι μεσολάβησε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου;


Ελ. Σταη: 
Θέλετε να σας το βάλω αλλιώς το ερώτημα; Θα μπορούσε κανείς να σας πει, λέτε «γιατί έφυγαν και σε τι δεν συμφωνούν με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ήταν αρχιτέκτονες μιας πολιτικής»…


Ευ. Βενιζέλος: 
Κάποιοι ήταν αρχιτέκτονες.


Ελ. Σταη: 
Αυτοί στους οποίους αναφερθήκαμε όμως και ήσασταν και πολύ συγκεκριμένος.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Και μπορώ να γίνω ακόμη περισσότερο, πρέπει να σας πω.


Ελ. Σταη: 
Μετά χαράς να γίνετε!


Ευ. Βενιζέλος: 
Ξέρετε, εμείς που σηκώνουμε το βάρος του ΠΑΣΟΚ, οι σημερινοί βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους εξελέγησαν για πρώτη φορά τώρα, ή εκλέχτηκαν για πρώτη φορά το 2009 και δεν έχουν καμία προσωπική συμμετοχή δεν απήλαυσαν καν την προσωπική άσκηση της εξουσίας, τι είναι; Είναι οι αχθοφόροι ποιου πράγματος; Και τώρα κάποιοι λένε ότι «εγώ δεν έχω συμμετοχή στα βάρη και θα κάνω τι, θα συμβάλλω σε τι». Ποιος είναι ο ρόλος τους στην προοπτική της χώρας; Τώρα κρίνεται το  μέλλον της χώρας, στη μάχη που δίνει η Κυβέρνηση.


Ελ. Σταη: 
Να σας το βάλω το ερώτημα γιατί θέλω να σας το βάλω από την ανάποδη. Είστε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και θα έλεγε κανείς ότι σε μια κρίσιμη φάση που περνάει το Κόμμα …


Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη είμαι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί έπρεπε να καλυφθεί μια ανάγκη.


Ελ. Σταη: 
Αφήστε με να τελειώσω την ερώτηση αυτή. Ξέρετε στις φάσεις τις κρίσιμες που περνάνε τα Κόμματα συνήθως υπάρχει η ανάγκη και η πρόσκληση για συστράτευση προς όλους.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και την έχω κάνει πάρα πολλές φορές.


Ελ. Σταη: 
Τότε ξέρετε τι θα σας πουν; Ότι όλοι αυτοί φεύγουν αυτομολούν γιατί δεν μπορείτε εσείς να τους συγκρατήσετε μέσα στο ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Μα τι λέτε; Ποιοι είναι αυτοί;


Ελ. Σταη: 
Σας βάζω το ερώτημα το οποίο θα μπορούσε να τεθεί.


Ευ. Βενιζέλος: 
Μετά τις εκλογές αυτό ισχύει μόνο για τον κ. Λοβέρδο και την κα Διαμαντοπούλου. Στον κ. Λοβέρδο πρότεινα να γίνει Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν συμφωνούσα με την πρότασή του να μπούμε στην Κυβέρνηση με ενεργά και επώνυμα πολιτικά στελέχη και η κα Διαμαντοπούλου είχε τη θέση της παντού σε όλα, σε όλα τα όργανα σε όλα τα τραπέζια.


Ελ. Σταη: 
Για ποιο λόγο λέτε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Της πρότεινα να γίνει μέλος του Πολιτικού Γραφείου, τα πάντα. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δυσάρεστο για έναν άνθρωπο …


Ελ. Σταη: 
Κατηγορείτε τον εαυτό σας γιατί δεν τους συγκρατήσατε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι καθόλου. Διότι όλοι αυτοί άκουσαν από το στόμα μου να λέει «θέλετε να είστε εσείς αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ; Αν θέλετε να είστε εσείς, δεν θα είμαι εγώ». Τον Ιούνιο του 2011 απευθύνθηκα σε όλους τους συναδέλφους μου αυτούς και τους είπα: «Θέλετε να γίνετε Υπουργοί Οικονομικών; Θέλετε να μπείτε στη μάχη; Να πάρετε το μουτζούρη στα χέρια;». Νομίζετε ότι μου προσφέρει τίποτε εμένα το να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;


Ελ. Σταη: 
Και σας είπαν «όχι»;


Ευ. Βενιζέλος: 
Ή μου προσέφερε τίποτε να είμαι Υπουργός Οικονομικών και να γίνω δυσάρεστος; Ποιος θέλει να γίνεται αντιδημοφιλής και δυσάρεστος; Στο όνομα τίνος πράγματος; Τι μου λείπει; Η δουλειά; Η επιστήμη; Η οικογένεια; Τα άλλα ενδιαφέροντα; Δεν έχω εγώ ενδιαφέροντα να πηγαίνω στον κινηματογράφο, στο θέατρο, να διαβάζω τα βιβλία μου ή να ακούω τη μουσική μου; Για να ακούω το παράπονο του κάθε ανθρώπου, που δεν ξέρει τι έχει συμβεί και να λέει «μα μου έκοψαν την σύνταξη, μου έκοψαν το μισθό, είναι το παιδί μου την ανεργία, δεν ντρέπεστε!». Και τι να εξηγώ εγώ, ότι «αν δεν είχαμε πάρει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και δεν είχαμε μπει στη φωτιά, τώρα δεν θα έπαιρνες καθόλου σύνταξη, ο μισθός σου θα είχε κοπεί 80% και όχι 30% και το παιδί σου θα ήταν σε μια κατεστραμμένη χώρα άνεργος για δεκαετίες»; Τι να πω στον άνθρωπο αυτόν; Τι να πω!
Ταξίδευα προχθές από τη Λειψία γυρνούσα από το Μόναχο στην Αθήνα και έρχεται ένας άνθρωπος ευγενέστατος και μου λέει «Ξέρετε τι τραβάει η ελληνική οικογένεια;» λέω «δεν ξέρω άνθρωπέ μου και φίλε μου; Περιμένω να μου το πεις εσύ; Που ζω;». Αλλά δεν έχουμε δει το παράδειγμα της Κύπρου; Δεν έχουμε δει τι γίνεται σε άλλες χώρες;


Ελ. Σταη: 
Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν ήθελε να πάρει την αρχηγία μετά τον Γιώργο Παπανδρέου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη ζήτησε ο κ. Παπουτσής εντίμως να είναι υποψήφιος. Ο μόνος. Δεν συγκέντρωσε τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών στο Εθνικό Συμβούλιο.


