28 Αυγούστου 2008

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης».


 

Κυρία Πρόεδρε, περίμενα σήμερα πράγματι να έλθει κάποια στιγμή ένας Υπουργός να μιλήσει εκ μέρους του κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησής του. Και ήλθε στη λήξη της συνεδρίασης ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος Υπουργός, ο Υπουργός που χαράσσει στην πραγματικότητα την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Αλογοσκούφης, που έχει θέσει υπό ομηρία τον κ. Καραμανλή και τον έχει ακυρώσει πολιτικά. Ήρθε να μας μιλήσει στο πρώτο μέρος της ομιλίας του για τις πυρόπληκτες περιοχές και για τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνησή του τους δώδεκα μήνες που πέρασαν από την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού μέχρι σήμερα.

Και περίμενα να αξιοποιήσει την ευκαιρία, προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες της Ηλείας, της Εύβοιας, της Αχαΐας, από τους πολίτες της Ρόδου, από τους πολίτες της Χαλκιδικής, γιατί το κράτος δεν ανταποκρίθηκε με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του! Δεν πρόλαβε την καταστροφή. Δεν έλαβε τα αναγκαία προληπτικά και σωστικά μέτρα. Δεν συντόνισε τις υπηρεσίες. Δεν προστάτεψε τη ζωή, την περιουσία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Και αντί να ζητήσει συγγνώμη, ήλθε και απαρίθμησε έναν κατάλογο μέτρων, συγχαίροντας τον εαυτό του και την Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, για την επιτυχία. Αντιμετώπισαν, λοιπόν, το πρόβλημα, όλοι είναι ευχαριστημένοι και η Αντιπολίτευση δημιουργεί πολιτικό θόρυβο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Όποιος πάει στις πυρόπληκτες περιοχές, θα βρει πολίτες ικανοποιημένους, που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα και βλέπουν με πολύ μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Προφανώς ο κ. Αλογοσκούφης δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα της χώρας και με την πραγματικότητα των περιοχών αυτών.

Βεβαίως και υπήρξαν κάποια μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα την επομένη της καταστροφής και εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007. Βεβαίως και υπήρξε βαθιά πολιτική ενοχή της Κυβέρνησης, διότι δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει προκειμένου να αποφευχθεί ή να μετριαστεί η καταστροφή, να μην έχουμε θύματα, να μην έχουμε εξήντα τέσσερις νεκρούς.

Και βέβαια, δυστυχώς, η λογική που επεκράτησε τότε, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριου του 2007, ήταν να δώσουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα προεκλογικό κλίμα το οποίο να είναι όσο γίνεται πιο θετικό ή όσο γίνεται λιγότερο αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία.
Μα, εξαγοράζεις τη συνείδηση του πολίτη με το τριχίλιαρο που μοιραζόταν σε δικαιούχους και μη δικαιούχους με έναν τρόπο που προσέβαλε τους πολίτες; Εξαγοράζεις το νεκρό με 10.000 ευρώ αποζημίωση; Είναι δυνατόν να είναι αυτό μια απάντηση που έχει ηθικό κύρος, έρεισμα, αποδοχή στη σημερινή κοινωνία;

Όμως, δεν πρόκειται για ένα σύμπτωμα. Όλα όσα συνδέονται με τις πυρόπληκτες περιοχές και τη στάση της Κυβέρνησης, πριν και μετά την καταστροφή, βρίσκονται ουσιαστικά στο υπόστρωμα του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής και στο υπόστρωμα των μέτρων που αποφάσισε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή και ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης και τα οποία ήρθε σήμερα να τα υπερασπιστεί με τη γνωστή μονότονη επιχειρηματολογία που έχουμε ακούσει εδώ χιλιάδες φορές, από του Βήματος της Βουλής.

Πάλι φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το δημόσιο χρέος, για τη φοροδιαφυγή, για την εισφοροδιαφυγή, για τον πληθωρισμό, για τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας, η λογική της επιτήρησης, δηλαδή, η λογική της ενοχοποίησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προκειμένου ο κ. Αλογοσκούφης να μην έχει την ευθύνη του ανθρώπου που κυβερνά μαζί με τον κ. Καραμανλή, αλλά να έχει την άνεση του διαρκώς αντιπολιτευομένου, ο οποίος ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών.

Φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και δεν φταίνε οι επιλογές της τριετίας 1990-1993, όταν είχαμε την εκτίναξη του δημοσίου χρέους και τα πιο προβληματικά swaps, τα οποία γνωρίζει ο κ. Αλογοσκούφης, γιατί ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την εποχή εκείνη.

