Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον Real FM
και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε καλή σας ημέρα.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές σας.
Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από το πλέον επίκαιρο πολιτικά θέμα, που είναι το θέμα των συνεργασιών, το θέμα της συναίνεσης. Εσείς χτες βγαίνοντας από τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δηλώσατε ότι η συνεργασία είναι κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις.
Ευ. Βενιζέλος: Είπα για την ακρίβεια ότι χρειάζεται συστράτευση, συναίνεση, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μη συμβατικές καταστάσεις, σε μια κρίση τεραστίων διεθνών διαστάσεων και ότι όλα ξεκινούν και εξαρτώνται από την καθαρή, ειλικρινή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης αντιπολίτευσης. Αυτό δεν σημαίνει συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα.
Ν. Χατζηνικολάου: Όχι, όχι κατ’ ανάγκην.
Ευ. Βενιζέλος: Σημαίνει ότι ο καθένας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου πρέπει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί, χωρίς μικροκομματισμούς, χωρίς μικροψυχίες, χωρίς συμβατικές κομματικές συμπεριφορές με ανοιχτή τη διάθεση να βοηθήσει τον τόπο και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πάρα πολύ καλά όταν έχουμε καταλάβει το μέγεθος της κρίσης και την υποχρέωση που έχουμε όλοι προσωπικά να συμβάλλουμε στην υπέρβασή του.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτή είναι μια χρήσιμη διευκρίνιση που κάνετε, γιατί βέβαια έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα και τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας, ιδίως μετά από τις δηλώσεις που έκαναν την Κυριακή δύο Υπουργοί της κυβέρνησης, οι κ. Ρέππας και Λοβέρδος.
Ευ. Βενιζέλος: Έχω την εντύπωση ότι οι δύο συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση αναφέρονται στην ανάγκη συναίνεσης, σε ένα κλίμα το οποίο δεν είναι στενά κομματικό.
Ν. Χατζηνικολάου: Αφήνουν και παράθυρο κ. Πρόεδρε για κυβέρνηση συνεργασίας.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω το εξής. Εδώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων κομμάτων και ιδίως της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης. Εμείς από την Aξιωματική Aντιπολίτευση και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θέλουμε καλή συνεργασία, τη δυνατότητα να μιλάμε, τη δυνατότητα να διατυπώνουμε συμφωνίες και διαφωνίες αλλά με καλοπιστία και έχουμε όλοι την υποχρέωση να συμπράττουμε σε μείζονα θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως τη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της. Την εξωτερική όψη της χώρας, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στη φάση που διανύουμε γιατί ζητάμε βοήθεια από το εξωτερικό και υφιστάμεθα ελέγχους από το εξωτερικό.
Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία η καθαρή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης– αντιπολίτευσης ενώ δεν πρέπει να ανοίγουμε κανένα θέμα, το οποίο δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική ασάφεια ή έλλειψη πολιτικής σταθερότητας.
Η χώρα, η οικονομία, οι πολίτες χρειάζονται σταθερό πολιτικό πλαίσιο, χρειάζονται θεσμική σταθερότητα. Άρα κυβέρνηση υπάρχει, αντιπολίτευση υπάρχουν, η απώτερη επιδίωξη της αντιπολίτευσης είναι να γίνει κυβέρνηση, η απώτερη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξαναεγκριθεί από το λαό ως κυβέρνηση αλλά αυτά έχουν πάρα πολύ μικρή σημασία μπροστά στην πρώτη και κορυφαία προτεραιότητα που είναι να σωθεί η χώρα.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτή η προτεραιότητα δεν θα επέβαλε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο αυτή την περίοδο;
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως.
Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να πω να μη λειτουργούμε με τις παραδοσιακές σχέσεις που λειτουργούσαμε τη δεκαετία του ’80 ή του ’90...
Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ.
Ν. Χατζηνικολάου: Με αυτή την έννοια πρέπει να σας πω ότι η αίσθηση που έχω είναι ότι η συζήτηση περί κυβέρνησης συνεργασίας είναι μια συζήτηση που αυτή τη φορά δεν ξεκινά από πάνω αλλά από κάτω. Εγώ συναντώ εκατοντάδες συμπολίτες μας, που διατυπώνουν κ. Υπουργέ το ερώτημα «γιατί δεν συνεργάζονται»;
Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ έκανε και την πρόταση αυτή. Τον Ιούνιο τη ζήσαμε αυτή την εκδοχή, η οποία απέτυχε. Τώρα δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε εκδοχές οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά.
