Αθήνα, 8 Ιουνίου 2013   


Δήλωση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την επίσκεψή του σήμερα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕΑ του Δήμου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη

 
Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κατ' αρχάς ευχαριστώ θερμά εσένα και όλο το επιτελείο του Δήμου και των δομών της Κοινωνικής Πολιτικής και τις οικογένειες, και κυρίως τα παιδιά και τους νέους για τη θερμή υποδοχή και την ευκαιρία που μου δίνετε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι, παρακολουθώ την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αρκετό καιρό και ξέρω πόσο καλή δουλειά κάνει ο Δήμος Συκεών -Νεάπολης και άλλοι Δήμοι και πιστεύω βαθιά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέσα στην κοινωνία, ξέρει τι γίνεται, μπορεί να σταθεί στην οικογένεια, μπορεί να σταθεί σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
 
Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια βαθιά κρίση, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα, έχει αυξηθεί η ανεργία και η φτώχια. Θα ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στη γραμμή μας. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν, ούτως ή άλλως, την κρίση, είναι πιο βαθειά από την κρίση, όπως είναι για παράδειγμα η αναπηρία, κάθε είδους αναπηρία.


Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η κοινωνία να δείχνει την αλληλεγγύη της και την ευαισθησία της αυθόρμητα, μέσα από τις ατομικές δράσεις και μέσα από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά κυρίως μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χρειαζόμαστε και ανθρωπιά και δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, υπάρχουν αντιδράσεις, πολλές φορές χρειάζεται να πείσουμε για το αυτονόητο, ότι κάθε άνθρωπος έχει την ίδια αξία, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχει ή οποιαδήποτε αναπηρία.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα αισθήματα να καλλιεργηθούν έμπρακτα. Ανεξάρτητα από την πολιτική δραστηριότητα, ξέρετε ότι εμείς παρακολουθούμε -και οικογενειακά-  τα θέματα αυτά, είμαστε ταγμένοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναπηρίας. Πιστεύω βαθιά σ’ αυτές τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βεβαίως χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται κονδύλια. Και υπάρχουν τα κονδύλια αυτά. Υπάρχουν πράγματι αναπορρόφητα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που μπορούμε να τα στρέψουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με τη βοήθεια της Αυτοδιοίκησης, για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης όπως αυτή, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε σε λίγη ώρα στο Δημαρχείο της Νεάπολης, στην άλλη εγκατάσταση του Δήμου.

Και πρέπει να γίνει στόχος και συνείδησή μας, πως δε θα βγούμε από την κρίση μόνο δημοσιονομικά, ούτε μόνο αναπτυξιακά, αλλά μέσα από την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, μέσα από την καταπολέμηση της ανεργίας, μέσα από τη συγκράτηση της φτώχειας, μέσα από την αντιμετώπιση της αναπηρίας.

Δεν είναι ατομικό ατύχημα της οικογένειας και του παιδιού ούτε η νοητική στέρηση, ούτε άλλη μορφή αναπηρίας. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα όλων μας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, στην οικογένειά μας. Και αυτό νομίζω είναι το βασικό μήνυμα.

Σας ευχαριστώ.

 

Επίσκεψη και δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ , στο Κέντ from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Κοινωνία των πολιτών | ΕθελοντισμόςΔηλώσεις 2013

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375