Ελ. Σταη: 
Οι άλλοι όλοι έτσι όπως το περιγράφετε δεν ήθελαν το μουτζούρη, όπως είπατε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Έβαλαν υποψηφιότητα;


Ελ. Σταη: 
Τελικά όχι.


Ευ. Βενιζέλος: 
Τι είναι αυτό το θέμα; Το πρόβλημά τους είμαι εγώ; Δεν είμαι εγώ το πρόβλημά τους.


Ελ. Σταη: 
Είχατε κάνει κάποιες κουβέντες εσείς μαζί τους;


Ευ. Βενιζέλος: 
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν το 2007 μαζί μου στη μεγάλη μάχη που δώσαμε κι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι τώρα έχουν αποχωρήσει. Τώρα, τι να κάνουμε ….;


Ελ. Σταη: 
Ναι, δεν το ξεχνάμε αυτό γι' αυτό και βάζω αυτά τα ερωτήματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ξέρετε μπορεί κάποιοι από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος των συλλογικών διαδικασιών. Και να σας πω και κάτι; Ο καθένας θέλει να κάνει μια παρθενική εμφάνιση, να κάνει μια νέα έναρξη. Σου λέει «γιατί να κάθομαι τώρα εγώ και να παιδεύομαι να εξηγώ τι έγινε το ’80, το ’90, το 2000; Γιατί να σηκώνω εγώ το βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπακωνσταντίνου; Γιατί να εξηγώ εγώ πότε άρχισε και πότε σταμάτησε η αλλαγή; Γιατί να πρέπει εγώ να σηκώσω το βάρος της κριτικής;», αλλά ξέρετε κάποια στιγμή θα γίνει η δίκαιη ιστορική αποτίμηση.
Εμείς θα γιορτάσουμε την 3η του Σεπτέμβρη φέτος με ένα μεγάλο πολιτικό-επιστημονικό Συνέδριο για τη μεταπολίτευση και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση, για να δούμε που ήταν οι συντάξεις το ’81 και που αφέθηκαν το 2009 και που είναι σήμερα. Να δούμε τι έγινε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τι έγινε με την ισότητα των φύλων, με το οικογενειακό Δίκαιο, με την εξωτερική πολιτική.


Ελ. Σταη: 
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο για να κλείσουμε το κεφάλαιο  ας το πούμε «Εσωτερικό ΠΑΣΟΚ» τώρα;


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτό είναι το εσωτερικό ΠΑΣΟΚ. Το εσωτερικό ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη Παράταξη η οποία κερδίζει τις εκλογές των Συνδικάτων, έχει 25% στα Πανεπιστήμια. Καταλάβατε;


Ελ. Σταη: 
Είστε συγκρουσιακός τύπος;


Ευ. Βενιζέλος: 
Εσείς τι λέτε; Πόσα χρόνια με ξέρετε; Λιγότερο από εσάς, πάντως.


Ελ. Σταη: 
Λοιπόν, πέστε μου κάτι. Τι έγινε με τον Γιώργο Παπανδρέου στην τελευταία σύγκρουση;


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι πολλές φορές ασφυκτικός γιατί απαντώ με επιχειρήματα. Όχι κα Στάη δεν είμαι καθόλου συγκρουσιακός.


Ελ. Σταη: 
Με τον Γιώργο Παπανδρέου είχατε όμως μια τελευταία μεγάλη σύγκρουση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Είμαι όμως ειλικρινής και δεν υποκρίνομαι. Και να σας πω και κάτι; Με ενοχλεί η υποκρισία στην πολιτική περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Με ενοχλούν οι ιεροκήρυκες, ο αειπάρθενοι, με ενοχλούν οι πόζες. Ό,τι κάνεις, κάντο γνήσια. Είσαι αναχωρητής; Πήγαινε στο μοναστήρι. Είσαι αντίπαλος; Πες άλλα πράγματα. Διεκδικείς την αρχηγία; Διεκδίκησέ την. Είσαι υπέρ της συλλογικής δράσης; Να μετέχεις στη συλλογική δράση.  Απλά πράγματα.


Ελ. Σταη: 
Αντιλαμβάνομαι τι λέτε, ακούστε όμως. Σας ρώτησα ως δημοσιογράφος εάν είστε συγκρουσιακός τύπος, γιατί αν μη τι άλλο εγώ θέλω να …


Ευ. Βενιζέλος: 
Εγώ σας απάντησα ως πολιτικός και ως άνθρωπος, εσείς αρκεστήκατε ως δημοσιογράφος.


Ελ. Σταη: 
Το θέμα της τελευταίας αντιπαράθεσης με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν υπήρχε καμία αντιπαράθεση.


Ελ. Σταη:
 Τεράστια. Εδώ μπροστά μου για να το θυμηθώ έχω την ανακοίνωσή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ό,τι έχω πει για το θέμα αυτό ισχύει όπως το είπα στο Πολιτικό Συμβούλιο.


