Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

 «Επανεκκίνηση ή Νέα Εποχή»*

 

Δεν υπάρχει επάνοδος στην προ πανδημίας εποχή. Η πανδημία συνιστά τομή. Επιφέρει αλλαγές που είναι κατά βάθος ανθρωπολογικές. Όχι απλώς οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές, πολιτικές. Αλλάζει τις προτεραιότητες, τη σημασία των πραγμάτων. Λειτουργεί ως επιταχυντής. Τώρα πλέον  η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή  νοημοσύνη, τις δυνατότητες ηλεκτρονικής επιτήρησης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη λειτουργία του διαδικτύου και την ισχύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κυβερνοσφαίρα γίνεται απτή και επείγουσα. Η κοινωνία της διακινδύνευσης αναζητά τη δική της κλίμακα του γενικού  συμφέροντος,  τον βιολογικό του πυρήνα, την προστασία της ζωής και της ατομικής και  δημόσιας υγείας σε σχέση με την προστασία των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντελούνται εντυπωσιακές άτυπες μεταβολές σε όλο το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλουμε να γίνει γρήγορα ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά θέλουμε να γίνει αργά και ευέλικτα ως προς τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν μετά την πανδημία την Ευρωζώνη.

Για τη χώρα μας το στοίχημα είναι να συνδυαστεί αποτελεσματικά η διάσωση με την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας τώρα που υπάρχει η ευκαιρία της γενικής  ρήτρας διαφυγής από το σύμφωνο σταθερότητας, της ποσοτικής χαλάρωσης, της ανοχής των κρατικών ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών ενισχύσεων με τη μορφή επιχορηγήσεων ή ευνοϊκών δανείων.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα νομικά επαγγέλματα, ιδίως το δικηγορικό λειτούργημα, βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων, από την ψηφιακή και εξ αποστάσεως διεξαγωγή των διαδικασιών μέχρι την ανάγκη να δοθούν με ταχύτητα θεωρητικά επεξεργασμένες απαντήσεις σε καινοφανή ζητήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους του δικαίου. Απαντήσεις που πρέπει να είναι πρακτικές αλλά και θεμελιωμένες  δογματικά  στα βασικά αξιακά υλικά του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

 

*Δημοσιεύεται στο  περιοδικό ΣΥΝήΓΟΡΟΣ, στο αφιέρωμα «Επανεκκίνηση ή Νέα Εποχή» (τ. 142/2020)

Tags: ΠανδημίαΆρθρα 2021

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375