Αθήνα, 7 Απριλίου 2015 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  στο «ΒΗΜΑ FM»
και στους δημοσιογράφους  Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

Β. Χιώτης: Σας λέγαμε και νωρίτερα κυρίες και κύριοι ότι η χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν πολλαπλώς χρήσιμη, βγήκαν πολλά συμπεράσματα ιδιαίτερα με τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και γι' αυτό ζητήσαμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά τώρα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή.

Καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα και καλημέρα στους φίλους που μας ακούν.

Β. Χιώτης: Πριν πάμε στο κυρίως θέμα που είναι το τι θα γίνει με την οικονομία και με το πρόγραμμα το οποίο πάει μια μπρος και μια πίσω, θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτα - πρώτα αν θεωρείτε επαρκείς τις διευκρινίσεις που σας έδωσε στην επιστολή που σας απέστειλε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος. Γιατί είδα ότι σας έψεξε μέχρι και ο Πρωθυπουργός για την πρωτοβουλία σας να στείλετε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο Πρωθυπουργός κακώς εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας και κακώς οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Τσίπρας στην αίθουσα της Γερουσίας, σε μια διαδικασία στην οποία …

 

Ν. Παπαδόπουλος: Τον παγίδευσαν, λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν ήξερε ότι η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία μη κοινοβουλευτική, μια διαδικασία στην οποία δεν έχουν κληθεί τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης και δεν προβλέπεται να λάβουν τον λόγο οι αρχηγοί των Κομμάτων, δεν θα πήγαινε.

Β. Χιώτης: Δεν φάνηκε αυτό από την επιστολή του όμως. Εγώ διέκρινα από την επιστολή του ένα στιλ ότι «ξέρω εγώ τι θα κάνω, δεν θα μου πείτε εσείς».

Ευ. Βενιζέλος: Όχι καθόλου. Νομίζω ότι κάνετε τελείως εσφαλμένη ανάγνωση.

Β. Χιώτης: Μακάρι να κάνω.

Ευ. Βενιζέλος: Η δική μου επιστολή αναφέρεται στην παρουσία του στην αίθουσα της Γερουσίας, στη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση κομματικότατη, κραυγαλέα κομματική, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην απάντησή του ο κ. Παυλόπουλος προς τιμή του δεν αναφέρεται καθόλου στα θέματα αυτά και λέει «παραπέμπω στην ομιλία μου…», αφήνει ασχολίαστες τις παρατηρήσεις μου επί της διαδικασίας και των θεσμών και λέει «κοιτάξτε την ομιλία μου». Στην ομιλία εννοεί πως είπε ότι «η Ελλάδα είναι σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το δημόσιο χρέος».

Β. Χιώτης: Άρα λέτε αναγνωρίζει ότι έγινε κάποια παρατυπία.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως.

Β. Χιώτης: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Και αν πήγε να πει αυτά καλώς τα είπε, αλλά αυτό είναι δουλειά της Κυβέρνησης να το πει όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να επαναλάβει  μια σαφή δέσμευση της Κυβέρνησης σε σχέση με τη μη πρόκληση πιστωτικού γεγονότος και χρεοκοπίας, αυτό δεν χρειάζεται να πάει στην αίθουσα της Γερουσίας με διάφορους άγνωστους διεθνώς επιστήμονες, οι οποίοι συμβουλεύουν την Ελλάδα ως χώρα του τρίτου κόσμου.

Ν. Παπαδόπουλος: Να περάσουμε λίγο στη διαπραγμάτευση …

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, με εκπλήσσει αυτό που λέτε. Ποιος δημιουργεί την εντύπωση ότι απάντησε αυστηρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Απάντησε με ευπρέπεια και ηπιότητα, όπως αρμόζει να απαντά σε μια επιστολή διαμαρτυρίας ενός πολιτικού αρχηγού και επειδή κάποιοι συνάδελφοί σας έλεγαν αυτά τα πράγματα, δώσαμε την επιστολή στη δημοσιότητα.

Β. Χιώτης: Μα γι' αυτό. Η ανάγνωση που της έκανα κ. Πρόεδρε κατ' αρχάς ήταν μια πολύ σύντομη επιστολή και αποφεύγει να αναφερθεί εντελώς.