Ελ. Σταη: 
Ο κ. Παπανδρέου μιλάει για άθλιες, ανήθικες διαρροές που στοχεύουν στην ηθική του απαξίωση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και σε εμένα.


Ελ. Σταη: 
Εσείς είστε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως, που θα ζητούσε να τον προστατεύσετε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν αναφέρεται σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ. Με συγχωρείτε, του είπα κατ’ επανάληψη…


Ελ. Σταη: 
Τον προστατεύσατε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Απολύτως. Κατ' αρχάς του είπα ότι στηρίζω κάθε προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εναντίον συκοφαντιών και κουτσομπολιών και ότι εμείς ασχολούμαστε…


Ελ. Σταη: 
Από πού υπήρξαν αυτές οι διαρροές;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν το γνωρίζω. Όλοι τα ξέρουν όλα. Γιατί δεν μου κάνετε την ερώτηση «τι γίνεται με τα οικονομικά των άλλων Κομμάτων» που έχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον;


Ελ. Σταη: 
Φαντάζομαι αυτό είναι αρμόδια να το απαντήσουν τα άλλα Κόμματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι. Είστε αρμόδια εσείς ως δημοσιογράφος να με ρωτήσετε. Να σας πω γιατί; Διότι τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ τα παρουσιάζουμε μόνοι μας, επειδή είμαστε ειλικρινείς και επειδή θέλουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Που είναι τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας; Του ΣΥΡΙΖΑ; Όλων των κομμάτων; Γιατί δεν καλούν τις ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν κι αυτοί μια έκθεση;
Γιατί δεν αποδέχονται την πρότασή μας να περιορίσουμε τις δαπάνες ώστε να βάλουμε πραγματικό φραγμό; Γιατί όταν περιορίζεις τα έσοδα στην πραγματικότητα δεν εμποδίζεις παράπλευρες διαδικασίες πληρωμών, οι δαπάνες είναι το πρόβλημα οι δράσεις οι δραστηριότητες οι οποίες είναι ακριβές και κοστοβόρες. Και εν πάση περιπτώσει η αλήθεια είναι αυτή.
Το ΠΑΣΟΚ είναι χρεωμένο με 140 εκατ. ευρώ. Παρήγαγε έλλειμμα κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.


Ελ. Σταη:
 Ότι εσείς λέτε να γίνει έλεγχος, αυτό δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι παρά θετικό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ακριβώς, αυτό ήταν αυτονόητο. Άρα ποιο είναι το αρνητικό;


Ελ. Σταη: 
Εγώ δεν θα σας πω ότι υπάρχει κάτι αρνητικό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Εντάξει συμφωνήσαμε!


Ελ. Σταη: 
Με εμένα συμφωνείτε με τον κ. Παπανδρέου δεν έχετε συμφωνήσει.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν έχω να δώσω απάντηση. Ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου.


Ελ. Σταη: 
Τι τον ενόχλησε κατά την γνώμη σας;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν το ξέρω.


Ελ. Σταη: 
Εσείς τον είδατε όμως, είχατε μια συνάντηση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι βεβαίως τον είδα.


Ελ. Σταη: 
Και τι σας είπε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Και εκδώσαμε μια ανακοίνωση μετά η οποία ήταν περιγραφική, ισορροπημένη και δεν χρειαζόταν να συνεχίσουμε τη δημόσια συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου κακώς εξεδόθη αυτή η ανακοίνωση.


Ελ. Σταη: 
Ξέρετε γιατί σας το ρωτάω; Γιατί αυτό το οποίο βγήκε, είναι ότι πίστεψε ότι δεν τον προστατεύσατε ότι αφήσατε να βγει μια εικόνα ότι επί των ημερών του διογκώθηκαν οι τρύπες.


Ευ. Βενιζέλος: 
Με συγχωρείτε, αφήστε τις τρύπες. Υπάρχει μια πραγματικότητα η οποία είναι πραγματικότητα απλών αριθμών. Το ΠΑΣΟΚ είχε το 2004 12 εκατ. ευρώ δανεισμό και τώρα έχουμε οφειλές στις Τράπεζες 140 εκατ. ευρώ. Θέλετε να πούμε ότι έγινε ένα τικ το 2004 λόγω των διπλών εκλογών βουλευτικών και ευρωπαϊκών; Έγινε. Πήγαμε στα 40 εκατ. ευρώ. Από τα 40 δισ. ευρώ πήγαμε στα 140 εκατ. ευρώ. Τι συνέβαινε; Υπήρχε μια διαχείριση αμέριμνη …


Ελ. Σταη: 
Τα νούμερα που μας δίνετε και η αμέριμνη διαχείριση είναι επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό μου λέτε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Η οποία αφορούσε και τη χώρα. Είχαμε διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων, εγώ δεν είχα ανάμιξη σε αυτά. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτό.


Ελ. Σταη: 
Αυτή η αμέριμνη διαχείριση όμως αφορούσε την προεδρία του κ. Παπανδρέου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όλα τα κόμματα.


Ελ. Σταη: 
Μα το δικό σας αφορά εσάς.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη, με συγχωρείτε, τα ίδια δεδομένα έχει και η Νέα Δημοκρατία και αναλογικά με το μέγεθός του πρόβλημα οικονομικό έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ελ. Σταη: 
Μάλιστα και λέτε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα έπρεπε να το έχετε δει και εσείς με τους συναδέλφους σας. Γιατί βρίσκετε το ΠΑΣΟΚ πάντα εύκολο και ευεπίφορο θύμα, επειδή είναι ειλικρινές και επειδή είναι διαφανές και όλοι οι άλλοι κρύβονται από πίσω μας.


