Αθήνα, 17 Μαΐου 2014

Άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής

Το στοίχημα των εκλογών 

Αυτήν και την επόμενη Κυριακή θεσμικά, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να εκλέξουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που μπορούν να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους και ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, καλείται να εκλέξει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και να συνδιαμορφώσει τους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όμως, εκτός από την τυπική προσέγγιση υπάρχει και η ουσιαστική πολιτική εντύπωση. Η Αντιπολίτευση προσπάθησε στην αρχή να θέσει θέμα εκλογών-δημοψηφίσματος για την Κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική. Στη συνέχεια κατέβασε τους τόνους. Έμεινε όμως, ως δήθεν πολιτικό στοίχημα των εκλογών αυτών, η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις Ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές, ότι όλοι περιμένουν να φτάσει το βράδυ τη 25ης Μαΐου για να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τότε κάποιοι να πουν ότι υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης. Ότι η χώρα μπαίνει σε πολιτική κρίση. Ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας.

Όλα όμως αυτά, που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σταθερότητα, τη σταθερότητα τη Κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής, εξαρτώνται καθοριστικά από την θέση, την αντοχή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, της δημοκρατικής παράταξης.

Η δημοκρατική παράταξη είναι ο προοδευτικός πόλος της Κυβέρνησης. Αγωνίζεται να αποτραπούν λανθασμένα, σκληρά μέτρα. Αγωνίζεται να γίνουν οι καλύτερες κοινωνικές και αναπτυξιακές επιλογές. Αν διαταραχθεί η θέση του προοδευτικού πόλου, δεν υπάρχουν οι ισορροπίες και τα θεμέλια της κυβερνητικής συνεργασίας.

Δεν ισχύει, συνεπώς, η απίθανη λογική εκείνων που λένε «Ανήκουμε στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα, εκτιμούμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουμε όμως ΝΔ». Ούτε η εξίσου απίθανη λογική εκείνων που λένε «είμαι προοδευτικός άνθρωπος, θέλω η Κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της, αλλά δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ. Ψηφίζω χαλαρά και ελεύθερα».

Λέμε, με δημοκρατικά ευαίσθητο, έντιμο και ευθύ τρόπο στο λαό, ότι πρέπει να τα σταθμίσει όλα και να λάβει τις αποφάσεις του. Δεν πρέπει να αφήσει να ερμηνεύσουν κάποιοι άλλοι την ψήφο του στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Το στοίχημα των εκλογών είναι η προστασία των θυσιών του ελληνικού λαού, που αρχίζουν να πιάνουν τόπο και να οδηγούν στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΚεντροαριστερά | Προοδευτικό ΚέντροΆρθρα 2014

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375