Ευ. Βενιζέλος: Αποφεύγει λοιπόν.

Β. Χιώτης: Ναι, αλλά το αποφεύγει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παραδέχεται. Αυτή είναι δική σας …

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα ότι το παραδέχεται. Δεν είναι το θέμα μου να μου απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εγώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπα ότι αναγνωρίζω το τεκμήριο της μη γνώσης του που πήγαινε, ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι θα λείπουν τα Κόμματα και ότι αυτό είναι μια εκδήλωση κομματική, προκλητική, προπαγανδιστική.

Ν. Παπαδόπουλος: Κύριε Πρόεδρε να περάσουμε λίγο στα λεφτά γιατί καταλαβαίνετε ότι τα λεφτά τελειώνουν την επόμενη εβδομάδα, αφού πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι πάει να κάνει η Κυβέρνηση. Εσείς καταλαβαίνετε από αυτά τα οποία ακούτε;

Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση πάει να κάνει αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, όταν πηγαίνει έξω υπογράφει.

Συμφώνησε στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, υπέγραψε την παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης που είναι η παράταση του προγράμματος και του Μνημονίου, υπεγράφη αυτό χωρίς εξουσιοδότηση της Βουλής, αλλά υπεγράφη από τον κ. Βαρουφάκη εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Πήγε και ταπεινώθηκε στην κα Λαγκάρντ ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών και εισέπραξε μια ανακοίνωση της κας Λαγκάρντ η οποία ήταν ,θα μου επιτρέψετε να πω ,εξαιρετικά αυστηρή, ότι «ήρθε εδώ ο Έλληνας Υπουργός και μου είπε θα πληρώσουμε 9 Απριλίου και θα πληρώνουμε στο διηνεκές και να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν Due Diligence δηλαδή εξονυχιστικό έλεγχο όπως νοείται στο Εμπορικό Δίκαιο μεταξύ εταιρειών στην Ελλάδα και όταν έρχεται μέσα μιλάει με άλλη γλώσσα τελείως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, δεν πρόκειται να πληρώσουμε, πρώτα μισθούς και συντάξεις». Πάντα πληρώνουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις, αλλά αν φτάσουμε στο δίλημμα ή μισθοί ή δόσεις και χρεοκοπήσουμε, δεν θα έχουμε ούτε για μισθούς και συντάξεις.

Ν. Παπαδόπουλος: Άρα τι βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος: Άρα βλέπω μια διολίσθηση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά στο εσωτερικό, δεν έχει εντολή φυσικά να πάει σε ρήξη δεν ψηφίστηκε για να πάει τη χώρα σε περιπέτεια τραγική. Δεν έχει εσωτερικό συσχετισμό στη Βουλή στην ομάδα της για να κάνει τη στροφή ολοκληρωμένα και υπεύθυνα.

Και διολισθαίνει με τη σκέψη ότι οι εταίροι μας δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός και να βγούμε από το ευρώ, κανείς δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας που θα διαταράσσει την Ευρωζώνη, κανείς δεν θέλει μια Ελλάδα  η οποία θα είναι νομικά πτωχευμένη αλλά χωρίς λεφτά, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς ρευστότητα, χωρίς Τράπεζες, χωρίς καταθέσεις, χωρίς επενδύσεις, χωρίς απασχόληση. Η Ελλάδα θα γίνει μια μαύρη τρύπα μέσα στην Ευρωζώνη, η οποία δεν θα έχει προοπτική εξόδου.

Η Ιρλανδία βγήκε, η Πορτογαλία βγήκε, η Κύπρος βγήκε και η Ελλάδα γυρίζει προς τα πίσω τη στιγμή που ήταν έτοιμη να βγει.

Β. Χιώτης: Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα όμως κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Μόνο ένα;

 

Β. Χιώτης: Περιγράψατε κι εσείς ότι αν αποφασίσει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των δανειστών …

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις υποδείξεις. Οι δανειστές τι είναι; Είναι διάφοροι κακούργοι οι οποίοι θέλουν να πάει άσχημα η Ελλάδα;

Β. Χιώτης: Είναι αυτοί που έχουν τα λεφτά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι-όχι, τα λεφτά τα έδωσαν.