Ν. Χατζηνικολάου: Λέτε ότι δεν είναι ρεαλιστικό επομένως.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι ρεαλιστικό και δημιουργεί μια αίσθηση συνεχούς αμφισβήτησης και απροσδιοριστίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτε χειρότερο…
Ν. Χατζηνικολάου: Μήπως είναι πραγματικό αυτό; Θέλω να πω μήπως η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται σε δυσκολία; Θέλω να πω, είναι εξίσου, έχουν φουντώσει εξίσου και τα σενάρια εκλογών. Είναι το ίδιο θέμα.
Ευ. Βενιζέλος: Όταν διαχειριζόμαστε μια κρίση περνάμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είμαστε όλοι σε δυσκολία. Σε δυσκολία είναι η κυβέρνηση, σε δυσκολία είναι η αντιπολίτευση, σε δυσκολία είναι τα μέσα ενημέρωσης, σε δυσκολία είναι οι επιχειρηματίες, σε δυσκολία είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Όλοι είμαστε σε δυσκολία. Και ακριβώς επειδή είμαστε σε δυσκολία πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις, να βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας και δράσης. Αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα, κέντρο λήψης αποφάσεων, κέντρο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και πιστωτές μας και δεν προσφέρει τίποτε στη χώρα η διαρκής ανακύκλωση μιας συζήτησης, η οποία δεν έχει πρακτικό περιεχόμενο και δεν οδηγεί πουθενά.
Το ζήσαμε αυτό πριν μερικούς μήνες, πριν από σχεδόν δύο-δυόμισι μήνες, δεν χρειάζεται να επανερχόμεθα. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι επόμενες εβδομάδες έως τις 15–20 Οκτωβρίου είναι εβδομάδες πολύ μεγάλης κρισιμότητας και σοβαρότητας.
Ν. Χατζηνικολάου: Τι κρίνεται;
Ευ. Βενιζέλος: Όλα κρίνονται τώρα, εάν θα διαμορφώσουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για την εκτίναξη της χώρας.
Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ δώστε μου αν αυτό είναι δυνατό και στο βαθμό που είναι δυνατόν, μια ατζέντα του τι έχουμε μπροστά μας, ποια είναι τα κρίσιμα.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα λοιπόν κάνουμε το εξής. Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την τρόικα, εκτιμούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή το υψηλότερο μέγεθος της ύφεσης. Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα.
Ν. Χατζηνικολάου: Ζητήσατε παράταση του μεσοπρόθεσμου όπως γράφτηκε και λέχθηκε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν ζητάμε καμιά παράταση. Κάνουμε μια από κοινού συζήτηση και εκτίμηση των μακροοικονομικών δεδομένων, του μεγέθους της ύφεσης και των αιτίων που οδηγούν σε μια βαθύτερη ύφεση παρά την πρόγνωση που είχαν κάνει οι διεθνείς Οργανισμοί που μας στηρίζουν πριν από μερικούς μήνες.
Συζητάμε για μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, γιατί έχουμε μπροστά μας 4 πολύ δυναμικούς μήνες ώσπου να τελειώσει το έτος και επειδή οι οικονομέτρες λένε ή οι στατιστικολόγοι, ότι η ύφεση θα είναι αυτή που θα είναι, δηλαδή μεγαλύτερη από την υπολογισθείσα, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το αποδεχτούμε αυτό ηττοπαθώς. Μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες να περιορίσουμε την ύφεση.
Δεύτερον. Βλέπουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, βλέπουμε ο δημοσιονομικός στόχος σε τι βαθμό επηρεάζεται από την ύφεση και σε τι βαθμό επηρεάζεται από την μη υλοποίηση ή την μη επαρκή υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ψηφιστεί όλο αυτό τον καιρό και ιδίως τους τελευταίους μήνες, άρα ακόμη δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν μέτρα που ψηφίστηκαν στις 5 Αυγούστου ας πούμε, γιατί ένας βασικός νόμος ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου.
