Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιοσταθμό Focus 103,6 FM
και στον δημοσιογράφο Δ. Βενιέρη

Δ. Βενιέρης: Έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.

Διάβασα το σχόλιό σας γι’ αυτό που είδαμε χθες και εκεί αναφέρατε ότι για ακόμη μια φορά ο κ. Τσίπρας είπε ωμά ψέματα στον ελληνικό λαό. Το ερώτημα που έθεσα νωρίτερα στον κ. Βρούτση, θέλω να το θέσω και σε εσάς. Πόσο εύκολο είναι αυτή η κοινωνία όπως έχει γαλουχηθεί, να ακούσει τη δύσκολη αλήθεια, η οποία είναι σκληρή, είτε ΣΥΡΙΖΑ προκύψει, είτε Ν.Δ. από το να ακούσει έναν αμβλύ λόγο ο οποίος λέει ναι μεν δύσκολα, αλλά παράλληλα θα τρέξει και ένα πρόγραμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Η αλήθεια είναι ότι όλοι ζητούν την αλήθεια, αλλά εν τέλει αρέσκονται στα εύκολα και πιο συμπαθητικά ψέματα. Και αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχε η χώρα τα προηγούμενα πέντε δύσκολα χρόνια. Είναι και το πρόβλημα που εξακολουθεί να έχει.

 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική μεταβολή που επήλθε λόγω της κρίσης και του μνημονίου και αποτυπώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είναι μια νίκη των ψευδών, είναι μια νίκη της εύκολης δημαγωγίας. Είναι μια νίκη της ανευθυνότητας. Κι αυτό βεβαίως απεδείχθη με πολύ επώδυνο τρόπο τους μήνες που ακολούθησαν. Τους 7 μήνες, τους 9 τώρα σιγά – σιγά.

Βέβαια πρέπει να σας πω ότι αυτή μου η απάντηση ότι ο κ. Τσίπρας είπε ωμά ψέματα, δεν είναι μια γενική απάντηση που έδωσα σε μια γενική ερώτηση. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε την ιστορία του δημοσίου χρέους και της παρέμβασης το 2012. Όπου ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να λέει τα ψέματα των προηγουμένων ετών και του Ιανουαρίου, ενώ έχει υπογράψει την αλήθεια. Έχει συνομολογήσει ότι η παρέμβαση ήταν εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μείωσε το χρέος της σε καθαρή αξία περίπου 200 δισεκατομμύρια, 100% του ΑΕΠ, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα εάν δεν είχε γίνει αυτό το 2012 και επίσης ακύρωσε όλα τα εύκολα λόγια περί μονομερούς διαγραφής χρέους, διεθνούς διάσκεψης και είπε θα ακολουθήσω τις παραμετρικές αλλαγές που έχουν προετοιμαστεί και που πρέπει να συμπληρωθούν στο μοτίβο του 2012.

Αφού τα υπογράφει αυτά, τα συνωμολογεί αυτή τη γραμμή της κυβέρνησης, αυτό κάνουν οι άνθρωποί του, αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές, γιατί λέει ψέματα στο debate;

Δ. Βενιέρης: Εν τούτοις αγαπητέ κ. Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, βάζει ένα δίλημμα το οποίο είναι έμφορτο συναισθήματος, ενδεχομένως εκτονώνει και οργή και αγανάκτηση. Το παλιό και το νέο. Και βάζει εσάς, τον κ. Σαμαρά, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ στο παλιό κομματικό σύστημα.

Ευ. Βενιζέλος: Τα έχουμε πει αυτά.

Δ. Βενιέρης: Ναι, αλλά πρέπει να απαντηθεί αυτό στις εκλογές. Πώς θα απαντηθεί;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω πει σε μια άλλη μου συνέντευξη έγγραφη, ότι και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας στην δεκαετία του ’80 είχε αναπτύξει τη θεωρία του φωτός που συγκρούεται με το σκότος. Όταν δεν μας περνάει η διάκριση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, όταν λέγαμε ψέματα και σηκώναμε την εύκολη σημαία ευκαιρίας του αντιμνημονίου και τώρα δεν έχουμε να πούμε τίποτα τέτοιο, γιατί αντιμνημονιακός είναι ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος έχει κάνει τη Λαϊκή Ενότητα και ο κ. Τσίπρας είναι νεομνημονιακός, πώς θα διαφοροποιηθεί όταν έχει προσχωρήσει στην πολιτική την δική μας η οποία ήταν η πολιτική της ευθύνης, η δύσκολη με κόστος;

Ανακαλύπτει τη διάκριση μεταξύ παλιού και νέου. Το παλιό δεν είναι τίποτα άλλο από το άλλο, το διαφορετικό, τα άλλα κόμματα. Δεν του αρέσουν τα άλλα κόμματα. Θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι η νίκη του, ότι η ιστορία λειτουργεί από τις 25 Ιανουαρίου που κέρδισε με 36% τις εκλογές.

Αν το παλιό είναι τα κόμματα της μεταπολίτευσης, με τα λάθη τους, τα αρνητικά τους, αλλά και με το μεγάλο κεκτημένο, γιατί η χώρα πέρασε τα καλύτερα 40 χρόνια της ιστορίας της στη μεταπολίτευση, τότε ο κ. Τσίπρας που φαντασιώνεται την επιστροφή στις συνθήκες εμφυλίου πολέμου, δηλαδή την επιστροφή στην περίοδο του 1949, είναι το παμπάλαιο. Εδώ μιλάμε τώρα για ανθρώπους οι οποίοι είναι χρόνια στο κουρμπέτι, μιλάμε για παλιά τυχοδιωκτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία δυστυχώς έχουν πάει εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ να βρούνε καταφύγιο και μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν από το ΚΚΕ, μετείχαν στη διάσπαση του ΚΚΕ  στην περαιτέρω διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κοκ.

Δ. Βενιέρης: Εν τούτοις αγαπητέ κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς στον Αλέξη Τσίπρα ότι στρατηγικά, τακτικά, το αφήνω στην κρίση του καθενός, μάλλον μέχρι τώρα νικητής είναι. Δηλαδή προεκλογικά χρησιμοποίησε ένα αντιμνημονιακό λόγο, κέρδισε τις εκλογές. Μπήκε με σημαία τα συνθήματα για τους κακούς, βάρβαρους Ευρωπαίους κέρδισε στο δημοψήφισμα. Έχει στείλει στη γωνία το Λαφαζάνη οποίος οριακά θα είναι πάνω από το 3%, πέταξε απ’ έξω το κομμάτι του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και πάλι εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ένα υψηλό ποσοστό, σχεδόν έτοιμος να ξαναπάρει ….

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι πρόβλημα του ελληνικού λαού. Βεβαίως είναι όπως τα λέτε. Τι θα πει κέρδισε; Βεβαίως.

Δ. Βενιέρης: Γι’ αυτό είπα τακτικά.

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία κέρδισε, πολύ ωραία. Η χώρα έχασε όμως. Πείτε μου εσείς τώρα - και κάνετε προφανώς συζητήσεις με εκπροσώπους της αγοράς, με εκπροσώπους των ανθρώπων της οικονομίας, όλοι ζούμε μέσα στην καθημερινότητα. Το βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση της χώρας τώρα Σεπτέμβριος 2015; Είναι καλύτερη ή χειρότερη από το Σεπτέμβριο του 2014;

Δ. Βενιέρης: Σαφώς είναι χειρότερη.

Ευ. Βενιζέλος: Από το Δεκέμβριο του 2014 πριν πάμε στις προηγούμενες εκλογές.

Δ. Βενιέρης: Σαφώς είναι χειρότερη.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα η χώρα θα έβγαινε σε μια άλλη κατάσταση, θα πήγαινε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, εν πάση περιπτώσει είχαμε μια συνέχεια, είχαν γίνει λάθη, αλλά υπήρχε ένα αποτέλεσμα. Τώρα γυρίσαμε πίσω. Άλλα τρία χρόνια μνημόνιο με σκληρότερους όρους.

Λέει το αμίμητο ο κ. Τσίπρας, το δικό μου μνημόνιο έχει μόνο 15 δισεκατομμύρια μέτρα, ενώ τα άλλα είχαν 60. Η χώρα ήταν το 2009 σε συνθήκες απόλυτης ανυπαρξίας. Είχαμε τεράστιο έλλειμμα 15,7%, είχαμε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Δεν είχαμε παραγωγή, είχαμε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 15%. Ήμασταν στη χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη.

Γιατί η Ιρλανδία κατάφερε να περάσει σε άλλη φάση και τώρα είναι υπόδειγμα ανάπτυξης; Η Πορτογαλία, η Κύπρος η οποία μπήκε μετά από εμάς στο μνημόνιο; Γιατί δεν υπήρξαν κόμματα τα οποία έκαναν αυτή την εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία και γι’ αυτό ένα κόμμα του 4% όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το όχημα της δυσαρέσκειας των πολιτών, οι οποίοι κάτι περιμένανε, κάτι καλύτερο, αλλά βρήκαν κάτι χειρότερο.

Δ. Βενιέρης: Στην επικοινωνία υπάρχει ο όρος του κοινού αναφοράς, του target group. Το έθεσα και στον κ. Βρούτση, υπάρχει ένα κοινό αναφοράς για το ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει 35%, 40% του εκλογικού σώματος, το οποίο ανήκει είτε σε εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε σε συνταξιούχους.

Γι’ αυτούς τους δυο, ή μάλλον αυτά τα δυο κοινωνικά στρώματα τείνουν ευήκοουν ους στα συνθήματα και το συναίσθημα που ….

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, διότι οι εργαζόμενοι ….

Δ. Βενιέρης: Δηλαδή πώς θα μιλήσετε εσείς;

Ευ. Βενιζέλος: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στην δημόσια διοίκηση είχαν βέβαια ζήσει μια περίοδο η οποία οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ, στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’90, στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 και βέβαια στη συνέχεια στην κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ήταν μια περίοδος συνεχούς βελτίωσης, ασφάλειας, ανόδου και τώρα βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν μια υποχώρηση, όταν οι εργαζόμενοι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα, ζούσαν την τραγική εμπειρία της ανεργίας γιατί η οικονομική κρίση σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων και κατάργηση θέσεων εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο μας, έστω κατά 75%, έπρεπε να κάνουμε μια θυσία 25%, αλλιώς πηγαίναμε στις λογικές Λαφαζάνη, στις λογικές Τσίπρα, στις λογικές Βαρουφάκη, δηλαδή στον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής, ή τα ψέματα τα οποία ειπώθηκαν τον Ιανουάριο. Οι ψεύτικες υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και οι συνταξιούχοι, τους οποίους πραγματικά τους καταλαβαίνω, τους νιώθω τους ανθρώπους, γιατί να υφίστασαι μείωση της σύνταξής σου, όταν έχεις κάνει την προσπάθειά σου μια ζωή, έχεις τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, τις ανάγκες σου, αλλά βέβαια για να πάρει σύνταξη πρέπει να υπάρχουν ταμεία. Πρέπει να υπάρχουν έσοδα από εισφορές. Πρέπει να υπάρχει ένα κράτος που λειτουργεί, πρέπει να μπορεί να σου δώσει αυτό που σου έχει υποσχεθεί.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά στο ασφαλιστικό και τελικά έφερε, υπέγραψε και ψήφισε μειώσεις.

Δ. Βενιέρης: Επειδή υπάρχουν δυο ενδεχόμενα, ή να βγει μπροστά η Ν.Δ. ή να βγει μπροστά ο κ. Τσίπρας, εγώ πάω στο δεύτερο ενδεχόμενο γιατί έγινε συζήτηση επ’ αυτού χθες εμμέσως, αλλά και ευθέως ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρόσωπό σας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος την επόμενη μέρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει στήριξη από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ή δεν ξέρω ποιες άλλες δυνάμεις, θα έλεγε ναι;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε μια θέση η οποία είναι πολύ καθαρή και πολύ απλή και δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα. Έχει σχέση μόνο με το εθνικό συμφέρον. Είναι βασισμένη στην απλή λογική. Λέγαμε και το 2012 και τον Ιανουάριο, η χώρα είναι σε έκτακτες συνθήκες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικούς ελιγμούς.

Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να προσδιοριστεί ως ευρωπαϊκή δύναμη. Είχε μέσα του τον κ. Λαφαζάνη, την κυρία Κωνσταντοπούλου. Και ακόμη έχει ανθρώπους που θα τους βγάλει βουλευτές και οι οποίοι δεν μπορούν να ψηφίσουν μέτρα δύσκολα. Θα ακολουθήσει και δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη και οι 53 οι λεγόμενοι είναι μια εσωκομματική αντιπολίτευση που αντικαθιστά την αντιπολίτευση του κ. Λαφαζάνη.

Δ. Βενιέρης: Ακόμη κι αν ο συνεκτικός ιστός της εξουσίας σε ένα σχηματισμό με το ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό, θεωρείτε ότι αυτοί οι 53 θα δημιουργήσουν πρόβλημα;

Ευ. Βενιζέλος: Θεωρώ ότι θα υπάρξουν προβλήματα, όπως υπήρξαν και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. γιατί όταν μπαίνεις στα δύσκολα, υφίστασαι το κόστος.

Η λύση ποια είναι; Η λύση είναι η συνεργασία όλων αυτών που ψηφίσαμε στην προηγούμενη Βουλή το μνημόνιο Τσίπρα, το οποίο δεν ήταν αναγκαίο ή μοιραίο, μας το έφερε ως αποτέλεσμα των λαθών του και το ψηφίσαμε για να κρατηθεί η χώρα όρθια.

Πώς είναι δυνατόν να έχει ανάγκη από τις ψήφους όλων αυτών των κομμάτων στην προηγούμενη Βουλή και τώρα να λέει μόνος ή θα αναγκαστούν τα μικρότερα κόμματα να με στηρίξουν στη Βουλή γιατί δεν θα θέλουν εκλογές. Δηλαδή εκβιαστικά. Όχι προγραμματικά, όχι υπεύθυνα, αλλά κυνικά και εκβιαστικά.

Άρα η δική μας θέση είναι ότι κανείς δεν πρέπει να απαλλαγεί της ευθύνης του αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως θα έχει την πρώτη θέση. Δεύτερη θέση η Ν.Δ. ή το αντίστροφο. Γιατί να απαλλάξουμε τη Ν.Δ. ως δεύτερο κόμμα από την ευθύνη; Για να γιγαντωθεί ως αντιπολίτευση; Όλα εύκολα; Ή γιατί να απαλλάξουμε το ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που μας ανάγκασε να υποστούμε;

Δ. Βενιέρης: Γιατί μπορεί ο ίδιος να επιλέξει να απαλλαγεί αγαπητέ κ. Βενιζέλο. Να σου πει εγώ δεν συμμετέχω.

Ευ. Βενιζέλος: Γι’ αυτό ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι το bonus των 50 εδρών, αυτό δημιουργεί όλη την παθογένεια. Αν δεν υπήρχε το bonus τώρα το οποίο ήταν για άλλες εποχές, για άλλες συνθήκες, για άλλο κομματικό σύστημα, αν δεν υπήρχε το bonus τώρα, τα δύο κόμματα, είτε είχε το ένα  μια μονάδα μπροστά, είτε μια μονάδα πίσω, μισή μονάδα μπροστά, μισή μονάδα πίσω, θα είχανε τους ίδιους βουλευτές. Δεν θα είχανε το πλεονέκτημα των 50 εδρών.

Άρα η συνεργασία θα ήταν επιβεβλημένη. Ο λαός ψηφίζοντας αυτό ζητάει, γιατί ο λαός δεν ψηφίζει για να πάρεις το bonus. Ο λαός λέει ποιον θέλει.

Δ. Βενιέρης: Ναι, αλλά και ο λαός θέλει τους πολιτικούς στο Κοινοβούλιο για να είναι ένα βήμα μπροστά. Θα έπρεπε δηλαδή αυτό το θέμα να μην μας απασχολεί πλέον τώρα που χρειαζόμαστε και κυβερνήσεις μεγάλης ….

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί να είναι ένα βήμα μπροστά, όταν έχουν ενθαρρυνθεί; Όταν πήραν πολύ εύκολα ένα 36% τον Ιανουάριο, και όταν δεν αντέδρασε ο κόσμος στην ετερόκλητη τερατογέννεση της συνεργασίας Τσίπρα – Καμμένου χωρίς καμία πολιτική και προγραμματική βάση, πλην της δήθεν αντιμνημονιακής η οποία δεν υπάρχει; Και όταν ο κ. Τσίπρας απέσπασε δια παραπλανήσεως το 62% του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα το ακύρωσε αυτό και έφερε μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που κατήγγειλε ως αδιανόητη;

Δ. Βενιέρης: Εγώ όταν έλεγα για τις κυβερνήσεις εννοούσα την δική σας συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. που φαινόταν ότι τα ποσοστά, τα 45άρια και τα 80άρια στα δυο κόμματα έχουν εκλείψει.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά έχουν εκλείψει από το 2012.

Δ. Βενιέρης: Θα έπρεπε τότε να ….

Ευ. Βενιζέλος: Η Ν.Δ. ζητούσε αυτοδυναμία το 2012 και πήρε 18%. Το Μάιο του 2012 τα κόμματα βρέθηκαν πάρα πολύ κοντά, παρά την αδικία που υπέστη το ΠΑΣΟΚ για διάφορους λόγους, αλλά ήταν πάρα πολύ κοντά. 12%, 13%, 16%, 18%. Πέντε μονάδες ήταν η διαφορά. Κάτω του 20% ήταν όλα τα κόμματα.