Β. Χιώτης: Θα δώσουν κι άλλα από ό,τι καταλαβαίνω, δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό να εξηγήσουμε λίγο τι συμβαίνει για να καταλάβουν οι πολίτες. Μας έδωσαν ένα τεράστιο δάνειο ,κολοσσιαίο, δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα τέτοιο δάνειο, πρωτοφανές, μοναδικό στον κόσμο για μια οικονομία 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά οικονομία η οποία είναι ανεπτυγμένη, έχει πλούτο.

Πήραμε 250 δισεκατομμύρια δάνειο χωρίς υπολογίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει με περίπου άλλα 140 ήδη τώρα και είχε φτάσει να στηρίζει με 150 δισεκατομμύρια και δεν υπολογίζω και τη στήριξη που μας έκαναν για να κουρέψουμε 180 δισεκατομμύρια σε καθαρή παρούσα αξία από το χρέος.

Πάμε στο δάνειο. Από το δάνειο έχουμε πάρει τα 220 δισεκατομμύρια. Τι λένε αυτοί; Αυτοί λένε με βάση τις δικές τους αντιλήψεις οι οποίες είναι αντιλήψεις συντηρητικές, είναι οι επικρατούσες αντιλήψεις «Κοιτάξτε, υπάρχει ένα μοντέλο με βάση το οποίο όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει και έχουν γίνει ανταγωνιστικές, η Γερμανία, η Φιλανδία, τώρα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που βγήκαν από το Μνημόνιο …

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε θα φάμε όλο το χρόνο, είναι γνωστά αυτά. Να βοηθήσουμε λίγο τη συζήτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, «… Άρα τι θέλουμε από την Ελλάδα; Θέλουμε να γίνει αυτοδύναμη και ανταγωνιστική». Εμείς λέμε: κοιτάξτε, αλλά αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και όπως φάνηκε και πολιτικά προβλήματα. Μακάρι να μπορούσαμε την προσαρμογή να μην την κάνουμε σε 4, αλλά σε 15 χρόνια. Αυτό όμως θα απαιτούσε ένα δάνειο όχι 250 δισεκατομμυρίων αλλά 500 που δεν υπάρχουν.

Έπρεπε να κάνουμε αυτό τον συμβιβασμό. Θέλουμε εμείς να είμαστε εξαρτημένοι δημοσιονομικά; Από δάνεια των εταίρων; Θέλουμε να μην είμαστε ανταγωνιστικοί; Θέλουμε να είμαστε παρίας; Όχι βέβαια. Άρα τι θέλουν οι εταίροι μας; Θέλουν να μας ταπεινώνουν; Εγώ να σας πω ότι υπάρχει και μια διάθεση τέτοια, ότι οι Έλληνες περνάνε καλά ότι έχουν πλεονεκτήματα ιστορικά, ότι έχουν ένα ωραίο καλοκαίρι, το ωραιότερο του κόσμου, ότι είναι ένας λαός υπερήφανος …

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε αφήστε να σας κάνουμε μια ερώτηση.

 

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά αυτό δεν ισχύει για τις άλλες χώρες; Οι Ιρλανδοί δεν είναι υπερήφανοι;

Ν. Παπαδόπουλος: Ο Βασίλης θέλει να πει ότι αργά ή γρήγορα η Κυβέρνηση αυτή θα βρεθεί στο κενό αέρος γιατί πρέπει να ψηφίσει ένα Μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Μα είμαστε ως χώρα. Η Κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη από τη χώρα, η Κυβέρνηση συμπαρασύρει την χώρα.

Β. Χιώτης: Ναι αλλά δεν έχει την πλειοψηφία κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση ακόμη κι αν το αποφασίσει, δεν έχει την πλειοψηφία.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό λέμε. Αυτό είναι το θέμα: ο στρατηγικός εγκλωβισμός.

Β. Χιώτης: Αφήστε με να ολοκληρώσω την ερώτησή  μου σας παρακαλώ. Είπατε χτες στη Βουλή ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές για να μην αναλάβει το κόστος. Το ερώτημα που  μας απασχολεί εμάς τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους μας έξω, είναι τι θα γίνει αν κάποια στιγμή απολέσει την πλειοψηφία.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει. Γιατί το δημοψήφισμα είναι οι Κάννες, δημοψήφισμα όπως κι αν το πεις θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα περί ευρώ.

