Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Έφτασε η ώρα λοιπόν. Αύριο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αποφασίσουν ποιους θέλουν να τους πάνε στην επόμενη φάση. Πλέον, οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα. Κανείς δεν θα μπορεί από εδώ και μπρος να πει «δεν ήξερα». 

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με ήσυχη συνείδηση. Κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας τα πέντε τελευταία δύσκολα χρόνια, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες, σκληρές αποφάσεις που πίκραναν τον κόσμο μας, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Και κρατήσαμε ψηλά την ευθύνη. Δεν λιποτακτήσαμε. Μείναμε παρόντες για να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον. 

Χαράξαμε μια εθνική στρατηγική που εξασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο με όλους τους άλλους απέναντι, να κανιβαλίζουν πάνω στις πλάτες μας. Σύραμε τον ιστορικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ, στη δική μας πολιτική και την υποχρεώσαμε να μοιραστεί την ευθύνη. Το ίδιο έκανε και η ΔΗΜΑΡ για ένα διάστημα αλλά δεν άντεξε το βάρος της στιγμής που εμείς κουβαλάμε χρόνια. Και έφυγε και χάθηκε. 

 

Εμείς όμως μείναμε στην κυβέρνηση και προστατέψαμε την ασφαλή πορεία της χώρας από την ελαφρότητα, την άγνοια και τις ιδεοληψίες του κυβερνητικού μας εταίρου. Είχαμε ολοκληρώσει το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής μόνοι μας, με τεράστιο πολιτικό κόστος, και ήταν κρίμα να αφήσουμε στα χέρια της Δεξιάς τον χειρισμό της τελικής στροφής που θα μας έβγαζε στο ξέφωτο.

Και τώρα φτάσαμε εδώ. Στο σημείο που κρίνονται τα πάντα. Δεν είναι αυτές οι εκλογές ίδιες με καμιά άλλη εκλογική μάχη του παρελθόντος. Εδώ κρίνεται αν οι αιματηρές θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε στράφι. Αν θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν ή και πριν από το μηδέν.

Από το 2012 λέμε σχεδόν μονότονα ότι στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ο τόπος χρειάζεται συναίνεση. Κανείς μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Το 2012 έπρεπε να έχει γίνει αυτό που ζητούσαμε και να σχηματιστεί κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Τώρα ζητάμε πάλι το ίδιο για το καλό του τόπου. 

Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν υπάρχουν δεύτερες εκλογές και δεν υπάρχουν άλλοθι πλέον. Η τρίτη πολιτική δύναμη θα κρίνει το παιχνίδι. Ο φορέας της τρίτης εντολής θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, η ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει το ατύχημα. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει αυτόν τον ρόλο. Η γνώση, η εμπειρία, ο πατριωτισμός του ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση. Δεν θέλουμε να γίνουμε μπαλαντέρ κανενός, ούτε επιδιώκουμε κυβερνητικές θέσεις. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στους Έλληνες.

Κλείνουμε τα αυτιά μας στον αδέξιο εκφοβισμό της Δεξιάς και στον αφελή και κουτοπόνηρο εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας που συχνά είναι δυσάρεστη και έχει κόστος, αλλά δεν υπάρχει κάτι πιο προοδευτικό από την αλήθεια. Ζητάμε από τους δημοκράτες, προοδευτικούς συμπολίτες μας να δώσουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη. Είναι η μόνη χρήσιμη ψήφος για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Μην τη χαραμίσει κανένας στα αζήτητα και μην τη χαρίσει στους μονομάχους του τεχνητού διπολισμού που κρύβουν την αλήθεια. 

Ακούστε μας. Κρατήστε ψηλά την ευθύνη.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΆρθρα 2015Εκλογές 2015