Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

 

Έλληνας Υπουργός Οικονομικών: 'Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια'
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση χρέους – τώρα υπόσχεται καταστολή της φοροδιαφυγής


της Helena Smith

FINΌταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, συνάντησε για πρώτη φορά τους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο η ατμόσφαιρα ήταν κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Έχοντας αναλάβει καθήκοντα μόλις μια ημέρα πριν, ο εύσωμος καθηγητής της νομικής άκουγε υπομονετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να τον επιπλήττουν για την έλλειψη προόδου που είχε παρουσιάσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ατίθασου χρέους της.

Η Ελλάδα ήταν όλο λόγια και μηδέν έργα. Ήταν αποτελεσματική στο να εισάγει μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ανάπηρης οικονομίας της, αλλά στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή τους.


Μόλις τελείωσε η "κατσάδα", ο Βενιζέλος πήρε το λόγο και υποσχέθηκε να φέρει αποτελέσματα.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, είχε στα χέρια του την ψήφιση ενός δημοσιονομικού προγράμματος 28 δισ. ευρώ με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων κι ενός νόμου που επιτάχυνε την εφαρμογή των μέτρων, και είχε ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία του δυτικού κόσμου.

"Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης", λέει, καθισμένος σε έναν καναπέ στο γραφείο του στον έκτο όροφο στην Πλατεία Συντάγματος, που έχει γίνει πεδίο συγκρούσεων από τις βίαιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. "Μια μάχη για την εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης ... μια μάχη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια μάχη για την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων".

"Έχει μεγάλη σημασία για μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και θα κρατήσουμε το λόγο μας," προσθέτει ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ότι η Ελλάδα είναι σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να καταστήσει περισσότερο βιώσιμη τη δυναμική του χρέους της. "Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να τηρήσουμε το λόγο μας."

Η δουλειά που κάνει ο Βενιζέλος δεν είναι η πιο αξιοζήλευτη: με κάθε ημέρα να ξεκινά υπό απίστευτη πίεση στις 6 το πρωί, και να τελειώνει πολύ μετά τα μεσάνυχτα, έρμαιο στις ορέξεις των ανελέητων αγορών, λίγοι είναι αυτοί που ζηλεύουν τη θέση του. Χαλαρώνει με την δουλειά, λένε συνεργάτες του.

"Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά", λέει χαμογελώντας ο πολιτικός που είναι παράλληλα και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. "Είναι καθήκον μου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνω ό,τι μπορώ."

Ο 53χρονος άνδρας είναι εμφανώς χλωμός - σε αντίθεση με άλλους καταπονημένους Έλληνες υπουργούς που όμως έχουν το μελαχρινό δέρμα κάποιου που κατάφερε να καθήσει τουλάχιστον μια ή δυο μέρες στον ήλιο - αλλά φαίνεται πως οι προσπάθειές του έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Ακόμα και οι επικριτές του μιλούν για "νέο αέρα" στο Υπουργείο Οικονομικών με το Βενιζέλο, έναν από τους καλύτερους ρήτορες της χώρας, και του πιστώνουν ότι έχει προσδώσει βαρύτητα στο αξίωμα, κάτι που έλειπε από τον λιγότερο επικοινωνιακό προκάτοχό του.

Η φοροδιαφυγή - μια πρακτική που είναι τόσο παλιά όσο και τα βουνά και η οποία θεωρείται απ’ όλους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας – θα αντιμετωπιστεί ανηλεώς, λέει. Πολιτικός βαρέων βαρών στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, ο Βενιζέλος κατέπληξε τους Έλληνες την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι το επιβλητικό ποσό των 37 δισ. ευρώ συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, βρισκόταν στα χέρια λιγότερων από 14.000 ατόμων.

"Δεν θα κυνηγήσει τα μικρά ψάρια, θα κυνηγήσει τα μεγάλα και θα τιμωρηθούν όποιοι κι αν είναι," λέει συνεργάτης του.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers, της τράπεζας που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, είναι, λέει, ένα φάντασμα που ακόμα στοιχειώνει την ΕΕ.

"Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει κινηθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από το 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση", λέει. "Αλλά νομίζω ότι τώρα όλοι γνωρίζουν πως οι πάντες πήραν το μάθημά τους."


Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο, όπου η Ελλάδα διασώθηκε με το ποσό των 109 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της αρχικής στήριξης των 110 δισ. την προηγούμενη χρονιά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, είχε φτάσει στο σημείο να επικαλεστεί το φάντασμα της Lehman Brothers για να σπρώξει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης να αναλάβουν δράση.

"Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά", λέει ο Βενιζέλος. "Καμία χώρα και κανένα τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν θα αφεθεί στη μοίρα του. Είμαι σίγουρος ότι τα μέλη της Ευρωζώνης και το τραπεζικό της σύστημα είναι ασφαλή."

Πιστέυει ότι η απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης σηματοδότησε εκ νέου την προσήλωση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της ραγδαίας οικονομικής κρίσης με πιο αποφασιστικότητα και θάρρος.

Ο Βενιζέλος αρνήθηκε να σχολιάσει την κριτική που ασκεί το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. "Αυτή η χώρα πρέπει να είναι ενωμένη και σοβαρή, πρέπει να μιλάει με μία φωνή".

"Είμαι υποχρεωτικά αισιόδοξος. Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία. Είναι το ήμισυ του παντός."


***

* Σχετικό Link: Greece's finance minister: 'We will make a superhuman effort'

 

Tags: Συνεντεύξεις 2011

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375