Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Ρουμανίας κ. Titus Corlăţean στη Θεσσαλονίκη

Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στη Θεσσαλονίκη τον αγαπητό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, τον κύριο Titus Corlatean.

Η Ελλάδα και η Ρουμανία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων. Συνεργαζόμαστε, παραγωγικά, σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεών μας.

Το εξάμηνο αυτό, η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Ρουμάνος συνάδελφος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Προεδρίας μας.Αλλά και η Ρουμανία ασκεί, με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Προεδρία στον SEECP που είναι η περιφερειακή οντότητα συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Δέχθηκα, με πολύ μεγάλη χαρά, την πρόσκληση του συναδέλφου μου να μετάσχω στην Υπουργική Σύνοδο αυτής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Ιούνιο, στο Βουκουρέστι.

Αποδίδουμε και οι δυο πλευρές πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία μας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας. Σε λίγο θα έχουμε την τριμερή υπουργική συνάντηση.

Ενόψει της αυριανής Υπουργικής Διάσκεψης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας θέση για την ευρωατλαντική πολιτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Φυσικά, μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα, καθώς η ιδέα που κυριαρχεί σε όλα τα Βαλκάνια, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ιδέα της διασυνδεσιμότητας. Στόχος μας είναι να λειτουργεί μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Με τις σκέψεις αυτές, υποδέχομαι και πάλι με πολύ μεγάλη χαρά τον αγαπητό συνάδελφο και τον παρακαλώ να λάβει το λόγο.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014