Άρα, έχουμε αυτό το κεφάλαιο. Η τρόικα θέτει και πολύ σωστά αυτό που είναι ούτως ή άλλως εθνική μας προτεραιότητα, τα διαρθρωτικά μέτρα, τα μέτρα που ανοίγουν τις αγορές, τα μέτρα που ανοίγουν την αγορά εργασίας, που ανοίγουν τα επαγγέλματα, που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα αυτό το «ανοίγουν τα επαγγέλματα» το είπατε και αμέσως το μυαλό μου πήγε στη χτεσινή κόντρα Ρέππα–Ραγκούση, στην αδυναμία δηλαδή που δείχνει το πολιτικό μας προσωπικό και το πολιτικό μας σύστημα να πάρει μέτρα που έχουν κόστος και θεοποιούμε το ρόλο της τρόικας ενώ στην ουσία είναι η δική μας αδυναμία.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό σας είπα. Υπάρχουν τα διαρθρωτικά τα οποία εμείς πρέπει να τα θεωρούμε δικά μας μέτρα, δική μας ανάγκη. Δεν μας την επιβάλλει κανείς. Εμείς έπρεπε να την έχουμε επιβάλλει εδώ και χρόνια στον εαυτό μας και αν θέλετε η φυγή προς τα μπρος για τη χώρα είναι τα διαρθρωτικά μέτρα.
Η δική μου ατζέντα, η δική μου προτεραιότητα -και αυτό συζήτησα και με τον Πρωθυπουργό χτες και με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- είναι να προτάξουμε τα διαρθρωτικά μέτρα. Να δώσουμε μια νέα ώθηση, μια νέα δυναμική. Αυτά όλα θα βγουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στην επιφάνεια: Το μισθολόγιο στο δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων. Όλα αυτά που έχουν σχέση κυρίως με το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι η προτεραιότητα των επομένων εβδομάδων, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως χώρα.
Αυτό είναι το ένα πακέτο. Το δεύτερο πακέτο είναι αυτό που αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ως προς το δημόσιο τομέα, δηλαδή το πώς βοηθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πώς μετέχει ο ιδιωτικός τομέας μέσα από το λεγόμενο PSI.
Αυτά τα δύο επειδή χρειάζονται κυρώσεις από Κοινοβούλια 17 χωρών, χρειάζονται συμμετοχή περίπου 300 Τραπεζών από 57 διαφορετικές χώρες του κόσμου, συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων, συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρειών διεθνώς. Όλα αυτά θα εξελιχθούν με πολύ λεπτό τρόπο και σε συνεχή συνεννόηση με την ευρωζώνη, τις επόμενες εβδομάδες μέχρι στις 15 Οκτωβρίου.
Αυτά ξέρετε γιατί αφορούν τον πολίτη; Διότι αυτά αφορούν το επίπεδο ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Εάν αυτά όλα καθίσουν στη γη και αποκτήσουν το πλήρες σχήμα, θα αλλάξει η ατμόσφαιρα. Οι τράπεζές μας θα νιώσουν μια μεγάλη ανακούφιση. Θα ξαναβγούν στη διατραπεζική αγορά. Το κράτος θα αποκτήσει άλλα ταμειακά διαθέσιμα. Θα ξεπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Ν. Χατζηνικολάου: Πότε θα συμβούν αυτά; Σε τι βάθος χρόνου;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θα συμβούν μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Ν. Χατζηνικολάου: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Διότι η αγορά, το ξέρετε κ. Υπουργέ…
Ευ. Βενιζέλος: Αυτές οι εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες του Οκτωβρίου είναι κρισιμότατες εθνικά.
Ν. Χατζηνικολάου: Βεβαίως είναι, συμφωνώ μαζί σας και γι΄ αυτό ζήτησα να μας πείτε ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα. Όμως παράλληλα με την μεγάλη εικόνα, με την οποία ορθά ασχολείστε εσείς, υπάρχει και η εικόνα της καθημερινότητας στην ελληνική κοινωνία, η οποία είναι πολύ άγρια εικόνα.
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν το συζητώ.
Ν. Χατζηνικολάου: Σας άκουσα, τώρα θα κάνω δύο ενοχλητικές ερωτήσεις, επί προσωπικού ενοχλητικές.
Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.
