Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

 

Απάντηση Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην επίκαιρη ερώτηση (563/ 14-2-2011) του βουλευτή Άγγελου Τζέκη (ΚΚΕ) σχετικά με την οικονομική απαξίωση της ΕΛΒΟ


Κυρία Πρόεδρε, όπως ξέρει ο συνάδελφος ο κ. Τζέκης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ασκεί την εποπτεία επί της ΕΛΒΟ, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει, γιατί αναγνωρίζει πράγματι την ΕΛΒΟ ως ένα τμήμα της βιομηχανικής υποδομής, ως μια κρίσιμη μονάδα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ως έναν αξιόπιστο εταίρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και ως μια επιχειρηματική οντότητα που μπορεί να έχει πολύ καλές προοπτικές σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες, σε πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, οι οποίες συνδέονται με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, με τα απορριμματοφόρα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με πολλές άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.


Η κατάσταση πράγματι, είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι δεν υπήρχε δυστυχώς κάποιο πλαίσιο αναφοράς τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε καν σταθερός κανόνας συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΛΒΟ υπό τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου που κατείχε τη μειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου αλλά ασκούσε τη διοίκηση και το ελληνικό δημόσιο υπό τις διάφορες εκδοχές του.

Η κατάσταση τώρα έχει περιπλακεί ακόμη, διότι η ΕΛΒΟ είχε τεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και γιατί είχε κατηγορηθεί για λήψη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη βρεθούμε σε μία θέση απολογούμενου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τέτοιου είδους χειρισμούς.

Η κατάσταση έχει ως εξής και την γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, γιατί η διοίκηση τους ενημερώνει. Τους καλώ δε και δια τους ερωτώντος συναδέλφου κ. Τζέκη να είναι υπομονετικοί και να στηρίζουν τις προσπάθειες που κάνει η νέα διοίκηση της εταιρείας υπό τον κ. Παπακώστα.

Ο «Όμιλος Μυτιληναίου» αποχώρησε από τη διοίκηση και αποχωρεί και από το μετοχικό κεφάλαιο. Ήδη, έχει υποβληθεί προσφορά επαναγοράς των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο με συμβολικό τίμημα 1 ευρώ. Αυτό μας επιτρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να προβούμε τώρα στην κεφαλαιοποίηση εγγυήσεων που είχε χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο και οι οποίες έχουν εκπέσει, κεφαλαιοποίηση η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, γιατί ένας ιδιώτης επιχειρηματίας στη θέση του δημοσίου θα έκανε αυτή τη λογική κίνηση, να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις οφειλές, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη της εταιρείας μέσα στην αγορά.

Δεύτερον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προωθήσει και ήδη έχει ληφθεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, την ανάθεση μιας σημαντικής προμήθειας στην ΕΛΒΟ, που είναι η ανακατασκευή των αρματαφορέων του Ελληνικού Στρατού. Αυτό θα επιτρέψει και την αντίστοιχη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Ταυτοχρόνως, η ΕΛΒΟ εκτελεί μια πολύ σημαντική παραγγελία των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για την κατασκευή ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Πρόθεσή μας είναι με τη βοήθεια ενός συμβούλου που προσλαμβάνουμε τώρα, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσουμε στρατηγικό εταίρο και επενδυτή εξωστρεφούς χαρακτήρα για την ΕΛΒΟ, γιατί πιστεύουμε ότι η ΕΛΒΟ μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και διεθνώς.

Άρα, γίνονται όλες οι ενέργειες εξυγίανσης και ανασυγκρότησης, μόνο που χρειάζεται υπομονή, γιατί υπάρχουν νομικές, κοινοτικές, τραπεζικές διαδικασίες πολύ δύσκολες την περίοδο που διανύουμε και πιστεύω ότι μπορεί να αποκτήσει ένα πολύ καλό μέλλον η ΕΛΒΟ, εάν γίνουν αυτά που έχουμε σχεδιάσει και προωθούμε.

[Δευτερολογία]

Κυρία Πρόεδρε, επαναλαμβάνω ότι εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και άμεσης χρηματοδότησης της ΕΛΒΟ, χωρίς να περιμένουμε το στρατηγικό επενδυτή. Υπάρχουν, όμως, δυσκολίες που απορρέουν από τη νοοτροπία και την πρακτική του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως από την καχυποψία που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι σε ορισμένες δικές μας πρωτοβουλίες στον τομέα της βιομηχανίας.

Μπορούμε να αναθέτουμε ορισμένες κατηγορίες στρατιωτικών προμηθειών και απευθείας ακόμη και χωρίς διαγωνισμό, όταν τεκμηριώνεται αυτό και κατά το εθνικό και κατά το κοινοτικό δίκαιο. Και το κάνουμε αυτό και θα το κάνουμε γιατί υπάρχει μία κρίσιμη διάσταση που λέγεται ασφάλεια εφοδιασμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και άρα, χρειαζόμαστε επιτόπια παραγωγική βάση, την οποία διαθέτουν επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ, πολύ κοντά σε κρίσιμες περιοχές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή της Θράκης. Άρα, αυτές τις δυνατότητες τις αξιοποιούμε πλήρως.

Από την άλλη μεριά όμως, όταν θέλουμε να μπούμε στην αγορά των ασθενοφόρων, των πυροσβεστικών οχημάτων, των απορριμματοφόρων, των λεωφορείων αστικών ή υπεραστικών συγκοινωνιών, πρέπει να τηρούνται κανόνες ανταγωνισμού και πρέπει να είμαστε άψογοι σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο, για να μην κληθούμε να καταβάλλουμε αποζημιώσεις ή για να μην ασκηθούν άλλου είδους πιέσεις εναντίον μας.

Για να τα πετύχουμε και τα δύο πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο. Θα επιδιώξουμε αυτός ο στρατηγικός επενδυτής ει δυνατόν να προέλθει μέσα από διακρατικού χαρακτήρα συμφωνίες, στην προκειμένη περίπτωση για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ασφάλεια νομική και επιχειρηματική.

Πράγματι, έχει δυνατότητες και έχει ένα πάρα πολύ αξιόλογο προσωπικό η ΕΛΒΟ. Έχει ανάγκη από χρηματοδότηση. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών να πετύχουμε αυτή την άμεση χρηματοδότηση, να πετύχουμε ακόμη και την εκταμίευση επί τη βάσει της εγγυητικής επιστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι φερέγγυα και είναι ζωντανό χρήμα. Και πρέπει να σας πω ότι και γι’ αυτό ακόμη υπάρχουν δυσκολίες, διότι η κατάσταση στην αγορά δυστυχώς είναι εξαιρετικά βεβαρημένη και διότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Και γι’ αυτό αγωνίζεται όλη η Κυβέρνηση και το έχω θέσει κατ’ επανάληψη και στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσπαθούμε και με παράπλευρους μηχανισμούς να στηρίξουμε αυτή τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Δεν χρειάζεται να ρωτήσω κανέναν επιχειρηματία τι προσπάθειες χρειάζεται να καταβάλλει για να βρει την περιπόθητη ρευστότητα, γιατί αυτό το ξέρω εγώ από τις ίδιες τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Άρα, πρέπει να στρατευθούμε όλοι σε μια προσπάθεια. Και σας καλώ, κύριε Τζέκη, να ασκήσετε την επιρροή σας στους εργαζόμενους, να συμβάλουν στην προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία στο κάτω-κάτω έχει επιλεγεί από το Δημόσιο, για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι διοίκηση διορισμένη από κάποιον επιχειρηματία, ούτε εξυπηρετεί προσωπικές επιδιώξεις. .

Tags: Εθνική Άμυνα