Ελ. Σταη: 
Γιατί αισθάνεστε γενικώς θύμα;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είναι σωστό να λέμε ότι θυματοποιούμαστε;


Ελ. Σταη: 
Σε όλα;


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί δεν σας φαίνομαι επαρκής για το ρόλο του θύματος; Πιστεύετε ότι είμαι γεννημένος για το ρόλο του θύτη; Κάνετε λάθος.


Ελ. Σταη: 
Όχι, δεν μπορώ να σας δω σαν θύμα κ. Βενιζέλε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κάνετε λάθος. Πρέπει να σας πω ότι σε όλο το δημόσιο βίο μου έχω επιλέξει πάντα τους δύσκολους ρόλους και τις δύσκολες επιλογές.


Ελ. Σταη: 
Ότι έχετε επιλέξει δύσκολους ρόλους είναι γνωστό.


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτές που αποβαίνουν σε βάρος του προσωπικού  μου συμφέροντος.


Ελ. Σταη: 
Αυτό είναι αυταπόδεικτο.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι αυταπόδεικτο δεν είναι. Γιατί ακούω συνεχώς να λένε «μα ο κ. Βενιζέλος…» ή χωρίς το «κύριος» …


Ελ. Σταη: 
Σας ενοχλεί όμως κάποια στιγμή ο δύσκολος ρόλος.


Ευ. Βενιζέλος: 
Τι με ενοχλεί;


Ελ. Σταη: 
Σας ενοχλεί το κόστος του δύσκολου ρόλου.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι, με ενοχλεί η αδικία. Γιατί ακούω συνεχώς το επιχείρημα ότι «δεν είναι δυνατό…»


Ελ. Σταη: 
Ο δύσκολος ρόλος έχει και αδικία κ. Βενιζέλο.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να μιλήσουμε ειλικρινά; Η αλήθεια είναι ότι σου λένε «μα ένας ικανός και έξυπνος άνθρωπος είναι δυνατό να κάνει επιλογές που αποβαίνουν σε βάρος του;». Ναι είναι για λόγους εθνικούς, ηθικούς, παραταξιακούς, συναισθηματικούς, βεβαίως είναι. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν πολλοί συνάδελφοί σας. Πως είναι δυνατό –λέει- ένας ικανός, έμπειρος και έξυπνος άνθρωπος να κάνει επιλογές, οι οποίες δεν είναι συμφέρουσες γι' αυτόν; Μα δεν είναι το κριτήριό  μου το προσωπικό μου συμφέρον, ποτέ δεν ήταν.


Ελ. Σταη: 
Ξέρετε τι βλέπω; Βλέπω έναν βαθιά συναισθηματικό άνθρωπο απέναντί μου, ο οποίος παρασύρεται από τα αισθήματά του.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ευχαριστώ!


Ελ. Σταη: 
Πάμε παρακάτω τώρα γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το θέμα της συγκυβέρνησης, της λειτουργίας της και της επόμενης μέρας. Η επόμενη μέρα, ο επόμενος χρόνος θα είναι και εκλογικός θα έχουμε ευρωεκλογές.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.


Ελ. Σταη: 
Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνουν και εθνικές εκλογές μαζί;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι. Νομίζω ότι είναι λάθος. Δεν πρέπει, η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδρομή της για την οριστική έξοδο από την κρίση. Και δεν είναι παίξε – γέλασε στην Ευρώπη, γιατί πρέπει να βγούμε από την κρίση και γιατί εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τα εθνικά μας δεδομένα αλλά γιατί πρέπει να θωρακίσουμε την Ελλάδα σε σχέση με την επόμενη φάση της διεθνούς κρίσης.


Ελ. Σταη: 
Πέστε μου κάτι, οι ευρωεκλογές όμως θα είναι ένα πολιτικό δείγμα το που πάει ο κόσμος.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι, βέβαια θα συνυπάρξουν με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και άρα θα έχουμε μια πολλαπλή καταγραφή.


Ελ. Σταη: 
Γιατί σας το ρωτάω αυτό; Θέλω να μου πείτε εάν θα έχετε μια αυτόνομη κάθοδο ή αν θα προτείνετε κάποιες συνεργασίες. Ήδη έχετε κάνει κάποια νύξη, απευθυνθήκατε στη Δημοκρατική Αριστερά η οποία απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας πω, είναι πολύ απλά τα πράγματα εγώ δεν απευθύνομαι σε κανέναν. Το διευκρίνισα αυτό στην Κεντρική Επιτροπή. Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ανήκω σε διαφορετικά κόμματα διαφορετικές παραδόσεις διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά συνεργάζομαι.
Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην ευρωπαϊκή Δεξιά. Θα κατέβει στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Θα κατέβει με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι φλερτάρουν με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αν κάποιοι φλερτάρουν με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να ξέρουν …


Ελ. Σταη: 
Τη Δημοκρατική Αριστερά εννοείτε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Ο κ. Κουβέλης πήγε στις Βρυξέλλες είδε τον κ. Σουλτς, τον κ. Σβόμποντα άρα υπάρχει  μια επαφή. Είπα ότι εδώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατεβαίνει με ΠΑΣΟΚ ή αν θέλουν να έρθουν κι άλλοι είμαστε ανοιχτοί αλλά ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Άλλο ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που είναι ευρύτερο σχήμα μπορεί να μετέχουν και Κόμματα τα οποία είναι από αλλού. Αλλά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι Κόμμα. Ο κ. Τσίπρας θα πάει με την ριζοσπαστική Αριστερά, θα πάει με το …


Ελ. Σταη: 
Εσείς τι προτείνετε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δηλαδή δεν θα πάει με το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το SPD ή με το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα. Εμείς ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.