Ν. Χατζηνικολάου: Η μια ερώτηση αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση. Σας άκουσα να λέτε, μάλλον διάβασα ότι είπατε σε μια συνάντηση με φορείς ότι αυτή είναι απόφαση που την πήραμε με το πιστόλι στον κρόταφο.
Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω δημόσια στο ραδιόφωνό σας τι είπα. Δύο φορές το έχω πει.
Ν. Χατζηνικολάου: Το ακούω και θα θέσω το ερώτημα μετά.
Ευ. Βενιζέλος: Μια φορά το είπα την προηγούμενη Δευτέρα όταν τους δέχτηκα εγώ και μια φορά χτες που τους δέχθηκε ο Πρωθυπουργός με την κυβερνητική αντιπροσωπεία. Η απόφαση για αύξηση της εστίασης στο ΦΠΑ στο 23% δεν είναι μια δική μου απόφαση. Έχει ληφθεί τον Μάιο και εγώ την εκτελώ διότι πρέπει να έχουμε συνέχεια…
Ν. Χατζηνικολάου: Δηλαδή ήταν ιδέα της τρόικας αυτή η απόφαση ή ιδέα Παπακωνσταντίνου;
Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Η τρόικα δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για συντελεστές ΦΠΑ, θέλει αποτέλεσμα, θέλει έσοδα.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι αλλά αυτό από αυτό που μου λέτε προκύπτει ότι είναι κυβερνητική απόφαση...
Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε. Όλες οι αποφάσεις είναι κυβερνητικές.
Ν. Χατζηνικολάου: ...του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε κ. Χατζηνικολάου. Τις αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση, τις παίρνει η Βουλή των Ελλήνων που ψηφίζει τελικά τα νομοθετικά μέτρα. Ακούστε με λίγο. Στη φάση που βρισκόμασταν τον Μάιο και που βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμη έπρεπε να έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα, να εισπράξουμε ποσά συγκεκριμένα για να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός και να είμαστε μέσα στο πλαίσιο του ελλείμματος που θέλουμε να πετύχουμε.
Η πίεση ήταν να καταργήσουμε τον χαμηλό συντελεστή του 6,5% για είδη λαϊκής κατανάλωσης και τότε προκειμένου να διατηρηθεί ο συντελεστής του 6,5% έγινε η επιλογή η εστίαση να πάει στο 23%, όχι τα τρόφιμα, η εστίαση.
Στη συνέχεια, έγινε αντιληπτό ότι αυτό είναι βαρύ για την εστίαση, γιατί στην εστίαση μετέχουν 210.000 επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, οι οποίες είναι από πολυτελή εστιατόρια εντός ξενοδοχείων μέχρι υπαίθριες καντίνες που πουλάνε σάντουιτς.
Θα μπορούσαμε να βρούμε ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο. Το μέτρο αυτό θα ήταν σχετικό για παράδειγμα με την κατάργηση της επιστροφής φόρου λόγω αποδείξεων σε κατηγορίες φορολογουμένων που είναι προφανές ότι φοροδιαφεύγουν.
Αυτό δεν μπορούσαμε δυστυχώς να το κάνουμε φέτος, το κάνουμε από του χρόνου διότι από του χρόνου εκλογικεύεται αυτό το μέτρο και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να είναι και φοροφυγάς και έξυπνος που εισπράττει τελικά επιστροφές από το ελληνικό δημόσιο.
Η άλλη λύση που συζητήθηκε ήταν του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτή επίσης αναβλήθηκε, για να μην πληγούν φτωχά νοικοκυριά, κυρίως στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν μέτρα, τα οποία είναι αντιφατικά, άδικα, άνισα. Πώς θα τα βάλουμε σε τάξη αυτά; Θα τα βάλουμε τώρα αυτό τον μήνα…
Ν. Χατζηνικολάου: Δεν θα λειτουργήσει το μέτρο αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Θα λειτουργήσει.
Ν. Χατζηνικολάου: Δεν θα λειτουργήσει. Τα 750 εκατομμύρια που περιμένετε δεν θα τα πάρετε από το μέτρο αυτό. Ξέρετε γιατί το λέω;
Ευ. Βενιζέλος: Μην βιάζεστε. Τα 750 εκατομμύρια είναι σε ετήσια βάση.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι σε ετήσια βάση.