Β. Χιώτης: Πολύ σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: Θα καταστραφούμε άμα τη προκηρύξει του δημοψηφίσματος.

Β. Χιώτης: Εκλογές μπορούμε να κάνουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Εκλογές βεβαίως μπορεί να κάνει. Αλλά εκλογές σημαίνουν αλήθεια. Τι θα πει; Θέλω εκλογές για να κάνω ποια πολιτική; Την πολιτική ρήξη και Κούγκι ή την πολιτική συμβιβασμού; Άρα θα πρέπει να λύσει τα ζητήματα του εσωτερικού συσχετισμού μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Β. Χιώτης: Οι «Financial Times» έγραψαν ότι μπορεί ο κ. Καμμένος κάποια στιγμή να αποχωρήσει γιατί δεν πρόκειται να δεχτεί υπογραφή νέου Μνημονίου και τότε μπορεί να κληθείτε εσείς και το Ποτάμι.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Εδώ δεν έχουν την επιθυμία ούτε να μας ενημερώνουν, ούτε να έχουν καμία συναίνεση μαζί μας, ούτε να γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπως εγώ προτείνω από τον Ιούνιο του 2012 όταν εμείς ήμασταν Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αντιπολίτευση.

Β. Χιώτης: Άρα λέτε με εξεταστικές επιθέσεις …

 

Ευ. Βενιζέλος: Και επίσης κάνουν και την εξεταστική Επιτροπή για να δημιουργήσουν χάσμα. Δεν θέλουν ούτε αυτό.

Β. Χιώτης: Εκεί θέλω να καταλήξουμε. Λέτε ότι με τη συμπεριφορά που έχει η ηγετική ομάδα και ο Πρωθυπουργός να ξεχάσουν τη βοήθεια από το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι να ξεχάσουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ποτέ ότι θέλει να μπει στην Κυβέρνηση ξανά. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ηρεμήσει και να ανασυγκροτηθεί ως Παράταξη. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε εθνικά, από τη Βουλή ως αντιπολίτευση θα μπορούσαμε να προσφέρουμε βοήθεια. Ούτε αυτό δεν θέλουν.

Ν. Παπαδόπουλος: Κύριε Πρόεδρε τον Ιούνιο θα υπάρξει ένα Μνημόνιο, το νέο Μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Μα υπάρχει το Μνημόνιο. Αυτό που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης είναι η παράταση του Μνημονίου.

Ν. Παπαδόπουλος: Θα έρθει όμως ένα καινούργιο Μνημόνιο που θα έχει κάποια μέτρα μέσα.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε όμως τώρα το τραγικό ποιο είναι;

Ν. Παπαδόπουλος: Αφήστε με να ρωτήσω να καταλάβουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιο θα είναι το καινούργιο Μνημόνιο; Όπως είπα χτες, θα είναι η επανασυσκευασία των 30 δισεκατομμυρίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το ελληνικό πρόγραμμα, μόνο που αυτό θα εμφανιστεί τώρα ως νέο δάνειο με νέους όρους.

Ν. Παπαδόπουλος: Θα είναι η συνέχεια του e-mail Χαρδούβελη, που λένε αυτοί.

Ευ. Βενιζέλος: Πολύ χειρότερο. Διότι το e-mail Χαρδούβελη ήταν ενόψει της εξόδου από το Μνημόνιο.

Ν. Παπαδόπουλος: Σωστό.

Ευ. Βενιζέλος: Θα βγαίναμε, θα πηγαίναμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τώρα έχουμε μείνει άλλους τέσσερις μήνες και πηγαίνουμε ξανά σε Μνημόνιο.

Ν. Παπαδόπουλος: Αυτό το Μνημόνιο δεν θα το ψηφίσει ο Καμμένος και κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί.

Ν. Παπαδόπουλος: Αυτό θεωρούμε εμείς αυτό βλέπουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα νομίζω ότι αυτό προσπαθεί να οργανώσει ο κ. Τσίπρας.

 

Ν. Παπαδόπουλος: Εσείς τι θα κάνετε;

Β. Χιώτης: Τι προσπαθεί να οργανώσει;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας δυο πράγματα μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή. Ή να γίνει ατύχημα και να πει «φταίνε οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διότι εμείς κάναμε προσπάθειες συμβιβασμού και αυτοί είναι σκληροί και μας οδήγησαν στην καταστροφή», αλλά δεν θα γίνει αυτό διότι κανείς δεν θα του κάνει τη χάρη να αναλάβει ευθύνες οι οποίες ανήκουν στην Ελληνική Κυβέρνηση. Και νομίζω ότι παράλληλα φέρνει τα πράγματα στο απροχώρητο ώστε να μπορεί να πει και στους δικούς του βουλευτές και συμμάχους ότι «Κοιτάξτε παιδιά, είμαστε στο απροχώρητο τώρα πρέπει να κάνουμε ένα συμβιβασμό». Αλλά το κόστος για την χώρα για την οικονομία για τους ανέργους, για τις επιχειρήσεις για τις Τράπεζες είναι τεράστιο.

Ν. Παπαδόπουλος: Εσείς τι θα κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή στο βωμό εσωκομματικών συσχετισμών και κομματικής υστεροβουλίας θυσιάζονται τεράστια πράγματα τώρα. Ενώ εμείς ως ΠΑΣΟΚ θυσιάσαμε το Κόμμα χάριν της πατρίδας, αυτοί θυσιάζουν τις σάρκες της οικονομίας υπέρ του Κόμματος.

Ν. Παπαδόπουλος: Δεν μας απαντάτε όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν απαντώ;

Ν. Παπαδόπουλος: Όταν θα έρθει το Μνημόνιο και δεν θα το ψηφίσει ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το ψηφίσει ο Καμμένος, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα ψηφίσει το Μνημόνιο ή θα πάμε σε εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αυτά τελειώσανε. Θα πρέπει η χώρα να συζητήσει ποια είναι η στρατηγική της. Τι θα πει να ψηφίσεις το Μνημόνιο; Με ποια εθνική στρατηγική; Με ποιο προγραμματικό πλαίσιο; Με ποια Κυβέρνηση η οποία κάνει τι;

Β. Χιώτης: Άρα θα ζητήσετε αλλαγή της Κυβέρνησης; Αυτό σας ρωτάει ο Νότης.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει Κυβέρνηση η οποία θεωρεί ότι άλλαξε ο ρους της ιστορίας με την εκλογή της. Ας πάει να εξηγήσει τι κάνει. Εμείς, το 4,7% θα απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά;

Β. Χιώτης: Όχι μόνο εσείς και τα άλλα Κόμματα.

Ευ. Βενιζέλος: Μήπως παραπάει αυτό; Μήπως ζητάνε πάρα πολλά από εμάς; Δηλαδή και την ευθύνη για την ανικανότητα, την αντιφατικότητα και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, την έχουμε εμείς;

Β. Χιώτης: Άρα λέτε ότι το νέο πρόγραμμα εσείς δεν θα το υπερψηφίσετε.

 

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το νέο πρόγραμμα τι εννοείτε; Να ψηφίσουμε στη Βουλή την κύρωση μιας συμφωνίας η οποία δεν ήρθε; Εδώ κρύψανε την παράταση από τη Βουλή.

Β. Χιώτης: Αυτό ακριβώς σας ρωτούμε. Δεν θα το ψηφίσετε λοιπόν.

Ευ. Βενιζέλος: Τι να ψηφίσουμε κ. Χιώτη; Δεν συζητάνε για τίποτε, η χώρα πηγαίνει στα τυφλά. Το θέμα είναι τι θα ψηφίσουμε εμείς ή που πηγαίνει η χώρα; Δηλαδή τους 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν τώρα; Αυτό τους μάρανε;

Β. Χιώτης: Βέβαια οι 13 βουλευτές …

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή 13 θέλουν κι αυτούς να τους πνίξουν; Να μην μείνει τίποτε;

Β. Χιώτης: Και ο κ. Καμμένος τόσους έχει.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλουν να θυσιάσουμε τα πάντα επειδή αυτοί είναι ανεύθυνοι και δεν αναλαμβάνουν κόστος;

Ν. Παπαδόπουλος: Επειδή εσείς έχετε αναλάβει όλο το κόστος όλη αυτή την εποχή…

Ευ. Βενιζέλος: Και τι σημαίνει αυτό;

Ν. Παπαδόπουλος: Εκ των πραγμάτων εσείς θα κληθείτε να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεύθυνοι, όπως το λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Και τι θα πει αυτό; Ο ελληνικός λαός έχει την ευθύνη. Ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Ιούνιο του 2012 γνωρίζοντας σε ποια κατάσταση είναι η χώρα να εφαρμόσουμε την πολιτική μας αυτή. Πήραμε 48% τότε τα τρία Κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ μείναμε με 42%.

Τώρα Τσίπρας – Καμμένος έχουν 41%. Δημιουργείται η αίσθηση ότι έχει γίνει η συντέλεια του κόσμου, ότι έχουμε παλιγγενεσία, ότι τώρα αρχίζει η δημοκρατία, η ιστορία και η αξιοπρέπεια. Αυτό το ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ας κανονίσει ο ελληνικός λαός που πάμε!

Β. Χιώτης: Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει θεατής;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Εμείς λέμε την άποψή μας, εμείς λέμε «Ελάτε να γίνει μια Κυβέρνηση με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες είναι υπεύθυνες…» από την αρχή το λέγαμε. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η εθνική στρατηγική …

Β. Χιώτης: Άρα εκεί θα πάμε. Αυτό προσπαθεί να καταλάβουμε, αν καταλάβαμε καλά ότι ζητάτε ένα συνασπισμό φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να ψηφιστεί το νέο πρόγραμμα.

 

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας τι είναι; Είναι μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη; Μπορεί να μας το εξηγήσει κάποια στιγμή;

Ν. Παπαδόπουλος: Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Και που το ξέρουμε εμείς αυτό;

Ν. Παπαδόπουλος: Το μυριζόμαστε.

Β. Χιώτης: Θα αποδειχθεί από τους ψήφους του.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μία δημοσιογραφική εκτίμηση.

Ν. Παπαδόπουλος: Ναι σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι δεν είναι;

Β. Χιώτης: Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι γίνεται η πολιτική; Με αδιαφάνεια; Επί τη βάση πληροφοριών και εκτιμήσεων ή επί τη βάση της αλήθειας, της ευθύτητας και της εντιμότητας; Και εν πάση περιπτώσει τι είπε χτες ο κ. Τσίπρας; Είπε «Ελάτε να συζητήσουμε;». Είπε: «θα ελέγξουμε μήπως υπήρχαν πονηράς σκέψεις πίσω από την αύξηση του ελλείμματος που αποφάσισε η Eurostat το 2009. Μήπως κάνατε αυτό με τις Τράπεζες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το PSI, τα ασφαλιστικά Ταμεία» τη στιγμή που παίρνουν τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων και τα κάνουν ρέπος και έντοκα, για να καλύψουν τις ανάγκες της ταμειακής ρευστότητας του δημοσίου τώρα. Δηλαδή «λαγός τη φτέρη εκούναε κακό της κεφαλής του». Και αυτό το χειροκροτεί ο κόσμος. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις οι οποίες δίνουν αποδοχή υψηλότατη σε αυτό. Λένε «Μ' αρέσει ο τρόπος που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση». Πολύ ωραία, σεβόμαστε τη γνώμη του ελληνικού λαού και περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Β. Χιώτης: Κύριε Πρόεδρε πρέπει να ολοκληρώσουμε δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Καημό το έχουμε να ολοκληρώσουμε μια φορά συζήτηση μαζί σας, αλλά ….! Πρέπει να έρθετε στο στούντιο δεν γίνεται διαφορετικά.

Ευ. Βενιζέλος: Με χαρά, όποτε θέλετε.

Β. Χιώτης: Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Καλή Ανάσταση.

Β. Χιώτης: Καλή Ανάσταση.

Ευ. Βενιζέλος: Η πιο αισιόδοξη ευχή και νομίζω ότι όλοι την έχουμε ανάγκη.

Β. Χιώτης: Ωραία, ευχαριστούμε πολύ.

Ν. Παπαδόπουλος: Γεια σας.

Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375