Ελ. Σταη: 
Επειδή είπατε ότι μιλάμε ανοιχτά, εσείς θα ξαναπροτείνετε στη ΔΗΜΑΡ; Θα προσπαθήσατε να κατέβετε να έχετε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές;


Ευ. Βενιζέλος: 
Το είπαμε, το ξαναείπαμε και οι προτάσεις μας αντιμετωπίζονται …


Ελ. Σταη: 
Εντάξει, μπορεί όμως να ξαναατεθούν τα πράγματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι ακούστε όμως, εδώ χρειάζεται και σεβασμός. Χρειάζεται σεβασμός απέναντι σε μια Παράταξη με ιστορία, απέναντι σε ανθρώπους. Δεν δυνατό να αντιμετωπιζόμαστε με αλαζονικό τρόπο ή με μικροκομματικό τρόπο.


Ελ. Σταη: 
Έτσι σας αντιμετώπισε η Δημοκρατική Αριστερά;


Ευ. Βενιζέλος: 
Έως τώρα ναι. Διότι όταν λες «όχι δεν κάνουμε συζητήσεις κορυφής, θέλουμε προσφυγή στην βάση», αλλά μετά συζητώ με έναν πρώην βουλευτή στα Ιωάννινα, ή με έναν πρώην βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κα παίρνω δυο πρώην βουλευτές, αυτό τι είναι; Επαφή με την κοινωνία; Με την κοινωνική βάση;


Ελ. Σταη: 
Αισθάνεστε ότι λεηλατήστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Δημοκρατική Αριστερά;


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι δεν είναι λεηλασία αυτό. Το να πάει ο κ. Θανάσης Οικονόμου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, ή ο κ. Μόσιαλος που διαβάζω που τον είχε τιμήσει και τον είχε κάνει Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ως βουλευτή επικρατείας ο κ. Παπανδρέου να πάει στη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια θεμιτή επιλογή. Αλλά δεν είναι αυτό γεγονός. Δεν είχαν καμία οργανική επαφή με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε αυτό. Αλλά δεν είναι κοινωνία.
Λοιπόν εμείς πάντα είμαστε ανοιχτοί, αλλά είμαστε ανοιχτοί πολιτικά. Δεν θέλουμε καμία επαφή κορυφών. Θέλουμε όμως μια οργανωμένη διαδικασία πολιτικού διαλόγου στη βάση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ προχωρά, είναι πάντα και θα είναι πάντα ανοιχτό. Αλλά θέλει σεβασμό. Προσέξτε το αυτό, σεβασμό.


Ελ. Σταη: 
Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε, αισθάνεστε ότι δεν σέβονται τον πολιτικό χώρο…


Ευ. Βενιζέλος: 
Αισθάνομαι ότι υπάρχει -και το είπα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- από πολλές πλευρές ασέβεια και παρασιτισμός.


Ελ. Σταη: 
Πέστε μου κάτι επειδή είστε θυελλώδης απόψε …


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είμαι καθόλου θυελλώδης! Μπορεί να είμαι εκφραστικός, μπορεί να είμαι ειλικρινής, μπορεί να είμαι αποστομωτικός


Ελ. Σταη: 
Είστε εκφραστικά θυελλώδης. Να σας πω γιατί το ρωτάω. Βρεθήκατε στο επίκεντρο της θύελλας για τη λίστα Λαγκάρντ …


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι βρέθηκα.


Ελ. Σταη: 
Σας έβαλαν.


Ευ. Βενιζέλος: 
Πήγε να με τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια συνωμοσία, την οποία έκανε πρακτόρικα. Πρακτόρικα 100%. Και ήρθαν οι πραγματογνωμοσύνες, ήρθαν οι τεχνικές εκθέσεις και κατέρρευσε όλο αυτό και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν.


Ελ. Σταη: 
Αισθάνεστε δικαιωμένος;


Ευ. Βενιζέλος: 
Απολύτως. Αλλά τι να το κάνω όταν έχω ένα Κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και χειρίζεται τα θέματα αυτά με προσωπικό και θεσμικό μίσος, χωρίς στοιχείο συναίνεσης, χωρίς γενναιότητα; Είναι δυνατό να μην υπάρχει σημείο επαφής της Κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση; Να μην συμφωνούμε πουθενά; Να γίνονται προσωπικές επιθέσεις; Χυδαιολογίες; Απόπειρες ποινικοποίησης;


Ελ. Σταη: 
Να σας πω πού θέλω να καταλήξω και μάλλον από την αρχή προσπαθώ! Επειδή έχετε αναφερθεί και προφανώς έχει απόλυτη λογική αυτό, ότι χρειάζεται μία καινούργια συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.


Ευ. Βενιζέλος: 
Το είπαμε αυτό, χρειάζεται.


Ελ. Σταη: 
Εγώ θέλω να καταλήξουμε στο πως μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί έτσι όπως έχει κυλήσει η συζήτηση οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί οι πολιτικοί χώροι δεν δείχνουν ότι μπορεί εσείς και αυτοί να συνεργαστείτε για μία Κεντροαριστερά. Και θα μείνετε δηλαδή σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας ή τώρα ή μετά τις επόμενες εκλογές, μιας Κεντροδεξιάς, με την οποία δείχνετε ότι δεν μπορείτε …;


Ευ. Βενιζέλος: 
Ακούστε κα Στάη, η Κυβέρνηση αυτή στην οποία μετέχουμε εμείς και η ΔΗΜΑΡ και η Νέα Δημοκρατία είναι Κεντροδεξιά;


Ελ. Σταη: 
Εσείς πως θα τη χαρακτηρίζατε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Είναι εθνικής ανάγκης.


Ελ. Σταη: 
Εθνικής ανάγκης αλλά ήδη με το θέμα που ανέκυψε σήμερα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τα άλλα ζητήματα που εσείς αναφέρατε την ανεργία, τα ζητήματα της οικονομίας …


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι, εθνικής ανάγκης που περνά μια κρίση, διέρχεται μια κρίση. Δηλαδή όταν εγώ μιλάω για την ανεργία ή την ανάπτυξη …


Ελ. Σταη: 
Έχετε μεγάλες διαφωνίες;


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως έχουμε.


Ελ. Σταη: 
Γιατί έχετε διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις σε πολύ κρίσιμα ζητήματα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βεβαίως. Να σας πω το εξής: βλέπω προχθές στη Λειψία τον Καγκελάριο της Αυστρίας. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος, είναι Σοσιαλδημοκράτης και δεν έχει καμία σχέση η τοποθέτησή του, ο λόγος του, η στάση του απέναντι στην Ελλάδα, με τη στάση της Υπουργού Οικονομικών,  η οποία είναι ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα σε ένα τελείως διαφορετικό Κόμμα, σε ένα Δεξιό Κόμμα, η οποία είναι πολύ επιθετική, πολλές φορές είναι εριστική στο Eurogroup. Τι να κάνουμε;
Ο Βέλγος Πρωθυπουργός ο 'Ελιο ντι Ρουπό από το γαλλόφωνο σοσιαλιστικό Κόμμα έχει 8% είναι Πρωθυπουργός. Τι να κάνουμε; Έχει μια Κυβέρνηση στην οποία μετέχουν πάρα πολλά Κόμματα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ που θα έρθει την Παρασκευή, είναι Εργατικός είναι Σοσιαλδημοκράτης, αλλά στο Eurogroup εκφράζει την κρατούσα γραμμή η οποία είναι βεβαίως μια γραμμή σκληρών συντηρητικών Κομμάτων. Ο αρχηγός του των Εργατικών ο κ. Σόμσον στην Ολλανδία, δεν μετέχει στην Κυβέρνηση.


Ελ. Σταη: 
Οπότε μετά τις επόμενες εκλογές σε μια υποθετική ανάγκη σχηματισμού Κυβέρνησης ξανά συνεργασίας γιατί αυτή είναι η μοίρα μας όπως είπατε από εδώ και πέρα, δεν θα υπάρξουν αυτοδύναμες Κυβερνήσεις και πιθανό αυτό να είναι και πολύ καλό …


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι πρέπει να βάλουμε ένα στοιχείο ακόμη.


Ελ. Σταη: 
Θα συμμετέχετε πάλι σε μια ίδια Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί αν δεν συγκροτήσετε αυτή την άλλη Κεντροαριστερά δεν θα έχουμε …


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν θα παρατηρήσατε ίσως την ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ότι έθεσα ζήτημα εκλογικού συστήματος και σήμερα στη συζήτησή μας έθεσα θέμα εκλογικού συστήματος.


Ελ. Σταη: 
Το θέσατε, ναι.


Ευ. Βενιζέλος: 
Είναι τραγικό λάθος να πάμε με ένα πολωτικό, ψευτοπολωτικό εκλογικό σύστημα που θέτει…


Ελ. Σταη: 
Βάζετε θέμα απλής αναλογικής κ. Βενιζέλο;


Ευ. Βενιζέλος: 
Μα δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά. Εάν ένα κόμμα πάρει 19% και το άλλο πάρει 18,5% αυτό που θα πάρει 19% παίρνει 50 έδρες παραπάνω. Έχουμε πλήρη αλλοίωση της πραγματικότητας.
Άρα, η Κεντροαριστερά θα συγκροτηθεί σε δυο φάσεις. Όσο διαρκεί αυτή η ψευτοαντίθεση μεταξύ Μνημονίου–Αντιμνημονίου προφανώς η Κεντροαριστερά θα αρχίσει να οργανώνεται -γιατί εμείς ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ είμαστε ο πυρήνας- στο χώρο των δυνάμεων της σημερινής συμπολίτευσης, στο χώρο των δυνάμεων της ευρωπαϊκής ευθύνης και προοπτικής και ασφάλειας.
Όταν θα καταλάβουν οι άλλοι τι είναι γιατί υπάρχει ένα ζήτημα ταυτότητας στο ΣΥΡΙΖΑ και όταν θα καταλάβουν και με τη βοήθεια της απλής αναλογικής …


Ελ. Σταη: 
Η απλή αναλογική θα το λύσει αυτό το πολιτικό ζήτημα, λέτε;


Ευ. Βενιζέλος: 
Θα βοηθήσει. Θα βοηθήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει την ταυτότητά του με μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορεί να μην τη βρει σε ένα ενιαίο σχήμα.


Ελ. Σταη: 
Επειδή η ώρα έχει περάσει γι' αυτό σας είπα η συζήτηση ήταν θυελλώδης, θέλω να κλείσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε. Σας είπα ότι δεν θα ήταν το πρώτο θέμα που θα έβαζα το θέμα της ΕΡΤ, αλλά βρίσκεστε στη δημόσια τηλεόραση, η δημόσια τηλεόραση είναι απαραίτητη κάνει τη δουλειά της και νομίζω ότι και σήμερα είμαστε εδώ και κάνουμε τη δουλειά μας.


Ευ. Βενιζέλος: 
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη φορά δεν μπορέσαμε να την κάνουμε γιατί έγινε ξαφνικά απεργία, αλλά την κάνουμε σήμερα.


Ελ. Σταη: 
Αυτό είναι αλήθεια επίσης. Πέστε μου γι' αυτά τα δημοσιεύματα που λένε πολύ απλά ότι συζητήθηκε στους κόλπους της Κυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ, απολύσεις 2.000 εργαζόμενων και επαναλειτουργία της σε μια διαφορετική βάση.