Ευ. Βενιζέλος: Και να σας πω κάτι; Ξέρουμε το μέγεθος της…
Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε ήδη γνωρίζετε πώς λειτουργεί η αγορά.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε καταρχάς το μέγεθος…
Ν. Χατζηνικολάου: Εγώ πολύ φοβούμαι ότι μέγα τμήμα του 23% θα πάει σε τσέπες επιτηδείων.
Ευ. Βενιζέλος: Μα ούτως ή άλλως πηγαίνει. Το 13% δεν πηγαίνει;
Ν. Χατζηνικολάου: Βεβαίως πηγαίνει.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα;
Ν. Χατζηνικολάου: Θα γίνει χειρότερα τώρα αυτό, αυτό σας λέω.
Ευ. Βενιζέλος: Περιμένετε θα σας πω. Θα σας πω γιατί πρέπει και εσείς ως μέσα ενημέρωσης να ωθείτε προς ορισμένες συμπεριφορές των πολιτών, των καταναλωτών και των φορολογουμένων, γιατί λειτουργούμε όλοι και παιδαγωγικά και προτρεπτικά.
Ν. Χατζηνικολάου: Συμφωνώ απολύτως και έλεγα πριν από λίγο ότι πρέπει να ζητάμε απόδειξη.
Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με, ωραία το λέγατε.
Ν. Χατζηνικολάου: Αλλά ξέρετε τι απάντηση μου έρχεται από τους πολίτες; Ότι ζητάμε απόδειξη και μας λένε, 65 ευρώ με απόδειξη ή 50 χωρίς;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι στο σουβλάκι κ. Χατζηνικολάου, ούτε στο τραπέζι στο εστιατόριο ούτε στην πίτσα. Αυτό μπορεί να γίνει αν πας να πάρεις ένα καταναλωτικό αγαθό ή να φέρεις τον υδραυλικό στο σπίτι σου ή δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον. Ακούστε με λίγο. Είμαι έτοιμος να συζητήσω και θα συζητήσω δραστικές μειώσεις του συντελεστή εάν συμφωνήσουμε σε απλούς πρακτικούς μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτή είναι σημαντική δήλωση που κάνετε.
Ευ. Βενιζέλος: Αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης.
Τα 700 εκατομμύρια που υπολογίζουμε, τα υπολογίζουμε με δεδομένη την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Αλλά αν ο πολίτης ανέχεται να του ανεβάζουν τη τιμή λόγω υποτίθεται αυξημένου ΦΠΑ, αλλά ο ΦΠΑ να μην αποδίδεται στο κράτος, τότε ο πολίτης αυτός είναι θύμα μιας κατάστασης που πρέπει να του δημιουργεί πολύ μεγάλη αντίδραση.
Θα μιλήσουμε τώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος για νέους χαμηλότερους συντελεστές αλλά πρώτα θα συμφωνήσουμε απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτή είναι μια σημαντική δήλωση, γιατί οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές είναι αίτημα όλων των επαγγελματικών τάξεων.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι αρκεί να αποδίδεται ο φόρος. Θα σας πω μόνο να ξέρετε γιατί μιλάμε στην Ελλάδα. Ακούστε και μια ενοχλητική απάντηση χωρίς ερώτημα: Τα έσοδα του κράτους από το φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων, νομικών προσώπων θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια όλα και όλα και τα έσοδα του κράτους από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 9 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα στοιχεία του 2010.
Ν. Χατζηνικολάου: Είναι ντροπή αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Γι΄ αυτό συζητάμε στην Ελλάδα.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό είναι ντροπή.
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί από τα 100 δισεκατομμύρια δηλωμένου -όχι κρυμμένου- δηλωμένου εισοδήματος, τα 70 απαλλάσσονται λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, τα 30 φορολογούνται με 30% μέσο όρο και δίνουν 9 δισεκατομμύρια. Αν φορολογούσαμε αντί για 100 δισεκατομμύρια εισοδήματος 130, με μια μικρή σύλληψη της παραοικονομίας και τα φορολογούσαμε με μέσο συντελεστή 15% όλα -όχι 30% μόνο τα 30 δισεκατομμύρια, αλλά 15% και τα 130 δισεκατομμύρια- τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων. Είναι τόσο απλή και τόσο τραγική η ιστορία του φορολογικού συστήματος και της φορολογικής ανισότητας και άρα της φοροδιαφυγής στη χώρα.
Ν. Χατζηνικολάου: Ενοχλητικό ερώτημα Νο 2: Λένε και το είπε για παράδειγμα χτες ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης ότι η υπόθεση με τη Φιλανδία και τις εγγυήσεις είναι προσωπική σας γκάφα. Τι απαντάτε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει πει τίποτε τέτοιο.
Ν. Χατζηνικολάου: Το είπε εδώ χτες σε εμένα. Θέλετε να σας πω τη διατύπωση; «Το έφαγε το γκολ κάτω από τα πόδια», έτσι είπε.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αστειότητες που τις έχει ξεκινήσει δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και είχα την ευκαιρία χτες σε μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων που είχαμε με τον κ. Σαμαρά να του πω να μην επαναλαμβάνετε αυτή την ιστορία. Διότι, προσέξτε τις ανακοινώσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πει κατ’ επανάληψη ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Έλληνα Υπουργού των Οικονομικών.
Η Φινλανδία, κ. Χατζηνικολάου, είναι μια χώρα, η οποία έχει τις δικές της μνήμες και τις δικές της προτεραιότητες. Από τον Απρίλιο, όταν πήγαινε σε εκλογές και ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε τη Φινλανδία σε περίοδο προεκλογική, είχε πει ότι για μένα κυρίαρχο θέμα των εκλογών είναι να μην μετάσχω σε άλλη βοήθεια μέσω της Ευρωζώνης σε χώρα η οποία έχει πρόβλημα εάν δεν πάρω εγγυήσεις.
Ψάχνουμε εγγυήσεις ως χώρα πολύ πριν αναλάβω εγώ. Από τις 8 Ιουλίου που έγινε το τελευταίο επίσημο Eurogroup και κυρίως από τις 21 Ιουλίου που έγινε η Σύνοδος Κορυφής, είναι σαφής η απόφαση και η εντολή που υπάρχει στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής των αποφάσεών της, η Ελλάδα να επιδιώξει διμερώς με τη Φιλανδία να την ικανοποιήσει.
Και όχι μόνο αυτό. Τώρα που η Φινλανδία -κακώς κατά τη γνώμη μου- τα δημοσιοποίησε όλα αυτά χωρίς να έχουμε λάβει έγκριση από τους εταίρους μας, σε αλλεπάλληλες -περισσότερες από πέντε- συνεδριάσεις του Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων των Υπουργών, όλες οι χώρες είναι εναντίον της Φιλανδίας.
Οι χώρες που λένε «θέλουμε και εμείς εγγύηση», το λένε αυτό για να εξηγήσουν ότι δεν είναι σωστό να πάρει η Φιλανδία. Οι αποφάσεις που εμείς εκτελούμε είναι αυτές οι αποφάσεις του Eurogroup και με βάση και τις εισηγήσεις του EFSF. Ποιες είναι αυτές; Μόνο η Φιλανδία -γιατί η Φιλανδία είναι χρήσιμη για το EFSF επειδή είναι χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ και η συμμετοχή της είναι καθοριστική για να έχει και το EFSF αξιολόγηση ΑΑΑ- μία λύση όπως αυτή που έχουμε επεξεργαστεί και που επεξεργαζόμαστε με περισσότερες λεπτομέρειες, η οποία να μην είναι ελκυστική για άλλους εταίρους, για άλλα κράτη μέλη διότι θα έχει και κόστος η οποιαδήποτε εγγύηση και τρίτον, μια εγγύηση η οποία να μην έχει νομικά προβλήματα.
Και μιλάμε πάντα για εγγυήσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, που δε δημιουργούν πρόβλημα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας γιατί εμείς δανειζόμαστε ούτως ή άλλως τεράστια ποσά και εγγυήσεις οι οποίες δεν είναι εμπράγματες.
Η Φινλανδία ξεκίνησε να ζητάει εμπράγματη εγγύηση για το σύνολο του δανείου, τότε το νέο δάνειο θα ήταν 50 δισεκατομμύρια, τώρα είναι 109 δισεκατομμύρια, και φτάσαμε να μιλάμε για χρηματοοικονομικές διευθετήσεις, για σχήματα τα οποία είναι μερικών εκατομμυρίων για να υπάρχει η αίσθηση μιας εγγύησης η οποία δίνεται γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο πολιτικά το θέμα προκειμένου να ψηφίσει το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας.