Θα μιλήσουμε τώρα γι’ αυτό, όταν έρχεται και παραδέχεται ο ίδιος ότι πέρσι τέτοια εποχή, την 1η Οκτωβρίου, κατέθεσε ένα σχέδιο προϋπολογισμού και το Νοέμβριο έναν προϋπολογισμό, ενώ είχε ξεκινήσει η διεθνής οικονομική κρίση. Και κατέθεσε έναν εικονικό, πλαστό στην πραγματικότητα, προϋπολογισμό, γιατί όλα τα μεγέθη εξωραΐστηκαν και η χώρα ψήφισε έναν μη υφιστάμενο προϋπολογισμό και επί ένα χρόνο δεν έχει προϋπολογισμό και δεν έχει κανένα συνολικό σχέδιο. Δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομία, δεν υπάρχει σχέδιο για την κοινωνία, δεν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα. Και πίσω από την έλλειψη σχεδίου υπάρχει η νοοτροπία την κοινωνικής αδικίας, η ταξική επιλογή, να διογκώσουμε τις φορολογικές αδικίες και ανισότητες, τις εισοδηματικές ανισότητες και αδικίες, να πιέσουμε τον φτωχό. Διότι ο πληθωρισμός, φυσικά, του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτός επιβαρύνεται διαρκώς.

Και τώρα έρχεται ο κ. Αλογοσκούφης με τον κ. Καραμανλή και κάνουν το κήρυγμα της ταξικότητας και της ανισότητας σε όλη τη φορολογική νομοθεσία, γιατί απευθύνονται σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και τους λένε: «Πολύ ωραία, όσοι πράγματι δεν έχετε εισοδήματα περισσότερα από όσα δηλώνετε, δώστε 500, 600, 700 ευρώ και έτσι υποστείτε μια αφαίμαξη δυσβάσταχτη. Οι άλλοι που δηλώνετε 7.000 ευρώ και βγάζετε στην πραγματικότητα 300.000 ευρώ μπείτε σε μια συναλλαγή με το κράτος. Δεν σας ελέγχω, δεν σας θίγω. Βοηθήστε με να ξεπεράσω το ταμειακό και δημοσιονομικό μου αδιέξοδο.

Μεταξύ αυτών των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών υπάρχουν αυτοί που στην πραγματικότητα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, αλλά είναι αναγκασμένοι να εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών. Δεν εξαιρούνται ούτε καν αυτοί που δεν έχουν επαγγελματική εγκατάσταση και στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί.

Περιλαμβάνονται μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το καθημερινό τους μεροκάματο, δεν μπορούν δηλαδή να λύσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους.

Όταν δεν λες την πραγματικότητα για την αγορά και την οικονομία, όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, προκειμένου να ισοπεδώνεις τα πάντα με αυτήν την αντίληψη του flat tax που φαίνεται σε όλα, στα τέλη αυτοκινήτων, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε κάθε φορολογικό μέτρο, δεν μπορείς να έρχεσαι και να δίνεις μαθήματα ως, υποτίθεται, αντίπαλος του κεφαλαίου, κύριε Υπουργέ της Οικονομίας. Διότι αν θέλατε να φορολογήσετε πράγματι τα μερίσματα, έπρεπε να τα φορολογήσετε, όπως σας λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως εισόδημα φυσικών προσώπων.

Και αν θέλετε να φανείτε δίκαιος απέναντι στους Έλληνες πολίτες, πρέπει να τους πείτε ένα βασικό πράγμα, ότι πράγματι κατέρρευσε ο μηχανισμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων, πράγματι δεν έχουμε προϋπολογισμό, πράγματι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ελάτε να λύσουμε το πρόβλημα συγκυριακά. Αλλά όχι να έρχεστε εδώ και να εμφανίζεστε ως τιμητής και να έρχεστε εδώ να μας λέτε ότι λαμβάνετε μέτρα δήθεν διαρθρωτικά, που αφορούν το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και την εξυγίανση της φορολογικής βάσης και τη διεύρυνσή της και άρα την εξυγίανση των δημοσιονομικών πραγμάτων, όταν στην πραγματικότητα έρχεστε εδώ και μας λέτε «έλεγα ψέματα», όπως σας λέει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σήμερα καταγράφοντας στην πρώτη σελίδα τη σωρεία των δηλώσεών σας που έρχεστε μόνος σας και διαψεύδετε στο φεστιβάλ ανακολουθίας που έχετε οργανώσει με τον κ. Καραμανλή εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Tags: Περιβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξη