Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

 «Επανεκκίνηση ή Νέα Εποχή»*

 

Δεν υπάρχει επάνοδος στην προ πανδημίας εποχή. Η πανδημία συνιστά τομή. Επιφέρει αλλαγές που είναι κατά βάθος ανθρωπολογικές. Όχι απλώς οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές, πολιτικές. Αλλάζει τις προτεραιότητες, τη σημασία των πραγμάτων. Λειτουργεί ως επιταχυντής. Τώρα πλέον  η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή  νοημοσύνη, τις δυνατότητες ηλεκτρονικής επιτήρησης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη λειτουργία του διαδικτύου και την ισχύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην κυβερνοσφαίρα γίνεται απτή και επείγουσα. Η κοινωνία της διακινδύνευσης αναζητά τη δική της κλίμακα του γενικού  συμφέροντος,  τον βιολογικό του πυρήνα, την προστασία της ζωής και της ατομικής και  δημόσιας υγείας σε σχέση με την προστασία των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντελούνται εντυπωσιακές άτυπες μεταβολές σε όλο το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η επιστροφή στην κανονικότητα θέλουμε να γίνει γρήγορα ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά θέλουμε να γίνει αργά και ευέλικτα ως προς τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν μετά την πανδημία την Ευρωζώνη.

Για τη χώρα μας το στοίχημα είναι να συνδυαστεί αποτελεσματικά η διάσωση με την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας τώρα που υπάρχει η ευκαιρία της γενικής  ρήτρας διαφυγής από το σύμφωνο σταθερότητας, της ποσοτικής χαλάρωσης, της ανοχής των κρατικών ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών ενισχύσεων με τη μορφή επιχορηγήσεων ή ευνοϊκών δανείων.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα νομικά επαγγέλματα, ιδίως το δικηγορικό λειτούργημα, βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων, από την ψηφιακή και εξ αποστάσεως διεξαγωγή των διαδικασιών μέχρι την ανάγκη να δοθούν με ταχύτητα θεωρητικά επεξεργασμένες απαντήσεις σε καινοφανή ζητήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους του δικαίου. Απαντήσεις που πρέπει να είναι πρακτικές αλλά και θεμελιωμένες  δογματικά  στα βασικά αξιακά υλικά του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

 

*Δημοσιεύεται στο  περιοδικό ΣΥΝήΓΟΡΟΣ, στο αφιέρωμα «Επανεκκίνηση ή Νέα Εποχή» (τ. 142/2020)

Tags: ΠανδημίαΆρθρα 2021