Ό,τι κάνουμε το έχουμε κάνει σύμφωνα με ρητή εντολή της Ευρωζώνης, της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup, όλη η συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup γίνεται στο πλαίσιο αυτό και ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συνυφασμένο με τις εισηγήσεις του EFSF.
Αυτό που σας είπα κ. Χατζηνικολάου, να το καταλάβουν όσοι δεν έχουν αίσθηση του πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ν. Χατζηνικολάου: Πόσο αισιόδοξος είστε κ. Πρόεδρε για την είσπραξη των πολύ υψηλών φόρων που έχουν επιβληθεί φέτος από την αγορά; Η αγορά είναι «πανί με πανί», είναι στεγνωμένη. Ξέρετε, δέχομαι πολλά μηνύματα φίλων που μας ακούν, οι οποίοι μου λένε ότι έχουν αδυναμία καταβολής των φόρων, πραγματική αδυναμία.
Ευ. Βενιζέλος: Καλά, εντάξει, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν προφανώς αδυναμία καταβολής των φόρων, αλλά αν έχεις, ας πούμε, ένα σκάφος το οποίο δεν το είχες δηλώσει, ή το είχες δηλώσει ως επαγγελματικό ενώ είναι για ατομική σου απόλαυση και πρέπει να δώσεις λεφτά, βεβαίως..
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό μη μου το λέτε, η Real News τη σήκωσε την ιστορία αυτή...
Ευ. Βενιζέλος: Εάν δεν έχεις κάνει περαίωση γιατί έχεις μεγάλη ακίνητη περιουσία ή γιατί είσαι εταιρεία με πάρα πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών και τώρα καλείσαι σ’ έναν αυτόματο και γρήγορο έλεγχο, θα πας να κάνεις το γρήγορο και αυτόματο έλεγχο. Εάν δεν έχεις πληρώσεις Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΕΤΑΚ προηγουμένων ετών, βεβαίως χρωστάς κάτι από τα προηγούμενα χρόνια.
Και βεβαίως θέλω να σας πω εδώ ότι μιλάμε για τα δεδομένα που σας είπα προηγουμένως, ότι όλοι αυτοί οι φόροι αν εισπραχθούν, όλοι αυτοί οι φόροι για τους οποίους συζητάμε, είναι 2,5 δισεκατομμύρια από τα κέρδη των επιχειρήσεων που φορολογούνται και 9 δισεκατομμύρια απ’ όλο το ατομικό εισόδημα των Ελλήνων. Γι’ αυτό μιλάμε.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα δυο πολιτικά ερωτήματα και κλείνουμε πολύ σύντομα. Πρώτον: Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι ενώ ο Παπανδρέου θέλει εξάντληση της τετραετίας, ο Βενιζέλος εργάζεται για την επίσπευση των εξελίξεων, για πρόωρες κάλπες..
Ευ. Βενιζέλος: Σας απάντησα προηγουμένως. Η πρώτη σας ερώτηση ήταν αυτή. Σας είπα ότι εμείς χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα, στράτευση..
Ν. Χατζηνικολάου: Επομένως είστε με σαφήνεια κατά των πρόωρων εκλογών.
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν το συζητώ. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα τώρα είναι οι πρόωρες εκλογές. Και να σας πω και κάτι; Δε θέτει κανείς θέμα πρόωρων εκλογών. Ποιος θέτει θέμα πρόωρων εκλογών; Η αντιπολίτευση δε θέτει πάντως.
Ν. Χατζηνικολάου: Όχι, δε θέτει.
Ευ. Βενιζέλος: Άρα λοιπόν; Γιατί δε θέτει η αντιπολίτευση;
Ν. Χατζηνικολάου: Δηλαδή το «ζητώ εκλογές αλλά δεν τις εκβιάζω» είναι διατύπωση πολύ «σαλονάτη»...
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χατζηνικολάου, έκανα χτες μια συζήτηση μιας ώρας και δέκα λεπτών -έπρεπε να φύγω για να πάω σε συνάντηση με τους φορείς- με τον κ. Σαμαρά…
Ν. Χατζηνικολάου: Εκεί δεν υπήρχε ούτε φωτογράφος. Θεώρησαν ότι θα δοθεί σήμερα συνεργασίας;
Ευ. Βενιζέλος: Μα ήταν εκατό δημοσιογράφοι και όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων κι έκανα δηλώσεις.
