Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

 

Ομιλία Ευαγγέλου Βενιζέλου,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Νιάρχου «Οι αταίριαστοι – 62 συζητήσεις»

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Ο Θανάσης Νιάρχος είναι παλιός μου φίλος, έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες δραστηριότητες εκδοτικού χαρακτήρα και με παραπλάνησε σε σχέση με το βιβλίο αυτό δύο φορές.

Την πρώτη φορά με έπεισε ότι θα συνομιλήσω με το Σταμάτη Φασουλή για θέματα τέχνης. Και πράγματι ήρθε ο Σταμάτης στο γραφείο μου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τότε, και συζητήσαμε για θέματα πολιτικής.

Στη συνέχεια, πριν από λίγες μέρες, με έπεισε ότι θα έρθουμε στην παρουσίαση του βιβλίου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για να μιλήσουμε για θέματα πολιτικής, με αφορμή το βιβλίο αλλά κατά βάσιν για την πολιτική συγκυρία.

Και τελικά, λόγω της απουσίας του κ. Τσίπρα και της κας Παπαρήγα κι επειδή με τον Φώτη Κουβέλη, ούτως ή άλλως, είμαστε αναμενόμενοι στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, θα μιλήσουμε σήμερα όχι για θέματα πολιτικής αλλά για θέματα τέχνης.

Περισσότερα...

                                                                                         Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλε
 
«Κωστής Στεφανόπουλος - ο μοναχικός Πρόεδρος»

Κύριε Πρόεδρε, Αιδεσιμολογιώτατε, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο να ευχαριστήσω θερμά την αγαπητή συνάδελφο στη Βουλή πριν από χρόνια, τη Νίτσα Λουλέ, γιατί μου έκανε την τιμή να με καλέσει σήμερα να συμβάλω κι εγώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της.

Η πάντοτε ευγενική συνάδελφος Νίτσα Λουλέ, ειδικεύεται στις βιογραφίες και μας παρουσιάζει με το βιβλίο αυτό μια ψηφιδωτή, πολύ ενδιαφέρουσα, βιογραφία του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, γραμμένη με πολύ μεγάλη και έκδηλη προσωπική αγάπη. Αυτό βεβαίως δε μειώνει σε τίποτα την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα της συγγραφής, αλλά θα έλεγα ότι ενισχύει την δική μας αγάπη προς τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, γιατί μας εντάσσει σε ένα ολόκληρο σύμπαν προσωπικό του βιογραφούμενου που σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όσοι δεν έχουμε την ευκαιρία να το συναναστρεφόμαστε.

Περισσότερα...

29 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου για το βιβλίο του καθ. Peter Bofinger
«Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ»

Για την Ελλάδα της κρίσης, ίσως το εκδοτικό γεγονός του 2012 να είναι η  έκδοση του βιβλίου του καθηγητή Peter Bofinger «Επιστροφή στο Μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το Ευρώ» (στην  ελληνικη γλώσσα: Εκδόσεις Πόλις, μετάφραση Ελίζας Παπαδάκη).

Ο καθηγητής Bofinger, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων της γερμανικής κυβέρνησης από το 2004, καθίσταται ο καλύτερος ίσως συνήγορος των ελληνικών επιχειρημάτων προς το γερμανικό και γενικότερα το ευρωπαϊκό κοινό, καθώς αφενός ανατρέπει πλήρως όλα τα αρνητικά στερεότυπα που επί μήνες καλλιεργήθηκαν σε βάρος της Ελλάδας, αφετέρου δε παρουσιάζει με ενάργεια τη δύσκολη πραγματικότητα των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των βαθειά ριζομένων οικονομικών εθνικισμών που υπάρχουν ακόμη στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να δει κανείς την απλότητα και ως εκ τούτου τη πειστικότητα  με την οποία ο καθηγητής Bofinger ανατρέπει το βασικό στερεότυπο μιας Ελλάδας που δεν θέλει ή δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Επικαλούμενος τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ (IMF, Fiscal Monitor Update, July 2012), ο Bofinger λέει αυτό που με θαυμασμό είχε πει  πρώτη η σχετική έκθεση της ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας: ότι για την περίοδο 2009-2012, από τις χώρες που είναι εντεταγμένες σε πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα είναι αυτή που έχει κάνει την εντυπωσιακότερη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τις 8,6 ποσοστιαίες μονάδες , όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται αρκετά πίσω, στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 5,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης.