Ευ. Βενιζέλος: 
Στους κόλπους της Κυβέρνησης συζητείται αυτό που γράφεται παντού και λέγεται παντού ότι πρέπει μέχρι τέλη Ιουνίου να εμφανίσουμε μείωση 2.000 εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι  μια υποχρέωση μια προκαταρτική ενέργεια για την καταβολή των δόσεων. Και όπως ξέρετε μέχρι το Δεκέμβριο πρέπει αυτά να γίνουν 4.000 τα άτομα, μέσα από τις διαδικασίες του Συντάγματος αξιολόγηση υπηρεσιών, δομών και προσώπων.
Δεν έχουμε συζητήσει για την ΕΡΤ και δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάψει να έχει φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν υπάρχει περίπτωση.


Ελ. Σταη: 
Μισό λεπτό, εδώ στο πρώτο δημοσίευμα υπάρχει η εξής πληροφορία θέλω να μου τη διαψεύσετε ή όχι.


Ευ. Βενιζέλος: 
Αν μπορώ.


Ελ. Σταη: 
Ότι η σύσκεψη των αρχηγών στις 13 Απριλίου –αν δεν κάνω λάθος όπως γράφει εδώ- το θέμα το έβαλε ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς. Ετέθη αυτό το θέμα από τον Πρωθυπουργό; Είναι ανακριβές αυτό που γράφει δηλαδή; Γιατί έχει σημασία.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν γνωρίζω το δημοσίευμα, σας λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Κατ' αρχάς ούτε σήμερα μιλήσαμε για τα θέματα αυτά, τα παραπέμψαμε σε επόμενη συνάντηση.


Ελ. Σταη: 
Αυτό το είπατε ότι δεν μιλήσατε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Να σας πω όμως τη δική μου θέση.


Ελ. Σταη: 
Κατ' αρχήν δεν υπάρχει το θέμα έτσι όπως έχει δημοσιοποιηθεί.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ναι δεν υπάρχει το θέμα όπως έχει δημοσιοποιηθεί, προφανώς.


Ελ. Σταη:
 Κλείσιμο της ΕΡΤ, 2.000 απολύσεις εργαζομένων, δεν υπάρχει.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη δεν μπορεί η χώρα να μην έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.


Ελ. Σταη: 
Είναι σαφές αυτό που λέτε και όπως το λέτε το δέχομαι.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και έχω αγωνιστεί να μπορεί να υπάρχει στην Ευρώπη δημόσια ραδιοτηλεόραση και έχουμε εμείς συνεισφέρει ως Έλληνες στην προεδρία του 1994 και στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έννοια αυτή της εξαίρεσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.


Ελ. Σταη: 
Πέστε μου πώς νομίζετε ότι πρέπει να είναι όμως και ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν και πως θα προχωρήσετε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Τηλεόραση θεσμική, σύγχρονη, υψηλής ποιότητας.


Ελ. Σταη: 
Απολύσεις κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν μπορεί να είναι ένα αντίγραφο των χειρότερων εκδοχών των ιδιωτικών σταθμών.


Ελ. Σταη:
 Δεν είναι αντίγραφο των χειρότερων ιδιωτικών καναλιών.


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν είπα ότι είναι, αλλά λέω να το έχουμε υπόψη μας.


Ελ. Σταη: 
Έχει άλλου τύπου προβλήματα και το γνωρίζετε κι εσείς και εμείς.


Ευ. Βενιζέλος: 
Επίσης έχει υποδομή, έχει εξαιρετικούς τεχνικούς, με τεράστια εμπειρία, έχει ανθρώπους αφοσιωμένους στο δημόσιο συμφέρον, έχει πλειάδα ικανών δημοσιογράφων και αγωνίστηκα για το μισθολογικό  καθεστώς τους ως Υπουργός Οικονομικών προσπάθησα να λύσω ένα δυσεπίλυτο θέμα, αλλά πρέπει να σας πω…


Ελ. Σταη: 
Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν και πως θα προχωρήσουν αυτές;


Ευ. Βενιζέλος: 
Πολλές αλλαγές πρέπει να γίνουν.


Ελ. Σταη: 
Υπάρχει σχέδιο αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση;


Ευ. Βενιζέλος: 
Πρέπει να εμφανιστεί το σχέδιο. Πρέπει να μας παρουσιάσουν ο αρμόδιοι Υπουργοί, σχέδιο.


Ελ. Σταη: 
Περιμένετε από τον αρμόδιο Υπουργό από τον κ. Κεδίκογλου δηλαδή;


Ευ. Βενιζέλος: 
Πρωτίστως από τον κ. Κεδίκογλου αλλά νομίζω και το κ. Στυρνάρας και ο κ. Μανιτάκης παίζουν κάποιο ρόλο. Η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί πρέπει να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.


Ελ. Σταη: 
Το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί.


Ευ. Βενιζέλος: 
Όχι. Προφανώς όχι. Αλλά οι άξονες οι δικοί μου νομίζω είναι προφανείς: θεσμικός χαρακτήρας, σύγχρονη λειτουργία, υψηλή ποιότητα.


Ελ. Σταη: 
Καλά, αυτά είναι γενικά όπως τα λέτε τώρα. Η σύγχρονη λειτουργία είναι γενικότητα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ξέρετε, στο αντιρατσιστικο στα γενικά διαφωνήσαμε.


Ελ. Σταη: 
Απολύσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν; Πιστεύετε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός μέσα από την αξιολόγηση;


Ευ. Βενιζέλος: 
Δεν το ξέρω αυτό, πρέπει να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών. Δεν ξέρω αν κάπου υπάρχουν πλεονάζοντες και κάπου υπάρχουν ελλίποντες.


Ελ. Σταη: 
Όταν λέτε θεσμική λειτουργία, λέτε ότι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος των κομματικών λειτουργιών;


Ευ. Βενιζέλος: 
Είναι αστείο τώρα να μιλάμε για…


Ελ. Σταη: 
Κύριε Βενιζέλο επειδή απόψε μιλάμε πολύ ανοιχτά …


Ευ. Βενιζέλος: 
Κυρία Στάη παρουσιάζετε το κεντρικό δελτίο. Σας έχω πάρει ποτέ τηλέφωνο;


Ελ. Σταη: 
Όχι. Εγώ έχω πει ότι εμένα προσωπικά δεν με έχει πάρει κανείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Ούτε τον αρχισυντάκτη σας έχω πάρει ποτέ τηλέφωνο, δεν έχω κάνει ποτέ καμία παρέμβαση, δεν κάνω σε κανένα δελτίο παρέμβαση.


Ελ. Σταη: 
Δεν είναι μόνο αυτές οι παρεμβάσεις.


Ευ. Βενιζέλος: 
Αν είναι κι άλλες, ακόμη χειρότερα. Καμία παρέμβαση. Εμείς δεν θέλουμε καμία παρέμβαση. Μόνο φθορά είναι η οποιαδήποτε παρέμβαση.


Ελ. Σταη: 
Όταν λέτε «εμείς δεν θέλουμε καμία παρέμβαση», όταν το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη Κυβέρνηση φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι θα υπήρχαν παρεμβάσεις.


Ευ. Βενιζέλος: 
Αυτό να ρωτήσετε του παλιούς εδώ, αυτούς που έχουν και λίγα άσπρα μαλλιά.


Ελ. Σταη: 
Δεν μιλώ για σας προσωπικά κ. Βενιζέλο.


Ευ. Βενιζέλος: 
Μεταξύ 1993-1995 που ήμουν Υπουργός Τύπου αν έγινε ποτέ καμία παρέμβαση. Όποιος κάνει παρεμβάσεις τέτοιου είδους στην ΕΡΤ, είναι αφελής. Διότι όταν έχεις τόσα ιδιωτικά  Μέσα Ενημέρωσης με τόσο υψηλή τηλεθέαση, έχεις το διαδίκτυο με τόση μεγάλη επιρροή, είναι αστείο να νομίζεις ότι επηρεάζοντας τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης κάτι κάνεις. Κάνεις μια τρύπα στο νερό! Απλώς υπονομεύεις το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης.


Ελ. Σταη: 
Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, λέτε ότι θα πρέπει να πάμε σε μια καλύτερη ή σε μια μικρότερη δημόσια ραδιοτηλεόραση;


Ευ. Βενιζέλος: 
Σε μια πρέπουσα, αρμόζουσα. Με συγχωρείτε τι θα πει μικρότερη ή μεγαλύτερη; Πρέπει να δούμε τι πρέπει να είναι.


Ελ. Σταη: 
Ξέρετε γιατί σας το ρωτάω αυτό; Γιατί έχουν τεθεί θέματα του να κλείσει η μία συχνότητα η ΕΤΕΝ ας πούμε και από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ…


Ευ. Βενιζέλος: 
Το ξέρω. Υπάρχει και μια μελέτη που είχε γίνει επί των ημερών του κ. Μόσιαλου τον οποίο ανέφερα προηγουμένως και νομίζω ήταν μια δουλειά η οποία κι αυτή πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Αλλά πρέπει να δούμε.


Ελ. Σταη: 
Οπότε είναι όλα ανοιχτά.


Ευ. Βενιζέλος: 
Κατ' αρχάς η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν πρέπει να εκφραστεί; Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εκφραστούν; Η Ομοσπονδία δεν πρέπει να εκφραστεί;


Ελ. Σταη: 
Είναι προφανές. Οπότε λέτε ότι είναι όλα ανοιχτά και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και σε εσάς τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έχει αναφερθεί τίποτε από όσους σχεδιάζουν.


Ευ. Βενιζέλος: 
Και να σας πω κάτι; Εγώ θα προέτρεπα και τη Διοίκηση της ΕΡΤ και την Ομοσπονδία των εργαζομένων και τους δημοσιογράφους που δεν ανήκουν στην Ομοσπονδία των εργαζομένων να ξεκινήσουν αυτοί τη συζήτηση για το ιδεώδες και αρμόζον μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.


Ελ. Σταη: 
Μάλιστα.


Ευ. Βενιζέλος: 
Γιατί αν δεν πάρουν οι ενδιαφερόμενοι την πρωτοβουλία, μετά θα λένε «μα την πήρε κάποιος άλλος την πρωτοβουλία».


Ελ. Σταη: 
Μάλιστα. Κύριε Βενιζέλο ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας …


Ευ. Βενιζέλος: 
Μην το λέτε αυτό, ο … χρόνος της εκπομπής μπορεί να ήταν και υπέρ μας. Ας το ελπίσουμε.


Ελ. Σταη: 
Θα δώσω ένα τελευταίο διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψω για να σας καληνυχτίσουμε.


Ευ. Βενιζέλος: 
Παρακαλώ.

***


Ελ. Σταη: 
Κυρίες και κύριοι επιστρέψαμε για να σας καληνυχτίσουμε, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που ήταν απόψε μαζί μας σε μια ενδιαφέρουσα και χειμαρρώδη συζήτηση κ. Βενιζέλο.


Ευ. Βενιζέλος: 
Εγώ σας ευχαριστώ.-

 

2013-05-27. Συνέντευξη στην εκπομπή NET Week με την Έ. Στάη from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2013