Τα υπόλοιπα είναι εκβιασμοί και τεχνητές ενισχύσεις λόγω εκλογικού συστήματος.

Δ. Βενιέρης: Το ΠΑΣΟΚ πώς βλέπετε να τα πηγαίνει; Χθες με τον κ. Λοβέρδο μιλούσαμε εδώ και μου δήλωσε αισιόδοξος και εκείνος ότι μπορεί να διεκδικήσει την τρίτη θέση. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τι λέει;

Ευ. Βενιζέλος: Την τρίτη θέση θα την είχε το ΠΑΣΟΚ και τον Ιανουάριο εάν δεν είχαμε τη διάσπαση, η οποία τώρα έχει ….

Δ. Βενιέρης: Ατονήσει.

Ευ. Βενιζέλος: Έχει αποσυρθεί, θα έλεγα, διότι το 8% της Ελιάς μας έδινε ένα εφαλτήριο για τις βουλευτικές εκλογές. Όταν παίρνεις 8% στις ευρωεκλογές, έχεις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26% στις ευρωεκλογές και 36% στις βουλευτικές. Η Ν.Δ. πήρε 21% στις ευρωεκλογές και 28% στις βουλευτικές.

Άρα εάν τώρα συνεχίσουμε τη γραμμή αυτή στην οποία επανήλθε το ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών, έχουμε και την απόσυρση του διασπαστικού κόμματος και έχουμε βέβαια την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα.

Δ. Βενιέρης: Κύριε Βενιζέλο δεν κατέρρευσε. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται με την ….

Ευ. Βενιζέλος: Κατάρρευση των ψευδών, των ψευδαισθήσεων, της δημαγωγίας, αυτό κατέρρευσε.

Δ. Βενιέρης: Δεν πέρασε όμως αυτό στην κοινωνία.

Ευ. Βενιζέλος: Θα περάσει. Θα περάσει. Κάποια στιγμή θα περάσει. Δεν είναι εύκολο …. Ένας πολίτης λέει πολύ συχνά, θέλω να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, εννοώντας, θέλω να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου, γιατί δεν θέλω να παραδεχτώ ότι έκανα μια λάθος επιλογή τον Ιανουάριο.

Δ. Βενιέρης: Αυτός είναι ο λόγος, λέτε, που ακόμη εμμένει, επιμένει το κομμάτι αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια. Ότι υπάρχουν οι χυδαιότητες, ψέματα, συκοφαντίες, δημιουργείται μια ένταση στην πολιτική ζωή, ψάχνουν σε ένα βούρκο συνεχώς. Δημιουργούν ένα βούρκο.

Δ. Βενιέρης: Τώρα πάνω σε αυτό που λέτε κ. Βενιζέλο, επειδή πολλά ακούμε για σκανδαλολογία, κάθε φορά που έχουμε εκλογές και εμείς σκεφτόμαστε και συζητούμε συνεχώς το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τον οποίο είστε συνδεδεμένος. Μήπως θέλετε να μας θυμίσετε τον 3126 του 2003, ο οποίος ήταν νομίζω ο εκτελεστικός του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ποια κόμματα τον ψήφισαν;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα τα κόμματα.

Δ. Βενιέρης: Και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισε και το ΚΚΕ. Και το ΚΚΕ δια του κ. Σκυλλάκου τότε εισηγητή του και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Κουβέλη που εκπροσωπούσε τότε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχε γίνει ακόμη η ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα είναι ένας νόμος τον οποίο εισηγήθηκε ο κ. Πετσάλνικος ως υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν ξέρω γιατί αναφέρονται σε εμένα. Εγώ απλώς έκανα αυστηρότερες τις διατάξεις του Συντάγματος μετά από 150 χρόνια.

Δ. Βενιέρης: Το 1844.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι μια διάταξη που ισχύει από συστάσεως ελληνικού κράτους και είναι και μια διάταξη η οποία δεν παρεμποδίζει τη δικαιοσύνη να κινηθεί όταν υπάρχει ουσία, όταν υπάρχει δωροδοκία, ξέπλυμα, όταν επωφελείται ένας πολιτικός, γιατί το έχουμε ζήσει αυτό στην υπόθεση που μας έχει εμάς κοστίσει πάρα πολύ, που είναι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, παρεμποδίστηκε η δικαιοσύνη από τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών;

Δ. Βενιέρης: Κύριε Βενιζέλο σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.

Δ. Βενιέρης: Καλημέρα σας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΒουλή | Κυβέρνηση | ΠτΔΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375