Περισσότερα...

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011


Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κολιόπουλου «Δυτικά της Εδέμ»Κυρίες και κύριοι,

Mε το Γιάννη Κολιόπουλο μας συνδέει μια συναδελφική σχέση. Μας συνδέει η κοινή μας θητεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ και χρόνια εκτιμώ την επιστημονική του παρουσία και για την ακρίβεια την ασυνήθιστη ακαδημαϊκή του αξιοπρέπεια, γιατί ο Γιάννης Κολιόπουλος έχει μια ευανάγνωστη πολιτική - θα έλεγα - και ιδεολογική ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι ερευνητικά απροκατάληπτος. Είναι, όπως αποδεικνύεται από τα μείζονα έργα του, αλλά και από τα μικρότερα κείμενά του όπως αυτά που βρίσκονται στο βιβλίο αυτό, έτοιμος να συγκρουστεί με τα βιώματά του και επίσης είναι έτοιμος να θέσει υπό δοκιμασία τις υποθέσεις εργασίας από τις οποίες εκκινεί η ερεύνα του και κυρίως η έρευνα του επί του πεδίου.

Βεβαίως, το ανώτερο στάδιο της ιστορικής έρευνας και της ιστορικής αφήγησης είναι η φιλοσοφία της ιστορίας.  Ο ώριμος ιστορικός είτε το θέλει είτε δεν το θέλει, είτε το γνωρίζει είτε το αγνοεί είναι ένας φιλόσοφος της ιστορίας, διότι ακόμη και αν έχει αφιερώσει το έργο του σε μια ιστορία των γεγονότων ή σε μια ιστορία των μερικότερων καταστάσεων, εν τέλει είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί για τη «μεγάλη κατάσταση», εν προκειμένω για την ελληνική κατάσταση. Και μάλιστα μέσα σε συμφραζόμενα ευρύτερα, συμφραζόμενα ευρωπαϊκά, δυτικά και εν τέλει παγκόσμια.

 

Περισσότερα...

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου

«Προχωρώντας και Αναθεωρώντας» του Νίκου Μπίστη

Τον Μάιο του 1975 στο πιο επίσημο και καλοφτιαγμένο αμφιθέατρο της Παντείου Σχολής τότε, Παντείου Πανεπιστημίου τώρα -νομίζω ότι λέγεται “Αμφιθέατρο Καποδίστρια” το καταστρέψανε στη συνέχεια- συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, το όργανο που ανασυγκρότησε την ΕΦΕΕ μετά τη δικτατορία. Εκεί μετείχαν οι “πρίγκιπες” των συνδικαλιστικών παρατάξεων όλων των πολιτικών αποχρώσεων, αρχής γενομένης από την Πανσπουδαστική, δηλαδή τη φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ. Μετείχαν φυσικά οι άνθρωποι του Δημοκρατικού Αγώνα, του Ρήγα, το διασπασμένο ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ κομμένη στη μέση με μια πολύ πρόσφατη διάσπαση λίγων ημερών μόλις πριν, όλα τα αριστερίστικα σχήματα και διάφορες μικρές ομάδες, οι οποίες δεν είχαν σαφή ταυτότητα και δεν ανήκαν στην κομμουνιστική αριστερά.

Περισσότερα...

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου
«Το δικό μας 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης» που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μουμουζιάς

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, χάρη στο Γιώργο Μουμουζιά, να δω καλούς φίλους, παλιούς συμμαθητές και να αντιληφθώ πόσο μεγάλη είναι η οικογένεια του 2ου Γυμνασίου Αρένων Θεσσαλονίκης, καθώς εμείς όλοι έχουμε την αίσθηση της δικής μας σειράς, των δικών μας κλάσεων, ενώ φυσικά υπάρχει μια μεγάλη ιστορική συνέχεια. Η έννοια του συμμαθητή είναι πολύ ευρύτερη. Τώρα βλέπουμε τα πράγματα από μια απόσταση, σε μια άλλη ηλικία. Σίγουρα ο καθένας ή η καθεμιά από εμάς κρύβει μέσα του ένα παιδί, όλοι είμαστε κατά βάθος το παιδί που ήμασταν κάποτε. “Το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου”, λέει μια πολύ γνωστή έκφραση, και γι’ αυτό είναι πολύ ωφέλιμο και παιδαγωγικό να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να αναζωογονούμε τη μνήμη της παιδικής και της εφηβικής μας ηλικίας.