Ν. Χατζηνικολάου: Όχι, λέω δεν ήρθε πάνω κάμερα, δεν ήρθε πάνω φωτογράφος.. Αυτό έκανε αίσθηση.
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν πήγα για photo opportunity με τον κ. Σαμαρά. Πήγα για να κάνω μια ουσιώδη συζήτηση μαζί του για όλα αυτά που είπα αναλυτικά, τι συζητούσαμε με την τρόικα, του είπα αναλυτικά που βρίσκονται όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, πού βρίσκεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τι κάνουμε με τις προτεραιότητές μας σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τα διαρθρωτικά μέτρα, του είπα πού βρίσκεται η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Του εξήγησα και προσωπικά όλη αυτή την ιστορία με την ευρωζώνη, με τη Φιλανδία, τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τα Κοινοβούλια όλων των χωρών.
Του είπα για το PSI, για τις τράπεζες, τι θα γίνει στο τραπεζικό τοπίο, μιλήσαμε για όλο το φάσμα των θεμάτων σε ένα κλίμα το οποίο πρέπει να σας πω ότι ήταν ένα κλίμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μιλάει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση και να μιλάει επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Διότι δε νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε πολίτης και πολύ περισσότερο ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος άνθρωπος της αντιπολίτευσης που είναι ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως, που να μην κατανοεί σε ποιο σημείο είμαστε και πόσο κρίσιμοι είναι οι χειρισμοί που κάνουμε.
Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Προέδρε, ο προϋπολογισμός δείχνει να πέφτει έξω σε πολλούς από τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται νέα μέτρα το επόμενο διάστημα;
Ευ. Βενιζέλος: Σας απάντησα και σ’ αυτό επίσης, σας είπα τι συζητάμε με την τρόικα. Με την τρόικα κάνουμε μια από κοινού εκτίμηση των μακροοικονομικών δεδομένων, κυρίως της βαθύτερης ύφεσης που υπάρχει και η βαθύτερη ύφεση οφείλεται στο ότι θέλουμε να κάνουμε και μια δημοσιονομική προσαρμογή σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό είναι μια επιλογή που έπρεπε να συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές μας, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν ως δική μας πρωτοβουλία ούτως ή άλλως και είναι κάτι το οποίο έχει τεράστια σημασία.
Εμείς μένουμε πιστοί στους στόχους. Πρέπει μαζί με την τρόικα να δούμε ποια θα είναι τα βήματά μας, θα τα δούμε, δε μιλάμε εδώ για εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα…
Ν. Χατζηνικολάου: Νέα μέτρα θα έρθουν;
Ευ. Βενιζέλος: Όταν λέμε «νέα μέτρα» στην Ελλάδα εννοούμε νέα φορολογικά μέτρα..
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, εισπρακτικού χαρακτήρα.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Τα μέτρα είναι τα ψηφισμένα και ισχύοντα και αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία και που κάνουν τη διαφορά και διεθνώς είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ν. Χατζηνικολάου: Τελευταίο ερώτημα: Μιλήσατε κάποια στιγμή για τις πολιτικές προοπτικές σας που θυσιάσατε κατ’ ουσίαν ή που εν πάση περιπτώσει τις μειώσατε..
Ευ. Βενιζέλος: Σας είπα ότι αδιαφόρησα και αδιαφορώ γι’ αυτές.
Ν. Χατζηνικολάου: Δημιούργησε αίσθηση η δήλωσή σας αυτή.
Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι δεν έχω συμβατικές ματαιοδοξίες. Ότι εμένα αυτή τη στιγμή, αφού ανέλαβα αυτό το καθήκον και μου έδωσε ο Πρωθυπουργός μία εντολή την οποία αναδέχθηκα, θα τη φέρω εις πέρας.
Ν. Χατζηνικολάου: Πιστεύετε ότι για την προσωπική σας πολιτική πορεία ήταν λάθος η απόφαση να δεχθείτε αυτή τη θέση;
Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα έχει κάθε ενδιαφέρον και κάθε όφελος να πετύχω εδώ εγώ ως Υπουργός και η κυβέρνηση ως κυβέρνηση .
Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλημέρα σας.
Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.