Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής

Το 2013 χρονιά εθνικής ανάκαμψης

Αυτό που συνέβη στην πατρίδα μας τα τρία τελευταία χρόνια είναι ότι βρεθήκαμε -ξαφνικά και δυστυχώς απροετοίμαστοι- αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η μεταπολεμική (και όχι μόνο μεταπολιτευτική) πορεία και ανάπτυξη της χώρας.

Είναι όμως εντυπωσιακό ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες κατορθώσαμε, με βαριές θυσίες, να θέσουμε υπό έλεγχο την πολυεπίπεδη αυτή κρίση μέσα σε τρία μόλις χρόνια (2010-2012).

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κρίση δεν τελείωσε ακόμη και ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για κάθε οικογένεια: με τα εισοδήματα να μειώνονται, τα βάρη να αυξάνουν, με την ύφεση πάντα παρούσα, με την ανεργία να βασανίζει νέους αλλά και μεγαλυτέρους, με τον τζίρο στην αγορά ακόμη μειωμένο, με έλλειψη ρευστότητας, απουσία επενδύσεων κ.ο.κ.

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Real News

Η χρονιά της στροφής

Tο 2013 είναι η χρονιά της στροφής για την πατρίδα μας. Της στροφής από την ύφεση, την ανεργία, τη νομισματική αβεβαιότητα, την έλλειψη ρευστότητας, τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική αγωνία, τη διεθνή απαξίωση, την απογοήτευση, προς την αισιοδοξία, την αναγνώριση των θυσιών και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού, τη νομισματική ασφάλεια, τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τη σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ενίσχυση της ρευστότητας.

Αυτός είναι ο μόνος εφικτός και ασφαλής δρόμος προς την ανάσχεση της ύφεσης, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτύξης, τις επενδύσεις, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, την επάνοδο στην οικονομική ομαλότητα και την ουσιαστική ισοτιμία της χώρας μας στην Ευρώπη.

Τίποτα βέβαια δεν είναι εύκολο και αυτόματο. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αυστηρή εφαρμογή του, με ενότητα, συναίνεση και δουλειά. Χρειάζεται εμμονή στις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια κανονική οικονομία και κοινωνία. Μόνο έτσι η βαθιά κρίση με τις δραματικές επιπτώσεις της θα έχει λειτουργήσει ως ευκαιρία να ανακτήσουμε οριστικά το χαμένο έδαφος πάνω σε στέρεα θεμέλια.

29 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου για το βιβλίο του καθ. Peter Bofinger
«Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ»

Για την Ελλάδα της κρίσης, ίσως το εκδοτικό γεγονός του 2012 να είναι η  έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Peter Bofinger «Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ» (στην  ελληνικη γλώσσα: Εκδόσεις Πόλις, μετάφραση Ελίζας Παπαδάκη).

Ο καθηγητής Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων της γερμανικής κυβέρνησης από το 2004, καθίσταται ο καλύτερος ίσως συνήγορος των ελληνικών επιχειρημάτων προς το γερμανικό και γενικότερα το ευρωπαϊκό κοινό, καθώς αφενός ανατρέπει πλήρως όλα τα αρνητικά στερεότυπα που επί μήνες καλλιεργήθηκαν σε βάρος της Ελλάδας, αφετέρου δε παρουσιάζει με ενάργεια τη δύσκολη πραγματικότητα των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των βαθειά ριζομένων οικονομικών εθνικισμών που υπάρχουν ακόμη στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να δει κανείς την απλότητα και ως εκ τούτου τη πειστικότητα  με την οποία ο καθηγητής Bofinger ανατρέπει το βασικό στερεότυπο μιας Ελλάδας που δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Επικαλούμενος τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ (IMF, Fiscal Monitor Update, July 2012), ο Bofinger λέει αυτό που με θαυμασμό είχε πει  πρώτη η σχετική έκθεση της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας: ότι για την περίοδο 2009-2012, από τις χώρες που είναι εντεταγμένες σε πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει κάνει την εντυπωσιακότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τις 8,6 ποσοστιαίες μονάδες , όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται αρκετά πίσω, στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 5,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης.

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Να οργανώσουμε την εθνική ανάκαμψη
του Ευάγγελου Βενιζέλου

Με την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα διαμορφώθηκε μια νέα αφετηρία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να ξαναβρεί τη δυναμική της και την προοπτική της. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε ως έθνος το χαμένο έδαφος, σε στέρεη βάση τη φορά αυτή. Μας χρειάζεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος, ο οποίος μπορεί να φαίνεται τετριμμένος, αλλά είναι επαναστατικός: Κανονικό κρότος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία.

Από εδώ και πέρα, εναπόκειται σε εμάς να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Πρώτη προϋπόθεση είναι να έχουμε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, που λειτουργεί συντονισμένα, με σταθερότητα και προοπτική, με καθαρούς κανόνες λειτουργίας που αφορούν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων.

Έχουμε μπροστά μας την προώθηση πολύ σημαντικών θεμάτων: την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, και βεβαίως τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, όπως είναι τα μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους ανασφάλιστους που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

                                                                                         Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην εφημερίδα των Συντακτών

Μετά από εννέα μήνες εκκρεμότητας, τέσσερις προεκλογικούς και πέντε μετεκλογικούς, η Ελλάδα έχει τώρα στα χέρια της μια συμφωνία με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ που σχεδόν επιβεβαιώνει το κεκτημένο του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν αποφασίστηκε η δραστική μείωση του χρέους και το δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο και ευνοϊκότερο, δάνειο.

Όπως είπα και στη δήλωσή μου τα ξημερώματα της Τρίτης, οι λεπτομέρειες είναι πολύ κρίσιμες και πολλά πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο. Σημασία έχει όμως πρωτίστως η γενική εικόνα.

Υπάρχει, λοιπόν, αναμφίβολα ένα θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα και συντονισμένα.

Οι δυσκολίες της τελευταίας διαπραγμάτευσης επιτρέπουν σε όλους να καταλάβουν πόσο δύσκολες ήταν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Οι δυσκαμψίες και οι αντιφάσεις της Ευρώπης, που συχνά δεν είναι ορθολογική, δείχνουν πόσο άδικο είχαν όσοι νόμιζαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της απειλής της αποχώρησής της από την Ευρωζώνη για να «τρομάξει» τους εταίρους της.