Περισσότερα...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 3 Ιουνίου 2010Μακαριότατε,
Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι πρέσβεις,
Κύριοι συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της εποχής μας, ο Hobsbawm, προβάλλει τη γνωστή σε πολλούς θεωρία ότι την παράδοση την επινοούν, ότι οι μεγάλες εθνικές και σε πολύ μεγάλο βαθμό και θρησκευτικές παραδόσεις είναι κατασκευασμένες. Περισσότερα...

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ελλάς Άνωθεν»

Θέλω να συγχαρώ τον φωτογράφο, τον κύριο Γιαννέλο και τον εκδότη για την ποιότητα του τόμου. Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό το τέχνασμα της κυρίας Τρέμη, αλλά θέλησε, με αφορμή ένα φωτογραφικό λεύκωμα, να οδηγηθούμε στον πυρήνα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος της χώρας. Στον πυρήνα του «ελληνικού ζητήματος».

Ποιος είναι αλήθεια ο πυρήνας του εθνικού μας προβλήματος τώρα, λίγες μέρες πριν την είσοδο του 2011; Θα μπορούσε να πει κανείς η κρίση δημοσίου χρέους.  Η δημοσιονομική περιδίνηση.  Ο κίνδυνος χρεοκοπίας.  Η ύφεση. Η μείωση του επιπέδου των εισοδημάτων. Η  μείωση του ίδιου του εθνικού προϊόντος. Το γεγονός ότι έχουμε απωλέσει πολλούς βαθμούς κυριαρχίας: νομισματικής, δημοσιονομικής, αναπτυξιακής κυριαρχίας. Θα έλεγα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε, ως χώρα, είναι ότι έχουμε στην πραγματικότητα αποδεχθεί μια διαδικασία γενικευμένης κοινωνικής και άρα εθνικής απογοήτευσης.
Περισσότερα...

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά μου στο «ΒΗΜΑ» που ανέλαβε αυτή την πολύ μεγάλη εκδοτική πρωτοβουλία. Η επανέκδοση, με τη μορφή αυτή, της «ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου δείχνει ότι μπορεί στον τόπο αυτό να υπάρχει μνήμη, να υπάρχει παράδοση, να υπάρχουν σημεία αναφοράς και να υπάρχουν και μέτρα αξιών σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια εποχή απαισιόδοξη, μεμψίμοιρη, επιθετική, μια εποχή ασταθή και ως εκ τούτου επικίνδυνη.

Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή, όχι μόνο εκδοτικά, αλλά και συμβολικά, άρα και πολιτικά, θα μου επιτρέψτε δε  να πω, και από πλευράς κοινωνικής ηθικής. Περισσότερα...

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010


Κυρίες και κύριοι, επειδή ακούσατε δυο μακρές  ομιλίες για το σύνολο των διεθνοπολιτικών προβλημάτων, θα επιδιώξω να είμαι πιο σύντομος και πιο εστιασμένος, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αντίφαση που βιώνει ο Σταύρος Λυγερός, ο συγγραφέας του βιβλίου.
Ο Σταύρος είναι δημοσιογράφος. Άρα βρίσκεται μέσα στην καθημερινή περιπέτεια του πληθωρισμού της πληροφόρησης. Τα γεγονότα τρέχουν, οι ειδήσεις τρέχουν με πολλαπλάσια ταχύτητα και σε πολύ  μεγαλύτερο όγκο. Αυτός ο καταιγισμός της πληροφόρησης παρεμποδίζει τη σύνθεση, παρεμποδίζει τη γνώση. Ζούμε σ’ έναν κόσμο της πληροφορίας και της πληροφόρησης, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ζούμε σ’ έναν κόσμο της βαθύτερης γνώσης και της ιστορικής συνείδησης.
Περισσότερα...