30 Ιουνίου 2009


Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».


Κύριε Πρόεδρε, αύριο θα μιλήσω αναλυτικότερα. Θέλω μόνο να πω ότι έχω ζήσει την εμπειρία του Υπουργού που είχε την ευθύνη της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και έχω εισηγηθεί εδώ σχεδόν όλα τα ολυμπιακά νομοσχέδια αντιμετωπίζοντας μια σκληρή και κακόπιστη αντιπολίτευση από το 1998 μέχρι το 2004. Όπως είπε η εισηγήτριά μας και όλοι οι συνάδελφοι, εμείς ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό, παρά τις κριτικές παρατηρήσεις, τις συστάσεις, τις επιφυλάξεις, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια αυτή ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, μια προσπάθεια συλλογική, μέσα σε κλίμα συναίνεσης. Όμως θέλουμε εγγυήσεις και οι εγγυήσεις πρέπει να είναι νομοθετημένες για να μπορεί να ελέγχεται η εφαρμογή τους.


Είμαι βέβαιος ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, κ. Ιωαννίδης, αγωνίστηκε να φέρει πολύ συντομότερα το νομοσχέδιο αυτό στην Βουλή, αλλά προφανώς προσέκρουσε στην κορυφή της Κυβέρνησης, στο οικονομικό επιτελείο, σε δυστοκίες πέραν του δικού του επιπέδου. Διότι αλλιώς δεν θα εδικαιολογείτο να έχουν περάσει άπρακτοι είκοσι ένας μήνες από την ανάθεση των Μεσογειακών Αγώνων στη χώρα μας, στο Βόλο και τη Λάρισα.

Θέλω να σας πω ότι το πρώτο νομοσχέδιο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή στις αρχές του ’98, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Και τώρα τα πράγματα είναι εύκολα, διότι στην πραγματικότητα έχουμε μια αναπαραγωγή του ολυμπιακού μοντέλου. Όμως το ολυμπιακό μοντέλο ήθελε και μία κυβέρνηση, μια Διυπουργική επιτροπή συντονισμού της ολυμπιακής προετοιμασίας που επιλύει θέματα, θέλει υπουργούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ευθύνες μεγάλες, έναν Πρωθυπουργό που έχει προσωπική εμπλοκή, ανάμιξη, που καθοδηγεί το κυβερνητικό έργο. Αλλιώς μην νομίζετε ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη διοργάνωση και να αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά, κληρονομιά σε υποδομές, κληρονομιά σε λειτουργίες, κληρονομιά σε σύμβολα. Διότι όλα αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μία περιοχή, όπως είναι η Θεσσαλία, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης ως περιφέρεια. Και έχει ζήσει η Θεσσαλία την ευεργετική επίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων: όχι μόνον ο Βόλος ως ολυμπιακή πόλη –το ξέρει πολύ καλά ο κ. Καρτάλης, ο οποίος είχε την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας της ολυμπιακής προετοιμασίας- αλλά και η Λάρισα και όλες οι πόλεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004».

Εμείς δεν μεμψιμοιρούμε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο επώδυνο είναι το να βάλεις μια πέτρα από εδώ εκεί, πόσο μάλλον να διαμορφώσεις το δίκτυο των ολυμπιακών υποδομών. Θα μου πείτε: Μπορεί να συγκρίνει κανείς τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων με τα τέσσερα πρόσθετα έργα των Μεσογειακών; Τηρουμένων των αναλογιών. Και το ένα έργο είναι δύσκολο!

Επιφυλάσσομαι να σας πω λεπτομέρειες αύριο, συζητώντας επί των άρθρων, και επιφυλάσσομαι να διατυπώσω τις παρατηρήσεις μου για τις διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, παρισταμένου του Υπουργού Πολιτισμού, τον οποίο τον καλούμε να είναι τη στιγμή που θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τις δικές του αρμοδιότητες, το Μουσείο Ακρόπολης, τα θέματα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων, θέματα τα οποία είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικά.

Θέλω επίσης να πω μόνο -και τελειώνω- ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μία διάταξη που αφορά ποινική πολιτική, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και παρατήρησα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπογράφει το νομοσχέδιο ούτε την αιτιολογική έκθεση, παρότι τίθενται πολύ σοβαρά προβλήματα σεβασμού της αρχής της αναλογικότητας, ποινικού φιλελευθερισμού και γιατί επιπλέον δικαιώνεται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχε πει όσα έπρεπε να πει όταν ψηφίστηκε η τώρα τροποποιούμενη διάταξη, η οποία υπερέβαινε τα όρια του κράτους δικαίου. Όμως τότε δεν γίναμε αντιληπτοί. Κάποιοι θεώρησαν ότι με δρακόντειες διατάξεις και με επίδειξη ποινικής αυστηρότητας θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα της βίας στα γήπεδα, ενώ το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Ιωαννίδης γιατί είναι του επαγγέλματος, δεν είναι περαστικός. Αντιλαμβάνεται τώρα τι εννοούσα κι εγώ ως Υπουργός, τι εννοούσε και ο κ. Λιάνης ως Υφυπουργός και πόσο δίκιο είχαμε.

Όμως θα ήθελα να ενημερώσετε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος και θα υπογράψει αναγκαστικά τον ψηφισμένο νόμο, γιατί πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη του και στις δικές του ρυθμίσεις για μια σειρά από θέματα που έχουμε παρατηρήσει ότι αποκλίνουν από την αρχή της αναλογικότητας και από το πλαίσιο, το φιλοσοφικό και αξιακό πλαίσιο του ποινικού φιλελευθερισμού.

Νομίζω ότι καλό θα ήταν, κύριε Υπουργέ, να έχετε ανοικτά τα αυτιά σας στις παρατηρήσεις, ιδίως τις παρατηρήσεις συναδέλφων που έχουν ζήσει τα προβλήματα και που μπορούν με πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο να βοηθήσουν στη βελτίωση των διατάξεων.

Είδα με χαρά ότι ήδη από τη φάση της Επιτροπής δεχθήκατε κάποια πράγματα και βελτιώσατε διατάξεις. Για παράδειγμα, δεχθήκατε να υπάρχει ένα τριμελές ελεγκτικό όργανο, κατά τα πρότυπα του ελεγκτικού οργάνου που λειτούργησε στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Και βεβαίως είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να υπερβεί ούτε το Σύνταγμα ούτε την κοινοτική νομοθεσία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της Οργανωτικής Επιτροπής, διότι πάντα ισχύει ούτως ή άλλως και το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία και αυτό να το έχουν καλά στο μυαλό τους όποιοι αναλάβουν να διοικήσουν και να διαχειριστούν τα θέματα αυτά, πέραν της ΕΥΔΕ βεβαίως και πέραν των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που εφαρμόζει μια νομοθεσία περί δημοσίων έργων λίγο ή πολύ γνωστή.

Κρατήστε, λοιπόν, τις σημειώσεις που πρέπει να κρατήσετε και να εκτιμήσετε τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα, έχοντας συνείδηση ότι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, κάποια δικά μας στελέχη θα είναι αυτά που θα έχουν την ευθύνη να ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια και να παρουσιάσουν το πλήρες πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που ελπίζουμε να είναι μία πολύ καλή συνέχεια στην αλυσίδα των θετικών εντυπώσεων της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375